Dodaj do ulubionych

pomóżcie w interpretacji hormonów

02.06.06, 18:14
robione w 24dc
prolaktyna 33,69 ng/ml
progesteron 25,23 ng/ml
testosteron 0,718 ng/ml
Czy prolaktyna nie jest za wysoka?Jeśli tak to co mam dalej robić?Dzięki
Obserwuj wątek
    • molonela Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 02.06.06, 21:21
      prolaktyna za wysoka, na szczescie łatwo to zbić, idz z tym do lekarza, pewnie
      da Ci bromek
      progesteron super - owulacja na pewno byla
      • nunucha Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 10:39
        dziękuję,ale za co ta prolaktyna jest odpowiedzialna?
        • molonela Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 12:35
          wysoka prolaktyna osłabia pracę ciałka żółtego, co nie jest korzystne jeśli
          chcemy zaciążyć

ja miałam prlaktynę 33 (po obciążeniu x 10), dostałam bromek i od razu
          poprawiły mi się cykle - wcześniej miałam baaaardzo słaby skok poowulacyjny i
          tempka nie utrzymywała się na wyższym poziomie, a już w pierwszym cyklu z
          bromkiem miałam super skok (najlepszy od kilkunastu miesięcy) i w ogóle wykresy
          naprawde dużo lepsze, dlatego jestem zwolenniczką obniżania prolaktyny

ba, znam dziewczyny (choć ja niestety do nich nie należę), które zaciążyły
          niemal natychmiast po rozpoczęciu przyjmowania bromka lub niedługo potem
    • majorka79 Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 10:46
      bez przesady z ta prolaktyną. to tzw. hormon stresu, jego poziom zmienia się
      w organiźmie stale w zależności od wielu czynników. janp. po urlopie miałam
      prawie zero. to hormon odpowiedzialny m.in. za laktację. niemasz bardzo
      wysokiego poziomu. zanim zaczniesz brać jakiekolwiek leki, powtórz badanie na
      spokojnie. bo od tych leków nie tak łatwo sie potem uwolnić.
      • asiunia555 Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 11:39
        Majorka a ja np. mam prl 24,5 i niektóre dziewczyny mi piszą że trzeba
        obniżyć.bo to górna granica.
        po obciążeniu - ale kurcze dali mi 2 tabletki po 10 mg tego MCP zamaist jednej
        mam 256. czyli wzrost o 10 razy.
        sama nie wiem czy zaserwować sobie np. ziołowy castagnus czy olać sprawę bo
        moze to wynik stresu? czy np.zbadać raz jeszcze.
      • molonela Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 12:37
        majorka79 napisała:

> bez przesady z ta prolaktyną. to tzw. hormon stresu, jego poziom zmienia się
        > w organiźmie stale w zależności od wielu czynników

Masz rację, ale ja niestety pracuję w stanie permamentnego stresu (taką mam
        pracę), a urlop to tylko 3-4 tygodnie rocznie.
        • asiunia555 Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 12:40
          no to może ten castagnus sobie kupię. jak długo tzreba go brać Molonela? i po
          jakim czasie sprawdzić tą prl?
          • molonela Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 12:51
            Castagnus jest łagodnym środkiem, ale skoro Ty masz górną granicę, to powinien
            Ci pomóc, w ulotce jest napisane, żeby brać przez 90 dni. Myślę, że zbadać
            można po jakichś 2 miesiącach.
            • asiunia555 Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 13:04
              dzięki.myślę jeszcze czy mogłabym połączyć ten castagnus z ziołami ojca sroki
              bo tak sobie myślałam żeby zacząć je pić?
              • molonela Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 13:06
                myślę, że tak, ja łączyłam
                • asiunia555 Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 13:08
                  czy poprawiły Ci się wyniki?
                  • molonela Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 13:11
                    tak, po bromku i po castagnusie oczywiscie sie poprawiły, a co do ziółek -
                    poprawiły śluz i czułam jakies klucie w jajnikach, wiec cos tam ruszyło, ale w
                    koncu je rzucilam z lenistwa, zresztą ostatnio biorę clo, więc ziółek już nie
                    • asiunia555 Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 13:41
                      no to chyba spróbuję. Molonela a czy czytałaś w moim wątku odpowiedzi innych
                      dziewczyn? Ty też oprócz prl zwróciłaś uwagę na za wysokie FSH. co o tym
                      sądzisz? mogę sobie dać jeszcze kilka miesięcy na castagnusie i ziółkach czy
                      nie ma co czekać i stymulować?
                      • majorka79 Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 15:19
                        dziewczyny w sprawie tej prolaktyny. to na prawde warto zbadać dwa razy. bo raz
                        może wyjść górna granica, a innego dnia dużo niżej. ja robiłam kilka razy i za
                        każdym razem wynik inny. a już zaczęłam łykać bromek - poza stosem
                        nieprzyjemnych skutków uboczynych, to 1/4 tabletki spowodowała, że prl spadła
                        mi poniżej normy. w koncu odstawiłam zupełnie.

co do innych hormonów, to nie mam aż takich doświadczeń.
                        • asiunia555 Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 15:22
                          Majorka to co byś mi poradziła? zbadać jeszcze raz? i wtedy zdecydować się na
                          castagnus?
                          • molonela Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 16:19
                            wiesz, na FSH to ja się zupełnie nie znam

castagnus możesz śmiało brać, na pewno nie zaszkodzi, on generalnie jest na
                            poprawe cyklu

co do bromka, ja biorę go stale już od roku i 4 miesiecy, teraz tylko pol
                            tabletki, jak sie go odstawi to prolaktyna momentalnie skacze w górę

objawy niepożądane brania bromka miałam tylko na początku, potem organizm się
                            przyzwczaił, zresztą biorę go na noc
                            • asiunia555 Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 16:35
                              właśnie takich uzależnień się boję. że jak weźmiesz to organizm się
                              przyzwyczaja. może sprawdzę jeszcze raz i wtedy zdecyduję.
                              w jednym z wątków przeczytałam ze castagnus lepiej brać po przewidywanej owu bo
                              on negatywnie wpływa na endometrium.
                          • majorka79 Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 18:06
                            asiunia, ja bym Ci radziła zbadać jeszcze raz prl najlepiej rano, bez stresu,
                            na luzie. jeśli wyjdzie nawet w górnej granicy normy, ale w normie, to bym nie
                            panikowała. jesli wyżej to skonsultuj to z lekarzem, jakie są proporcje w
                            porównaniu z innymi hormonami, on ci najlepeij doradzi czy brać leki. z powodu
                            wysokiej prl mogą nie pękać pęcherzyki, ale jeśli masz wszystko w normie, to
                            może nie potrzeba będzie leków.

a propos bromergonu - to rzeczywiście jak się już zacznie brać, to trudno
                            odstawić. na początku brania miałam mdłości duże, więc trzeba łykać na noc
                            stopniowo zwiększając dawkę do zaleconej.
                            • asiunia555 Re: pomóżcie w interpretacji hormonów 03.06.06, 19:47
                              to faktycznie moze zbadam jeszcze raz w 2 fazie tego bieżącego cyklu - postaram
                              się żeby było bez stresu na luzie i wtedy zdecyduje. na razie wyszła w górnej
                              granicy. ale moze przez nią nie pękają.
    • molonela Asiunia55 03.06.06, 17:44
      Znalazłam dla Ciebie ciekawe wątki

o Castagnusuie:
      www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=15947
      o FSH:
      www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=17724&postdays=0&postorder=asc&highlight=fsh+lh&sta
      rt=0

o prolaktynie:
      www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=33426
      • asiunia555 Re: Asiunia55 03.06.06, 19:44
        dzięki. poczytam sobiesmile
        • agnieszka.krak Re: Asiunia55 03.06.06, 19:51
          progesteron jest wrecz ciazowy, jesli to wynik w ng to jest to ponad 80 nml,
          poczeaj z tym badaniem prl do testu ciazoweo, moze akurat to to, we wczesnej
          fazie ciazy prolaktyna rowniecz rosnie. Owulacja napewno była
          • asiunia555 Re: Asiunia55 03.06.06, 20:24
            Aga to badanie było w 3 d.c. w 3 dniu miesiączki. progesteron mam 0,60 ng/ml
            a TY pomyliłaś chyba mój wynik progest. z prolaktyną która wynosi 24,5.
          • asiunia555 Re: Asiunia55 04.06.06, 12:27
            Agnieszka. sorry TY odpowiadałaś autorce wątku a nie mnie. stąd
            nieporozumienie.pozdrawiam.asia
            • agnieszka.krak Re: Asiunia55 04.06.06, 12:31
              taak to ja przepraszam, podpiełam sie po tytuł postu ale faktycznie odpowiedz
              jest do autorki watku
              • nunucha Re: Asiunia55 04.06.06, 13:33
                Dzisiaj miałam dostać@ i rano strasznie mnie bolał brzuch,ale nie dostałam.Ale
                się nie łudzę,bo mi się cuda nie zdarzają.Chyba zbadam jeszcze raz tą prolaktynę.
                • majorka79 Re: Asiunia55 04.06.06, 13:38
                  oj, coś czuję że będzie dobrze....smile
                  może jednak cud?smile
                  • nunucha Re: Asiunia55 04.06.06, 18:19
                    oj jednak zadnego cudu nie będzie,jednak przyszłasad
                    • asiunia555 Re: Asiunia55 05.06.06, 09:13
                      przykro namsad(. ale pamiętaj nowe starania już tuż tuż....
                      buziaczek
                      • nunucha Re: Asiunia55 05.06.06, 12:06
                        Dziewczyny tak się zastanawiam:skoro progesteron mam dosyć wysoki poświadczający
                        owulację to czemu wyszła zawyżona prolaktyna?Przecież ten hormon,jeśli jest
                        podwyższony świadczy,że ktoś może mieć PCOS prawda?A ja mam regularne
                        miesiączki.Ja już całkiem nie wiem o co chodzi!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka