Dodaj do ulubionych

toczeń układowy a ciążą

28.10.02, 10:33
CZy ktoś wie jaki jest wpływ tocznia układowego na ciążę.
Po wielu badaniach ( wysoki poziom przeciwciał przeciwjądrowych, brak
przeciwciał antykardiolipidowych) reumatolog podejrzewa, że mogę mieć toczeń
układowy, ale diagmoza nie jest jeszcze pewna.
Reumatolog twierdzi, że nie jest to przeszkodą w donoszeniu ciąży ( mam 1
dziecko i 2 przebyte poronienia w 8 tygodniu).
Czy wiecie coś na ten temat, albo czy wiecie gdie coś na ten temat mogę
znależć ???
Bardzo proszę o podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: kacha Re: toczeń układowy a ciążą IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 09.11.02, 19:27
      MAM TEN SAM PROBLEM. OD PARU LAT CHORUJĘ. LEKARZE SĄ BEZRADNI, BO NIESTETY
      NIGDY NIE MA PEWNOŚCI CZY DZIECKO URODZI SIE ZDROWE, CZY TY SIE BARDZIEJ NIE
      ROZCHORUJESZ, NO I CZY W OGÓLE UDA SIĘ DONOSIĆ CIĄŻĘ. TO BARDZO TRUDNA DECYZJA.
      ALE TRZYMAM KCIUKI I JESTEM Z TOBA
      • Gość: Joanka Re: toczeń układowy a ciążą IP: *.cersanit.com.pl 12.11.02, 10:55
        Kachna,
        czy możesz napisać jakie masz objawy i jak to leczą ? Jak z tym zyjesz ?
        Ja jestem jeszcze w fazie badań, więc leczenie ogranicza się do Movalisu.
        • Gość: kacha Re: toczeń układowy a ciążą IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 01.02.03, 21:24
          Choruję 5 lat i jakoś się trzymam. z tym da się żyć, trzeba tylko o siebie
          dbać, być pod stałą opieką lekarską, często robić odpowiednie badania. choroba
          jest bardzo podstępna dlatego trzeba być czujnym. Ja mam poważny problem, nie
          mogę zaplanować ciąży choć bardzo pragnę mieć dziecko. mam wysoki poziom
          przeciwciał antyfosfolipinowych.
          Najwarzniejsze to sie nie załamywać. Stres może pogłębić obiawy choroby.
          trzymaj się.
          życzę więcej optymizmu!!!!
    • Gość: Roza Re: toczeń układowy a ciążą IP: *.acn.pl / 10.135.131.* 10.11.02, 23:27
      Zapytaj eksperta na forum Nasz Bocian, może warto umówić się na wizytę u
      dobrego immunologa, np. prof. Malinowskiego z Łodzi lub prof. Kurpisza, chyba
      z Poznania. Pozdrawiam R.
    • ula_s ad dziedzicznosc tocznia 11.11.02, 11:28
      Podobno tylko 10 procent i to glownie dziewczynek
      dziedziczy te chorobe.
      Sprawdzalam na stronie www.lupus.org bodajze. Mam
      znajoma ktora u siebie podejrzewa tocznia - a ma juz
      dorosla corke.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka