Dodaj do ulubionych

przeciwciała p. jajnikowe ?????????

12.01.07, 23:26
Dziewczyny czy któraś z Was robiła przeciwciała przeciwjajnikowe ?? Jaki jest
przybliżony koszt tego badania i czy na Śląsku można je gdzieś wykonać ??
Z tego co się zorientowałam to w Poznaniu, Łodzi i W-wie je wykonują sad

64 cykl starań
czerwiec '06 ICSI - (c. biochemiczna), grudzień '06 -IMSI sad((
Obserwuj wątek
    • annba Re: przeciwciała p. jajnikowe ????????? 12.01.07, 23:30
      Sam - matko - co to w ogóle jest??
      • samanta25 Re: przeciwciała p. jajnikowe ????????? 12.01.07, 23:42
        W niektórych przypadkach przedwczesnego wygaśnięcia czynności jajników w
        surowicy stwierdza się obecność AOA (przeciwciał p. jajnikowych).
        Przeciwciała te blokują wytwarzanie prawidłowych komórek/oocytów

64 cykl starań
        • wiktoria33 Re: przeciwciała p. jajnikowe ????????? 13.01.07, 09:49
          i co wtedy sie robi jak sie to ma??
    • kaka154 Re: przeciwciała p. jajnikowe ????????? 13.01.07, 10:31
      Cześć Samanta
      co slychac, jakie nastepne kroki??
      Pozdrawiam serdecznie
    • maretina Re: przeciwciała p. jajnikowe ????????? 13.01.07, 17:03
      zapytaj o sens badania, bo na obecnosc przeciwcial nie opracowano na razie
      zadnego leku.nie dziala na nie encorton ani metypred.
      te przeciwciala moga miec wplyw na trudnosci z zaciazaniem.
      • samanta25 Re: przeciwciała p. jajnikowe ????????? 13.01.07, 18:16
        Czytałam na bocianie, że dziewczyny brały encorton albo były szczepione
        limfocytami męża

64 cykl starań
        • maretina Re: przeciwciała p. jajnikowe ????????? 13.01.07, 18:20
          moje informacje sa od wolczynskiego. mam koleanke, ktora u niego sie leczy.
          najpierw byla u dr jerzak, ta jej zlecila badania tych przeciwciala i dala
          encorton ( kolezanka miala podwyzszone przeciwciala). profesor odstawil.
          kolezanka juz jest w ciazy.
          • maretina Re: przeciwciała p. jajnikowe ????????? 13.01.07, 18:22
            skonsultuj sie z kimss. encorton, metypred maja dzialanie teratogenne.
            stosowanie tych lekow podczas ciazy musi miec powazne uzasadnienie ( np.
            tarczyca albo wrzodziejace zapalenie jelita grubego).
            poszukaj badan klinicznych na temat skutecznossci sterydow ( encorton,
            metypred) w leczeniu tych przeciwcial. nie znajdziesz, bo nie ma takowychuncertain
            co do szczepien limfocytami- nie wiem. w bialymstoku nie szczepia, mimo to
            kobiety zaciazaja i rodza.
            • samanta25 Re: przeciwciała p. jajnikowe ????????? 13.01.07, 18:26
              Ja już sama nie wiem co mam robić, skąd znaleźć przyczynę mojej słabej
              odpowiedzi na stymulacje i słabej jakości komórek sad((

64 cykl starań
              • maretina Re: przeciwciała p. jajnikowe ????????? 13.01.07, 18:28
                moze powinnas brac famostin?
                mozesz zbadac te przeciwciala, pamietaj jedynie, ze nie ma na nie leku. na
                razie.
                • samanta25 Re: przeciwciała p. jajnikowe ????????? 13.01.07, 18:30
                  A co to jest Famostin ??

64 cykl starań
                  • samanta25 Re: przeciwciała p. jajnikowe ????????? 13.01.07, 18:31
                    Zresztą na mnie nic nie działa, nawet półroczna kuracja biosteronem, który miał
                    rozruszać jajniki
                    Stymulowałam się już wszystkimi możliwymi lekami brrrrr

64 cykl starań
                    • maretina Re: przeciwciała p. jajnikowe ????????? 13.01.07, 18:37
                      nie moge znalesc nic po polsku o tym leku. francuskiego nie znam. w polsce ten
                      lek jest od niedawna. na rawzie stosuje go tylko bialystok. np. aga43211 ( moze
                      napisz do niej) mimo wystepowania naturalnej owulacji byla tym stymulowana.
                      poprzednio poronila 3 ciaze, po famostinie dzieki bogu konczy pierwszy trymestr!
                      aga pisala mi, ze lek mial u niej polepszyc komorki jajowe. jak jest w istocie
                      nie wiem. ani aga ani ja nie jestesmy lekarzami i moglysmy cos opacznie
                      zrozumiec. dowiedz sie. moze domitrza na bocianie podpytaj? on na pewno zna ten
                      lek,bo go stosuje.
                      • samanta25 Re: przeciwciała p. jajnikowe ????????? 13.01.07, 18:42
                        Może chodzi o fostimon ?? Na niego też nie zareagowałam

64 cykl starań
                        • maretina Re: przeciwciała p. jajnikowe ????????? 13.01.07, 18:42
                          pewnie tak. kurcze.... a genetyke robilas?
                          • samanta25 Re: przeciwciała p. jajnikowe ????????? 13.01.07, 18:45
                            Robiłam kariotyp i wyszedł ok. podobnie jak u męża i AZF i CFTR też

64 cykl starań
                      • angieblue26 Re: przeciwciała p. jajnikowe ????????? 13.01.07, 18:44
                        We Francji jest Femoston, o Famostinie nie slyszalam.
                        • samanta25 Re: przeciwciała p. jajnikowe ????????? 13.01.07, 18:50
                          angieblue26 napisała:

> We Francji jest Femoston, o Famostinie nie slyszalam.

Znalazłam że u nas też jest dostępny, to estradiol w dawce 2mg

64 cykl starań
                          • mytest Re: przeciwciała p. jajnikowe ????????? 13.01.07, 22:53
                            Samanta a jakie masz wyniki stymulacji ?
                            I co uadal o CI się ustalić że w takich wypadkach pomaga ?
                            Ja też słabo odpowiedziałam na stym. do inv i się martwię bo nie mam mrozaczków,
                            nie wiem co można by zrobić. Szłam długim protokołem plus gonal i na końcu menopur
                            • hamaa Re: przeciwciała p. jajnikowe ????????? 14.01.07, 12:47
                              Samanta ja też ma te przeciwciała. Jestem po 1 nieudanym icsi. Ale stymólowałam
                              sie dobrze - miała 7 ładnych komórek. Z tego co wiem tych przeciwciał sie nie
                              leczy. Juz kilku lekarzy sie pytałam, i tak naprwde nikt nie jest w stanie
                              powiedzic czy to one były przyczyn niepowodzenia. Jedynie co mówia ze icsi
                              powoduje mniejszy kontakt komórki jajowej z jajnikiem. A ten lek to jest do
                              stymlacj czy do obniżenia tych przeciwciał?
                            • samanta25 Re: przeciwciała p. jajnikowe ????????? 14.01.07, 21:19
                              mytest napisała:

> Samanta a jakie masz wyniki stymulacji ?
                              > I co uadal o CI się ustalić że w takich wypadkach pomaga ?

Ja miałam kilkanaście stymulacji przy staraniach naturalnych, potem stymulacje
                              do IUI i w końcu do ICSI/IMSI
                              Przy stymulacjach lekami w tabletkach (femara/lametta) zawsze miałam jeden
                              pęcherzyk dominujący
                              Przy stymulacjach gonadotropinami najpierw miałam sam puregon 75IU przez 12
                              dni - 1 pęcherzyk, zrezygnowałam wtedy
                              Potem miałam długi protokół gonal 150IU a na koniec 225IU + menopur 75IU - dwie
                              zapłdnione komórki
                              Ostatnia stymulacja do IMSI (również długi protokół) to 150IU fostimonu + 150IU
                              menopuru - 1 komórka sad

Nawet lekarz nie wie co zrobić, żeby przeskoczyć jakoś przedwczesne wygasanie
                              czynności jajników
                              Brałam też biosteron przez pół roku i też nie pomógł, gdzie inne dziewczyny
                              miały lepszą odpowiedź na stymulację
            • tekla12 Re: przeciwciała p. jajnikowe ????????? 14.01.07, 13:53
              maretina napisała:

> skonsultuj sie z kimss. encorton, metypred maja dzialanie teratogenne.

Zastanawianie się nad teratogennym działaniem sterydów w przypadku, w którym nie
              można do ciąży doprowadzić jest z całą pewnością działaniem nadmiarowym.

> stosowanie tych lekow podczas ciazy musi miec powazne uzasadnienie ( np.
              > tarczyca albo wrzodziejace zapalenie jelita grubego).

Tak, jak poważne uzasadnienie powinno mieć podawanie w ciąży kardiologicznych
              dawek aspiryny.

> poszukaj badan klinicznych na temat skutecznossci sterydow ( encorton,
              > metypred) w leczeniu tych przeciwcial. nie znajdziesz, bo nie ma takowychuncertain
              > co do szczepien limfocytami- nie wiem. w bialymstoku nie szczepia, mimo to
              > kobiety zaciazaja i rodza.

Maretino, nie tylko w Białymstoku zachodziły w ciążę i rodziły kobiety, którym
              nie podawano w ciąży heparyny. Były też takie, które bez niej nie potrafiły
              wyjść poza ciążę biochemiczną.
              • maretina Re: przeciwciała p. jajnikowe ????????? 14.01.07, 18:47
                teklo nie pisalam slowa o heparynie czy aspirynie. ale jesli: trudno wskazac tu
                skutki teratogenne, w przypadku encortonu i metypredu tez.
                jesli ktos bada p.ciala jajnikowe i wyjda one na plus, to jesli pod steryd, to
                nie tylko na okress starania ale i na ciaze, bo oprocz utrudnien w zaciazaniu
                noga one przykldac sie do poronien.
                nie mam nic przeciwko stosowania lekow z dzialaniami nieporzadanymi, ale jesli
                ktos ma ryzykowac zdrowie swoje i dziecka, to niech chociaz badania kliniczne
                potwierdza skutecznosc swinstwa, ktore lekarze nam aplikuja. jako pacjentki
                powinnnysmy wiedziec co i dlaczego lekarze nam podaja. jesli doktorzy chca sobie
                robic doswiadczenia, to swiadomych tego pacjentkach, niech jasno mowia: nie
                wiem, nie znam sskutkow, badania tego nie potwierdzily itd... jestem przeciwna
                opowiadaniem lekarskich bajek.nie ma znaczenia miejsce, z ktorego one pochodza.
                moze byc to bialystok, warszawa albo kozia wolka.
                • maretina poprawka 14.01.07, 18:47
                  w przypadku encortonu i metypredu latwo.wystarczy siegnac po ulotke.
                • tekla12 maretina 14.01.07, 21:36
                  Piszę o aspirynie i heparynie przykładowo, bo to że immunologia cię nie dotyczy
                  nie oznacza wcale, że jest jedynie wyssanym z palca pomysłem na ponadstandardowe
                  traktowanie niepowodzeń rozrodu. Nawiasem mówiąc, nie wiem czy acard jest
                  teratogenny natomiast wydaje mi się, że może być przyczyną tragedii, jeśli ciąża
                  po ivf okaże się pozamaciczna.
                  Poza tym sądzę, że świat nie jest biało-czarny i lekarze nie dzielą się na
                  dobrych Wołczyńskich i złych niekompetentnych i poddających pacjentki ryzykownym
                  terapiom zwolenników immunoterapii.
                  Ponadto nie mam ochoty na jałowe dyskusje. Pozdrawiam T.
                  • maretina Re: maretina 14.01.07, 22:16
                    nie, kardiologiczna dawka nie moze byc przyczyna tragedii o jakiej piszesz.
                    na niestandardowych dzialaniach wiele zbudowano, ale nie na takich, ktore
                    przecza nauce.
                    immunoterapia-tak, ale madra a nie na slepo. poza tym lekrzowi (prawo
                    medyczne)pozwala stosowac terapie zgodna z badaniami i aktualna wiedza medyczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka