Dodaj do ulubionych

Forum eksperckie - dr Iwona Sowińska z nOvum

04.06.01, 17:03
Pod koniec tego tygodnia ruszy Forum eksperckie z dr Iwoną Sowinska z kliniki
nOvum. Zapraszamy do zadawania pytań!
Uwagi i propozycje dotyczace merytorycznej zawartosci serwisu Zdrowie mozna
kierowac pod adres serwis-zdrowie@gazeta.pl, a uwagi na temat funkcjonowania
Forum na adres forum@gazeta.pl lub maas@poczta.gazeta.pl.
Obserwuj wątek
    • Gość: Lila Re: Forum eksperckie - dr Iwona Sowińska z nOvum IP: 157.25.125.* 05.06.01, 13:59
      Jak procentowo wygląda powodzenie in vitro w klinice
      Novum obecnie?
      Czy uzyskanie ciąży z zamrożonych zarodków jest mniej
      prawdopodobne?
      Jak wygląda "rozmrażanie"?

Jestem pacjentką Novum, dzięki in vitro - za pierwszym
      podejściem, urodziłam dziecko. Cieszę się, że mamy taką
      profesjonalną klinikę w Polsce. Po wakacjach
      przygotowuję się do rozmrażania moich 7 zarodków.
      Pozdrawiam cały personel Novum.
      • Gość: Malina Re: Forum eksperckie - dr Iwona Sowińska z nOvum IP: 157.25.86.* 05.06.01, 15:49
        Dzien dobry Pani Doktor,
        Jako Pani pacjenta pozwole sobie na skorzystanie z mozliwosci zadania pytan na
        Forum:
        1. Czy w miesiacach lipiec-sierpien przeprowadzane sa u Panstwa w klinice
        inseminacje?
        2. Moj maz ma do wykonania test oezynowy i w zwiazku z tym mam pytanie, czy
        wynik tego testu bedzie podstawa do podjecia jakiegos leczenia, czy moze test
        ten sluzy tylko sprawdzeniu jakosci nasienia i zadecydowaniu o sposobie
        doprowadzenia do ewentualnej ciazy?
        3. W zwiazku z grzybami i bakteriami juz dwa razy musialam przelozyc termin
        badania HSG (mam nadzieje, ze w m-cu lipcu uda mi sie wreszcie dowiedziec jak
        wygladaja moje jajowody). Moje pytanie brzmi: czy jezeli zrobie badania 7-8
        dnia cyklu i okaze sie, ze jajowody sa drozne to czy bedzie mozliwe zrobienie w
        tym samym m-cu inseminacji? Nie ukrywam, ze bardzo mi na tym zalezy, bo juz 2 m-
        ce "zmarnowalismy".
        Z goru dziekuje za udzielenie odpowiedzi.
        Pozdrawiam,
        Malina
        • maas Re: Forum eksperckie - dr Iwona Sowińska z nOvum 05.06.01, 22:13
          Pytania Pań zostaną przekazane pani doktor. Dalsze pytania najlepiej zadawac na
          forum eksperckim (po jego pojawieniu sie) - bedzie ono widoczne na glownej
          stronie Forum w dziale Zapytaj Eksperta.
    • Gość: gosc Re: Forum eksperckie - dr Iwona Sowińska z nOvum IP: 10.9.33.* 08.06.01, 15:37
      Kiedy mozna bedzie zadac pytania ekspertowi? Jest juz koniec tygodnia.
      • Gość: REBAS Re: Forum eksperckie - dr Iwona Sowińska z nOvum IP: *.*.*.* 08.06.01, 15:56
        Pod koniec tygodnia, nikt nie mówił którego no nie ?
        • maas Re: Forum eksperckie - dr Iwona Sowińska z nOvum 11.06.01, 12:36
          Musze państwa przeprosic za opozniajace sie otwarcie forum z doktor Sowinska -
          niestety ze wzgledu na nawal zajec pani doktor bedzie u nas w lipcu. Od razu,
          gdy sie u nas pojawi, przekazemy jej pytania, ktore tu padly. W tej chwili
          zapraszamy na forum poswiecone nie bezposrednio nieplodnosci, ale tematowi
          pokrewnemu - zdrowiu kobiety, prowadzone przez dr Monikę Antepowicz.
          Jeszcze raz przepraszam za falszywy alarm.
          • Gość: REBAS Re: Forum eksperckie - dr Iwona Sowińska z nOvum IP: *.*.*.* 11.06.01, 13:06
            ALE
            WSTYD !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            !!!!!!!!!!!!
            • malgosiak Re: Forum eksperckie - dr Iwona Sowińska z nOvum 11.06.01, 22:50
              Masz rację Rebasie, to straszna wpadka najpierw obiecać babom coś, a potem
              powieezieć, ze " coś " nie może się stać. I to jeszcze jakim babom- takim,
              które co miesiąc się łudzą, a potem nic z tego nie wychodzi. Ale bądźmy dobrej
              mysli, może na panią Sowińską przyjdzie nam krócej czekać niż na nasze
              ciąże.Małgosia
              • Gość: AGA Re: Forum eksperckie - dr Iwona Sowińska z nOvum IP: 217.153.35.* 12.06.01, 08:26
                NO nie bądźmy aż tak nie cierpliwi, przecież Gazeta i tak wykazała nam wiele
                uwagi i poczyniła sporo starań, żeby nam jakoś pomóc. Chyba musimy sobie zdawać
                sprawę, że choć jest nas sporo, to jednak zdecydowaną więszość par bardziej
                obchodzą inne tematy dotyczące zdrowia i nie możemy zacząć "szantażować" innych
                naszymi problemami, tak jak nas np. nie interesuje problem jak nie być w ciązy.
                Ja też mam kilka pytać do dr. Sowińskiej, ale trudno trzeba poczekać do lipca.
                W końcu gdybym była jej pacjentką , wolałabym, żeby więcej czasu poświeciła mi
                podczas mojej indywidualnej wizyty niż przeznaczyła go na odpowiedzi innych.
              • Gość: Bambi Re: Forum eksperckie - dr Iwona Sowińska z nOvum IP: 217.96.11.* 15.06.01, 10:52
                Hmm... wolałabym chyba przed zadaniem dr Sowinskiej pytania zajsc w ciaze smile)))
                • Gość: Malina Re: Forum eksperckie - dr Iwona Sowińska z nOvum IP: 157.25.86.* 20.06.01, 15:42
                  Mimo, ze jeszcze nie jestem w ciazy to dr. Sowinska nie musi odpowiadac na moje
                  pytania. Juz sie wszystkiego dowiedzialam (taka jestem sprytna) i pewnie
                  zobacze sie z moja doktorka we wrzesniu. Mam nadzieje, ze to tego czasu leki
                  zadzialaja na leniwe plemniki.
                  Malina
                  • malgosiak Re: Forum eksperckie - dr Iwona Sowińska z nOvum 20.06.01, 15:53
                    Malina a jak tam twoje bakterie? Robiłaś już HSG? Pozdrawiam M.
          • Gość: EwaP Re: Forum eksperckie - dr Iwona Sowińska z nOvum IP: *.cofund.org.pl 16.07.01, 10:17
            Mamy koniec lipca, obiecanki.......... A myślałam, że Gazeta to poważne wydawnictwo.
    • Gość: anna Re: Forum eksperckie - dr Iwona Sowińska z nOvum IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.01, 15:50
      Chciałabym dowiedzieć się czy jajniki policystyczne i endometrioza mogą być
      wykryte przy badaniu USG, a jeśli nie to jak mam się dowiedzieć czy przypadkiem
      nie choruję na te schorzenia?
      Dziękuję bardzo,
      Anna
      • Gość: tosca do Anny IP: 212.160.141.* 22.06.01, 12:28
        na moje oko - konieczna jest histeroskopia- wtedy mozna kamerka wszystko sobie
        dokladnie obejrzec w srodku, wygladzic, wyciac itd. - robia to sprawnie i
        szybko, w "mojej"klinice dostaje sie nawet kasete video z nagraniem tego, \co
        zobaczyla kamera
        (ewentualnie biobsja endomedrium - ale pewnie juz rozbialas, skoro wiesz o
        endomedriozie??)
    • Gość: AGA Re: Forum eksperckie - dr Iwona Sowińska z nOvum IP: 217.153.35.* 10.08.01, 08:54
      Cześć Wszystkim,
      Dla Waszej informacji przytaczam poniżej odpowiedź, jaką dostałam od redakcji
      Forum na temat trudności z uruchomieniem zapowiadanego Forum eksperckiego.

"Witam,
      dziekuje za Pani list i uwagi. Zdajemy sobie sprawe z potrzeby
      utworzenia forum eksperckiego o nieplodnosci, jednak znalezienie
      specjalisty chetnego do poprowadzenia takiego forum nastrecza sporo
      problemow - sa to w wiekszosci osoby bardzo zajete praca, a w
      dodatku mamy teraz sezon urlopowy. Problem ten jest znany redacji dzialu
      Nauka Gazety i portalu, ktory rowniez szuka ekspertow. Staramy sie
      otwierac duzo forow "medycznych", ktore ciesza sie sporym
      zainteresowaniem,
      jednak chetnego specjaliste na polu nieplodnosci znalezc jest o
      wiele trudniej niz np. stomatologa czy nawet seksuologa. Pani Sowinska z
      Novum zapowiedziala otwarcie forum dopiero we wrzesniu ze wzgledu na
      swoj
      wyjazd. Przykro mi, ze nie moge podac konkretnej daty.
      List Pani pozwolilam sobie przeslac równiez dr Lewandowskiemu z nOvum,
      byc moze bedzie on argumentem za przyspieszeniem prac nad forum.

Pozdrawiam

Marta Sikora"

W odpowiedzi skierowałam następujący list:

"Witam Panią,
      Bardzo dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście bardzo nam zależy na poradach
      eksperta, czyli specjalisty
      ds. niepłodności i z pewnością lekarze z Novum mogą być za takich uznani na
      rynku warszawskim, a
      ponadto, wiele z nas tam się leczy i ma zaufanie do tej placówki. Rozumiem
      trudności natury
      formalnej związane z uruchomieniem tego portalu. Z niecierpliwością będziemy
      wyczekiwać na
      uruchomienie porad we wrześniu, gdyby jednak nastąpiły jakieś kolejne
      opóźnienia i przeszkody,
      byłabym wdzięczna o poinformowanie mnie lub nas, uczestników forum
      Niepłodność,o ich pojawieniu się,
      co przynajmniej da nam poczucie, że sprawa nie została zapomniana.
      Jeśli Pani pozwoli, opublikuję Pani odpowiedź na forum, tak aby wszyscy
      uczestnicy byli świadomi
      Państwa starań.
      Pozdrawiam. AGA"

• Gość: REBAS Re: Forum eksperckie - dr Iwona Sowińska z nOvum IP: *.*.*.* 10.08.01, 21:49
        To szybciej ja zajdę .... pieszo na Giewont

zgryźliwy
        • Gość: Marta Re: Forum eksperckie - dr Iwona Sowińska z nOvum IP: 212.180.136.* 11.08.01, 19:13
          Oj Rebas Rebas, rzeczywiscie zgryzliwy,
          tylko najgorsze, ze to chyba prawda
  • Gość: Ola Re: do Anny IP: *.konin.sdi.tpnet.pl 22.06.01, 00:00
    Endometriozę można "zobaczyć" tylko za pomocą laparoskopu (nie biopsja - ona
    służy zupełnie do czegoś innego).
    • Gość: Iwona biopsja IP: 212.160.79.* 22.06.01, 00:00
      Ola, jeżeli możesz napisz proszę, co wiesz na ten temat. Ja czytałam na ten
      temat, ale były to bardzo szczątkowe wiadomości, więc bardzo chętnie się czegoś
      więcej dowiem.
      Pozdrowionka
      • Gość: Ola Re: biopsja IP: 212.244.46.* 25.06.01, 00:00
        Iwono, niestety nie wiem za wiele na ten temat. Wiem od koleżanki, która miała
        biopsję, że dzięki niej wiedziała w jakim stanie jest endometrium (fizyczna
        kondycja). Musiała te badania przejść ponieważ już 5 razy poroniła. Z tego co
        mówiła to polegało to na pobraniu fragmentu tkanki endometrium, a ponieważ
        dziewczyna ma słabe serce (nie mogli podać znieczulenia) więc robili jej to "na
        żywca" - koleżanka więc pamięta najbardziej ból jaki temu towarzyszył. No i
        jeszcze wie, że endometrium ma w takim stanie jak kobieta przekwitająca, a
        gdyby poroniła następną ciąże, to może się liczyć z usunięciem całej macicy. To
        jest przerażające...
        • Gość: Iwona Re: biopsja IP: 212.160.79.* 25.06.01, 00:00
          Dzięki za info.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka