Dodaj do ulubionych

Ankieta - proszę o pomoc

31.07.06, 20:48
Witam serdecznie!

Jestem studentką V roku pedagogiki zdrowia na Uniwersytecie Śląskim. Jestem w
trakcie pisania pracy magisterskiej pod tytułem: "Nieołodność jako problem
psychospołeczny".
Zwracam się do Pań z prośbą o pomoc w uzyskaniu potrzebnych do tego celu danych.
Przygotowana przeze mnie ankieta ma na calu zbadanie sytuacji
psychospołecznej, w jakiej znajduje się osoba borykająca się z problemem
niepłodności. Wypełnienie kwestionariusza zajmie Paniom około 20-25 minut.
Badanie jest całkowicie anonimowe, nie wymaga nawet podania adresu e-mail.
Kwestionariusz znajduje się na stronie:

brodek.livenet.pl/ankieta/
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • ostroszyc Re: Ankieta - proszę o pomoc 31.07.06, 21:27
      jedno pytanie:
      Dlaczego w ankiecie założone jest że problem jest po stronie kobiety? ("Pani
      niepłodność", "mąż mógłby chcieć związać się z kimś innym ze względu na problemy
      z zajściem przez Panią w ciążę" "ponieważ problem dotyczy przede wszytkim mnie,
      partner/mąż jest zdrowy "itp?)
      W tytule pracy nie ma "Niepłodność kobiet (...)"
      • ljena Re: Ankieta - proszę o pomoc 31.07.06, 21:34
        Zgadzam sie zdecydowanie, grupa badanych nie jest jasno okreslona, czy ankiete
        powinny wypelniac tylko kobiety, w ktorych zwiazkach partnerskich nieplodnosc
        spowodowana jest czynnikiem kobiecym? chyba tak ,
        • ljena Re: Ankieta - proszę o pomoc 31.07.06, 21:38
          Czy w grupie badanej znajduja sie kobiety , zyjace w zwiazkach gdzie
          nieplodnosc jest spowodowana czynnikiem meskim i kobiecym ?
          • dagps Re: Ankieta - proszę o pomoc 31.07.06, 22:25
            dokladnie, to tzreba uscislic w temacie i rozdziale teoretycznym pracy, wtedy powinny wypelnic tylko osoby ktore maja pewnosc ze to po stronie kobiecej jest problem, a po meskiej na pewno wszystko gra.
            • agaro24 Re: Ankieta - proszę o pomoc 31.07.06, 22:34
              W rozdziale teoretycznym jest to oczywiście uściślone. Temat pracy został
              zaakceptowany przez promotora, choć być może zostanie jeszcze zmieniony. Formą
              mojej prośby sprecyzowałam, że skierowana jest ona do Pań, moim błędem było nie
              podanie, że chodzi mi o sytuację, w której problem leży po stronie kobiety.
              Dzięki Paniom już to poprawiam na innych forach.

Dziękuję za uwagi.
              Pozdrawiam.
        • agaro24 Re: Ankieta - proszę o pomoc 31.07.06, 22:24
          Rzeczywiście nie sprecyzowałam o jaką grupę osób mi chodzi.
          Badanie ma dotyczyć tylko kobiet, które mają problemy z zajściem w ciążę,
          dlatego pytania w ankiecie dotyczą tylko takiej sytuacji i dlatego z góry jest
          to założone.
          Przepraszam za zamieszanie.

• dagps Re: Ankieta - proszę o pomoc 31.07.06, 22:32
            no moj promotor byly to by tego nie przepusciclwink czepial sie ze mi sie dzieci w grupie badawczej roznily wiekiem rodzenstwa o rokwink

czyli co? maja wypelniac osoby ktore maja problem z zajsciem z powodu swoich chorob,a nie meza? czyli idiopatyczna nieplodnosc odpada? bo wtedy nie wiadomo czy przyczyna jest niemedyczna, czy po torejs stronie tylko nie odkryta.
            • agaro24 Re: Ankieta - proszę o pomoc 31.07.06, 22:45
              No mój promotor przepuścił moją ankietę wink Zakładając, że szersza grupa badawcza
              pozwoli na szersze spojrzenie na problem. Chcę zbadać tylko grupę kobiet, bo
              jest ona według mnie łatwiej dostępna, podejrzewam, że ciężko by było mi znaleźć
              grupę około 100 mężczyzn, którzy chcieliby wziąć udział w badaniu.

Niepłodność idiopatyczna nie odpada, ponieważ moim zdaniem w takiej sytuacji
              kobieta może czuć się podobnie, jak w sytuacji, gdy zna przyczynę, to znaczy
              może zakładać, obawiac się, przeczuwać itp., że problem leży po jej stronie.
              Grupa badawcza będzie dokładnie opisana w wynikach i tam również znajdzie się
              podział przyczyn.
              Pozdrawiam!
              • dagps Re: Ankieta - proszę o pomoc 01.08.06, 08:20
                a to rzeczywiscie z ta idiopatyczna

wypelnilam, pozdrawiam i pwoodzenia
              • jomale Re: Ankieta - proszę o pomoc 01.08.06, 12:01
                100 mezczyzn to nie, ale co z kobietami kotre czuja sie niespełnione bo ich mąż
                nie mzoe mieć dzieci. U mnei wlasnie tak było. A czuje sie tak jak inne kobiety
                kotre nie moga mieć dzieci. Szkoda ze nie mogłam wypełnic tej ankiety
                • agaro24 Re: Ankieta - proszę o pomoc 02.08.06, 11:21
                  Domyślam się, że kobieta, której mąż nie może mieć dzieci, czuje się tak samo
                  lub podobnie,jak kobiety, które same nie mogą zajść w ciążę, jednak taka
                  sytuacja wymaga skonstruowania innego kwestionariusza. Mimo, że moja grupa
                  badawcza i tak jest bardzo szeroko określona, to jednak nie mogę w niej umieścić
                  wszystkich osób, które mają do czynienia z niepłodnością.
                  W każdym razie dziękuję za chęci wypełnienia ankiety.

Dziękuję też osobom, które do tej pory wzięły udział w badaniu.
                  I zapraszam do wypełnienia jeszcze inne osoby! W dalszym ciągu zbieram dane.

Pozdrawiam serdecznie!
    • viola206 Re: Ankieta - proszę o pomoc 02.08.06, 12:06
      Proponuję aby ś raz jeszcze zastanowiła sie nad swoim tematem pracy, co tak
      naprawe chcesz zbadać, sprawdzić?
      To prawd że utarty slogan w naszym społeczeństwie jest że to kobieta jest
      bezpłodna, ale jeśli byś poswięciła trochę czasu przed wybraniem tematu pracy
      nad zaznajomieniemsię z problemem, porozmawiałabyś z lekarzami zajmującymi się
      tematami niepłodności zebrała byś informacje że ten problem w coraz większym
      stopniu dotyczy mężczyzn.
      Przeczytaj wpisy na forum w jak wielu tematach przejawia się temat problemów
      męskich, chociaż o niż to my kobiety między sobą rozmawiamy.
      Jeśłi zmienisz ankietę i będzie ona dotyczyła problemów mężczyz z miłą chęcia
      ją wypełnię aby pomóc Ci w zebraniu materiałów do pracy
      Pozrdawiam
      • agaro24 Re: Ankieta - proszę o pomoc 02.08.06, 14:10
        Dziękuję za uwagi, jednak tematu nie mogę już zmienić, choćby dlatego, że część
        teoretyczną mam już napisaną i włożyłam w to naprawdę sporo pracy. Poza tym
        około 45 osób już wypełniło moją ankietę i nie mogę z niej zrezygnować właśnie
        dlatego, że poświęciły swój czas.

Przy wyborze tematu pracy nie kierowałam się utartym w społeczeństwie sloganem,
        że to zazwyczaj kobieta jest w parze niepłodna. Poświęciłam czas na
        zaznajomienie się z tematem. Zdaję sobie sprawę, że problem w równym stopniu
        dotyczy meżczyzn.
        Wybarłam kobiety, które mają problem z zajściem w ciążę, ponieważ łatwiej mi
        było do nich dotrzeć, łatwiej niż do mężczyzn (bo choć problem dotyka ich w
        takim samym stopniu, to jednak jest ich na wszelkich forach internetowych
        zdecydowanie mniej).

Temat sytuacji psychospołecznej kobiet, które żyją w związku z mężczyzną
        niepłodnym, jest tak samo ważny, ale doszłam do wniosku, że nie do końca da się
        połączyć z tym, który wybrałam. A wybrałam ten, ponieważ jest mi bliższy.

Pozdrawiam!
        • viola206 Re: Ankieta - proszę o pomoc 02.08.06, 14:44
          życzę powodzenia w pisaniu pracy
          • stauros1 Re: Ankieta - proszę o pomoc 02.08.06, 22:48
            Wypełniłam. Moje uwagi - czasem możliwość zaznaczenia jednej odpowiedzi bardzo
            ogranicza. Nie zawsze można wybrać jedną odpowiedź, szczególnie jeśli chodzi o
            pytanie dotyczące osób (np. ktoś z Pani rodziny, czy z rodziny męża...?). Nie
            można udzielić odpowiedzi na to pytanie, bo mnie spotkały takie sytuacje
            zarówno ze strony moich bliskich, bliskich mojego męża i znajomych. Życzę
            powodzenia w pisaniu pracy i wytrwałości
            • agaro24 Re: Ankieta - proszę o pomoc 03.08.06, 22:33
              Rzeczywiście, racja. A przeglądałam ankietę kilkanaście razy, żeby wszystko było
              w porządku...
              Nie mogę już teraz tego zmienić, ale umieszczam informacje razem z postem, jeśli
              gdzieś jeszcze zamieszczam ankietę.
              Dziękuję za wypełnienie ankiety.
              Pozdrawiam!

• stauros1 Re: Agaro 06.08.06, 00:12
                Podaj nam potem wyniki, jak już je zbierzesz, co? Jestem ich ciekawa.
                Pozdrawiam serdecznie
                • agaro24 Re: Agaro 08.08.06, 12:23
                  Wyniki będą podane na tej samej stronie, gdzie teraz znajduje się ankieta.
                  Zamieszczę je tam zaraz po obronie pracy i poinformuję o tym na tym wątku.

Pozdrawiam również smile
    • coco17 Re: Ankieta - proszę o pomoc 06.08.06, 14:50
      w niektórych pytaniach powinno być więcej możliwości odpowiedzi(zrobiłam to w
      podpunktach "inne")
      bardzo proszę o przesłanie mi takiej pracy
      błagam
      powodzenia na obronie
      coco17
      3 lata starań
      basic.czaplin@wp.pl
      • agaro24 Re: Ankieta - proszę o pomoc 08.08.06, 12:30

>>w niektórych pytaniach powinno być więcej możliwości odpowiedzi(zrobiłam to w
        podpunktach "inne")<<

Oczywiście wszystkie odpowiedzi z podpunktów "inne" będą policzone.

>>bardzo proszę o przesłanie mi takiej pracy<<
        Całej pracy? Czy tylko wyników?

basic.czaplin@wp.pl
        • coco17 Re: Ankieta - proszę o pomoc 10.08.06, 00:12
          bardzo chętnie przeczytam całość
          mogę pominąć część teoretyczną,czy metodologiczną.jest to możliwe?
          całość czyta się lepiej,ale dostosuję się.
          dzieki
          coco
          • agaro24 Re: Ankieta - proszę o pomoc 12.08.06, 12:29
            Część teoretyczna i metodologiczna nie jest porywająca, ale wnioski z badań to
            raczej w większości będą tabelki i wykresy. Nie ma problemu mogę przesłać sam
            trzeci rozdział, ale dopiero po obronie smile
            Pozdrawiam!
    • agaro24 Zakończyłam zbieranie ankiet. 12.08.06, 12:26
      Witam ponownie!

Zakończyłam już zbieranie danych. Udało mi się zebrać 132 ankiety!
      Wszystkim osobom, które wzięły udział bardzo serdecznie dziękuję za pomoc!
      Wyniki zamieszczę na tej samej stronie,co ankietę, o czym oczywiście poinformuję.

Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka