Dodaj do ulubionych

Estradiol?

15.02.06, 20:31
Obserwuj wątek
    • kociaczek22 Re: Estradiol? 15.02.06, 20:34
      To jest jedyny hormon na temat którego nic nie wiem.
      To tzw E2?
      Jego zbadanie w 11-12 dniu cyklu może odpowiedzieć na pytanie, czy była
      owulacja?
      Coś mi się tak "o uszy obiło"
      Czy to prawda?
      • anaika Re: Estradiol? 15.02.06, 20:35
        raczej czy owulacja może nastąpić
        • dagps Re: Estradiol? 15.02.06, 20:40
          estradiol zazwyczaj badamy w 2-4 dniu razem z fsh, ktorego wynik on uwiarygodnia i lh. powinien w tym czasie byc conajmniej powyzej 30, najlepiej 40 zeby miec szanse na owulacje w danym cyklu.
    • kociaczek22 Re: Estradiol? 16.02.06, 09:15
      Acha
      Czyli ja miałam w 13 dc 0,19
      Chyba za mało na ewentualna owulację
      • dagps Re: Estradiol? 16.02.06, 11:37
        zalezy od jednostki moja droga. napisz jednostke. ja mam w innej jednostce te normy co ci podalam, ale nie pamietam w jakich, sto procent inne bo ja mam 27 czegostam i to jest baaardzo malo, wiec 0,19 to nie moze byc w tych samych jednostkach.
        • iwa2000 Re: Estradiol? 20.03.06, 19:40
          Napiszcie czy te wyniki są dobre?
          2 dc
          fsh -8,85 mlU/ml
          estradiol -24.90 pg/ml

Dziękuję!!
          • asiaku Re: Estradiol? 21.03.06, 12:23
            Estradiol jest produkowany przez rosnące w jajnikach pęcherzyki i powoduje
            wzrost endometrium w macicy dlatego jest ważny przed owulacją a nie po. Zwykle
            im więcej pęcherzyków Graffa tym wyższy estradiol. Dlatego dla pełnego obrazu
            cyklu należy nie tylko sprawdzać poziom hormonów, ale też podglądać cykl na
            usg. Dopiero monitoring razem z wynikami krwi daje jakąś wiedzę o przebiegu
            cyklu.
            • dagps Re: Estradiol? 21.03.06, 13:06
              to niski wynik ten estradiolsad ale nic straconego, zalezy jak dlugie masz ckle, moze byc opozniona owulacja, teraz wazne jest usg jak pisala asiaku a potem 7 dni po ewentulnej owuacji badanie progestreonu. fsh jest w normie, samo w sobie ok.
              • anial6 a mi wyszlo 7 pg..... 21.03.06, 21:49
                w 3 dc. czy da sie to wyleczyc? a czy juz zawsze bede nieplodna? [norma dla
                meno dopiero od 10 pg] mam 21 lat, od dawna problemy z tradzikiem, skape
                miesiaczki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka