Dodaj do ulubionych

Odpowiem na pytania

29.12.05, 18:51
Witam,

w miarę możliwości odpowiem na pytania dotyczące niepłodności i jej leczenia
Obserwuj wątek
    • o.l.e Re: ? 29.12.05, 19:10
      Biorę pierwszy cykl clo. 2 razy po 1 tab.Chcialabym się dowiedzieć czy 9dc to
      za wcześnie aby coś widzeć na usg(chodzi o pęcherzyk)?
      Wszystkie wyniki mam dobre oprócz stosunku Lh do FSH. Stwierdzono też brak
      owulacji? Czy zajście w ciąże jest aż tak karkołomnym wyczynem? Mam 30 lat,
      trochę mi się spieszysad
      Aha mam nadzieję że z tym ginekologiem to nie prowokacja.
      • ginekolog_poloznik Re: ? 29.12.05, 21:03
        W 9 dc. powinny być widoczne pęcherzyki, w tym pęcherzyk dominujący. Ocenę
        pęcherzyków warto jednka przeprowadzić w 12 dc, gdyż wtedy widać czy jest
        prawdopodobna owulacja. Zaburzenia Lh do FSH mogą świadczyć o problemie z
        owulacją.
        • flisa3 Re: ? 03.02.06, 20:45
          Wyniki po badaniu nasienia po odbytej operacji żylaków powrózka nasiennego u
          mojego męża są znacznie gorsze niż przed operacją. Czy z takimi wynikami jest
          szansa na cokolwiek:
          upłynnienie: 20
          objętość: 3.50
          Ruchliwość:
          postępowy prostolinijny: 0
          postępowy nieprostolinijny: 7
          niepostępowy: 6
          brak ruchliwości: 87

liczba plemników: 10,5
          żywotność: 20
          morfologia:0
          lekocyty: 0.00
          komórki spermatogenetyczne: 0.50
          Autoaglutynacja: 0
      • anemon7 bakterie recydywiści :( 03.01.06, 13:36
        witam, od października mam skierowanie na HSG i wciąż nie mogę go zrobić
        bo mam bakterie... ostatni miesiąc żyłam jak mniszka, bez seksu, słodyczy,
        detergentów i na jogurtach naturalnych i po zrobieniu badań okazało się że
        mam IV stopień czystości... czuję sie tak bezsilna, z bakteriami walczę od
        bardzo długiego czasu, "zjadłam" już kosze antybiotyków dobieranych na
        podstawie antybiogramów i wciąż to samo... miałam chyba juz wszystkie możliwe
        bakterie, ręce opadają... i jak tu myśleć pozytywnie? ciepło pozdrawiam i
        dziękuję za ewentualną odpowiedź
        • ginekolog_poloznik Re: bakterie recydywiści :( 04.01.06, 21:11
          Nie powinno się wykonywać HSG przy takich obajwach zakażenia, o jakich Pani
          pisze. LEczenie najlepiej wykonać według posiewu bakterii. Bez przywrócenia
          prawidłowej flory w pochwie badanie HCG może roznieść infekcje i spowodować
          poważniejsze kłopoty. Radzę uzbroić się w cierpliwość i kontynuować leczenie.
      • fiwa1 Re: ? 14.02.06, 09:09
        A ja mam pytanie. Jakie mam szanse zajścia w ciaze, ponieważ jestem 4 lata po
        ziarnicy złośliwej byłam leczona chemioterapia i radioterapią. Staram się już
        pół roku i mam 27 lat. pozdrawiam
    • martaindianka Re: Odpowiem na pytania 29.12.05, 20:01
      Witam, a może Pan/Pani doktor się przedstawi, gdzie pracuje-w którym ośrodku.
      Myślę że pytań będzie dużo, ale chciałybyśmy wiedzieć kogo się radzimy.
    • martaindianka Re: Odpowiem na pytania 29.12.05, 20:04
      Witam, a może Pan/Pani doktor się przedstawi, gdzie pracuje-w którym ośrodku.
      Myślę że pytań będzie dużo, ale chciałybyśmy wiedzieć kogo się radzimy. Proszę
      się nie obrazić, większość z nas przeszła swoje w drodze po dziecko i potrzeba
      tutaj prawdziwych fachowców, bo ja ze swoich wcześniejszych doświadczeń wiem,
      że dużo ginekologów mówi, że zna sie na nieplodnośći, ale to nie jest prawda,
      czasami nasza wiedza teoretyczna jest większa niż "przeciętnego" ginekologa.
      • ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 29.12.05, 21:16
        Pracuję samodzielnie w Warszawie (nie w ośrodku). Nie chcę się tutaj ujawniać z
        nazwiska, ponieważ nie chodzi mi o reklamę, tylko pomoc. Wiele moich pacjentek
        prosi mnie o takie rady, więc myślę, że forum to dobre miejsce na odpowiedzi.
    • agatka1606 Re: Odpowiem na pytania 29.12.05, 20:26
      Ja też mam nadzieję,że to nie żadna prowokacja, tylko sympatyczny Pan doktor,
      który ma ochotę i czas uspokoić skołatane nerwy forumowiczek zmagających się z
      problemem niepłodności.
      Może więc pierwsza zadam pytanie Tajemniczemu Judymowi.... Jestem w trakcie
      pierwszego cyklu stymulowanym na CLO. W 11 dniu cyklu USG i trzy pęcherzyki w
      prawym jajniku. Jeden gigant 29 mm, i dwa ok. 10,5 mm. Lekarz prowadzący moje
      leczenie stwierdził, że na tego dużego drania w ogóle nie ma co liczyć, ale
      jest szansa że tamte pozostałe urosną ładnie i pękną po podaniu Pregnylu. Otóż
      mam wątpliwości, bo wydaje mi się, że 10,5mm w 11 dniu cyklu to troszkę mało, a
      słyszałam, że pęcherzyki pękają przy ok. 20 mm wielkości. Więc czy jest
      nadzieja, ze one dojrzały i pękły? Dziś mam 15 dzień cyklu, od jutra zaczynam
      brać Duphaston, Pregnyl miałam podany w 13 dc rano.
      • ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 29.12.05, 21:19
        Te mniejsze pecherzyki stwarzają szanse na owulację,b o przy podaniu pregnylu
        mogą pęknąć również mniejsze pęcherzyki niż 20 mm. Daje to szansę na wywołanie
        owulacji, lecz nie pewność. Warto w takim cyklu spróbować zajś w ciążę.
        • agatka1606 Re: Odpowiem na pytania 29.12.05, 21:24
          Dziekuję ślicznie za szybką odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie i życzę
          Wszystkiego dobrego na Nowy Rok. Samych sukcesów w leczeniu niepłodności smile
      • xenusia Re: Odpowiem na pytania 29.12.05, 22:57
        Witam mam pytanie do Pani Doktor
        mam 27 lat
        moja waga to 150kg
        mam niedoczynnosc tarczycy
        wrodzony przerost nadnerczy
        PcO
        nadciśnienie
        i oczywiście otyłość czy mis;i pani że zajscie w ciąże jest możliwe?
        • maretina Re: Odpowiem na pytania 29.12.05, 23:08
          nie jestem lekarzem, ale mojej kolezance z duuuuzo mniejsza waga, bez pco i
          nadcisnienia lekarz na pierwszej wizycie powiedzial: zapraszam jak schudnie
          pani ....( tu wymienil cyfre).
          mial racje... po zrzuceniu zbednych kg sama zaczela miec owulacje! wczesniej
          tego nie bylo w ogole.
          wiem, ze Twoje schorzenie jest bardziej zlozone, niz problem mojej znajomej,
          ale mam nadzieje, ze osiagniesz swoj cel.
          ps. poloznik to faetsmile))))))))))))))
        • ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 30.12.05, 21:27
          Zajście w ciąże jest możliwe, ale bez leczenia mało prawdopodbne. Wszystkie
          cechy, które wymieniłaś kwalifikują Cię do leczenia, gdyż zajście w ciążę jest
          tak mało prawdopodbne, że możesz czekać wiele lat. Konieczna jest zmiana wagi,
          leczenie hormonalne związane z PCO, intesywne leczenie niedoczynności tarczycy.
          Wtedy dopiero będzie można powiedziec o szansach na ciążę.
        • suzunia2 Re: Odpowiem na pytania 05.01.06, 13:36
          witam, rok temu miałam ciąże w której sie okazało że mojędziecko ma bezmózgowie
          i ciąża ta zostaął usunięta w szpitalu ale lekarze mi mówili że usunięcie
          niesie ryzyku problemu z nastęonymi ciążami, w chwili obecnej ubiegam sie już
          od pół roku i niestety nie moge zajść w ciąże , czy rzeczywiście moge mieć
          problemy z zajśćiem przez pierwszż ciążę........
          • ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 06.01.06, 21:19
            Ważne jest w jakim tygodniu ciąży została usunięta. Jeżeli ciąża była większa
            niż 10-12 tyg. to takie ryzyko powikłań rośnie. W wiekszym stopniu dotyczy ono
            trudności z donowszeniem ciąży niz problemów z zajściem w ciążę. Radzę jeszcze
            uzbroić się w cierpliwość i próbować dalej.
    • ksara44 Re: Odpowiem na pytania 29.12.05, 21:12
      a niewazne gdzi epracuje i czy w ogole, wazne, ze odpowie na pytaniesmile

teraz ja:
      prosze o ocene hormonow robionych w 20 dniu cyklu, z tym, ze woulacja nastapila
      okolo 22-23 dnia cyklu

estradiol 264pg
      progesteron 0,45 ng
      prolaktyna 7,7 ng

co moglo byc powodem opoznienia owulacji
      czy brac dalej bromergon na obnizenie prolaktyny???
      • ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 29.12.05, 21:21
        Jeżeli było konieczne obniżanie prl bromergonem, to nie należy tej kuracji
        przerywać
    • roza114 Re: Odpowiem na pytania 29.12.05, 21:28
      witam!!!
      mam pytanie - czym mogą być spowodowane plamienia międzymiesiączkowe i
      niekoniecznie pokrywają się z owulacją?czy to problem??????
      z góry dziekuje za odpowiedź!!!
      • ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 30.12.05, 21:34
        W okresie okołoowulacyjnym 2 dni przed i po moga pojawiać się plamienia na
        skutek obniżenia stężenia estrogenów w tym czasie. Nie wpływa to na płodność.
        Staje się tylko uciążliwe.
    • ksara44 Re: Odpowiem na pytania 29.12.05, 21:48
      No coz, odpowiedz niesamowita, nie dziwie sie zatem, ze pan/pani szuka sobie na
      forum pacjentek smile
      sadze, ze sama bym lepiej odpowiadala na tego typu pytania hahaha
      ~~
      • ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 30.12.05, 21:33
        W leczeniu niepłodności chodzi o to, że nie wazne są wyniki poszczególnych
        badań, ale efekt biologiczny poszczególnych hormonów. Często bywa tak, że
        w "papierach" jest wszystko w porządku, a ciąży nie ma. Leczenie niepłodności
        polega na tym, żeby zwiększyć szanse na posiadanie dziecka poprzez dostosowanie
        warunków w organizmie do prawdiłowej owulacji, zapłodnienia i zagdnieżdżenia i
        donoszenia ciąży. Mówiąc o wynikach badań hormonalnych bez odniesienia do
        poprzednich nie sposób wyciągnąć żadnych wniosków.

Jeżeli z powodu podwyżoszego poziomu prl stosowano bromergon, to przerwanie tej
        kuracji wtedy kiedy prl jest w normie jest bez sensu, gdyż szybko powrÓci do
        wartości blokujących owulację. Mało tego, te wartości moga mieśćić się w
        granicach normy stężenia tego hormonu we krwi. Istotny jest efekt biologiczny
        działania tego hormonu rózny u różnych kobiet. To, co dla jednej mieści się w
        granicach normy, u innej może zaburzać prawidłowe owulacje.
    • ksara44 Re: Odpowiem na pytania 29.12.05, 21:58
      po pierwsze prosilam o ocene hormonow, ale widze ze gin poloznik bez sciagawki
      w postaci norm nie jest w stanie odpowiedziec na takie proste pytanie, po
      drugie pytalam, co moglo az tak opoznic owulacje, po trzecie prolaktyna 7 ng
      nie musi a wrecz nie moze juz byc dalej obnizana.
      Dziewczyny, chcecie to pytajcie, ja i tak z tego forum wynioslam sie dawno
      temu, ale przez rok pobytu nabylam spora wiedze,
      a pytanie zadalm z prostej ciekawosci smile dziekuje smile
      • tekla12 ksara44 29.12.05, 23:28
        Oj, chyba się czepiasz, bo:
        - co tu oceniać, skoro już sama napisałaś, że wyniki na chwilę przed owu,
        - gin nie wrózka, żeby bez znajomości twojej historii choroby dedukować dlaczego
        w takim a nie innym dniu cyklu występuje owulacja (czy odpowiedź "może to taka
        twoja uroda" cię satysfakcjonuje?)
        - prl w takiej wysokości nie ma sensu obniżać, ale utrzymywać ten poziom może
        być zasadne. Ty dostałaś informację, żeby słuchać swojego lekarza, a nie żeby ją
        nadal obniżać.
        Nie wiem, kto zgłosił gotowość udzelania porad, ale zabrałaś temu komuś czas i
        zamiast "dziękuję" byłaś mocno nieuprzejma. Feeee!
        • ksara44 Tekla 29.12.05, 23:48
          czepiam sie, bo:

co z tego z kiedy wyniki? a moze ja sie nie znam i nie wiem dlaczego taki niski
          progesteron?

nie satysfakcjonuje mnie odpowiedz, ze taka moja uroda, bo skoro napisalam, ze
          pierwszy raz tak mam, to jakies powody tego sa, prawda? a ja nie jestem ginem i
          nie wiem dlaczego nagle tak duze przesuniecie,

slucham swego gina, ale jak ktos oferuje swoja pomoc, to chcialam pozac zdanie
          drugiego gina

napisalam dziekuje

mi ten Ktos tez zabral czas i nerwy, bo liczylam na rzetelna odpowiedz, jest mi
          przykro i poczulam sie oszukana
          • iga302 Re: dziewczyny 30.12.05, 00:06
            pan doktor ..nie uzestniczy w tej dyskusji i dobrze
            a co do odpowiedzi ...KSARA ma racje pyta w koncu lekarza
            jesli nie jest to wystarczajace co napisała to moze warto poprosic o
            rozszezenie
            pyta w koncu o cos co dla niej nie jest normalne ..owulacja w 22 dc to chyba
            pozno..jesli mamy ja ok 14/15 dc
            wiec nie zachowujmy sie tak ..co mamy zadawac pytania ..w stylu
            czy miesiączka moze byc w 29 dc czy 32 dc?(to chyba ciut uwlaczajace ..dla
            lekarza)
            pytania oczywiste nie wymagaja odpowiedzi
            a w koncu jeśli P.DOKTOR oferuje pomoc to z niej korzystajmy a nie klucimy sie
            bez sensu
            a KSARA chyba ma takie same prawa jak wszyscy
            wiec nie bronmy Kogoś jeśli tego nie potrzebuje i nie ganmy z wlasnej potrzeby
            wstyd i tyle
            • tekla12 Re: dziewczyny 30.12.05, 00:31
              iga302 napisała:

> pan doktor ..nie uzestniczy w tej dyskusji i dobrze
              > a co do odpowiedzi ...KSARA ma racje pyta w koncu lekarza
              > jesli nie jest to wystarczajace co napisała to moze warto poprosic o
              > rozszezenie
              > pyta w koncu o cos co dla niej nie jest normalne ..owulacja w 22 dc to chyba
              > pozno..jesli mamy ja ok 14/15 dc
              > wiec nie zachowujmy sie tak ..co mamy zadawac pytania ..w stylu
              > czy miesiączka moze byc w 29 dc czy 32 dc?(to chyba ciut uwlaczajace ..dla
              > lekarza)
              > pytania oczywiste nie wymagaja odpowiedzi
              > a w koncu jeśli P.DOKTOR oferuje pomoc to z niej korzystajmy a nie klucimy sie
              > bez sensu
              > a KSARA chyba ma takie same prawa jak wszyscy
              > wiec nie bronmy Kogoś jeśli tego nie potrzebuje i nie ganmy z wlasnej potrzeby
              > wstyd i tyle

Faktycznie poczułam się zawstydzona. Tym, że w odpowiedzi za udzieloną pomoc
              można przeczytać:

No coz, odpowiedz niesamowita, nie dziwie sie zatem, ze pan/pani szuka sobie na
              forum pacjentek smile
              sadze, ze sama bym lepiej odpowiadala na tego typu pytania hahaha

Skomentowałam zwracając się w temacie do autorki postu. Takie moje prawo i do
              wyrażenia opinii i do brania udziału w dyskusji. Jak i każdego, kto tu zagląda.
              Pozdrawiam bez wyjątków T.
              • iga302 Re: dziewczyny 30.12.05, 23:04
                TEKLA szkoda tylko ze lączysz wątki moje i KSARY
                ja moge odpowiadac za to co ja pisze
                wiec nie przytaczaj w swojej odpowiedzi zlepków 2innych postów
                bo wypaczasz to co napisałam
                pozdrawiam
                • tekla12 Re: dziewczyny 30.12.05, 23:18
                  iga302 napisała:

> TEKLA szkoda tylko ze lączysz wątki moje i KSARY
                  > ja moge odpowiadac za to co ja pisze
                  > wiec nie przytaczaj w swojej odpowiedzi zlepków 2innych postów
                  > bo wypaczasz to co napisałam
                  > pozdrawiam

Iga, przykro mi, że coś wypaczyłam. Nie będę pytać co, bo nie chcę zaśmiecać
                  tego wątku. Jeśli ci to odpowiada ustalmy, że mój mały rozumek nie nadąża za
                  twą lotną myślą. Tylko ten caps zupełnie zbędny.
                  • iga302 Re: tekla bez capsa 30.12.05, 23:28
                    i tak zaśmiecasz ..wiec jak juz zaczełaś to nie pisz ,ze nie chcesz tego robić
                    pozdrawiam tekla- bez capsa
    • k19783 Re: Odpowiem na pytania 29.12.05, 23:19
      Witam bardzo serdecznie czy mogłaby Pani przejrzeć moja historię niżej w
      skrócie opisaną .Co by mi Pani mogła podpowiedzieć "w jakim kierunku mam teraz
      iść" co dalej robić z góry dziekuje za jakąkolwiek wskazówkę pozdrawiam Kasia

Witam wszystkich przedstawie w skrcie moja historię
      starmy się z mężem o dziecko od prawie 4 lat po roku nieudanych prób wybrałam
      się do lekarza na jednym z usg okazało sie że mam podpbno niedrożny jajowód
      miałam robiona laparoskopię od której mineło 1.5 roku lekarze stwierzili że
      wszystko ok i mam zahodzić w ciążę ale dalej nic z tego zmieniłam lekarza
      który monitorował moja owulację sama zreszta też kupowałam testy owulacyjne i
      wychodziły pozytywnie z usg tez wwynika że do owulacji dochodzi następnie
      mój gin skierował męża na badanie nasienia i tu okazało sie że liczaba jest
      duża lecz tylko 11% jest prawidł.budowy później ze wzgl. na przykre zdarzenia
      w ojej rodzinie odpuściłam sobie wizyty (nie miałam do tego głowy)ale teraz
      znowu odwiedziłam Pania gin która skierowała mnie na laparoskopie pokazałm
      swoje i męża wyniki od poprzedniego gin i dalej niby wszystko ok powiedziała
      mi że te 11% prawdł.pleminków to nie taki straszny problem bo wystarczy 1
      zdrowy żeby doszło do zapłodnienia po zbadaniu mnie i zrob.cytologi dostałam
      skierowanie na ft4 i tsh.Jak najszybciej wybrałam sie na wykonanie tych
      wyników.Gdy poszłąm po odbiór okazało się ze moja cytologia jest nie
      najlepsza nie wim co może byc bo 2 stycznia mam umówiona wizyte az się boje
      a tsh wyszło 0,288 IU/ml norma (0,4-4,0) i ft4 1,3 a norma(0,8-1,9)
      czy ktos może mi powiedzieć coś na ten temat co ma robic i która z was robiła
      te wyniki jeśli ktos ma ochote to możemy porozmawiać na meila lub gg
      • ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 30.12.05, 21:42
        Trudno jest ocenić, czy badania wykonane wcześniej na 100 proc. dowiodły, że
        jajowody są drożne. Jeżeli na pewno są drożne i dochodzi do owulacji, to
        czynnikiem, który u Was zmniejsza płodność jest stan ansienia męża. Około 10
        proc. plemników o prawidłowej budowie i ruchomości nie gwarantuje normalnego
        poziomu płodności (wązne ile jest ich w ogóle, bo norma jest ot 20 do 140ml w 1
        cm) Warto takie badania nasienia powtórzyc, gdyż te parametry ulegają zmianie.
        Niskie stężenia hormonów tarczycy też mają wpływ na owulację i warto
        doporowadzić je do prawdiłowego poziomu. WAżne jest jaki jest efekt biologiczny
        działania hormonów płciowych, czy masz regularne cykle, jak długie itd. Sam
        wynik cytologii nie mma bezpośredniego związku z Waszymi problemami.
    • ksara44 Tekla 30.12.05, 02:12
      faktycznie pomoc niesamowita, jej niesamowitosc mnie z lekka zatkala, to jest
      po prostu olanie pytajacego i tyle, mnie osobiscie to dotknelo, to jest tak
      zwane zbywanie,
      zreszta nie mam zamiaru sie tlumaczyc, niepotrzebnie w ogole tu zajrzalam, a
      tak mi bylo dobrze bez .......hm

jak liczni sa niegodni swiatla , a jednak dzien nastaje............
      • tekla12 ksara44 30.12.05, 09:18
        Cały czas ten sam problem z emocjonalnością. Darowanemu koniowi...Trzymaj się
        cieplutko, ściskam T.
        • maretina teklo! 30.12.05, 09:40
          dzieki Tobie znowu powialo normalnoscia. fajnie, ze jestes.
          moge skrobnac do Ciebie na meila?smile
          • tekla12 maretina 30.12.05, 15:28
            Jasne, zapraszam T.
    • mila333 Re: Odpowiem na pytania 30.12.05, 09:36
      Panie doktorze,
      jaka jest Pana opinia na temat sensu przeprowadzenia zabiegu in vitro przy
      przewlekłym bakteryjnym zapaleniu pęcherza moczowego? W posiewach wychodzą
      stale dwie bakterie: E. coli i Enterococus, ale w małych ilościach (ostatnio E.
      coli 10 000, Enterococus 1000). Kolejne antybiotyki nie pomagają, Uro-vaxon
      również. Czego jeszcze mogę spróbować? Czy w tej sytuacji in vitro jest dla
      mnie nieosiągalne?
      Pozdrawiam.
      • ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 30.12.05, 21:48
        NAjlepszą sytuacją jest taka, gdy nie ma stanów zapalnych w organizmie, a
        szczególnie w obrębie dróg moczo-płciowych przy kwalifikacji do in vitro.
        Wydaje mi się rozsądne przeprowadzenie gruntownego leczenia według
        antybiogramów i posiewów wykonanych z moczu. Gdyby nic z tego nie wyszło
        (zdarza się) przeprowadzenie in vitro jest możliwe. Jednak szanse na powodzenie
        są mniejsze niż u zdrowej kobiety.
    • korlewna Re: Odpowiem na pytania 30.12.05, 09:41
      witam serdecznie i ciesze się, że są jeszcze lekarze, którzy bezinteresownie
      chca pomagaćsmileProsze się rozgościc na forum, jak my wszystkie to robimysmile
      Moje pytanie: czy zawsze po podaniu ovirellu i podobnych zastrzykow pęcherzyki
      pękają?? I jeśli nie to jaka może być tego przyczyna??
      Pozdrawiam
      • ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 30.12.05, 22:00
        Pęcherzyk, aby był gotowy do owulacji powinien osiągnąć rozmiar około 20-25 mm.
        Wtedy podanie ovitrelle jest sygnałem zapoczątkowującym owulację. Niestety, nie
        zawsze do niej dochodzi i po stymulacji mogą rozwijać się np. torbiele.
        Pęcherzyki nie będą pękały, gdy nie osiągną odpowiedniego stopnia dojrzałości.
        Może być to związane ze zbyt niskim poziomem hormonów lub zbyt mała dawką
        odpowiednika LH jakim jest wymieniony przez Ciebie preparat.
    • ksara44 posumowujac 30.12.05, 12:10
      to jest forum wymiany mysli i opinii i kazdy ma do tego prawo, tylko, ze jeden
      robi to pod zapasowym nickiem, a drugi ma odwage zrobic to pod nickiem, pod
      ktorym wiele osob go zna smile

Jezeli gin poloznik jest faktycznie fachowcem w swej dziedzinie, to sam nam to
      pokaze, nie sploszy sie moja ostra wypowiedzia, a wrecz zmobilizuje go to do
      udzielania bardziej wnikliwych i fachowych odpowiedzi-proste.

Przykro mi, ale na forum gosci wiele osob, ktore podaja sie za kogos innego niz
      sa w rzeczywistosci,w przeciwienstwie do Tekli i Maretiny nie przeswietlam
      kazdego po samym nicku smile

zreszta-uf, nie ma sensu polemika jakakolwiek, wiesz Teklo,wole byc pelna
      emocji , niz byc taka zimna jedza jak wy!
      • maretina ksaro 30.12.05, 12:17
        mam prosbe: zejdz ze mnie i nie wmawiaj mi bzdur, ze kogos przeswietlam. nikt
        nie neguje tego, ze masz prawo do wyrazania opinii. dlugo wczoraj Ci
        wyjasnialam o co chodzi a Ty od nowa... szukasz celowo zaczepki? pisalas, ze
        temat uwazasz za skonczony a teraz sama prowkujesz w swoim durnym podsumowaniu
        zawierajac moja osobe. odczep sie z laski swojej.
        nie zaslaniaj moim nickiem swojej blyskotliwej odpowiedzi do lekarza w tym
        watku. jak widzisz jestes jedyna osoba, ktora sobie pzwolila na taki wybryk w
        stosunku do osoby, ktora weszla tu, aby pomoc innym. Ty nie musisz korzystac.
        tylko nie siej fermentu i pozwol innym spokojnie wymieniac mysli z lekarzem.
        • ksara44 Re: ksaro 30.12.05, 12:40
          ok, tak sie zastanawiam jaka jest twoja rola w calym tym zamieszaniu? bo o ile
          sie nie myle, ty tym bardziej nie musisz korzystac, hm.............
          • maretina Re: ksaro 30.12.05, 12:58
            ksara44 napisała:

>o ile
            > sie nie myle, ty tym bardziej nie musisz korzystac, hm.............
            ja nie musze ale chce, Ty powinnas a nie chcesz i drwisz.
            nie pisz wiecej do mnie na ten temat, bo zasmiecamy forum. to watek dla tych,
            ktorzy maja cos do powiedzenia. my spamujemy.
            • martaindianka Re: ksaro 30.12.05, 13:29
              Dziewczyny, nie kłóćcie się, to do niczego nie doprowadza, chociaż ja też mam
              spore obawy do korzystania z rad kogoś kto podaje sie za ginekologa a nie chce
              sie przedstawić, pisze też na Bocianie i tam też lekarze udzielają rad, ale nie
              boją się przedstawić. Teoretycznie nie potrzebuję już forum, bo zaszłam w
              ciążę, ale to jest teoretycznie, nadal mam sporo różnych problemów i o ile
              opinie innych dziewczyn są dla mnie ważne, to mimo wszystko nie staram się aż
              tak mocno stosować do ich zaleceń, o tyle opinia ginekologa może dla (mnie)
              kogoś być bardzo ważna i podejmę jakieś kroki i co wtedy gdy nie jest to
              prawdziwy fachowiec.
              • ksara44 Martoindianko 30.12.05, 13:49
                i wlasnie o to mi chodzilo, nareszcie ktos to zrozumial smile
                pozdrowionka smile
                • maretina Re: Martoindianko 30.12.05, 14:13
                  ksara44 napisała:

> i wlasnie o to mi chodzilo, nareszcie ktos to zrozumial smile
                  > pozdrowionka smile
                  rozumialam Cie. tylko pokazalas kulture rodem z samoobrony.
    • ginka_polozniczka Re: Odpowiem na pytania 30.12.05, 13:48
      Dzien dobry,

rowniez w miare mozliwosci odpowiem na pytania dotyczace nieplodnosci.

• wiktoria33 hehe 30.12.05, 14:18

• wiktoria33 hehe 30.12.05, 14:21
        Po pierwsze uwazam ze Ksara ma racje bo takie lakoniczne odpowiedzi to pani/pan
        doktor (?) moze sobie wsadzic (bez urazy) trudno wymagac diagnozy przez
        internet ale odpowiedz na pytanie Ksary o intrpretacje poziomu hormonow i
        poznej owu odpowiedz ze powinna nie przerywac bromka to troche "na odczepnego"
        wiec wcele sie nie dziwie jej reakcji.. tyle to ja tez moge poradzic nie bedac
        lekarzem
        Druga sprawa skoro Maretina to pimpek sadelko to po co masz drugiego nika
        Maretina???
        nie kapuje dziewczyny , nie kapuje
        pozdrawaim
        • maretina Re: hehe 30.12.05, 14:33
          maretina bylam zawsze. pimpek tylko na okres ciazy. a po co mi byl drugi nick
          to tylko wylacznie moj biznes. hehehe.
          • maretina Re: hehe 30.12.05, 14:36
            dodam jeszcz, ze blysnelas intelektem potwornie, bo w sygnaturce mam wyraznie
            znaznaczone, ze maretina=pimpek.
            • ksara44 wiesz co Pimpek??? 30.12.05, 14:42
              powiem ci wprost
              jestes niezwykle chamska, ordynarna, wulgarna, prymitywna osobka, ktora czerpie
              swoje samozadowolenie z dosrywania wszystkim naokolo, jezeli czujesz sie przez
              to bardziej dowartosciowana to idz sie leczyc, naprawde powinnas, obserwuje cie
              niestety( niechetnie) od roku, czytalam wiele wypowiedzi na twoj temat, wiele
              dziewczyn cie wprost nienawidzi, ale dla ciebie to jest powod do dumy.
              Powiedz mi, za kogo ty sie uwazasz? co robisz? jakie masz wyksztalcenie? co
              osiagnelas?
              snujesz sie po forum i na tym polega twoje zycie, dziesiatki dziewczyn cieszylo
              sie, gdy zaszlas w ciaze, a wiesz dlaczego? bo byly pewne, ze juz tu cie nie
              bedzie!
              moze w koncu ktos odwazyl sie powiedziec ci co naprawde mysli, dla mnie od tej
              pory nie istniejesz!
              ~~
              • maretina Re: wiesz co Pimpek??? 30.12.05, 14:50
                ksaro...smile
                pieknie sie wsciekasz!
                guzik ci powiem o sobie.nie czuje sie zobowiazana takiej pani, ktora wlasnie tu
                swoja klulture pokazala komus, kto chcial pomoc potrzebujacym.
                nie wypowiadaj sie tez za dziesiatki kobiet w polsce, bo nie sadze, zeby cie o
                to prosilysmile
    • mila333 Re: Odpowiem na pytania 30.12.05, 14:26
      Kochane dziewczynki, i po co to wszystko? Ten ginekolog mógł mieć rzeczywiście
      dobre chęci. Po takiej waszej akcji zapewne już tu nie wróci. A szkoda. Cóż z
      tego, że nie chciał się przedstawiać? Może miał ku temu jakieś powody. Dr Koala
      na Zdrowiu Kobiety też się początkowo nie porzedstawiła, a pomogła niejednej z
      nas. Jeżeli miałyście wątpliwości co do jego fachowości, to po prostu trzeba
      było nie wchodzić w wątek. To przecież nie było obowiązkowe.
      Teraz to mi już pewnie nie odpowie na moje pytanie. sad(( A zależy mi na
      informacjach z różnych źródeł.
      sad
      • maretina Re: Odpowiem na pytania 30.12.05, 14:35
        millo, moze odpowie, spokojnie.
        mozesz tez dr koale zapytac, masz link na jej forum?
        jest tez na innym portalu forum ginekologiczne, wrzuc w wyszukiwarke to haslo.
        znajdziesz. nie wiem czy pamietasz z tego forum Ikrol1... ona tam jest adminem.
        naprawde fajne forum. nie bedzie tam na pewno osoby, ktora sie nabija z
        lekarza. pozdrawiam
        • mila333 Re: Odpowiem na pytania 30.12.05, 14:40
          Pewnie, że pamiętam Ikrol. Strasznie tu już długo jestem, ehhh.
          Dzięki, poszukam. Łapię się każdej informacji, jak sobie pomóc.
          • maretina Re: Odpowiem na pytania 30.12.05, 14:49
            mila333 napisała:

> Pewnie, że pamiętam Ikrol. Strasznie tu już długo jestem, ehhh.
            > Dzięki, poszukam. Łapię się każdej informacji, jak sobie pomóc.
            rozumiem, ze bociana juz "zaliczylas"?
            • mila333 Re: Odpowiem na pytania 30.12.05, 14:53
              Tak, przeczytałam wszystkie posty na temat walki z E. coli. Niewiele nowego.
              Prawie wszystkie te metody juz wypróbowałam.
              • maretina Re: Odpowiem na pytania 30.12.05, 14:54
                mila333 napisała:

> Tak, przeczytałam wszystkie posty na temat walki z E. coli. Niewiele nowego.
                > Prawie wszystkie te metody juz wypróbowałam.

cetka walczyla z jakimis bakteriami. z tego co wiem skutecznie. zapytaj ja o
                namiary tego fachowca.
                • maretina millo333 30.12.05, 15:02
                  cetka naskrobala na Twoj meilsmile
                  • mila333 Re: millo333 02.01.06, 09:58
                    Nie naskrobała. Przynajmniej do tej pory.
    • asiazak Re: Odpowiem na pytania 30.12.05, 14:48
      witam
      mój wynik beta HCG - 302 U/I. Badanie robiłam w 33dc. Proszę o pomoc w
      odczytaniu wyniku.
      Dziękuję.
      • maretina Re: Odpowiem na pytania 30.12.05, 14:51
        asiazak napisała:

> witam
        > mój wynik beta HCG - 302 U/I. Badanie robiłam w 33dc. Proszę o pomoc w
        > odczytaniu wyniku.
        > Dziękuję.

nie jestem lekarzem, ale wynik piekny. szczesliwej ciazy.
      • wiktoria33 Pimpek 30.12.05, 14:55
        wiesz co w dupie mam czy mnie uwazasz za inetligentną czy nie bo zalezy mi
        TYLKO na opinii osob ktore sa noramlne, gdzie sie nie pojawisz wszedzie
        wywolujesz kłotnie i wszystkich zaczepiasz a zwalasz na kogo innego...
        i w nosie mam ogaladanie twojej sygnaturki czy ty sie = maretina czy pimpek
        ja cie znam jako pimpka a ja mam ten sam nick od poczatku i do konca , jesli
        kiedys koniec czyli & mi sie zdarzy.
        Poc co zmienialas nicka na ciaze?? w celu? no wlasnie po to ze jako pimpa duzo
        dziewczyn cie nie cierpialo a potem pojawilas sie znowu i udajesz milą , z
        malym powodzeniem neistety
        Chcialas znajomemu dostarczyc rzeszy pacjentek ze sie tak oburzylas?
        to normalne ze w koncu ktoras zapytalaby gdzie ten pan przyjmuje?
        • maretina Re: Pimpek 30.12.05, 14:59
          mozesz science-fiction pisac. pomysly i teorie spiskowe nieziemskie.
          dalej uwazam, ze jestes nmalo rozgarnieta, bo jesli komus cos sie zarzuca,
          trzeba udowodnic, ze sie ukrywa. jesli w sygnaturce mam napisane, ze te dwa
          nicki sa moje, to gdzie tu ukrywanie sie? chora jestes?

ps. masz niezla dupe, jesli tam sie zmiescilam, bo mala nie jestem.
      • ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 02.01.06, 21:53
        Ten wynik świadczy o ciąży. Gratuluję!
    • ksara44 Re: Odpowiem na pytania 30.12.05, 14:56
      ciesze sie, ze ci sie podoba,
      a co robisz to mnie nie interesuje, byle jak najdalej ode mnie, to bylu pytania
      retoryczne ( trudne slowo )
      i pomyslec, ze staralam sie ciebie polubic, cieeezko mi szlo i jak widac nie
      udalo sie
      a z tym kobietami to sie mocno mylisz, wyobraz sobie, ze od roku mnie o to
      prosily, trudno uwierzyc, ale jednak smile
      pa!
      ~~
      • maretina ksaro:) 30.12.05, 15:00
        ciebie tak kochaja, ze nie chca zebys zaszla i poszlasmile
        • o.l.e Do:NORMALNYCH 30.12.05, 15:24
          Kobiety!!!! Zwariowałyście?
        • donata72 maretina 30.12.05, 15:41
          no teraz to jzu chyba przegielas niechce sie wtracac ale naprawde nienalezysz
          do milych osobek!!!!
          • maretina Re: maretina 30.12.05, 15:47
            donata72 napisała:

> no teraz to jzu chyba przegielas niechce sie wtracac ale naprawde
            nienalezysz
            > do milych osobek!!!!
            ksara ocieka kultura i miloscia do mnie, tego nie zauwazasz? ale wali mnie to.
            poczytaj wszystko, zauwazysz, ze to nie nja tu atakowalam! slepa jstes donato?
            • donata72 Re: maretina 30.12.05, 16:25
              tak slepa i glupia a ty jak zwykle najmadrzejsza i najmilsza ale coz sa takie
              osobki jak ty na siwcie i chwala za to bo by bylo za nudno
              • magda.o2 Re:do doktora 31.12.05, 12:57
                dzien dobry
                w 2003r stwierdzono endometrioze IIIstopnia od tamtej pory się lecze aby zajść
                w ciąże ale nic ztego nie wychodzi jestem znowu na danazolu co dalej żekomo
                jajowody są zniszczone (miałam laparoskopie)czy są jakieś szanse na normalne
                zajście w ciąże czy tylko invitro?
                • ginekolog_poloznik Re:do doktora 02.01.06, 21:56
                  Wszystko zależy od tego, czy zachowana jest drożność jajowodów i w jakim
                  odcinku zostały ewentualnie uszkodzone. Jeżeli jajowody są drożne, to ciąża
                  jest możliwa, ale istnieje ryzyko ciąży pozamacicznej. Jeżeli drożności nie ma,
                  można próbować udrożnić je operacyjnie (np. laparoskopią). Jeżeli to się nie
                  uda, pozostaje tylko in vitro.
    • ksara44 Angiebe :-( 30.12.05, 20:35
      ale bedziesz miala sprzatania jak wrocisz sad
    • ksara44 Panie ginekologu 30.12.05, 21:58
      Slicznie dziekuje za odpowiedz i zycze wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
      • ginekolog_poloznik Re: Panie ginekologu 30.12.05, 22:02
        Proszę przeczytać wypowiedź wyżej.

Również życzę wszystkiego dobrego
      • mila1974 Ksaro, 30.12.05, 22:20
        przeczytałam wątek, pozdrawiam jeszcze goręcej.
        • elfik31 do ginekolog_poloznik 30.12.05, 22:43
          jestem po 1 ciąży obumarłej i 1 poronieniu. Nie znaleziono żadnych przyczyn. Za
          każdym razem betaHCG rośnie za wolno, pęcherzyk za późno pojawia się w macicy,
          ciąża źle się rozwija, zarodek osiąga max 3,5mm (ostatnim raziem FHR +). Z
          leków do tej pory dostawałam tylko luteinę. Jakie leki mozna zastosować przy
          kolejnej ciąży? Jakie mogą byc przyczyny złego rozwoju ciąży? Za każdym razem w
          obrazie histopatologiicznym mam napisane doczesna częściowo martwicza,
          zropienia kosmków, mimo ze nie miałam stanu zapalnego. Co Pan moze poradzić?
          • ginekolog_poloznik Re: do ginekolog_poloznik 02.01.06, 22:00
            Taki obraz może mieć wiele różnych przyczyn. Gdy dojdzie do obumarcia zarodka,
            to wszystko wskazuje na stan zapalny, choć przyczyna może być zupełnie inna.
            Warto wykonać badania w kierunku chorób odzwierzęcych (toxoplazmoza,
            brucelloza). Ewentualne badania genetyczne odłożyłbym na później. Nie ma
            niestety innego wyjścia jak zpróbować kolejny raz
            • suzielu toxoplazmoza pytanie 03.01.06, 13:14
              Mam wielka prosbe o odpowiedz.
              Jestem w 8 tygodniu ciazy, ok 7 miesiecy temu mialam robione badania na
              obezcnosc przeciwcial toxoplazmozy i okazalo sie ze takich nie mam czyli moge
              zlapac ta chorobe w kazdej chwili.
              W tym czasie przygarnelismy do domu malego kotka (nie bylismy swiadomi
              zagrozenia) Kotek wychodzi do ogrodu.
              Teraz gdy okazalo sie ze bede mama moi znajomi niesamowicie mnie przerazili.
              Badanie mam dopiero w przyszlym tygodniu az boje sie tak strasznie denerwowac.
              Bardzo prosze o odpowiedz jakie sa szanse na wyleczenie choroby gdyby doszlo do
              zakarzenia w tak wczesnym okresie ciazy???
              Czy mozna ja calkowicie wyleczyc??? Czy mam sie pozbyc kotka???
              Dziekuje za odpowiedz
              • ginekolog_poloznik Re: toxoplazmoza pytanie 04.01.06, 21:16
                Jeżeli już doszło do zakażenia przed II trymestrem ciąży, to istnieje ryzyko
                poronienia. W II trymestrze zakażenie grozi poważnymi konsekwencjami u płodu
                (wady wrodzone). Z tej przyczyny warto odizolowac kota, jezeli okaże się, że
                wyniki toxo są ujemne. Albo nie wypuszczać kota z domu. Trzeba pamiętać, że nie
                każdy kot jest zakażony. Ciężarna nie powinna miec kontaktu z odhcodami kocimi.
    • magda.o2 Re: Odpowiem na pytania 31.12.05, 13:03
      drogi doktorze jakie mam szanse zajścia w ciąże przy endometriozie III
      stopnia.stwierdzono ją podczas laparoskopii,zniszczone jajowody,drugi raz
      danazol czy zostaje ni tylko invitro?
      • ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 06.01.06, 21:34
        Nalezy ponownie zbadać drożność jajowodów (HSG). Jeżeli NA PEWNO sa drożne, to
        szanse zajścia w ciążę są mniejsze, ale taka możliwość istnieje po zachowawczym
        leczeniu endometriozy. Jeżeli drożności nie ma, pozostaje in vitro.
    • liana6 Re: Odpowiem na pytania 31.12.05, 13:27
      witam

jaka powinna by cprzerwa pomiedzy jednym a klolejnym INVITRO?
      • ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 02.01.06, 22:03
        Pomiędzy jedną a druga stymulacją hormonalną nie ma ustalonego okresu przerwy.
        Wszystko zależy od tego, czy w czasie stymulacji nie wystąpiły niepokojące
        objawy hyperstymulacji.
    • nanna75 Re: Odpowiem na pytania 31.12.05, 16:05
      moje cykle srednio trwaja 32-34 dni. Dzisiaj jestem w 48 dc i nadal nie mam
      miesiaczki. Staramy sie o trzecie dziecko. 4 dni temu robilam badanie hcg i
      wynik byl 0,1. Poniewaz bylam juz w ciazy, to wiem jakie sa objawy i tak sie
      czuje. Przed pierwsza ciaza mialam zdiagnozowane pco i skaryfikacje jajnikow,
      zaszlam w ciaze miesiac po zabiegu. W druga ciaze zaszlam naturalnie, bez
      problemow. A teraz mimo regularnych cykli (co przed pierwsza ciaza nigdy sie
      nie zdarzalo) staramy sie od 4 m-cy i nic. Czy jest jeszcze szansa na to, ze
      jestem w ciazy? A jesli nie to co mam zrobic, zeby wywolac miesiaczke a potem
      jakie badania?
      pozdrawiam. nanna
      • ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 02.01.06, 22:06
        SZansa na to, że jest Pani w ciąży jest mała. Wszystko raczej wskazuje na inne
        przyczyny zatrzymania miesiączki. Powinna Pani zrobić USG i ewentualnie wywołać
        krwawienie poprzez podanie hormonów (progesteron). Warto oznaczyć hormony FSH,
        LH i PRL oraz etradiol, a w drugiej połowie cyklu progesteron. Te zaburzenia
        mogą świadczyć o niedoborze tgeo ostatniego hormonu.
    • szalki Re: Odpowiem na pytania 31.12.05, 19:23
      witam.jestem 3 miesiące po laparoskopii.Usunięto mi torbiel z lewego
      jajnika,skoagulowano zmiany endometrialne.Jajowody drożne(przez jeden z nich
      komtrast ledwo-ale przeszedł)z wykresu temperatury wynika,że owulacja występuje
      ok.15-16 dc po clostilbegycie. przy 29-30 dniowym cyklu.Męża wyniki w
      normie.Ciąży nadal brak,lekarz zalecił przez 3 miesiące Clostilbegyt.Jeśli to
      nie przyniesie efekyu,mam przez 6 miesiące brać jakiś lek który wprowadza w
      stan sztucznej menopauzy,w celu podleczenia(wyleczenia?)endometriozy.Lekarz
      niestety nie wspomniał o badaniu hormonów,ani o monitorowaniu cyklu
      stymulowanego Clostilbegytem.Co Pan o tym sądzi?
      • ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 04.01.06, 21:19
        Monitorowanie w USG cykli z clostilbergytem nie jest konieczne, tym bardziej że
        przyczyną trudnośći z zajściem w ciążę jest endometrioza i niedrożność
        jajowodów. Leczenie endometriozy po zabiegu można przełożyć tak jak radził
        lekarz o 3 miesiące, gdyż jest szansa, że ten jeden jajowód będzie po operacji
        drożny.
    • elizabeth31 Re: Odpowiem na pytania 02.01.06, 10:05
      czy moze mi Pan doradzić co mam robić dalej wszystkie moje wyniki były
      prawidłowe IUI robiona 5 razy zero ciazy , invitro była ciaża bo tak wskazywal
      wynik BHCG lecz zaczął spadać co robić dalej i co moze być ewentualna przyczyna
      takiej sytuacji
      lekarz odpowiedział iż wadliwy zarodek.
      • dagps Re: Odpowiem na pytania 02.01.06, 11:13
        szkoda ze nie podaje Pan nazwiskasad
        trudno mi zaufac w tak waznej sprawie wiec moge skorzystac jedynie w takim zakresie jak korzystam z pomocy wzajemnej nas wszystkich tutaj, traktujac Pana jak osobe z ksywka "ginekolog-poloznik". odwiedzajac forum na ktorym mam zamiar pytac lekarza chce znac nazwisko, wiedziec kim jest, ze jest lekarzem i specjalista w ogole. do tego celu mam inne miejsca w internecie. Pana witam na forum jako uzytkownika takiego samego jak my.
        • ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 04.01.06, 21:23
          Piszę na forum, ponieważ prosiły mnie o to pacjentki. Nie chcę być posądzony o
          reklamę. Jeśli zależy Pani na poznaniu mojego nazwiska i miejsca pracy, prosze
          napisać na priva. Odpowiem. Dziękuję za miłe przywitanie. Pozdrawiam
      • ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 04.01.06, 21:22
        Spadek stężenia BHCG może być spowodowany zatrzymaniem rozwoju ciąży. Trzeba
        pamiętać, że fizjologicznie około 40-50 proc. rozwijających się zarodków tak
        kończy. Niestety, myślę że trzeba będzie powtórzyć procedurę.
        • kociaczek22 Re: Odpowiem na pytania 05.01.06, 12:33
          Prosze mi powiedzieć, czy bez badania drozności jajowodów warto zdecydowac sie
          na iui
          • ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 06.01.06, 21:22
            Jeżeli w wywiadzie nie ma przyczyn, które prowadziłyby do zarośnięcia jajowodów
            (stany zapalne, podejrzenie endometriozy), a niepłodność związana jest raczej
            z czynnikiem męskim, to jest sens wykonania iui bez HSG lub laparoskopii.
            Gdyby się one nie powiodły, to w następnym etapie należałoby wykonanć badanie
            drożności jajowodów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka