Dodaj do ulubionych

2 poronienia - interpretacja wyników

15.05.06, 07:51
Witam
Mam 32 lata, zdrowe dziecko- chłopiec 5 lat(ciąża przykład książkowy - porod
cerskie cięcie - brak postępu porodu), rok temu 1 poronienie - 7 tydzień(echo
płodu, odklejenie sie łożyska, przebieg poronienia intensywy), 5 miesięcy
później 2 poronienie(jajeczko zatrzymało sie na 4 mm - przebieg poronienia
intenywny).
Wyniki badań:
1. Badanie ginekologiczne i USG(wielu lekarzy) OK
2. Toxoplazmoza IgG- dodatni, IGM-ujemny
3. Glukoza 90 (norma 70-110)
4.Cytologia + posiew z szyjki macicy - OK
5. Prolaktyna 12,9 (norma 1,9-25,0)
6. Testosteron 41,3 (norma do 80)
7. Przeciwciała przeciwkardiolipinowe klasy IgG, IgM, IgA 2,0 (norma do 12)
8. Tarczyca: TSH 6,03 (norma 0,25 - 5,00)
FT4 10,49 (norma 9,00-20,00)
przeciciała anty-TPO 1744 (morma do 60)
usg tarczycy: prawy płat wym, 15x18x31 o niejednorodnej echogennosci bez
zmian ogniskowych,
lewy płat 16x15x25 o niejednorodnej echogenności bez zmian ogniskowych.
9. W trakcie oczekiwania na konsultację genetyczną

Moje pytania są następujące:
1. Jakie schorzenie tarczycy sygnalizują te wynki?
2. Jakie zalecenie jest leczenie przed i w trakcie ciąży?
3. Czy jest potrzeba uzupełnienia (regulacji) poziomu hormonów traczycy juz
teraz?
4. Czy FT4 w normie ale przy granicy min. wystraczy w ciąży (2 poronienia
+obecność anty TPO))?
5. Czy np zrosty po cesarce mogły byc przyczyną poronień. Czy łyżeczkowanie
nie usunęło tych zrostów(nie chodzi o bliznę). Wiem że zrosty moga powstac
równiez po łyżeczkowaniu. Czy zlecone byłoby badanie HSG?
Proszę o odpowiedź na konkretne pytania (np również w punktach). Dziękuję
Ania
Obserwuj wątek
    • jomale Re: 2 poronienia - interpretacja wyników 15.05.06, 10:19
      wiesz pytania sa jak dla lekazra. Chyba nikt nei bedzie ci w stanie tak
      doładnie odpoweidzieć jak on.
      Dal mnei to masz niedoczynność tarczycy (zeby sie starac powinno byc do 1,5 a
      ty masz 6). I te bardzo wysokie przeciwciała. Myśle ze to jest powodem. Ta
      przypadłość powoduje poronienia. Najpierw dobry endokrynolog, w trakcie mozna
      zorbic histeroskopie zeby zoabczyc czy sa zrosty i inne nieprawidłowści.
      • korlewna Re: 2 poronienia - interpretacja wyników 15.05.06, 10:37
        dołaczam do Jomale...
        A forum o poronienicha jest chyba własciwsze, tam dziewczyny w tym zakresie
        maja ogrooooomną wiedze.
    • to-ja-007 Re: 2 poronienia - interpretacja wyników 15.05.06, 10:45
      Witaj

1)Masz Hashimoto czyli autoimmunologiczna choorbe tarczycy ktora prowadzi do
      niedoczynnosci. Wyniki i usg - sa typowe dla Hashimoto.

2) tak musisz sie leczyc przed w trakcie i po ciazy. Lek nie przeszkadza w
      karmieniu piersia. Za to umozliwia normalne zycie.

3) Musisz szybko sie zglosic do endo bo z Twoim tsh nalezy juz zaczac brac lek
      (tyroksyne). I bedziesz niestety brala ten lek do konca zycia bo Hashimoto sie
      nie da wyleczyc. Nie da sie cofnac zmian w tarczycy, ktore doprowadzily do
      niedoczynnosci.

4) Nie fT4 w normie nie wystarczy jesli tsh masz sporo powyzej normy. Tsh
      pokazuje czy Twoj organizm ma dosyc hormonow tarczycy czy nie.

5) Zrosty moga byc przyczyna ale to czy u Ciebie tak moglo byc, zalezy od tego
      kiedy bylo poronienie. Wiecej na ten temat mozesz poszukac na www.nasz-bocian.pl.
      Na pewno zrosty moga przeszkadzac implantacji zarodka a wiec moga w ogole
      uniemozliwic zajscie w ciaze.

Zapraszam na forum o Hashimoto - tam mozesz wiecej poczytac o problemach z ciaza
      przy tej chorobie.
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776
      Niestety jesli juz ma sie Hashimoto i poronienia to warto skonsultowac sie z
      immunologiem (w W-wie jest dr Jerzak, w Lodzi profesorzy Tchorzewski i
      Malinowski a w Poznaniu dr Kurpisz). Fakt, ze nie masz przeciwcial
      antykardiolipidowych nie znaczy, ze nie masz innych przeciwcial ktore moglyby
      przeszkadzac w donoszeniu ciazy. sad

Kiedys byly podejrzenia ze i TPO moga przyczyniac sie poronieniom.
      Jednak w tej chwili naukowcy twierdza, ze samo Hahsimoto nie przeszkadza w
      zajsciu i donoszeniu ciazy - ale niestety jak juz sie ma Hashimoto to wystapic
      inne problemy z ukladme odpowrnosciowym i mozna miec inne przeciwciala ktore juz
      uniemozliwiaja donoszenie ciazy bez zastosowania odpowiedniej terapii.

pozdrawiam
      ula
      • biala110 Re: 2 poronienia - interpretacja wyników 15.05.06, 10:57
        Dzięki
        Ja myslę i interpretuję wyniki podobnie.
        Moje watpliwości podyktowane są dziagnozą lekarza - subkliniczna niedoczynność
        traczycy, powiedział równiez że należy szukac dalej, takie wyniki sa OK dla
        przyszłej ciąży. Jest to diagnoza lekarza ginekologa-endykrynologa mającego
        duzo pozytywów na Białej liście - tak więc sama nie wiem co mama mysleć.
        • to-ja-007 Re: 2 poronienia - interpretacja wyników 15.05.06, 16:57
          Mam 3 lata od 2 lat wiem ze mam Hashimoto. O tej chorobie niewiele sie mowi a
          lekarze ja czesto ignoruja ale moze ona zarowno przeszkadzac w zachodzeniu jak i
          w donoszeniu ciazy. Dlatego dobra rada - poszukaj endokrynologa (a najlepiej
          tyrologa - to specjalista tylko od tarczycy). Sorry ale nie znam
          ginekologa-endokrynologa, ktory by sie znal na tarczycy.

Moje wyniki na poczatku byly lepsze niz Twoje (TPO mialam 130 przy normie do 30,
          fT3 niewiele ponizej a TSH niewiele powyzej normy). I lekarz nie mial
          watpliowsci czy dac mi lek czy nie.
          Mialas w ogole zbadane fT3? Ten hormon jest wazniejszy niz fT4 i pewnie masz tsh
          powyzej normy bo fT3 jest za malo.

Poza tym wyniki ktore masz nie sa ok dla przyszlej ciazy. W ciazy tarczyca musi
          produkowac wieksza ilosc hormonow i chora tarczyca tak jak u Ciebie - nie jest w
          stanie tego robic.

Kobiety dostaja tyroksyne jak maja tsh pow. 3 a u Ciebie jest 2 razy wieksze.
          I im szybciej zaczniesz leczenie tym lepiej. Obnizenie tsh pomaga obnizyc
          przeciwciala. Dodatkowo na przeciwciala bierze sie selen.

Jesli na tej "bialej liscie lekarzy" mozna robic uwagi to moze dopisz zeby nikt
          z podejrzeniem chorej tarczycy nie szedl do tego lekarza, bo tylko straci czas.
          Endokrynologow polecaja np. na www.nasz-bocian.pl - watek o tsh,t3,t4.
          Na forum o Hashimoto tez czasami polecano dobrych endo - najlepiej wrzucic w
          wyszkiwarke. Warto poswiecic troche czasu zeby znalezc lekarza bo dobieranie
          dawki w ciazy jest bardzo wazne dla przebiegu ciazy.

pozdrawiam
          ula
          • biala110 Do: to-ja-007 16.05.06, 07:19
            Czy Ciebie spotkały rówież przykre doświadczenia z fasolkami?
            Co do negatywa dla tego lekarza to mam taki zamiar ale chcę najpierw
            potwierdzić diagnozę u innego lekarza. (wybieram się do Pani prof. J.
            Skrzypczak). Nie wiem czy poradzi coś na tarczycę ale czytałam materiały ze
            spotkania samych "tęgich głów" i ona była przewodniczącą zespołu ds. poronień
            nawracających. W tematyce poruszany był problem, który mnie dotyczy. Tak więc
            zobaczymy, może ona sama wyprostuje mi hormonki albo poleci mi zaufanego
            specjalistę.
            • to-ja-007 Re: Do: to-ja-007 16.05.06, 11:31
              > Czy Ciebie spotkały rówież przykre doświadczenia z fasolkami?

4 ciaze biochemiczne w przeciagu 2 lat. Immunolog powiedzial ze te ciaze
              biochemiczne w takiej ilosci sa rownoznaczne poronieniom nawykowym.
              Ja jednak wole nie myslec o nich jako poronienia ..... takie male oszukiwanie
              siebie dla dobra wlasnej psychiki.
              Dokladniej opisalam to niedawno w watku o immunologii:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=41386416&a=41386416
              Poza tym tak jak napisalam - poczytaj watek na www.nasz-bocian.pl, ja sie
              bardzo duzo z tego watku nauczylam. Tam sa tez watki o poronieniach
              nawracajacych i mozna znalezc namiary na dobrych lekarzy. Ostatnio mozna miec
              problemy z otwarciem tej strony (maja problemy z hakerami) ale warto probowac.

Czy prof. Skrzypczak jest endokrynologiem?

Tak jak napisalam - odradzam chodzenie do ginekologa-endokrynologa.
              Tarczyce najlepiej leczyc u endokrynologa. Nawet wsrod endokrynologow nie jest
              latwo znalezc lekarza, ktory ma doswiadczenie np. w dawkowaniu tyroksyny w
              trakcie ciazy.

Rozumiem, ze chcialabys zaoszczedzic sobie chodzenia po lekarzach stad szukasz
              kogos kto by sie zajal "wszystkim" ale obawiam sie, ze to nie przyniesie skutku.
              Ja teraz jestem w ciazy i musze chodzic do 4 lekarzy:
              1) ginekolog - zwykle prowadzenie ciazy
              2) lekarz od ustawiania dawki tyroksyny
              3) immunolog od ustawiania dawki sterydu
              4) lekarz od ustawiania dawki leku na rozrzedzenie krwi (mam przeciwciala
              antykardiolipidowe)

Czy prof. Skrzypczak pracuje w Poznaniu? Jesli tak to ponizej masz o niej pare
              opinii:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36824&w=40248195&a=40253316
              O endo w poznaniu
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24712&w=41204848&a=41393170
              Ja bym jeszcze przeszukala bociana - jest wyszukiwarka i nie trzeba czytac
              tasiemcowych watkow.
              pozdrawiam
              ula
              • biala110 Re: Do: to-ja-007 16.05.06, 12:15
                Dzięki
                Naprawdę masz ogromną wiedzę i jesteś bardzo dzielną kobietą. Ja też już trochę
                poczytałam dlatego staram się weryfikować to co mówią do mnie lekarze. Chcę
                mieć przede wszystkim do niego zaufanie - a to bardzo trudne, bo martwimy się
                podwójnie. Tylko kobiety które to przechodziły wiedzą co znaczy cieszyć się z
                każdego pomyślnie zakończonego dnia i zasypiać z lękiem co przyniesie jutro.
                Trzymaj się. Ania
                • to-ja-007 Re: Do: to-ja-007 16.05.06, 12:53
                  Dziekuje za komplementy. smile Doczytuje tylko to co dotyczy mnie albo mojej
                  rodziny. W efekcie jestem bardzo wasko "wyspecjalizowana". wink

Nawet nie wiesz jakbym tez chciala miec lekarza do ktorego mialabym 100%
                  zaufania. Jednak mialam w przeszlosci niezbyt dobre doswiadczenia z lekarzami -
                  zwlaszcza z ginekologami.

Hashimoto nie zaczelo sie u mnie "nagle" to choroba ktora rozwija sie powoli i
                  zanim wystapic niedoczynnosc tarczycy, pare lat zyje sie z hustawka hormonow
                  tarczycy. Co pociaga za soba hustawke innych hormonow. W efekcie bylam przez 6
                  lat leczona na hiperprolaktynemie (torbiele w piersi), na nadmierne miesiaczki,
                  hiperplazje endometrium i polipy endometrialne - mialam juz podejrzenie
                  przedwczesnej menopauzy bo te wszystkie problemy sa podobno typowe dla okresu
                  tuz przed menopauza. A odkad lecze tarczyce - wszystko sie samo uregulowalo ...

Jesli chodzi o hormony tarczycy to polecam watek:
                  www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5753
                  pozdrawiam
                  ula
                  • to-ja-007 artykul o chorobach tarczycy 16.05.06, 13:06
                    Ponizej masz link do artykulu o chorobach tarczycy - sa tam wyliczone objawy
                    niedoczynnosci, o ktore moze pytac lekarza jesli zdecydujesz sie na konsultacje u
                    innego endo.

www.mamo-tato.pl/article_show.php?a_id=18&s_id=1&ss_id=3
                    pozdrawiam
                    ula
                    • biala110 Re: artykul o chorobach tarczycy 16.05.06, 13:13
                      Dzieki już mam
    • amanda_s Re: 2 poronienia - interpretacja wyników 15.05.06, 19:29

1. Niedoczynność tarczycy.
      2. niedocyznność wiąże się z przewlekłym leczeniem i opieką dobrego
      endokrynologa.
      3. Hormony masz prawidłowe, to oznacza, że tarczyca jest wydolna jako gruczoł i
      kompensuje niedoczynność (stąd tylko wysokie TSH, bo to jest wydzielane
      ośrodkowo i pobudza twoją tarczycę do pracy.
      4. Masz wysoki poziom przeciwciał, wiec ewidentnie musisz dalej diagnozować
      rodzaj schorzenia tarczycy (to znaczy na jakim tle jest niedoczynna)
      5. Zrosty są raczej mało prawdopodobną przyczyną poronień. Odradzam ci HSG bo
      to bolesne badanie i oceni tylko drożność jajowodów, a masz drożne skoro
      zachodzisz w ciażę) Bardziej byłaby wskazana histeroskopia (wykonywane w
      narkozie ocena wnętrz macicy specjalną sondą, w trakcie tego badania chyba
      można też przciąć niektóre zrosty, ale tego dokładnie nie wiem) Pamietakj
      jednak, ze wysoki poziom przeciwciał tarczycowych może być przyczyną
      poronienia, bo one mogą atakować nie tylko tarczycę, ale i na przykład płód. I
      to moze być dość realna przyczyna poronień.
      • to-ja-007 Re: 16.05.06, 11:35
        Amanda ma racje - w trakcie histeroskopii mozna usunac zrosty (o ile sa) - i nie
        trzeba np. lyzeczkowac calej macicy. Tylko lepiej porozmawiac wczesniej z
        lekarzem i uprzedzic go zeby sie postaral i usunal TYLKO zrosty.
        Im mniej sie usuwa w trakcie histeroskopii, tym mniejsze ryzyko kolejnych zrostow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka