10.05.06, 11:43
Witam i proszę o radę: juz 6 cykl staramy sie z M i coś nie może zaskoczyć.
Na forum przeczytałam o tarczycy i co się okazało - gdzie normą jest 0,4-4,0
ja ma 0,3 czyli poniżej normysad zapisałm się na wizytę ale to dopiero jutro
(dopiero do rodzinnego bo do gina zarejestrowałam sie dopiero na 22 czerwcasad)
Proszę dziewczyny doradzcie czy ten mój brak brzuszka to przez to niskie tsh?
jak długo to sie leczy?
Obserwuj wątek
    • eszforcik Re: tarczyca 10.05.06, 11:54
      Ja mam TSH 4.24 i jak dotąd żaden lekarz nie wspomniał o tym, że coś jest nie tak, za to dziewczyny na forum stwierdziły, że jak dla kobiety, która się stara o dziecko, to jest za wysokie. Niedługo idę do kolejnego gina i zobaczymy, co On powie?
      • pandziksa Re: tarczyca 10.05.06, 12:43
        Eszforcik masz niedoczynność tarczycy jak byk!!!!!!!!!!!!!!! Ja przy takim TSH
        miałam cykle po 54 dni. Też jeden endokrynolog to olał a drugi stwierdził, ze
        jak sie staram to Tsh powinno być koło 1. Teraz biorę letroks 75.Jak sie
        zajdzie to można poronić.
        • mag1977 Re: tarczyca 07.08.06, 13:30
          Witam!
          ja właśnie odebrałam swoje wyniki. TSH = 11,10 sad
          niestety na wizyte do endokrynologa czeka sie u nas 2 miesiace conajmniej.
          Jestem wiecznym zmarźlakiem, czesto miewam złe humory (moze to depresja?) i
          ciągle bym spała.
          mam juz prawie 30 lat wieć powinnam pomyślec o dziecku. Ale jak?
          Czy taki wynik TSH to powazna sprawa? A moze zaszła pomylka w lab. Jutro ide na
          usg tarczycy.
          proszę io jakies podpowiedzi.
          • starajacasie1 Re: tarczyca 08.08.06, 23:32
            a ja mialam atsh 15,2 i ginekolog wystraszyla mnie ze moge miec problemy.
            szybko zaczelam brac leki (jesli ktos ma problemy z tarczyca to dla wlasnego
            spokoju chocby polecem udac sie czym predzej do DOBREGO endokrynologa bo
            tarczyca to noe przelewki - moja ginekolog powiedziala prosto z mostu ze
            dziecko moze byc "matolkowate" jesli tarczycy sie nie leczy!!!! moja mama tez
            ma niedoczynnosc (u niej problemy z tarczyca zaczely sie pozno, tzn. bo juz w
            wieku menopazy) ale lekarz do ktorego chodzila nie zdzialal nic, dopiero jak
            poszla do sprawdzonego i uznznego dowiedziala sie ze jej plat tarczycowy
            zanika... nie chce straszyc, tak samo jak i mnie moja ginekolog nie chciala
            wystraszyc tylko zasygnalizowac jak wazne jest leczenie tarczycy jesli mysli
            sie o ciazy w szczegolnosci. kazdy organizm reaguje inaczej, i tak jak ktos tu
            napisal ze miesiaczke ma co 54 dni, tak ja majac niedoczynnosc tarczycy od
            okolo roku (jak stwierdzil moj endokrynolog) miesiaczki mialam jak najbardziej
            regularne, wiec jak zwykle nie ma reguly... ale nie nalezy bagatelizowac
            problemu.
            • starajacasie1 Re: tarczyca 08.08.06, 23:38
              ps. wyrownanie poziomu tarczycy to tez pewnie indywidualna sprawa, zalezy od
              organizmu jaka dawke hormonu (otrzymywanego w tabletkach)potrzebujesz by
              wyrownac ten poziom. lekarze daja od najmniejszej dawki i stopniowo zwiekszja.
              w miedzyczsie masz dodatkowe badania sprawdzajce czy dawka ktora otrzymujesz
              jest wystarczajaca by wyrownac poziom hormonu. u mnie wyrownanie trwalo
              zaledwie okolo 3 - 4 miesiecy. pozdrawiam
    • to-ja-007 Re: tarczyca 10.05.06, 13:36
      Za wysokie tsh - tak jak u eszforcika - przeszkadza w zaciazeniu.

Za niskie tsh czyli nadczynnosc tarczycy tez moze np. o ile endometrium jest
      cienkie ale zwykle raczej nie powinno i jesli juz to nadczynnosc moze powodowac
      poronienia.

• nimfffa Re: tarczyca 10.05.06, 14:12
        To ja nawet nie wiedziałam ze jak jest wynik niski to nadczynnosc, byłam pewna
        ze niedoczynnosc... zaraz poszperam i musze sie dokształcic w tej materiismile
    • mpalka6 Re: tarczyca 10.08.06, 07:56
      dziewczyny moje wyniki prosze zerknijecie:
      tsh 1.22 norma 0.4-4.0
      f4t 1.4 norma 0.8-1.4. Lekarz powiedzial, ze sa ok....mam problemy z waga i
      jestem spiaca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka