Dodaj do ulubionych

Pco a owulacja

17.01.06, 02:38
Czesc dziewczyny!ostatnio ginekolog stwierdzil u mnie Pco na podstawie Usg
mialam duzo pecherzykow na jajnikach do tego klopoty z cera i wydluzone
cykle.Od 3mcy robie testy na owulacje i ja mam.Co o tym myslec?czy moge miec
Pco mimo ze mam owulacje?Czy ktoras z Was miala taka sytuacje?Co mam dalej
robic?dziekuje z gory za odpowiedz.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dziubas1 Re: Pco a owulacja 17.01.06, 07:56
      Same testy owu nie wystarczą do stwierdzenia, czy była czy nie. Wskazany byłby
      monitoring cyklu, bo jeśli masz wysoki progesteron (co jest b. dobre), to testy
      będą pozytywne, a mimo to owu nie będzie. Możesz mieć owu przy pco, choć często
      pco powoduje jej brak, ale wystarczą dwa spośród trzech podstawowych objawów
      pco, by podejrzewać to schorzenie. Namów gina na monitoring. Robiłaś badania
      hormonów? Jak ułożone są pęcherzyki? Jest dominujący, który rośnie? Co się z
      nim dzieje? Może to tylko jeden cykl z licznymi pęcherzykami? Na te pytania
      powinien odpowiedzieć gin. Pojedyncze usg jeszcze o niczym nie świadczy. Należy
      pogratulować ginowi odwagi, ze tak od razu stwierdził pco. Może zbyt ostro
      piszę, ale mam podejrzenie pco i wiem, jak ostrożny jest mój lekarz przy jego
      diagnozowaniu. Powiedział, ze całkowitą pewność da laparoskopia. Sporo info
      znajdziesz na bocianie i formu gimekologicznym. Pozdrawiam.
      • feiniel Re: Pco a owulacja 17.01.06, 08:33

no właśnie - nie tak łatwo 100% stwierdzić pco - ja byłam u kilku lekarzy i
        każdy mówił co innego...
      • gizaa28 Re: Pco a owulacja 20.01.06, 01:27
        Dziewczyny!wielkie dzieki za odpowiedz na moj list.Jak fajniutko ze jest ta
        strona i mozna znajsc ludzi ktorzy moga Ci pomoc odpowiedziec na dreczace cie
        pytania.Zadnych badan jeszcze nie robilam oprocz usg...moj ginekolog twierdzi
        ze o nieplodnosci mozna mowic po roku niemoznosci zajscia w ciaze i wierzy ze
        moze obejdzie sie bez zadnych terapi hormonalnych ale ja jakos czuje ze to
        bedzie bardziej skomplikowane i leczenie mnie czeka.Pozdrawiam i trzymam kciuki
        za nas wszystkie ktore staraja sie o dzidzie.Wierze ze nam sie uda.Buzka
    • korlewna Re: Pco a owulacja 17.01.06, 13:24
      100%-owo można stwierdzić PCO tylko na podczas laparoskopii. nawet obraz usg
      połączony z wynikami fsh i lh nie daje pewności, ze sie ma, bądz nie PCO. Nawet
      jeśli faktycznie masz tę przypadlosć....dziewczyny zachodzą z tym w ciąże.
      Można mieć normalne owulacje, a ze przy okazji tworzą sie inne pęcherzyki...to
      inna hhistoria.
      pozdrawiam serdecznie
      • dagps Re: Pco a owulacja 17.01.06, 18:51
        POTWIERDZAM, nawet jesli masz pcos - choc do stwierdzenia to za malo jeszcze wiadomo w twoim przypadku,mozesz miec owulacje. objawow pcos jest nascie, a ktos moze miec zarowno wszytskie, jak i kilka. powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka