Dodaj do ulubionych

torbiele a brak miesiączki

23.03.06, 10:36
czy torbiele na jajnikach mogą spowodować niewystąpienei miesiączki?
po ostanim stymulowanym cyklu pregnyl nie zadziałał i pęcherzyki przeobraziły
się w torbiele (ok 3-4 po 3, 4 cm każdy). w tym cyklu brałam lutenyl na ich
wchłonięcie. no i czekam na @ a ona nie przychodzi a to już 6 dni od
odstawienia leków. z reguły dostawałam @ jeszcze w trakcie brania
progesteronu.
w ogóle to już mi się całkiem organizm rozlegulował. jeden cykl stymulowany -
nastepny leczenie się z torbieli. z reguły się ładnie wchłaniały ale teraz to
chyba nie pójdzie tak łatwo. a jak się nie wchłoną, to co? leczenie
hormonalne i jak długa przerwa w staraniach?
chyba powoli muszę się oswajać z myślą o ivf

Obserwuj wątek
    • rafulka Re: torbiele a brak miesiączki 23.03.06, 10:49
      A robiłaś test?
      • anaika Re: torbiele a brak miesiączki 23.03.06, 10:57
        naiwna, robiłam wczoraj, ozczywiście negatywny sad
        z drugiej strony co mi miało popękać? te torbiele? jednak irracjonalnie wierzy
        się, że może? czemu nie? taki cud natury wink
        • rafulka Re: torbiele a brak miesiączki 23.03.06, 11:10
          no właśnie. Mnie też nie pękł przed IVI, i po niej też, ale jak chciałam
          odstawić progesteron, to w klinice powiedzieli, żeby najpierw sikańca zrobić,
          bo już, cytuję, "niejedno widzieli", w tym ciąże z niepękniętych pęcherzyków
          także, więc...
          • asiunia555 Re: torbiele a brak miesiączki - pyt. do Rafulki 23.03.06, 11:55
            rafulko: skoro tak piszesz...że takie rzeczy sa mozliwe....jak uważasz - jeżeli
            w przewidywanym terminie owulacji - który był zgodny z wyliczeniem wielkości
            pecherzyków (jeden był dominujący)i endo (na usg)i ja w te dni miałam ogromnie
            wysadzony brzuch, wprost spodni nie mogłam dopiąć. kłuło mnie
            podbrzusze...miałam dużo owulacyjnego śluzu....potem z nadzieją poszłam na
            kontrolne usg i co... okazało się że znów torbiel czynnosciowa że znów
            pęhcerzyk nie pękł. mój gin mówi że owu na pewno nie było...że przy takiej
            torbieli to nie możliwe że mam mu o śluzie nie mówić...a ja tak sobie wierze po
            cichu, że może owu była że moze inny pęcherzyk pękł...może jednak dobrze robię
            że probóję z homeopatią a hormonów na razie nie pozwalam soebie przepisać...?
            • rafulka Re: torbiele a brak miesiączki - pyt. do Rafulki 23.03.06, 12:06
              Asiu - nie umiem Tobie odpowiedzieć. Jestem w tych sprawach raczej pesymistką,
              ale w klinice kazali zrobić test przed odstawieniem progesteronu, więc go
              zrobię. Dziewczyny też sypią niczym z rękawa przykładami cudownych ciąż z
              niepękniętych pęcherzyków. Tak jak o ciążach bliźniaczych, które na poczatku
              były pojedyńczymi, bo jeden zarodeczek schował się za drugim. Może w przypadku
              pęcherzyków też tak jest, może gdzieś głębiej się schował. I pękł. Bardzo bym
              się zdziwiła. A ze szczęścia chyba zwariowała.
              Objawy wzdęcia przy każdej owulacji mam takie same: powiększenie brzucha, takie
              nieprzyjemne, jakbym problemy z jelitami miała, problemy kibelkowe, napuchnięte
              piersi. Potem to mija, by 2-3 dni przed @ znów się pojawić...
              • asiunia555 Re: torbiele a brak miesiączki - pyt. do Rafulki 23.03.06, 13:00
                ja tez bym chyba ze szczęścia zwariowałasmile no ale cóż skoro lekarz mówi ze ie
                było to ja tylko sobie gdzieś tam w duchu myślę o cudach...rafulko napisz mi
                jeszcze jesli możesz i jesli wiesz: czym roznia się torbiel czynnosciowa (to
                moje) od endometrialnej i od czekoladowej? pytam tak aby wiedzieć.
                • rafulka Re: torbiele a brak miesiączki - pyt. do Rafulki 23.03.06, 13:02
                  Przykro mi, ale nie mam pojęcia. Moje niepękające pęcherzyki się wchłaniały,
                  więc z torbielami nie miałam do czynienia.
                  Mój lekarz też kategorycznie mówi, że nie ma szans...
        • anula302 Re: torbiele a brak miesiączki 27.03.06, 11:43
          Cześć.Mnie kilka miesięcy temu zatrzymała się @ poszłam do ginekologa w 39 dc i
          okazało sie że zrobiły mi się torbiele na jajniku, dostałam Duphaston i w 45 dc
          dopiero dostałam @.Także u mnie torbiele spowodowały zatrzymanie się @.Na
          szczeście teraz juz ich nie mam .
    • asiunia555 Re: torbiele a brak miesiączki 23.03.06, 11:44
      cześć! nie martw się brakiem @. ja po odstawieniu lutenylu miesiączkę dostałam
      dopiero po 15 dniach, a lekarz mówił że do 5 dni po osttaniej tabletce. też
      brałam go na wchłonięcie torbieli która miał 8, 3 cm... głowa do góry.
      po lutenylu torbiel sie zmniejszyła a po @ mi sie wchłoneła. ale niestety w
      nowym cyklu znów powstala nowa... teraz czekam znów na @. bo na antyki ani
      stymulacje owu nie moge sie zdecydowac.
      • anaika Re: torbiele a brak miesiączki 23.03.06, 11:56
        no to będę czekała cierpliwie..
        ostatnio moje życie to czekanie..., że z nowym cyklem będzie lepiej, że się coś
        ruszy
        a tu nic - tylko cały czas po górę
        • asiunia555 Re: torbiele a brak miesiączki 23.03.06, 12:02
          wiesz ja tak samo. masz rację ciągle się na coś czeka...to na miesiączkę to na
          nowy cykl. to na owulację, to na sprawdzenie co dalej, na zakonczenie
          tabletek..i tak ciągle...a jak się na coś mocno czeka to wtedy każda minuta
          staje się godziną.
          ja teraz nie wzięłam nic. dziś 32 d.c. torbiel pewnie znów wielka
          urosła...czekam na @ bo wtedy odetchnę że pewnie się wchłonęla. ale bez
          wspomagania to pewnie jeszcze z 2 tygodnie poczekam.
          • anaika Re: torbiele a brak miesiączki 23.03.06, 12:13
            ja się jednak decyduję na wspomaganie bo za wielkiego wyboru nie mam
            i cały czas mam wrażenie, że mi czas ucieka
    • adota Re: torbiele a brak miesiączki 23.03.06, 12:24
      Witaj,
      ja miałam dwa razy torbiele. Za pierwszym razem miały 4 i 6 cm i nie spowodowały
      przesunięcia terminu miesiączki, za drugim razem torbiel była jedna, zawierała
      200 ml (1) płynu i spowodowała duże opóźnienie miesiączki (59 dni cykl -
      oczywiście niewiem czy z powodu torbieli czy z innego). Za każdym razem miałam
      torbiele przebijane (punkcja torbieli w Novum 700 zł, co pozwala wyeliminować
      leczenie hormonalne i dłuższą przerwę w staraniach. Praktycznie od razu można
      starać się dalej. Bardzo polecam tą metodę.
      Pozdrawiam,
      adota
      • asiunia555 Re: torbiele a brak miesiączki 23.03.06, 12:31
        a w jakim momencie gin zdecydował o punkcji? czy torbiel po miesiaczce się nie
        wchłonęła i wtedy? mi lekarz tego nie proponował bo po miesiaczne torbiele sie
        wchlaniają ale zeby zapobiec kolenym prawie mnie zmusza do hormonów czego ja
        nie chce!
        • adota Re: torbiele a brak miesiączki 23.03.06, 13:14
          > a w jakim momencie gin zdecydował o punkcji?

W pierwszym przypadku torbiel była jednym z elementów zespołu hiperstymulacji,
          miałam wielki obolały brzuch i ginekolog stwierdził, że taka duża torbiel (6 cm)
          może spowodować skręcenie się jajnika. W dodatku chciał wykorzystać fakt, że w
          poprzednim cyklu byłam stymulowana gonadotropinami i może z rozpędu jajniki będą
          działać jak należy. Punkcja była zaraz po miesiączce na lewym jajniku. A na
          prawym w tym cyklu rósł niezły pęcherzyk.
          W drugim przypadku torbiel była niewielka, @ nie przychodziła, więc dostałam na
          10 dni Duphaston (chyba około 35 - 40 dnia cyklu). @ wystąpiła po 59 dniach
          cyklu i nie kończyła się przez 14 dni przechodząc w dość obfite krwawienie sad W
          14 dniu pojechałam do Novum i następnego dnia miałam punkcję. Rozważano
          podawanie hormonów, ale stwierdzili, że ja reaguję na to odwrotnie niż trzeba -
          wzrostem torbieli, zamiast wchłanianiem.
          U mnie nie chcą zapobiegać, w ogóle odstawili mi leki i stwierdzili, że w
          poprzedniej klinice byłam stymulowana niewspółmiernie do potrzeb i przedwcześnie
          namawiana na in vitro (pierwsze dziecko poczęte naturalnie po lekkiej stymulacji
          CLO).

Pozdrawiam,
          adota
          • adota Re: torbiele a brak miesiączki 23.03.06, 13:17
            > W drugim przypadku torbiel była niewielka...
            Sprecyzuję jeszcze. najpierw była niewielka a w momencie punkcji ogromna (200 ml
            płynu).
            adota
          • asiunia555 Re: torbiele a brak miesiączki 23.03.06, 13:33
            no więc u Ciebie to zupełnie inna sytuacja. musza być pewnie określone
            wskazania aby wykonać taki zabieg.
            • adota Re: torbiele a brak miesiączki 23.03.06, 13:54
              > no więc u Ciebie to zupełnie inna sytuacja. musza być pewnie określone
              > wskazania aby wykonać taki zabieg.

Aha. Myślałam, że to metoda bardzo dobra, bo szybka i dokładna, poza tym lekarz
              tłumaczył, że do loży po torbieli wlewa sie płyn, który jakoś zapobiega
              odnawianiu się torbieli. I ze względu na to, że mechaniczna, to ma mniej efektów
              ubocznych. Może warto zapytać.

Pozdrawiam,
              adota
              • asiunia555 Re: torbiele a brak miesiączki 23.03.06, 13:58
                zapytam na pewno. musze zbadac wszelkie możliwości które moga mnie wybawić od
                sterydów i hormonów. mam ich dość. te wszystkie moje problemy to efekt długiego
                stosowania antyków. dzięki za radę. spytam. może faktycznie nakłucie w
                odpowiednim momencie by przynioslo rezultat w postacji braku torbiela w
                kolejnym cyklu....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka