Dodaj do ulubionych

badania przed invitro

14.03.07, 07:03
Dziewczyny,
kiedy robiłyście (oczywiście i wasz M)ostatnie badania przed podejściem do
invitro. Moje były z grudnia 2005 (badania hormonalne), a do invitro
podeszlam na przełomie lutego i marca 2007. CZy to normalne.
Wiem może doszukuje sie teraz dziury w całym po nieudanym transferze, ale
chciałabym wiedzieć jak to było u Was.
Mam jeszcze jedo pytanie o badanie na TSH i PRL, czy przy PCO jajników i
przewidywanym invitro są wskazania do ich zrobienia??
Ale pytań!!!
prosze o odpowiedź.pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mika805 Re: badania przed invitro 14.03.07, 09:16
      ja robiłam badania bezposrednio przed inv,muszą być aktualne.ale być może ta
      mała odległość czasowa to nic nie znaczy.nie doszukuj się nic tak po prostu
      miało być.ja miałam 2 transfery, w tym 1 z mrozaków i nie udane.a myślę że
      zrobiłam wszystko i mój lekarz także.teraz postanowiłam przerwać na kilka
      miesięcy leczenie i w maju podejdę znów do inv,nie byłam od razu gotowa na te
      zastrzyki itp...ja miałam te wszystkie badania robione(o które pytasz)pozdrawiam
      i życzę wytrwałości w dalszej walce!
    • florencja100 Re: badania przed invitro 14.03.07, 10:51
      Dziewczyny, bardzo się cieszę, że ten temat się pojawił bo ja też mam sporo
      wątpliwości. W tym tygodniu mija rok od mojej pierwszej wizyty w Gamecie. 4 razy
      IUI i raz IVF. I prokatycznie nie robiłam żadnych badań laboratoryjnych! Miałam
      HSG (wszystko ok), histeroskopie tez ok i pctest. A i jeszcze labaroskopie ale
      to z koniecznosci-ciąża pozamaciczna. Wszystko wskazuje na to, że tym razem IVF
      sie nie udałsad W związku z tym zastanawiam się co robić. Czuję się taka
      "niedobadana" dostatecznie. Proszę, poradźcie co mogłabym zasugerować pani
      doktor bo powoli przstaję jej ufać...
      • mika805 Re: badania przed invitro 14.03.07, 15:00
        ja przed inv robiłam:
        -gr krwi(ja i mąż)
        -hiv(ja i mąż)
        -hbs(ja i mąż)
        -wr(ja i mąż)
        -morfologia+płytki krwi
        -próby wątrobowe
        -elektrolity
        -układ krzepnięcia
        -hcv(ja i mąż)
        -ekg
        -fsh,lh,e2
        -posiew z kanału szyjki macicy
        -prolaktyna
        -progesteron
        -badanie nasienia
        -hsg
        -laparo
        chyba tyle, nie wiem czy o czymś nie zapomniałam.powodzenia!
        • florencja100 Re: badania przed invitro 15.03.07, 19:20
          Mika, dzięki za info. Ja nawet 1/4 z tego nie robiłm. Może powinnam zmienić
          lekarza? Sama już nie wiem....
          • mika805 Re: badania przed invitro 15.03.07, 20:12
            z tą zmianą to pomyśl.ja chodziłam do 6-7 lekarzy, którzy wogóle mi badań nie
            robili a ja byłam zielona i nie wiedziałam że trzeba.teraz chodzę do kliniki
            niepłodności i to był dobry wybór tylko troche póżno- zbyt wiele straconego
            czasu bez konkretnej diagnozy.życzę powodzenia i trafnego wyboru lekarza od
            niepłodności.pozdrawiam
            • florencja100 Re: badania przed invitro 15.03.07, 22:41
              Chyba bede musiała. Chociaż lecze się również w klinice niepłodności i to
              znanej. Przez rok zrobili mi 4IUI, 1IVF. I j/w prawie żadnych badań. Po
              dzisiejszym, negatywnym wyniku zaczęło to wszystko do mnie docierać.
          • bulinkaj Re: badania przed invitro 15.03.07, 20:14
            My jesteśmy przed in vitro i mamy przed sobą masę badań do zrobienia
            (ok.40!!!). Po pierwszej wizycie, jak dostaliśmy listę badań do zrobienia,
            popłakałam się, że nie damy rady. Ale teraz wierzę, że się uda. Przypuszczam,
            że badania zajmą nam ok dwóch miesięcy (na wyniki najdłużej sie czeka).
            • mika805 Re: badania przed invitro 15.03.07, 20:21
              pewnie że dasz rade.ja miałam sporo badań wcześniej robionych i były jeszcze
              ważne, więc do inv nie było tak żle, chociaz i tak się wystraszyłam listy.ja
              zrobiłam wszystkie jednego dnia w jednym miejscu.powodzenia dla was,bo ja na
              razie mam przerwę i zbieram siły przed kolejnym transferem.
              • bulinkaj Re: badania przed invitro 15.03.07, 20:47
                Nie dam rady zrobić wszystkich w jednym dniu, bo ważne są dni cyklu. Ale już
                jutro mam pierwsze pobieranie krwi i pierwsze 3 hormony. Za tydzień usg piersi
                itd. nawet zapisałam sobie w kalendarzu kiedy, gdzie idę, bo bym się
                zakręciła smile. A ponieważ załatwiłam sobie prawie na połowę skierowania, część
                prywatnie, część w klinice, więc nie uda mi sie zrobić w jednym miejscu i w
                jednym dniu. Ale zaczynam widzieć światełko smile
                • mika805 Re: badania przed invitro 15.03.07, 20:56
                  to ważne że mas nadzieję.najgorsze jak ona nas opuszcza,a wiadomo że czasem to
                  się zdarza.ja myślałam po 2 transferze że nie dam juz rady tych zastrzyków,
                  badań itp ale teraz myślę że w kwietniu lub maju znów spróbuje.ale odpoczynek
                  był mi potrzebny!zrób badania i uwierz że będzie dobrze>trzymam kciuki dasz radę!
                  • bulinkaj Re: badania przed invitro 15.03.07, 21:06
                    Ja też trzymam kciuki za Ciebie. I podziwiam za wytrwałość, naprawdę.
                    Dla każdej z nas kiedyś zaświeci słońce...
                    • mika805 Re: badania przed invitro 15.03.07, 21:16
                      ja tez tak myslę.inaczej moje życie nie miało by sensu.czekam 5 lat to poczekam
                      jeszcze!powodzenia!
        • aneczka2607 Re: badania przed invitro 16.03.07, 09:40
          Cześć Mika,
          czy moglabys napisać w jakiej klinice sie leczysz???
          • mika805 Re: badania przed invitro 16.03.07, 11:13
            w lublinie w abovo prof putowski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka