Dodaj do ulubionych

Pregnyl - Pomocy!

29.01.07, 15:15
Prosze o pomoc bo nigdzie nie moge wyczytać. Czy ktoś rozumie dlaczego w 3
dniu cyklu(czyli podczas okresu) mam wziąc 5000j Pregnylu??Z tego co
wyczytałam Pregnyl podaje sie mniej więcej w połowie cyklu kiedy pęcherzyki
odpowiednio urosną i trzeba pomóc im pęknąć!
Obserwuj wątek
    • kociaczek22 Re: Pregnyl - Pomocy! 29.01.07, 15:25
      Jezu a kto to wymyślił???
      • wiktoria33 Re: Pregnyl - Pomocy! 29.01.07, 15:28
        chyba w 13-tym nie w 3-cim!!
        kto ci tak kazal?
    • kathrinn82 Re: Pregnyl - Pomocy! 29.01.07, 15:30
      czytalas ulotke?? nie jestem pewna, ale wydaje mi sie ze cos tam bylo napisane
      na co po co i kiedy. czemus to napewno sluzy ale ulotke mam w domu...
      • edytka45 Re: Pregnyl - Pomocy! 29.01.07, 17:34
        Na 100% w 3 dniu cyklu.Od pewnego czasu mam problemy z ciąża tzn nie mogę
        zajść. W końcu stwierdziłam,że muszę iść się zbadać.Od wielu lat choruję na
        nadczynność tarczycy i lecze ją po "łebkach" czyli jak poczuję się dobrze to
        odstawiam tabletki a jak źle to zaczynam leczenie. W maju 2006 postanowiliśmy z
        mężem postarać się o dzidziusia ale znów tarczyca szalała i lekarz poradził ją
        wyrównać przed ciążą więc rozpoczęłam leczenie. I niby jak się wszystko teraz
        unormowało - oprócz wysokich przeciwciał nie mogę zajść w ciąże. Po wizycie u
        ginekologa okazało się,że pęcherzyk rozrasta sie do ogromnych rozmiarów - 7x6cm
        i nie pęka tylko niby przed okresem sie jakoś wchłania ( w 5 dniu cyklu miał
        już prawie 3 cm)i tak w kółko rośnie i się wchłania a jajeczko obumiera w
        środku. 2 ostatnie cykle miałam bezowulacyjne ponieważ robiłam testy owulacyjne
        i rzeczywiście nic nie wykazywało ale tak 3-4 miesiące temu był niby
        owulacyjny - tylko,że jakoś nie wyszło (nie było przyczyny ciąży - tzn nie było
        w tym momencie co być może powinna). Trafiałam do jednego ginekologa i zapisała
        mi PROVERE na zlikwidowanie tego pęcherzyka - jakoś też mi to dziwne się wydało
        i poszłam do drugiego - renomowanego od spraw hormonalnych i ona zapisała mi od
        1 dnia cyklu pół tabletki PARLODERU a w 3 dniu cyklu zastrzyk PREGNYL. I jak
        zwykle zaczęłam czytać po wizycie na temat PREGNYLU i teraz znów mam 100
        wątpliwości ! O co chodzi? Dodam,że sama zbadałam sobie prolaktynę i wyszła
        34ng a norma do 15 - żaden lekarz na to nie wpadł,żeby ją zbadac!No i co?Aha i
        cykle miałam ostatnio bardzo krótkie 20-25 dni a teraz jak mam wziąć Pregnyl
        mija już 30 dzień i nie ma okresu! Uprzedzając pytanie test ciążowy negatywny!
    • edytka45 Re: Pregnyl - Pomocy! 29.01.07, 17:38
      Mam ulotkę i nic tam nie jest napisane na temat co i kiedy tylko czemu to służy!
      • mila_do_nieba Re: Pregnyl - Pomocy! 29.01.07, 18:08
        www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=21
        sprobuj zapytac na eksperckim forum lekarza (link powyzej), czy taki sposob
        leczenia sie praktykuje.
      • kathrinn82 Re: Pregnyl - Pomocy! 29.01.07, 18:49
        przeczytalam ulotke, rzeczywiscie nic tam nie ma, cos musialo mi sie
        pomylic...te Twoje pecherzyki rzeczywiscie duze, a i prolaktyne trzeba zbic bo
        to moze byc przyczyna zaburzen. powiedz lekarzowi o tym wyniku.
        • edytka45 Re: Pregnyl - Pomocy! 29.01.07, 19:35
          No właśnie ja sama pokazałam lekarzowi wynik prolaktyny i przepisał mi te leki:
          Parloder + Pregnyl
          • kathrinn82 Re: Pregnyl - Pomocy! 29.01.07, 19:44
            no to ja juz nie wiem
            ;/ ale zaufaj lekarzowi, pewnie ma w tym jakis cel...zakladam ze wszystko
            dobrze zrozumialassmile
            • edytka45 Re: Pregnyl - Pomocy! 29.01.07, 20:13
              Zrozumiałam dobrze a poza tym mam to napisane wink.Gdybym miala świadomość o tym
              leku przed wizytą to bym się oczywiście dopytała ale ja jak zwykle jestem mądra
              po. w 1 dniu cyklu mam zacząć brać Parloder a w 3 dc zastrzyk a w 10dc mam do
              niej przyjść (problem w tym,że jej nie ma!!! przez 2 tygodnie od 3 lutego)
    • annapp25 Re: Pregnyl - Pomocy! 29.01.07, 23:13
      Cześć jestem farmaceutą,niestety swoje już przeszłam jeżeli chodzi o
      niepłodność i leki czasem dziękuje losowi,że mam zawód jaki mam bo niektórzy
      lekarze prędzej by mnie wysłali na tamten świat niz by mi pomogli.Może twoja
      lekarka miała jakiś innowacyjny cel w podaniu Ci pragnylu w trzecim dniu
      cyklu,może są jakieś nowe badania ja w każdym bądż razie jestem na bierząco i
      sie nie doczytałam.Wioem tylko jedno nawet jeśli tak jest to najpierw ta
      lekarka powinna dobrze poznac twój cykl i poziom twoich hormonów zanim
      przepisze Ci lek o innowacyjnym wskazaniu bo standardowe wskazanie pregnylu
      jest zupełnie inne.Z farmakologicznego punktu widzenia ja bym nie wzieła
      pregnylu a co więcej wybrałabym się do innego lekarza.
      • tekla12 Re: Pregnyl - Pomocy! 30.01.07, 10:36
        Albo się pomyliła (co się przecież może zdarzyć) albo chce wywołać owulację w 5
        dniu cyklu. Może zadzwonisz, poprosisz o wyjaśnienie i upewnisz się w
        sensowności takiego postępowania?
        • edytka45 Re: Pregnyl - Pomocy! 30.01.07, 11:25
          Naprawdę w 3 dniu a w 10 dniu mam do niej przyjść na kontrole.Mam to napisane!
          Może dlatego że ten pęcherzyk jest tak duży?A lekarka jest wyśmienita - bardzo
          ceniona i poważana.Więc sama głupieję.A że zawsze wszystko czytam 5razy zanim
          wezmę - stąd ta wątpliwość.Zadzwonić do niej mogę ale się krępuję..... ;-(
          • tekla12 Re: Pregnyl - Pomocy! 30.01.07, 12:24
            Jeśli jest wyśmienitym specjalistą w dziedzienie leczenia niepłodności to
            powinna być dyspozycyjna.
    • edytka45 Re: Pregnyl - Pomocy! 30.01.07, 14:21
      Masz rację to jest najprostsze i najpewniejsze zadzwonić ale ja się
      wstydzę!!!!!!Wiem,wiem mądra to nie jestem ! Ale serio, każdy telefon mnie
      stresuje!!
      • aurita Re: Pregnyl - Pomocy! 30.01.07, 17:24
        to nie pecherzyk tylko torbiel i czego sie wstydzisz? lepjej zadzwon zanim
        zrobisz jakas glupotesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka