nunucha 02.06.06, 18:14 robione w 24dc prolaktyna 33,69 ng/ml progesteron 25,23 ng/ml testosteron 0,718 ng/ml Czy prolaktyna nie jest za wysoka?Jeśli tak to co mam dalej robić?Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
molonela Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 02.06.06, 21:21 prolaktyna za wysoka, na szczescie łatwo to zbić, idz z tym do lekarza, pewnie da Ci bromek progesteron super - owulacja na pewno byla Odpowiedz Link Zgłoś
nunucha Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 10:39 dziękuję,ale za co ta prolaktyna jest odpowiedzialna? Odpowiedz Link Zgłoś
molonela Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 12:35 wysoka prolaktyna osłabia pracę ciałka żółtego, co nie jest korzystne jeśli chcemy zaciążyć ja miałam prlaktynę 33 (po obciążeniu x 10), dostałam bromek i od razu poprawiły mi się cykle - wcześniej miałam baaaardzo słaby skok poowulacyjny i tempka nie utrzymywała się na wyższym poziomie, a już w pierwszym cyklu z bromkiem miałam super skok (najlepszy od kilkunastu miesięcy) i w ogóle wykresy naprawde dużo lepsze, dlatego jestem zwolenniczką obniżania prolaktyny ba, znam dziewczyny (choć ja niestety do nich nie należę), które zaciążyły niemal natychmiast po rozpoczęciu przyjmowania bromka lub niedługo potem Odpowiedz Link Zgłoś
majorka79 Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 10:46 bez przesady z ta prolaktyną. to tzw. hormon stresu, jego poziom zmienia się w organiźmie stale w zależności od wielu czynników. janp. po urlopie miałam prawie zero. to hormon odpowiedzialny m.in. za laktację. niemasz bardzo wysokiego poziomu. zanim zaczniesz brać jakiekolwiek leki, powtórz badanie na spokojnie. bo od tych leków nie tak łatwo sie potem uwolnić. Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia555 Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 11:39 Majorka a ja np. mam prl 24,5 i niektóre dziewczyny mi piszą że trzeba obniżyć.bo to górna granica. po obciążeniu - ale kurcze dali mi 2 tabletki po 10 mg tego MCP zamaist jednej mam 256. czyli wzrost o 10 razy. sama nie wiem czy zaserwować sobie np. ziołowy castagnus czy olać sprawę bo moze to wynik stresu? czy np.zbadać raz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
molonela Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 12:37 majorka79 napisała: > bez przesady z ta prolaktyną. to tzw. hormon stresu, jego poziom zmienia się > w organiźmie stale w zależności od wielu czynników Masz rację, ale ja niestety pracuję w stanie permamentnego stresu (taką mam pracę), a urlop to tylko 3-4 tygodnie rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia555 Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 12:40 no to może ten castagnus sobie kupię. jak długo tzreba go brać Molonela? i po jakim czasie sprawdzić tą prl? Odpowiedz Link Zgłoś
molonela Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 12:51 Castagnus jest łagodnym środkiem, ale skoro Ty masz górną granicę, to powinien Ci pomóc, w ulotce jest napisane, żeby brać przez 90 dni. Myślę, że zbadać można po jakichś 2 miesiącach. Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia555 Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 13:04 dzięki.myślę jeszcze czy mogłabym połączyć ten castagnus z ziołami ojca sroki bo tak sobie myślałam żeby zacząć je pić? Odpowiedz Link Zgłoś
molonela Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 13:06 myślę, że tak, ja łączyłam Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia555 Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 13:08 czy poprawiły Ci się wyniki? Odpowiedz Link Zgłoś
molonela Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 13:11 tak, po bromku i po castagnusie oczywiscie sie poprawiły, a co do ziółek - poprawiły śluz i czułam jakies klucie w jajnikach, wiec cos tam ruszyło, ale w koncu je rzucilam z lenistwa, zresztą ostatnio biorę clo, więc ziółek już nie Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia555 Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 13:41 no to chyba spróbuję. Molonela a czy czytałaś w moim wątku odpowiedzi innych dziewczyn? Ty też oprócz prl zwróciłaś uwagę na za wysokie FSH. co o tym sądzisz? mogę sobie dać jeszcze kilka miesięcy na castagnusie i ziółkach czy nie ma co czekać i stymulować? Odpowiedz Link Zgłoś
majorka79 Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 15:19 dziewczyny w sprawie tej prolaktyny. to na prawde warto zbadać dwa razy. bo raz może wyjść górna granica, a innego dnia dużo niżej. ja robiłam kilka razy i za każdym razem wynik inny. a już zaczęłam łykać bromek - poza stosem nieprzyjemnych skutków uboczynych, to 1/4 tabletki spowodowała, że prl spadła mi poniżej normy. w koncu odstawiłam zupełnie. co do innych hormonów, to nie mam aż takich doświadczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia555 Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 15:22 Majorka to co byś mi poradziła? zbadać jeszcze raz? i wtedy zdecydować się na castagnus? Odpowiedz Link Zgłoś
molonela Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 16:19 wiesz, na FSH to ja się zupełnie nie znam castagnus możesz śmiało brać, na pewno nie zaszkodzi, on generalnie jest na poprawe cyklu co do bromka, ja biorę go stale już od roku i 4 miesiecy, teraz tylko pol tabletki, jak sie go odstawi to prolaktyna momentalnie skacze w górę objawy niepożądane brania bromka miałam tylko na początku, potem organizm się przyzwczaił, zresztą biorę go na noc Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia555 Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 16:35 właśnie takich uzależnień się boję. że jak weźmiesz to organizm się przyzwyczaja. może sprawdzę jeszcze raz i wtedy zdecyduję. w jednym z wątków przeczytałam ze castagnus lepiej brać po przewidywanej owu bo on negatywnie wpływa na endometrium. Odpowiedz Link Zgłoś
majorka79 Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 18:06 asiunia, ja bym Ci radziła zbadać jeszcze raz prl najlepiej rano, bez stresu, na luzie. jeśli wyjdzie nawet w górnej granicy normy, ale w normie, to bym nie panikowała. jesli wyżej to skonsultuj to z lekarzem, jakie są proporcje w porównaniu z innymi hormonami, on ci najlepeij doradzi czy brać leki. z powodu wysokiej prl mogą nie pękać pęcherzyki, ale jeśli masz wszystko w normie, to może nie potrzeba będzie leków. a propos bromergonu - to rzeczywiście jak się już zacznie brać, to trudno odstawić. na początku brania miałam mdłości duże, więc trzeba łykać na noc stopniowo zwiększając dawkę do zaleconej. Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia555 Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 19:47 to faktycznie moze zbadam jeszcze raz w 2 fazie tego bieżącego cyklu - postaram się żeby było bez stresu na luzie i wtedy zdecyduje. na razie wyszła w górnej granicy. ale moze przez nią nie pękają. Odpowiedz Link Zgłoś
molonela Asiunia55 03.06.06, 17:44 Znalazłam dla Ciebie ciekawe wątki o Castagnusuie: www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=15947 o FSH: www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=17724&postdays=0&postorder=asc&highlight=fsh+lh&sta rt=0 o prolaktynie: www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=33426 Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.krak Re: Asiunia55 03.06.06, 19:51 progesteron jest wrecz ciazowy, jesli to wynik w ng to jest to ponad 80 nml, poczeaj z tym badaniem prl do testu ciazoweo, moze akurat to to, we wczesnej fazie ciazy prolaktyna rowniecz rosnie. Owulacja napewno była Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia555 Re: Asiunia55 03.06.06, 20:24 Aga to badanie było w 3 d.c. w 3 dniu miesiączki. progesteron mam 0,60 ng/ml a TY pomyliłaś chyba mój wynik progest. z prolaktyną która wynosi 24,5. Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia555 Re: Asiunia55 04.06.06, 12:27 Agnieszka. sorry TY odpowiadałaś autorce wątku a nie mnie. stąd nieporozumienie.pozdrawiam.asia Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.krak Re: Asiunia55 04.06.06, 12:31 taak to ja przepraszam, podpiełam sie po tytuł postu ale faktycznie odpowiedz jest do autorki watku Odpowiedz Link Zgłoś
nunucha Re: Asiunia55 04.06.06, 13:33 Dzisiaj miałam dostać@ i rano strasznie mnie bolał brzuch,ale nie dostałam.Ale się nie łudzę,bo mi się cuda nie zdarzają.Chyba zbadam jeszcze raz tą prolaktynę. Odpowiedz Link Zgłoś
majorka79 Re: Asiunia55 04.06.06, 13:38 oj, coś czuję że będzie dobrze.... może jednak cud? Odpowiedz Link Zgłoś
nunucha Re: Asiunia55 04.06.06, 18:19 oj jednak zadnego cudu nie będzie,jednak przyszła Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia555 Re: Asiunia55 05.06.06, 09:13 przykro nam(. ale pamiętaj nowe starania już tuż tuż.... buziaczek Odpowiedz Link Zgłoś
nunucha Re: Asiunia55 05.06.06, 12:06 Dziewczyny tak się zastanawiam:skoro progesteron mam dosyć wysoki poświadczający owulację to czemu wyszła zawyżona prolaktyna?Przecież ten hormon,jeśli jest podwyższony świadczy,że ktoś może mieć PCOS prawda?A ja mam regularne miesiączki.Ja już całkiem nie wiem o co chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś