Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc

09.06.06, 14:28
Jak zinterpretować takie wyniki:
W 10 dniu cyklu:
LH 11,9 (norma 14-95,6)
FSH 4,7 (4,7 - 21,5)

Błagam o jakieś opinie. Odebrałam wyniki i wydają mi się niezbyt dobre. MaM
PROBLEMY Z ZAJSCIEM W CIĄZE I TRACE JUZ NADZIEJE,.
Jak myślicie?
Co mogą okazać takie nieprawidłowości. Czego dotyczą te hormony???
Obserwuj wątek
    • zuczek1976 Re: Proszę o pomoc 09.06.06, 15:54
      Niestety, te hormony badane w 10 dniu cyklu nie mają żadnej wartości
      diagnostycznej. LH i FSH bada się pomiędzy 3 a 5 d.c, estradiol najlepiej w
      okolicy owulacji (lub razem z LH i FSH), a progesteron 7 dni po owulacji.
      Prolaktynę możesz zbadać w dowolnym dniu, byle rano i naczczo. I dopiero takie
      wyniki maja jakąś wartość i mozna je interpretować.
    • tymonka30 Re: Proszę o pomoc 09.06.06, 18:01
      Niby te hormony mieszczą się w normie ale ważny jest stosunek LH do FSH, tutaj
      jest wyższy od 1,5 co wskazywałoby na zespół PCO ale sam stosunek nie pozwoli
      postawić diagnozy, musiałabyś zrobić badanie USG, żeby zobaczyć obraz jajników,
      sprawdzić czy występuje jajeczkowanie... hormon FSH odpowiada za wzrost
      pęcherzyków Graffa a wyrzut LH za ich pękanie. Mocno w skrócie.
      • capucine Re: Proszę o pomoc 10.06.06, 12:54
        Dzieki Zuczek i Tymonka za odpowiedz.
        Mam juz endometrioze i fakt, ze te wyniki wskazywalyby na PCOS załamał mnie
        totalnie. juz przestaje miec nadzieje, że kiedykolwiek się uda.

Ale mam jeszcze nadzieję, że jak pisze żuczek te wyniki nie są miarodajne i w 3
        dniu cyklu wyjdzie co innego.
        To PCOS tez mnie troche dziwi bo regularnie robie USG, żeby kontrolować
        endometrioze i nie było żadnych podejrzeń.
        A jeszcze pytanie i owulacje:
        w wykresie temperatury wychodzi piekny skok, ktory wskazywałby na nia, że jest.
        Również poziom progesteronu 7 dni po owulacji jest OK. Czy to nie wystarczy
        żeby się upewnić że OWu była?
        • tymonka30 Re: Proszę o pomoc 10.06.06, 14:28
          Odp. o owu w drugim twoim wątkusmile A jeśli chodzi o PCO to musi być dodatkowo
          jeszcze 1 czynnik oprócz tego stosunku obu hormonów, albo charakterystyczny
          obraz pęcherzyków, albo nieregulrane @, albo brak owu, albo nadmiar hormonów
          męskich...
    • tekla12 Re: Proszę o pomoc 10.06.06, 14:52
      Według mnie ok. - w 10 dc więc fsh w normie, pewnie w 3-5dc jest nieco wyższe
      ale wzrastający poziom estradiolu obniża jego wyjściową wartość. Lh nisko bo
      jest kilka dni do owulacji - wtedy jego poziom gwałtownie się podnosi (pik lh).
      • dagps chwila z tym pcos 11.06.06, 12:38
        to musialayby byc badania z 3-5 dnia cyklu zeby podejrzewac ze trzeba szukac diagnozy pcos! dziewczyny, co wam sie? w normalnej dlugosci cyklach to zupelnie normalne ze lh moze byc wyzsze od fsh w 10 dniu.
        • capucine Re: chwila z tym pcos 11.06.06, 20:41
          Właśnie w pierwszej chwili też wystraszyłam sie tego PCOS, na które stosunek
          mojego LH i FSH miałby wskazywać. Ale przemyślałam podane na badaniu normy:

do 10 dnia:
          LH (2,4-12,6) i FSH (3,5 - 12,5)
          10-16 dzień:
          LH (14-95,6) i FSH (4,7-21,5)

co wskazywałoby na te, że od 10 dnia LH ma znacznie przewyższać FSH.
          Więc może stąd ta różnica. Nie wiem tylko dlaczego lekarz zalecił badania w 10
          dniu cylku.
          Powtórzę je jeszcze w trzecim dniu jak radzicie i zobaczymy.
          A tak w ogóle jakie badania warto jeszcze zrobić?
    • klusqa Re: Proszę o pomoc 12.06.06, 21:45
      Dlaczego miałaś FSH i LH mierzone w 10 dniu cyklu? Powinno się je badać około 3
      dnia cyklu (2-4 dzień).
      • capucine Re: Proszę o pomoc 13.06.06, 08:55
        No właśnie też się nad tym zastanawiam. Lekarz kazał mi zbadać LH i FSH do 10-
        12 dnia cylku. Chyba bez sensu...
        • tymonka30 Re: Proszę o pomoc 13.06.06, 09:40
          O kurka a ja nie zauważyłam tego 10 dc. Byłam pewna, że robiłaś badanie w 3-5
          dc tak jak się powinno robić. Sorki, to w tym momencie rzeczywiście błędnie
          zinterpretowałam Twoje wyniki. Sorki. Ach ten pośpiechsmile
          • capucine Re: Proszę o pomoc 13.06.06, 22:07
            NIe szkodzi. Dziekuję za zainteresowanie moim postem.
            Faktycznie trochę się zestresowałam na początku tymi wynikami i możliwością
            PCOS. Problemy z endometriozą już mi wystarczą.... Ale może wszyskto jset OK.
            Powtórzę te hormony w 3 dzień cyklu i na początku lipca idę z nimi do lekarza.
            Dziekuje jeszcze raz za wsze odpowiedzi.. smile
            • tymonka30 Re: Proszę o pomoc 14.06.06, 07:56
              PWODZENIA!smile
              • princessa1 Re: Proszę o pomoc 15.06.06, 22:26
                witam,
                chyba bywa różnie, ja robiłam kiedyś te same badania w w połowie cyklu chyba
                kolo 13 dc, a pozniej na pocztku (3dc) niestety wynik prawie ten sam czyli
                stosunek LH do fsh 2 do 1 wiec diagnoza PCO przy wystepowaniu calkowitego braku
                owulcji i miesiaczek, problemach z waga itp. i hcrakterystycznego obrazu na usg.
                Tez myslam ze kolo owu cos tam w hormonach powinno rosnac, ale skoro nie ma
                owu (u mnie) to stosunek 2 do 1 sie utrzymywal tez na poczatku cyklu.
                Zmierzam do tego, ze akurat u mnie wyniki z polowy cyklu byly miarodajne co do
                diagnozy mam nadzieje, ze u Ciebie tak nie bedzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka