majorka79 Re: Jakie są objawy podwyższonej prolaktyny? 04.04.06, 16:10 u mnie nie było żadnych, musisz po prostu zbadać. Odpowiedz Link Zgłoś
eleonorka2 Re: Jakie są objawy podwyższonej prolaktyny? 04.04.06, 16:17 U mnie nieregularne i długie cykle. Zobacz w internecie: www.nasz- bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=33426 Odpowiedz Link Zgłoś
kropcia1 Re: Jakie są objawy podwyższonej prolaktyny? 04.04.06, 16:25 ja w sumie nie miałam żadnych....może jedynie długaśne cykle - ale nie zawsze...i późna owulacja - ok. 20dc.... Często głównym objawem jest mlekotok, bóle głowy....a na wykresie temperatur są takie zęby.....górki i doliny... Odpowiedz Link Zgłoś
atrakcyjna2 A ból ogromny piersi przed okresem i ból brzucha 04.04.06, 18:06 ciągły przez cały okres (a w 1 dniu tak że gwiazdy widać _mam tak od dwóch lat- gin. wtedy nic nie stwierdził- zrobił tylko cytologię), obecnie doszedł ból piersi przed, obrzmienie strzszne no i sters ciągły od dwóch lat. Czy te trzy rzeczy mają jakiś wpływ. A gin. 2 lata temu stwierdził ,że to nic poważnego ponieważ pow. że okresy mi sie skróciły( zawsze miałam 6 dni- obecnie 3 ostre, i trzy kapanie), cykle raczej mam regularne -tzn. (ostatnie 26, 26, 27 dni- wcześniej tak po 29, 28 dni).Czy powinnam zbadać i czy jest mi potrzebne skierowanie- czuy chętnie daje je ginekolog( bo pewnie stwierdzi ,że nie potrzeba-sama niewiem - a jaki koszt prywatnie?( krew jest pobierana z żyły? i czy przy okazji morfologii może być zrobiona?) Odpowiedz Link Zgłoś
iwonag77 Re: A ból ogromny piersi przed okresem i ból brzu 04.04.06, 18:28 Hej K! Przesyłam Ci link do cennika badań hormonów, myślę, że ceny są podobne w całym kraju. U mnie ceny sa takie same jak tu. www.kos-med.pl/cennik.php Daj proszę znać co u Ciebie. Choróbsko minęło? I Odpowiedz Link Zgłoś
selena24 Re: ceny badań i objawy 04.04.06, 19:58 popatrzyłam sobie na ten cennik i myślę że zawsze warto się zorientować w różnych laboratoriach bo czasami różnice są znaczne zwłaszcza gdy robisz często lub więcej badań. Dla przykładu ja ostatnio wiele razy robiłam komplet TSH, FT3, FT4 w 4 różnych lab i whały się między 53 a 80zł. Prolaktyna przeciętnie to ok 25zł(bez testu)i mozna ją zrobiś razem z innymi badaniami np morfologią. Ja nie miałam żadnych objawów, cykle regularne od zawsze 27-29 dni, na Usg stwierdzona owulacja (chociaż prolaktyna podstawowa była 4 razy wyższa od górnej granicy normy, a po teście 40-to krotny wzrost) Odpowiedz Link Zgłoś
atrakcyjna2 do seleny 04.04.06, 20:35 A co to jest ten test? , bo napisałaś że po teście 40 -krotny wzrost, podstawowy pisałaś że 4 -krotny- dlaczego taka różnica? Odpowiedz Link Zgłoś
selena24 Re: prolaktyna z testem 04.04.06, 21:26 chodzi o test z metoklopramidem(MTC) - pobieraja ci krew do bad prolaktyny a potem podają ci doustnie 10 mg MTC i badasz ponownie po 60, czasami też 120 min. W warunkach podstawowych stęzenie prolaktyny rośnie 2-5 razy po godzinie i w tych granicach powinno się utrzymać po dwóch. Co do sensowności tego testu to sama niestety już nie wiem. Endo każe mi robić mimo że miałam teraz podstawową prolaktynkę zupełnie o.k. Wczoraj pytałam gin mówi że ten test jest bez sensu i sie od niego odchodzi. Komu wierzyć? I co jeśli prolaktyna podstawowa jest o.k. a po tescie wariuje? Tak w ogóle przy okazji to może ktoś ma jakieś nowe wieści? Jeśli cię interesuje prolaktyna był bodajże 30.03 taki wątek prolaktyna i progesteron, dziewczyny pisały min. o prolaktynie i teście więc nie będę tego powtarzać. Sporo jest też na www.mamo-tato.pl w dziale artykuły - hiperprolaktynemia Odpowiedz Link Zgłoś
atrakcyjna2 jeszcze 04.04.06, 18:09 Aha jeszcze przed okresem wklęśnięte(wciagnięte) sutki- czego to może być objaw? Odpowiedz Link Zgłoś
alinka761 Re: jeszcze 04.04.06, 18:11 Ja nie miałam żadnych,mimo że poziom był wysoki. Odpowiedz Link Zgłoś
metuja Re: Jakie są objawy podwyższonej prolaktyny? 05.04.06, 08:04 u mnie były to bardzo długie cykle, bezowulacyjne, ale ja mam pco, więc nie wiem , czy to wina samej prolaktyny. chociaż ponoć własnie podwyższona prl może blokować owu. badanie samej prolaktyny nic nie wykazało, dopiero po badaniu z obciążeniem wyszło, że jest bardzo podwyższona. Biorę bromergon od grudnia 1x0,5 tabletki, tydzień temu powtarzałam badanie prolaktyny i teraz jest w normie. badania możesz zrobić sama, u mnie sama prl ok. 35 zł, z jednym obciążeniem ( powtórne badanie po 60 min.) ok. 60 zł, z podwójnym ( pobranie krwi po 60 i 120 minutach ) ok. 80 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
selena24 Re: do metuja 05.04.06, 18:50 czyli twój lekarz też uważa że jeśli prolaktyna jest ok a wzrasta dopiero po obciążeniu to należy to leczyć, czyli teoretycznie ma wpływ na płodnosć? W którym dc badasz prolaktynę? Odpowiedz Link Zgłoś
eleonorka2 Re: 06.04.06, 17:51 Selena Ja też mam normalnie prolaktyne Ok, a po obciążeniu mi wzrosła za dużo. I lekarz gin-end przepisał mi Bromergon. Mam długie nieregularne cykle. Odpowiedz Link Zgłoś
beti1977 Re: Jakie są objawy podwyższonej prolaktyny? 05.04.06, 08:21 A u mnie był to straszny PMS i do tego plamienie przed @. Odpowiedz Link Zgłoś
karkarkar Re: Jakie są objawy podwyższonej prolaktyny? 05.04.06, 19:08 Ja u siebie żadnych objawów nie zaobserwowałam. Owulacje miałam - może nie w każdym cyklu. Gin powiedział, że długie cykle też mogą świadczyć o podwyższonej prl - ale ja zawsze miałam cykle około 30-32 dni. Prolaktyna często skacze przez stres. Odpowiedz Link Zgłoś
marmon29 Re: Jakie są objawy podwyższonej prolaktyny? 06.04.06, 13:04 zwykla prl ok po obciążeniu 10 x większa - objawy: brak dominująego pęcherzyka- brak owu, ciągłe bole glowy, odkąd biorę bromergon bóle głowy stanowczo rzadziej pęcherzyki rosną, teraz staram się naturalnie, ale na efekty musze poczekac cierpliwie, wcześniej cykle do 36 dni teraz ostatni 29 uważam że badanie prl po obciążeniu ma bardzo duże znaczenie- jak widac po mnie Odpowiedz Link Zgłoś
eleonorka2 Re: Jakie są objawy podwyższonej prolaktyny? 06.04.06, 17:54 Selena Ja też mam normalnie prolaktyne Ok, a po obciążeniu mi wzrosła za dużo. I lekarz gin-end przepisał mi Bromergon. Mam długie nieregularne cykle. Atrakcyjna Powinnas zrobic badania po ca masz się męczyć, najlepiej iść do gin-end, zwykli ginekolodzy to zwłaszcza olewaja sprawę, Odpowiedz Link Zgłoś
selena24 Re: Jakie są objawy podwyższonej prolaktyny? 06.04.06, 21:18 no właśnie dziewczyny , zrobię jeszcze raz z testem i nie będę sobie zaprzatać na razie głowy czy to gin czy endo mają rację, dopiero jak coś wyjdzie nie tak. A poza tym to wydaje mi się że niestety moje problemy są raczej natury immunologicznej i trzeba ruszyc ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia-samosia2 Re: Jakie są objawy podwyższonej prolaktyny? 07.04.06, 10:02 Ja miałam potworną bolesność piersi od owu do @, cieniutkie endometrium w okresie okołoowulacyjnym i bardzo skąpe miesiączki. Od czasu jak biorę bromergon mogę nosić stanik już przez cały miesiąc (a nie tylko przez dwa tygodnie od @ do owu), endo urosło z 5 mm do 10 mm, a miesiączki wreszcie też są normalne. Odpowiedz Link Zgłoś