szklanapulapka2 09.11.06, 22:49 www.szansaspotkania.net/index.php?pageid=2202 Czytałyście to? Jest troche ciekawych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mila_do_nieba Re: in vitro- ślepy zaułek, czy szansa... 09.11.06, 23:19 przecież to jakaś strona katolicka! W artykule sie powołuja na publikacje jakiegoś księdza!!! Pewnie że dla ksieży to ślepy zaułek a nie szansa, dlatego zgodnie z naukami kościoła in vitro to grzech smiertelny czy jakis tam a na pewno bardziej śmiertelny od innych ))) Odpowiedz Link Zgłoś
katarina011 Re: in vitro- ślepy zaułek, czy szansa... 10.11.06, 07:43 Artykul jest z 1997 roku i wiele z podanych tam faktow liczbowych jest juz nieprawdziwa, co mozna sprawdzic na stronach klinik zajmujacych sie in vitro. Na szczescie, w ciagu tych prawie 10 lat, duzo sie poprawilo w mwdycynie. Odpowiedz Link Zgłoś
56at Katarina 10.11.06, 08:30 Dokadnie jak mówisz art stary jak świat,i jeszcze przez jaki autorytet pisany Odpowiedz Link Zgłoś
mila_do_nieba Re: Katarina 10.11.06, 09:48 no i komorki jajowe pobierane sa przez laparoskopie ))) Odpowiedz Link Zgłoś
56at Re: Katarina 10.11.06, 10:03 co a utorytet to autorytet,on już swoje wie )) Odpowiedz Link Zgłoś
szklanapulapka2 Re: Katarina 10.11.06, 10:11 Kurcze, aż mi wstyd, że taki artykuł puściłam. Nie nabijajcie sie ze mnie, pliiiisss. Nawet nie zajarzyłam, ze to z 97r. dane, a wtedy to jeszcze moze i komórki przez laparoskopię pobierali. Ten tekst też został mi przesłany przez kogoś i tak, z ciekawości, rzuciłam okiem. Odpowiedz Link Zgłoś
56at Re: Katarina 10.11.06, 10:21 Nigdy komórek przez laparo nie pobierali. ja leczenie zaczełam w 94 i tez przez laparo tego nie robili. Spokojnie to przeciez nie Twoja wina,że bierze sie za pisanie ktos kto nie ma zielonego pojęcia. Nie smuc sie aga Odpowiedz Link Zgłoś
ivoral Re: Gdzie te komorki przez laparo pobieraja ? 10.11.06, 10:49 Pytam, bo jestem zaintersowana. Z tego, co wiem, w W-wie w obu klinikach pobieraja w znieczuleniu robiąc punkcję igła przez plecy. Odpowiedz Link Zgłoś
mila_do_nieba Re: Gdzie te komorki przez laparo pobieraja ? 10.11.06, 11:50 Nie miałam żadnej punkcji w plecy !!! wrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
56at Re: Gdzie te komorki przez laparo pobieraja ? 10.11.06, 12:13 hahahahhahaha Odpowiedz Link Zgłoś
weronusia w jaki sposób pobierane są komórki? 10.11.06, 12:20 Moja koleżanka miała pobierane komórki laparoskopowo - przynjamniej tak mówiła.... Z tego co się orientuję to pobierane one są przez sklepienie pochwy do jajnika, czy to tak rzeczywiście jest? Odpowiedz Link Zgłoś
56at Re: w jaki sposób pobierane są komórki? 10.11.06, 12:22 36 godzin po zastrzyku z HCG pobiera się komórki jajowe. Pobranie komórek jajowych polega na nakłuciu (punkcji) jajników przez sklepienie pochwy przy użyciu odpowiedniej sondy z igłą biopsyjną. .Nakłucie odbywa się pod kontrolą USG, w znieczuleniu ogólnym i trwa ok 10 – 20 min. Pobrane w ten sposób komórki jajowe przenoszone są do laboratorium gdzie ocenia się ich stan rozwoju. Całkowita sprawność psycho-ruchowa powraca ok. 30-60 min po zabiegu, pacjentka pozostaje w klinice przez ok. 1-2 godziny po zabiegu. Odpowiedz Link Zgłoś
weronusia Re: w jaki sposób pobierane są komórki? 10.11.06, 12:23 A jednak znalazłam artykuł, w którym piszą o laparoskopowym pobieraniu komórek: " Kobieta otrzymuje leki stymulujące i regulujące jajeczkowanie (FSH, analogi GnRH, gonadotropinę kosmówkową i menopauzalną). Pod kontrolą ultrasonograficzną lub przy użyciu laparoskopii pobiera się z jajników komórki jajowe. Do wybranych komórek jajowych dodaje się in vitro plemniki. Następnie dwie lub trzy zapłodnione komórki jajowe transportowane są do jamy macicy..." www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/18/05.html Odpowiedz Link Zgłoś
56at Re: w jaki sposób pobierane są komórki? 10.11.06, 12:45 tylko,że to w innym kontekście. przy użyciu laparoskopii znaczy w tym przypadku wideo chirurgia i zabiegiem laparo nie ma to nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
magrob Re: w jaki sposób pobierane są komórki? 10.11.06, 13:39 Kurczę jakie bzdury w tym artykule!!! Generalnie morał taki że same sobie jesteśmy winne, że nie możemy mieć dzieci. Jestem osobą wierzącą, ale co głoszą księża przeraża mnie i oburza. Nigdy nie miałam aborcji, nigdy nie brałam tabletek antykoncepcyjnych i nie prowadziłąm rozwiązłego życia, a jednak g.... z tego. NIe potępiam nikogo kto bierze tabletki, kto nawet dokonał aborcji na pewno z ważnych dla jego życia powodów. A szkoda gadac. I właśnie przez kościół dopóki rządzą Ci którzy rządzą nie będzie żadnej refundacji zabiegów in vitro. MOże to agitacja przed wyborcza ale nie wybierajmy tych ludzi ponownie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
magdamajewski Re: tak wlasnie powstaja mity o ivf! 10.11.06, 18:29 nieduczony pacan pisze bzdury nie majac o temacie najmniejszego pojecia a potem to juz leci dalej.. szkoda slow, tak dla wiadomosci, liczba poronien i chorob dziecka po ivf i poczetego naturalnie jest praktycznie taka sama, wystarczy pogrzebac po necie... rece opadaja Odpowiedz Link Zgłoś
szklanapulapka2 Re: tak wlasnie powstaja mity o ivf! 10.11.06, 22:05 Magda, o kim piszesz "niedouczony pacan"? Ja tej strony nie wymyśliłam, nie napisałam i nie popieram. Ktoś mi ją podrzucił na gg, przeleciałam wzrokiem, znalazłam kupę sprzecznych informacji i postanowiłam je zweryfikować. Nie siedzę w temacie in vitro tak długo jak niektóre z Was i mam prawo czegoś nie wiedzieć, prawda? Nie jestem lekarzem, nie studiowałam medycyny, a z problemem in vitro i swoim w nim udziałem, zetknęłam sie miesiac temu. nie dziw sie więc, ze pewne rzeczy jeszcze mnie przerastają i nie wszystko wiem. Wszystkim , którzy "rozwiali" błędy w artykule i moje niepewności serdecznie dziękuję za kolejną "lekcję". Pozdrawiam. Agnieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
56at Re: tak wlasnie powstaja mity o ivf! 10.11.06, 22:11 Aga no o kim? o autorze art ,przecież nie o Tobie kobito. Odpowiedz Link Zgłoś
szklanapulapka2 Re: tak wlasnie powstaja mity o ivf! 10.11.06, 22:33 Oby... Chyba się nie dziwisz, ze mam wątpliwości? Odpowiedz Link Zgłoś