Dodaj do ulubionych

Tabletki dopochwowe zawierajace progesteron ?

01.09.06, 16:46
Dziewczyny,

czytalam wyniki badan naukowych, wg ktorych dzialanie sztucznego progesteronu
jako wspomagajacego implantacje i zapobiegajacemgo wczesnemu poronieniu jest
skuteczniejsze i mniej inwazyjne w przypadku stosowania go dopochwowo, a nie
doustnie. Moja gin proponowala mi tylko takie leki doustne - tj. Duphaston
lub Luteine. Czy jest na polskim rynku lek dopochwowy o podobnym dzialaniu ?
Czy stosowalyscie go ?
Obserwuj wątek
    • anaika Re: Tabletki dopochwowe zawierajace progesteron ? 01.09.06, 16:48
      jest luteina dopochwowa, podobno lepiej się wchłania
      ja po transferze brałam utrogestan, ale raczej nie kupisz go w polskich aptekach
      • ivoral Re: Tabletki dopochwowe zawierajace progesteron ? 01.09.06, 16:59
        Czy zapisali/doradzili Ci ten utrogestan w polskiej klinice ?
        Czy utrogestan jest skuteczniejszy niz luteina dopochwowa?
        Moja gin powiedziala tylko, ze Duphaston jest duzo skuteczniejszy niz luteina
        podjezykowa.
        • anaika Re: Tabletki dopochwowe zawierajace progesteron ? 01.09.06, 17:06
          mój gin też uważa że duphaston lepszy niż luteina podjezykowa
          z tego co się orientuję to utrogestan jest lekiem czesto podawanym po zabiegach
          IVF, jak również luteina dopochwowa. nie wiem, który skuteczniejszy. brałąm
          wszystkie cztery specyfiki i chyba najbardziej nie lubię duphastonu bo go się
          łyka a ja nienawidzę wink
          co do ultrogestanu to musi chyba być skuteczny, skoro zalecany przy ivf. ja
          mogłam go kupić w klinice.
          • ivoral Re: Tabletki dopochwowe zawierajace progesteron ? 01.09.06, 17:29
            A czy mozesz napisac w ktorej klinice sie leczysz?
            Czy wiesz w jakich krajach mozna kupic w aptece Ultrogestan (w zaleznosci od
            tego, co powie moja gin moglabym go sama kupic, bo srednio 1 raz na miesiac
            jezdze sluzbowo do Szwajcarii albo kogos poprosic, bo wspolpracuje na codzien z
            wieloma osobami z roznych krajow).
            • anaika Re: Tabletki dopochwowe zawierajace progesteron ? 01.09.06, 17:37
              napiszę Ci później mail'a i wszystko wyjaśnię smile
              teraz pędzę do lekarza na usg
    • anaika Re: Tabletki dopochwowe zawierajace progesteron ? 01.09.06, 17:46
      tylko podaj mi sojego mail'a smile
    • mierzejka Re: Tabletki dopochwowe zawierajace progesteron ? 02.09.06, 00:46
      utrogestan mozna kupic w aptece w Warszawie, na ul.Grzybowskiej, w ramach tzw
      importu docelowego (mam nadzieję, ze nie przekręciłam). oprocz normalnej
      recepty od lekarza, potrzebny jest 1 stronicowy wniosek z kliniki, z podpisem
      lekarza, jaka dawka, dla kogo i po co. To jest taki szablonik, który wypełnia
      lekarz/klinika.
      Teoretycznie po złożeniu tych kwitów w aptece apteka importuje leki i się na
      nie czeka, ale w tej aptece akurat te globulki maja w stałym zapasie i wydają
      od reki. cena z wiosny- za 30 globulek około 30 zeta.
      • anaika Re: Tabletki dopochwowe zawierajace progesteron ? 02.09.06, 10:31
        a to zaskoczenie. nie wiedziałam, ze można utrogestan sobie do Polski po prostu
        sprowadzić. a w klinikach biorą za niego 70 zł...
    • ivoral Re: Tabletki dopochwowe zawierajace progesteron ? 02.09.06, 15:33
      Anaika,
      prosze napisz na gazetowego meila IvoraL.gazeta.pl (bylabym wdzieczna jak bys
      mogla napisac do konca poniedzialku, bo we wtorek wyzjezdzamy na urlop i nie
      zajrze do komputera przez 2 tygodnie).
      Co sadzisz o tych lekach?
      Moja gin z Invimedu kazala mi brac Duphaston po iui jako zwiekszajacy szanse.
      Czuje sie po nim okropnie - jestem cala w pryszczach, wymiotuje i mialam przez
      3 dni krwawienia od 7 dnia po owu.
      Jak napisalam - wyczytalam, ze te leki dopochwowe nie maja tych wszystkich
      efektow ubocznych, a poza tym sa skuteczniejsze. Chce porozmawiac z moja dr
      zeby po nastepnym iui dala mi te dopochwowe zamiast Duphastonu.
      Dzieki.
      • anaika Re: Tabletki dopochwowe zawierajace progesteron ? 02.09.06, 17:02
        napisałam na mail'a
        ja się po urogestanie czuję dobrze. zresztą przy innych też efektów ubocznych
        nie miałam. jedynie kłopotliwe są resztki nie wchłaniających się leków. bielizna
        non stop brudna.
        • netty2 Re: Tabletki dopochwowe zawierajace progesteron ? 03.09.06, 00:40
          Ja tez biore urogestan,ale jeszcze nie wiadomo,czy na podtrzymanie czy na
          wywolanie @ (wyjasni sie za kilka dni).Fakt bielizna non stop
          brudna,ale...jesli bierze sie taki lek dlugo,to o wiele lepiej brac
          dopochwowo.Szybsze wchlanania i omija sie zoladek.
    • kalina_lin Re: Tabletki dopochwowe zawierajace progesteron ? 21.02.15, 12:42
      Luteina dopochwowa jest refundowana i koszuje kilka złotych.
      • yaggaberry Re: Tabletki dopochwowe zawierajace progesteron ? 06.02.19, 10:39
        Ginekolodzy nie chca przypisac na menopauze dla ochrony okołomenopauzalnej, daje sie tylko młodym, a skutecznosc progesteronu jako hormonu ochraniajacego serce i przeciwdzialajacego osteoporozie nic dla nich nie znaczy. U nas, starszych chca hodowac raka, żebysmy zasilaly koncerny produkujące chemię. Sprobuje uzyskac recepte na progesteron po 50, powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka