Dodaj do ulubionych

wyniki hormonów

22.02.06, 19:58
cześć dziewczyny,
bardzo Was proszę o interpretację moich wyników:
E2-50,06pg/ml, testosteron-0,77ng/ml, prolaktyna 708,3uIU/ml, LH 10,16
mIU/ml, FSH 6,35mIU/ml.
Wiem, że prolaktyna jest dużo ponad normę, ale jak z resztą, nigdy ich nie
robiłam i za bardzo nie wiem jak interpretować.
pozdrowienia
Lucyna
Obserwuj wątek
    • eve_23 Re: wyniki hormonów 23.02.06, 07:31
      lucynko moge ci tylko napisac o normach niektórych hormonów z tego wzgledu ze
      nie znam innych oznaczen laboratoryjnych
      LH - 1,1-11,6 w mlU/ml
      FSH - 2,8-11,3 w mlU/ml
      Na pozostałe moze podpowie ci ktos inny.
      Pozdrawiam
      • dagps Re: wyniki hormonów 23.02.06, 08:46
        przede wszystkim napisz w jakim dniu cyklu te badanie bylo. jezeli w tzrecim to warto zbadac wiecej androgenow i zrobic dokladne usg, poza tym napisz jakie masz cykle, jakie @, czy jakies klopoty z cera, wlosami? z cukrem?
        • lucyna76 Re: wyniki hormonów 23.02.06, 09:49
          dzięki za odpowiedzi.
          Wyniki są z 3 dc, cykle 32-34, miesiączki - długie, duża ilość skrzepów,
          ostatnio trądzik na plecach i dekolcie, włosy przetłuszczają się. Dlaczego
          uważasz, że powinnam zrobić więcej androgenów, przecież testosteron w normie.
          USG pewnie będzie, w poniedziałek mam pierwszą wizytę w Invikcie.
          pozdrowienia
          Lucyna
          • dagps Re: wyniki hormonów 23.02.06, 20:33
            w normie, ale jesli norme masz do 0,79-czy 0,82 - takie sa najczesniej, to troche wysoki i tak. napisz koniecznie co lekarz napisal w usg i jak wygladaja pecherzyki. w ktorym to dniu cyklu bedzie u ciebie te usg? jak gdzies w polowie to wazne zeby zobaczyc czy jest jakis dominujacy. czekam na wiadomosci w poniedzialek.
            • lucyna76 Re: wyniki hormonów 24.02.06, 20:52
              cześć,
              byłam u lekarza dzisiaj (wizyta miała być pomiędzy 3-5dc). Miałam jeszcze
              wyniki DHEA-S 226,9 ug/dl i SHBG 119 nmol/l. Lekarz obejrzał wyniki, stwierdził
              że oprócz prolaktyny wszystko ok, moje wyniki wskazują tylko że mogą być
              problemy z dojrzewaniem i pękaniem pęcherzyków. SHBG odbierałam przed wizytą i
              nie zauważyłam że jest trochę za wysokie-co to oznacza? Poza tym dostałam
              bromergon, który średnio dobrze znoszę, zastanawiam się czy nie poprosić go o
              coś innego. Było usg ale to dopiero 5dc, mam przyjść 11dc.
              pozdrowienia
              Lucyna
              • dagps Re: wyniki hormonów 25.02.06, 11:06
                jak w usg nie ma pecherzykow malych, wielu, niepeknietych i niedojrzalych to sie nie martw, jezeli nalezysz do osob z lekka nadwaga to tak moze wygladac testosteron, jest w normie, choc wysoki.
                shbg jest minimalnie za wysokie, gorzej gdyby bylo za niskie, wtedy bym sie zacezla o ciebie martwic mocno. a dheas musisz napisac normy bo ja nie znam takiej.

tak moze byc, ale nie musi, ze bedzie klopot z owulacja, ale to moze byc latwy orzech do zgryzienia, albo moze wcale tego nie byc. przy takich wynikach to tylko tendencja a nie patrzy sie tak naprawde na same wyniki tlko na to jak funkcjonuje organizm, jak bedzie owulacja to nie ma co sie martwic zadnymi wynikami.
                • lucyna76 Re: wyniki hormonów 25.02.06, 15:50
                  SHGB norma 18-114, do DHEAS norm nie podali. a co w ogóle pokazuje SHGB i co by
                  było gdyby było za małe? Z tymi pęcherzykami to może być problem, w zeszłym
                  cyklu nie pękł, zrobił się torbiel. Nie mam nadwagi (158 cm, ok 50kg), chociaż
                  figurę mam taką "kobiecą" - wiecej tłuszczyku na biodrach i udach
    • ewa.analityk1 Re: wyniki hormonów 25.02.06, 22:08
      twoje wyniki i LH/FSH i SHBG wskazują że masz PCOS sad
      proszę powiedz mi ile masz punktów w tej ankiecie
      forum.starania.pl/viewtopic.php?t=179

forum.starania.pl nowe forum dla starających się
      • lucyna76 Re: wyniki hormonów 25.02.06, 22:37
        cześć,
        a czy można mieć pco mając regularne miesiączki i dośc często robione usg
        (obraz jajników przecież jest inny)? Jeśli chodzi o owłosienie, to rzeczywiście
        wg mnie jest zbyt duże, chociaż mój ginekolog mówi że nie widziałam bujnego
        owłosienia, więc to sprawa subiektywnego punktu widzenia.
        pozdrowienia
        Lucyna
        • ewa.analityk1 Re: wyniki hormonów 25.02.06, 23:17
          tu trochę lekarze niestety nie nadążają. Kiedyś uważano, że musi być obraz PCO
          jajników teraz tak nie jest. Ale żeby odróżnić zespół z widokiem
          policystycznych jajników od zespołu bez tego widoku wprowadzono pojęcie HCA
          przewlekły hiperandrogenny brak owulacji. I myślę, że właśnie to u Ciebie
          występuje. Ale wyniki masz książkowe i jeszcze to owłosienie.
          Ale jak napisałam z PCOS się zachodzi w ciążę smile
          A napisz mi ile punktów wyszło ci w ankiecie na hirsutyzm
          • lucyna76 Re: wyniki hormonów 25.02.06, 23:42
            no 8pkt. na pewno sad(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka