ola.x1 01.07.07, 09:40 Proszę napiszcie mi ile zarodków miałyście transferowanych? Bardzo zależy mi na informacji jakie były podstawy decyzji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katja15 Re: Ile zarodków do transferu? 01.07.07, 09:49 Mialam probranch 5 komorek i 3 sie zaplodnily (2szt. na osiem czesci, a 1szt.- na 6). Pani dokor upierala sie zeby mi podac dwa zarodki usasadniajac to tym, ze jestem przed trzydziestym rokiem zycia (mam 27 lat) i tym, ze to moje pierwsze in vitro. Chcialam konieczne wszytskie 3 zarodki i je dostalam Odpowiedz Link Zgłoś
mayaxx Re: Ile zarodków do transferu? 01.07.07, 11:50 zwykle podaje sie 2 zarodki. tak, jak pisze katja, 3 zarodki podaje sie kobietom ok. 40 letnim. ja pytalam o to gina ostatnio (w poniedzialek mam punkcje) i kategorycznie oodradzal (mam 29 lat). Odpowiedz Link Zgłoś
marzena.i Re: Ile zarodków do transferu? 01.07.07, 12:59 Ja miałam podane 3 zarodki, ponieważ wszystkie które się zapłodniły (7 szt.) były II i III klasy, czyli m.in. kiepsko się dzieliły. Z 3 podanych przyjął się 1 - jestem w 13 tc. Chociaż mój mąż cały czas żałuje, że będzie tylko 1 dzidziuś Odpowiedz Link Zgłoś
76fiona Re: Ile zarodków do transferu? 03.07.07, 09:37 z 8 zarodków podano mi 2. Odpowiedz Link Zgłoś
malesa.m Re: Ile zarodków do transferu? 03.07.07, 12:22 Witam! Ja miałam 5 transferów. 4 pierwsze razy miałam podawane 2 zarodki, ze względu na 4 niepowodzenia za piątym razem podano mi 3 zarodki.Miałam 27 lat (rocznikowo).W pażdzierniku moje bliźniaki skończą 4 latka.Pozdrawiam P.S. Życze wszystkim powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
mayaxx Re: Ile zarodków do transferu? 03.07.07, 12:31 czesc maleska !!! dawno Cie u nas nie bylo. wszystko OK u Ciebie? pozdrawiam, mayaxx Odpowiedz Link Zgłoś
mirian31 Re: Ile zarodków do transferu? 28.07.07, 18:04 miałam podane 2 zarodki z czego oba się przyjęły a 1 dodatkowo podzielił. Niestety moje trojaczki odeszły w 26 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
malesa.m mayaxx 28.07.07, 21:28 Cześć!U mnie wszystko w jak najlepszym porządeczku. Codziennie jestem na Waszym (naszym-żałuję,że jak ja sie zmagałam z moimi problemami i podejściami do IVF nie miałam kompa) forum, chociaż rzadko się wypowiadam.Dużo już zapomniałam z tamtych czasów (życzę Wam aby wasze troski też jak najszybciej poszły w niepamięć)więc sie nie odzywam.Jak będę jeszcze mogła komuś opowiedzieć swoją historię,coś doradzić to pewnie to zrobię, ale Wy teraz wszystkie tak dużo wiecie (ja byłam tak zawsze zestresowana,że po każdej wizycie w klinice, mąż musiał mi wszystko tłumaczyć),są inne leki (a może zawsze były różne).Ale nadal śledzę Wasze losy i cieszę sie z każdego sukcesu. Pozdrawiam bardzo gorąco PS.Napisz, co u Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
alizeis Re: Ile zarodków do transferu? 28.07.07, 19:56 Ja jeszcze nie mialam transferu, bo dopiero zaczelam stymulacje do pierwszej ivf ale lekarz juz sie pytal ile zarodkow - jezeli jakies beda - chce miec podanych: 4 czy 3. On rekomenduje 4 ze wzgledu na moj wiek (39) ale ja sie sklaniam do 2 lub moze 3. Wiem, ze moze to obnizyc szanse, ale wole nie miec dzieci niz potem musiec podejmowac decyzje co zrobic gdy sie przyjma 4: robic selektywna aborcje, probowac donosic i ryzykowac wczesniaki z powiklaniami lub w ogole strate wszystkich. Na amerykanskim forum (tu mieszkam) naczytalam sie jak trudne sa to decyzje od dziewczyn, ktore musialy je podjac i wiem ze moje serce i sumienie nie poradziloby sobie z zadna z tych opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
mytest Re: Ile zarodków do transferu? 28.07.07, 21:55 O! Cześć Alizeis ! To Tobie wyszłedł jakiś problem na usg3d jak pamiętam ? Coś więcej się dowiedziałaś ? 4 zarodki jak piszesz to jakiś koszmar. Słyszałam ze w USA jest wyźszy wskaźnik powodzeń in vitro ale tam podaje się właśnie więcej zarodków. Chyba w Niemczech jest ograniczenie prawne do 2 zarodków i 3 dla kobiet starszych ale nie pamiętam czy 35 czy 40 letnich. Też zależy od tego jakiej będą jakości te zarodki, jak się podzielą tzw. klasa A, B, C, D. Myślę że przyczyna niepłodności jest istotna, wiek i które to podejście. Ja np nie miałam problemu bo miałam tylko po 2 zarodki do dyspozycji. Też bym wolała nie mieć dzieci niż mieć trójkę ...Mam kolegę który ma trojaczki, psychicznie, fizycznie i materialnie jest mu bardzo ciężko. Dzieci non stop chorują Odpowiedz Link Zgłoś
alizeis Re: Ile zarodków do transferu? 30.07.07, 20:42 Czesc mytest Tak na 3d usg wyszlo im, ze mam macice w ksztalcie litery T, w ktorej bedzie za malo miejsca na dziecko. Moja poprzednia lekarka (zmienilam klinike gdy zdecydowalam sie na ivf) zrobila jednak histereoskopie (nie wiem, czy poprawnie napisalam, ogladala mnie od srodka kamerka) i stwierdzila, ze optymalnego miejsca na zagniezdzenie jest faktycznie troche mniej, ale sytuacja "mieszkalana" dla zarodka jeszcze nie jest beznadziejna i mozna probowac. Wiec probuje, oby z dobrym skutkiem Wlasnie tez czytalam, ze w Europie prawo ogranicza ile mozna podac zarodkow na raz. Tu nie wiem czy sa ograniczenia prawne, ale z reguly podaje sie wiecej starszym kobietom (czyli mnie, heheh). Zwlaszcza, jezeli zarodki sa slabsze. Ja w ogole nie wiem, czy bede miala jakies zarodki do podania wiec nie wiem czy decyzja sie sama nie podejmie, ale na pewno nie zgodze sie na 4. Przede wszystkim ryzyko zdrowia i zycia dla dzieci i mnie, a poza tym, jak u twojego znajomego, nas by to finansowo kompletnie rozlozylo. Odpowiedz Link Zgłoś
polpotworek Re: Ile zarodków do transferu? 31.07.07, 13:41 Mytest racja. Ja nigdy nie zgodzilabym sie na podanie wiecej niz 3 zarodków, ryzyko przedewszystkim dla dzieci jest wtedy bardzo duze... nie odważylabym sie. Pewnie prawo w niektórych krajach ogranicza te liczby wlasnie ze względu na ochronę zycia poczetego, któego nie mozna narazec w taki sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
azzurrina Re: Ile zarodków do transferu? 31.07.07, 14:33 Podawano mi trzykrotnie po 2 zarodki a potem przy kriotransferze też 2 mrozaczki (jeden sie przyjął ). Mam 36 lat. Trojaczki a nawet czworaczki zdarzają się - chociaż to naprawdę wyjątkowe wypadki - nawet po podaniu 2 zarodków. Przecież z każdego z nich mogą powstać bliźniaki jednojajowe! Teraz właśnie na Bociana pisuje czasami przemiła dziewczyna w takiej sytuacji. Jest szczęśliwa ale - teraz, po pierwszych tygodniach radości - bardzo martwi się o kwestie finansowe i świetnie ją rozumiem. Dlatego właśnie najczęściej podaje się po 2 zarodki - i tak ryzyko ciąży mnogiej jest duże. Odpowiedz Link Zgłoś