Dodaj do ulubionych

in vitro - od czego zacząć?????????

13.01.07, 18:56
Powoli dojrzewam do decyzji o in vitro. Ale tak naprawdę to ja nic na ten
temat nie wiem. Wiem tylko że to zapłodnienie pozaustrojowe i jakieś tam
bardzo ogólne wiadomości na ten temat. Zaczełam przeglądać internet ale gubię
się w tym wszystkim. Mam kilka pytań:
Co to jest IMSI ICSI IVF??
Jak wybrać dobrego lekarza i dobrą klinikę??(ja mieszkam w Rzeszowie a tu
takich brak)
Ile miesięcy trwa całe przygotowanie??
Ile razy należy odwiedzać klinikę??
Na samą myśl że mam dojeżdżać do Warszawy robi mi się słabo. Dochodzi jeszcze
problem u mnie ogromny z załatwieniem urlopu.
Czy załatwiacie sobie noclegi czy raczej niewskazane jest po całym zabiegu 5
godzinna jazda autem?
I ostatnie pytanie najważniejsze - ile Was to tak naprawdę kosztowało? Bo nie
wiem czy nie porywam się z motyką na księżyc.
Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • szklanapulapka2 Re: in vitro - od czego zacząć????????? 13.01.07, 23:13
      cześć. na niektóre swoje pytania znajdziesz odpowiedź w wątku wyżej, gdzie
      odpowiadałam koleżance na pytanie o in vitro - gdzie robić i jaki procent
      szans. Stymulacja do tego zabiegu trwa 5-6 tygodni (w "gorszym" przypadku - a
      więc w przypadku długiego protokołu. Długi protokół robi się, jeśli organizm
      nie reaguje zbyt dobrze na stymulację). Jeśli podchodzi sie do krótkiego
      protokołu, czyli jeśli org. b. dobrze sie stymuluje, to trwa to krócej.
      Kilinikę odwiedza się ok 5-6 razy (ale nie wiem tego osobiście tylko z
      opowiadań koleżanek. Sama podchodzę w maju do zabiegu)IMSI nie wiem co to jest,
      ale IVF - to klasyczne in vitro, a ICSI to in vitro z mikromanipulacją, która
      znacznie zwiększa szansę powodzenia zabiegu. Pozdrawiam serdecznie i zyczę
      powodzeniasmileAgnieszka.
      • moni27 hm 15.01.07, 12:03
        jak przeczytałam ile to Was kosztowało to się załamałam. Tak czy siak muszę
        wziąść kredyt ale nie sądziłam że aż tyle. No tak ale badania, dojazdy ,
        noclegi.....to wszystko kosztuje.
        Chciałabym jesze z Waszą pomocą wybrać klinikę. Zastanawiam się nad NOVUM i
        INVIMED. U nas problem jest w słabych plemniczkach męża. Który lekarz jest dobry
        • dziubania Re: hm 15.01.07, 12:15
          Wybór kliniki zależy od Ciebie. Ja leczę sie w Invimedzie u dr Rokickiego.
          Każda ma inne odczucia. Ważne jest mieć zaufanie do swojego lekarza. Ja mam
          mimo braku ciąży.
    • sikorkab Re: in vitro - od czego zacząć????????? 14.01.07, 12:21
      Długi czas mnie tu nie było co nie oznacza ze nie czytam Was. Owszem czytam,
      ale nie pisałam. Mysłałam o tym że może jak czytam i psze to sie za bardzo
      nakręcam a tu cały czas nic.
      Równiez jestem zainteresowana tematem in vitro. Po laparoskopii, która
      potwierdziła u mnie niedrożnoś jajowodów, zostało mi tylko invitro.
      Mieszkam w małopolsce, więc do Warszawy mam spory kawałek. Od niedawna mam
      prace ale na razie na czas określony. Nie wiem ile potrwa zanim dostane na
      stałe. Stąd moje pytania i wątpliwości głównie chyba do tych z Was ktore tez
      musialy dojeżdżac. Załóżmy że jestem po pierwszej wstępnej wizycie. Ile razy
      muszę jechac do Warszawy i na co? Jak przebiega ten cały proces?
      Prosze o zrozumienie i jak najwiecej informacji.
      • doza1 Re: in vitro - od czego zacząć????????? 14.01.07, 12:38
        Witam
        Jestem po in vitro i może powiem jak to u mnie było
        pierwsza wizyta wstępna przekazałam moją chistorie choroby brak jednego
        jajowodu drugi niedrożny już miałam wcześniej HSG i laparoskopie i dostałam
        szereg badań do wykonania.
        druga wizyta z wynikami badań a w między czasie jeszcze konsultacje
        telefoniczne na temat wyniku badań i zlecenie dodatkowych badań trwało to ok
        pół roku gdyż przyplatała się do mnie jakaś bakteria. na konsultacji doktór
        stwierdziła że u mnie tylko krótki protokół bo w długim nie mam szans.
        krótki protokół trwa ok 2 tygodni przez pierwszy tydzień brałam proszki i
        zastrzyki a w drugim tygodniu zastrzyki i co drugi dzień wizyta w klinice na
        usg, potem biopsja i za dwa dni wprowadzenie zarodków.
        Ja słabo się stymulowałam i wydałam troche na gonal a całkowity koszt u mnie z
        badaniami wizytami proszkami i wizytami to 16.000zł.
        wszystko zależy od organizmu i całkowity czas przygotowania trzeba brać
        indywidualnie bo każdy organizm reaguje inaczej na leki.
        Pozdrawiam i życzę powodzenia, ja teraz jestem w trakcie przygotowania się do
        tranferu mrożaczka.
        • sikorkab Re: in vitro - od czego zacząć????????? 14.01.07, 12:56
          Rozumiem ze te wizyty w drugim tygodniu co drugi dzien to taki monitoring zeby
          wybrac odpowiedni moment do pobrania komórki?
          I jeżeli to o to chodzi to czy nie można tego usg robi u siebie u jakiegoś
          lekarza i ewentualnie tylko konsultowac telefonicznie?
          Bo faktycznie dojeżdżanie co 2 dni po 300 km to nie lada problem chodzi o
          urlopy...
          • szklanapulapka2 Re: in vitro - od czego zacząć????????? 14.01.07, 13:14
            U mnie też to będą dojazdy 300km.smile. Niemniej jednak, badania wykonuje ten sam
            lekarz, na tym samym sprzęcie, a to też jest ważne. Mnie też byłoby łatwiej,
            gdybym mogła robić usg bliżej, ale nie wiem, jak na tę propozycje zareaguje
            lekarz.
            • sikorkab Re: in vitro - od czego zacząć????????? 14.01.07, 14:29
              Wiem, że tak byłoby najlepiej. Boję się utraty pracy bo póki co mam na czas
              określony więc mogą mnie zwolni w każdym momencie. Na umowe na czas
              nieokreslony moge z kolei długo czekac a niestety zegar tyka
              • szklanapulapka2 Re: in vitro - od czego zacząć????????? 14.01.07, 16:43
                Wiem, że to może zabrzmieć nieodpowiedzialnie, ale... żadna praca nie zastąpi
                Ci dziecka. Pewnie, ze o pracę trzeba dbać, ale gdybym miała wybór praca czy
                dziecko, wybrałabym chyba to drugie. Za parę lat nie znisłabym myśli, że kiedyś
                w przeszłości z umową na czas nieokreślony przegrało moje dziecko, czy też
                starania o nie. Praca jest, była i będzie. Nie ta, to inna. Zawsze coś sie
                znajdzie, ale dziecko jest priorytetem. Przepraszam, jeśli kogoś uraziłam, to
                MÓJ punkt widzeniasmile
                • kaka154 Re: in vitro - od czego zacząć????????? 14.01.07, 17:41
                  Witam
                  Mnie in vitro ISCI calkowicie z wizytami i zastrzykami kosztowalo ok 9 tyś,
                  Gameta-Lódz. Mialam dlugi protokól najpierw antykoncepcja, potem diphereline 12
                  dni, a potem doszedl gonal. Stymulacja trwala 12 dni. Wizyty na początku brania
                  antyków, potem przed diphereliną, i dzień startowy stymulacji usg i estradiol,
                  potem za 6 dni, i już caly czas co dwa dni. Ale niektóre dziewczyny idą po 6
                  dniach i okazuje się że kolejna wizyta to już punkcja. Tak więc każdy przypadek
                  jest inny. Dodam że do lodzi mam ponad 100km.
                  Niestety bardzo trudno nawet takie dojazdy pogodzic z pracą. Ja bralam urlop w
                  te dni, na szczęście moglam bez problemu.
                  Znam również przypadek że dziewczyna badania i usg robila u innego lekarza, a
                  prawie 300 dojeżdżala na punkcje i tranfer tylko, po zastrzyki tylko.
                  Pozdrawiam
                  • szklanapulapka2 Re: in vitro - od czego zacząć????????? 14.01.07, 22:42
                    Kaka, no i jak efekt in vitro? Powiodło się? Ja mam do Łodzi ok. 50km., do
                    Krakowa 300, ale żebym nawet mieszkała w ŁOdzi, to Gametę omijam szeroookim
                    łukiem. Mam "alergię" na prof. Radwanasmile, byłam pacjentką Gamety 3 lata i tak
                    mi zbrzydła, że więcej nawet o niej nie myślę. Ale moze miałaś in vitro u
                    innego lekarza z gamety?
                    A co do mnie, to będę bardzo wdzięczna lekarzowi z Krakowa, jeśli pozwoli mi
                    zrobić usg gdzieś blizej. Nie wyobrażam sobie dojazdów co dwa dni do krakowa
                    (300km. jak nie więcej), choć jesli będzie trzeba... A cenowo wyniesie mnie
                    troszkę taniej niż w Gamecie. Rozmawiałam z dr telefonicznie i podał koszt dł.
                    protokołu 7-8 tyś.
    • sikorkab Re: in vitro - od czego zacząć????????? 22.01.07, 21:08
      Myśle, ze masz racje szklankapulapka. Praca jak nie poczeka to bedzie inna a
      lata niestety plyną (31). Poczekam tylko do konca lutego a potem telefon do Wa-
      wy i umawiam sie na wizyte. Kraków co prawda duzo duzo blizej bo tylko 40km ale
      jakoś nie ufam tej klinice
    • sikorkab Re: in vitro - od czego zacząć????????? 22.01.07, 21:09
      ups, przepraszam szklanapulapka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka