28.02.06, 07:39
hej! chciałam zapytać dziewczyny ktore brały CLO czy często występują te
skutki uboczne w postaci torbieli? a skutki pozytywne w postaci ciąży? czy
testy owulacyjne będą wiarygodne przy CLO? jestem na poczatku drogi o dzidzie
a moja Pani Doktor po ogólnym przebadaniu zapisała mi CLOSTIBEGYT, na dwa
cykle. Jesli nie bedzie efektów to mam iść na HSG...tylko ona mi powiedziała
że w trakcie @ a z tego co czytałam to idzie sie po @...może jednak któraś z
was miała jakieś doświadczenia w tej kwestii, samo badanie mnie przeraża ale
jeśli ma pomóc to napewno zacisnę zęby i pójdę...
Obserwuj wątek
    • rafulka Re: clo + hsg 28.02.06, 08:09
      Przede wszystkim cykle na CLO się monitoruje, a chociażby przed następnym robi
      się USG, żeby widzieć, czy pęcherzyki nie przerodziły się w torbiele. Poza tym
      dobrze jest monitorować, bo masz obraz czy rosną i pekają, bo jeśli nie to
      trzeba im pomóc.
      Dość niefrasobliwa jest towja ginka, bo albo podejrzewa niedrożność i wtedy
      najpierw HSG, albo rozsądnie podchodzi do stymulacji.
      HSG się nie bój - bułka z masłem, kilka minut i po sprawie, lekkie
      nieprzyjemności przez godzinę później (macica będzie się obkurczać jak przy @
      bo bedzie chciała wypluć płyn kontrastowy). Więcej zadymy przy, bo robią to na
      stole do RTG.
    • zula.a Re: clo + hsg 28.02.06, 09:03
      hmm może poprostu sama pojdę po pierwszym miesiącu do niej na to USG, tylko w
      którym dniu cylku? a jak duża jest szansa na to że porobią się mi torbiele?
      jejku zdaje sobie sprawę że na te wszystkie pytania powinna mi odpowiedzieć
      ginka...ale wierze w wasze doświadczenie mimo że kazda z nas jest inna.
      pozdrawaim i dzieki za podpowiedzi smile)
      • katka113 Re: clo + hsg 28.02.06, 09:28
        Zula: Jeśli cykl ma być stymulowany np clo to pierwsze USG trzeba zrobić tuż
        przed tym cyklem albo w pierwszych 3 dniach tego cyklu, żeby sprawdzić czy nie
        ma torbieli przed podaniem leku. Później w zalezności jak długie masz cykle,
        przy cyklach krótszych monitorowanie zaczyna się juz nawet od 9 dc. Torbiele
        czasem wystepują, czasem nie... nie wiem od czego to zależy ani jak często się
        zdarza. i pamiętaj: nie ma głupich pytań - pytaj o wszystko co cię interesuje
        swojego lekarza. Pozdrawiam.
      • rafulka Re: clo + hsg 28.02.06, 09:28
        Na cyklu naturalnym - zaraz po miesiączce, potem około 14 dc. (w zależności
        kiedy masz owulację), a potem zaraz po następnej miesiączce. Przy cyklu
        stymulowanym np. CLO - jak pisała Weronisia
    • weronusia Re: clo + hsg 28.02.06, 09:22
      podczas brania clo około 10 d.c. idziesz na usg i co 2 dni obserwuje lekarz
      wzrost pęcherzykow.
      Jezeli za dużo naraz rośnie i jest prawdopodobieństwo torbieli blokuje sie cykl
      antykoncepcyjnymi lekami.
      Hsg trzeba wykonać w I fazie najlepiej odrazu po @ ze względu na ewentualną
      ciązę.
    • pandziksa Re: clo + hsg 28.02.06, 09:35
      Tak przy okazji. co do monitoringu to dziewczyny mają rację. Hsg robi się zaraz
      po skończonej miesiączce ale przed owulacją. PRZED HSG POWINNO ZROBIC SIĘ
      BADANIE NASIENIA MEŻA, W RAZIE CZEGO, ŻEBY OSZCZEDZIĆ KOBIECIE JAKICHKOLWIEK
      ZABIEGÓW.
    • zula.a Re: clo + hsg 28.02.06, 09:51
      dzieki za podpowiedzi. Zastanawi mnie dlaczego nie zaleciła mi monitorowania
      tego cyklu...może mysli że i tak CLO mi nie pomoże a ja PANIKARA będę miała
      czas na przyzwyczajenie sie do mysli o szpitalu i zabiegu. Mąż miał badanie i
      wszystko ok. Moje wyniki hormonalne też, nigdy nie miałam żadnych torbieli ani
      innych poważnych przypadłości, no może jakiś grzybek. A może WAM udało sie po
      CLO i jest szczęsliwą mamą ?
      pozdrawaim smile)
      • weronusia Re: clo + hsg 28.02.06, 10:25
        Clo bez monitoringu jest niewłaściwe bo nei masz możliwosci oglądania jak
        pęcherzyki rosną i czy pękają . Po Clo jest ich dużo i może dojść do
        hyperstymulacji.
        Zapytaj ginkę dlaczego nie chce cię monitorować.
        Zajrzyj na bociana - tam eksperci piszą ,że clo bez usg to błąd w sztuce
    • zula.a Re: clo + hsg 28.02.06, 12:39
      no cóż albo pozostaje mi znów szukać lekarza sad( skoro moja ginka taka
      nieodpowiedzialna i zapisuje leki a nie przestarzega instrukcji albo poddać się
      jej bez opamietania żeby tylko pomogło. Tylko kto wtedy bedzie bardziej
      nieopowiedzialny ??
      • spa76 Re: clo + hsg 01.03.06, 16:13
        mój gin tez chce mi podawac clo. planuje przy tym monitoring usg prawie non
        stop (cos mówie, że w niedziele jak będzie trzeba to do mnie przyjedzie z
        przenośnym usg wink) i ewentualnie podanie zastrzyku na peknięcie.
        nie wiem, czy odnosnie hsg nie byłoby dobrze, gdybyc zrobiła posiew przed, bo
        jesli masz jakieś bakterie albo grzybki, to możesz je sobie tym badaniem
        wepchnąc dalej - podobno - nie wszyscy lekarze tego przestrzegają.
        • zula.a Re: clo + hsg 02.03.06, 07:35
          dzieki Spa. Jeśli chodzi o bakterie i tego typu sprawy to na ostatnim badaniu
          zrobiła mi wszystkie badania, poprostu myslała, że od razu pójdę na HSG.
          Czasami czuję sie jak zwierzątko doświadczalne... Sama pójdę do niej w 9 dc na
          to usg, będę spokojniejsza... sad zmienilabym lekarza ale co? znów wszystko od
          początku? chodzenie, mówienie, badania bo każdy robi po swojemu.. echhhh trzeba
          być dobrej myśli smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka