07.06.06, 08:53
Gdzie mozna zrobi na NFZ? Czy najpierw trzeba miec skierowanie na IV? I potem
od lekarza pierwszego kontaku? Czy wogole jest cos takiego jak skierowanie na IV?
Obserwuj wątek
    • maretina Re: Kariotyp? 07.06.06, 09:04
      mozna miec od lekarza pierwszego kontaktu lub na nfz. licz sie jednak z dlugim
      oczekiwaniem. na wizyte w poradni czekalam kilka miesiecy. potem kolejne kilka
      miesuecy na pobranie krwi i miesiac na wynik.
      zapisalam sie na badanie w lutym a kariotyp poznalam jesienia.
      • katarina011 Re: Kariotyp? 07.06.06, 09:42
        Robilam kariotyp w Lodzi w Genosie. Dzwonilam umowic sie na termin pod koniec
        listopada ubieglego roku, a terminy byly juz na 06.12 i 12.12 (nam pasowal ten
        drugi). Czas oczekiwania to ok 4 tygodnie. My czekalismy prawie 8 tygodni, ale
        zdazylismy przed wizyta startowa
        • elfik31 Re: Kariotyp? 07.06.06, 10:04
          To dziwne, bo ja robiłam też w Genosie i czekałam na termin tydzień, a na
          wyniki 7 tygodni albo 8 nie pamietam. ale ja robiłam w lutym a zapisywalam się
          pod koniec stycznia i może były limity na NFZ.
        • katarina011 Re: Kariotyp? 07.06.06, 11:52
          Pierwszy wolny termin tez byl w moim przypadku tydzien po telefonie do Genosu
          (pod koniec listopada 2005 dzwonilam, a wizyta mogla juz byc 06.12.05), ale ze
          wzgledu na egzamin meza musielismy zdecydowac sie na kolejny tydzien.
    • begonia4 Re: Kariotyp? 07.06.06, 13:47
      W Genosie w Łodzi sa krótkie terminy - ja czekałam 2 tyg i odrazu pobranie
      materiału, skierowanie miałam dla siebie i męża od gina.
      Wynik za 6 tyg.
      Pozdrawiam
      • aga1506 Re: Co to za badanie ?? 07.06.06, 14:00
        Co to takiego i po co sie to robi ????
        • etap_2 robiłam w Lublinie 07.06.06, 15:09
          skierowanie miałam od ginekologa (z tego co pamiętam poradnia leczenia
          niepłodności w IMID) znalazłam przychodnię w Lublinie u profesora
          Wojcierowskiego polecam. Na wizytę czekałam chyba 3 tygodnie w tym samym dniu
          pobranie krwi). Tam pobrano materiał po 4 tygodniach był wynik. Wszystko
          bezpłatnie. Jeśli chcesz kontakt napisz.
          • ap77 Re: robiłam w Lublinie 07.06.06, 15:44
            dziewczyny a czy ja dobrze mysle, ze przed pierwszym in vitro warto to zrobie???
            Choc poki co nie jestesmy obciazeni w rodzinnie?
        • cyrki Re: Co to za badanie ?? 08.06.06, 18:06
          ja zrobiłam to badanie 3 tygodnie temu, za tydzień odbieram wynik. To badanie
          wykonuje oboje: mąż i żona- z krwi. Chodzi o sprawdzenie czy nasze geny do
          siebie pasują, układ chromosomów. Lekarz robi wywiad rodzinny począwszy od
          dziadków (czy żyją, czy mieli dzieci, ile , chłopca czy dziewczynkę, czy były w
          rodzinie bliższej i dalszej kłopoty z ciążami u kobiet- jakie itd). Rysuje na
          kartce różne kreski, kółeczka i tak dalej ,jak to w całej genetyce) i
          następnie po badaniu krwi próbują łączyć ze sobą żony chromosomy i męża i
          sprawdzają. Mówiąc prostym językiem mniej więcej na tym to polega. Pozdrawiam
          • yskyerka Re: Co to za badanie ?? 26.06.06, 15:42
            Cyrki, a gdzie robiłaś to badanie, że wynik masz już po miesiącu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka