Dodaj do ulubionych

Ile zarodków do transferu?

01.07.07, 09:40
Proszę napiszcie mi ile zarodków miałyście transferowanych? Bardzo zależy mi
na informacji jakie były podstawy decyzji?
Obserwuj wątek
    • katja15 Re: Ile zarodków do transferu? 01.07.07, 09:49
      Mialam probranch 5 komorek i 3 sie zaplodnily (2szt. na osiem czesci, a 1szt.-
      na 6). Pani dokor upierala sie zeby mi podac dwa zarodki usasadniajac to tym,
      ze jestem przed trzydziestym rokiem zycia (mam 27 lat) i tym, ze to moje
      pierwsze in vitro. Chcialam konieczne wszytskie 3 zarodki i je dostalamsmile
      • mayaxx Re: Ile zarodków do transferu? 01.07.07, 11:50
        zwykle podaje sie 2 zarodki. tak, jak pisze katja, 3 zarodki podaje sie
        kobietom ok. 40 letnim. ja pytalam o to gina ostatnio (w poniedzialek mam
        punkcje) i kategorycznie oodradzal (mam 29 lat).
        • marzena.i Re: Ile zarodków do transferu? 01.07.07, 12:59
          Ja miałam podane 3 zarodki, ponieważ wszystkie które się zapłodniły (7 szt.) były II i III klasy, czyli m.in. kiepsko się dzieliły. Z 3 podanych przyjął się 1 - jestem w 13 tc. Chociaż mój mąż cały czas żałuje, że będzie tylko 1 dzidziuś smile
          • 76fiona Re: Ile zarodków do transferu? 03.07.07, 09:37
            z 8 zarodków podano mi 2.
            • malesa.m Re: Ile zarodków do transferu? 03.07.07, 12:22
              Witam!
              Ja miałam 5 transferów. 4 pierwsze razy miałam podawane 2 zarodki, ze względu
              na 4 niepowodzenia za piątym razem podano mi 3 zarodki.Miałam 27 lat
              (rocznikowo).W pażdzierniku moje bliźniaki skończą 4 latka.Pozdrawiam
              P.S. Życze wszystkim powodzenia
              • mayaxx Re: Ile zarodków do transferu? 03.07.07, 12:31
                czesc maleska !!! dawno Cie u nas nie bylo. wszystko OK u Ciebie? pozdrawiam,
                mayaxx
                • mirian31 Re: Ile zarodków do transferu? 28.07.07, 18:04
                  miałam podane 2 zarodki z czego oba się przyjęły a 1 dodatkowo podzielił.
                  Niestety moje trojaczki odeszły w 26 tc.
                • malesa.m mayaxx 28.07.07, 21:28
                  Cześć!U mnie wszystko w jak najlepszym porządeczku.
                  Codziennie jestem na Waszym (naszym-żałuję,że jak ja sie zmagałam z moimi
                  problemami i podejściami do IVF nie miałam kompa) forum, chociaż rzadko się
                  wypowiadam.Dużo już zapomniałam z tamtych czasów (życzę Wam aby wasze troski
                  też jak najszybciej poszły w niepamięć)więc sie nie odzywam.Jak będę jeszcze
                  mogła komuś opowiedzieć swoją historię,coś doradzić to pewnie to zrobię, ale Wy
                  teraz wszystkie tak dużo wiecie (ja byłam tak zawsze zestresowana,że po każdej
                  wizycie w klinice, mąż musiał mi wszystko tłumaczyć),są inne leki (a może
                  zawsze były różne).Ale nadal śledzę Wasze losy i cieszę sie z każdego sukcesu.
                  Pozdrawiam bardzo gorąco
                  PS.Napisz, co u Ciebie?
    • alizeis Re: Ile zarodków do transferu? 28.07.07, 19:56
      Ja jeszcze nie mialam transferu, bo dopiero zaczelam stymulacje do pierwszej
      ivf ale lekarz juz sie pytal ile zarodkow - jezeli jakies beda - chce miec
      podanych: 4 czy 3. On rekomenduje 4 ze wzgledu na moj wiek (39) ale ja sie
      sklaniam do 2 lub moze 3. Wiem, ze moze to obnizyc szanse, ale wole nie miec
      dzieci niz potem musiec podejmowac decyzje co zrobic gdy sie przyjma 4: robic
      selektywna aborcje, probowac donosic i ryzykowac wczesniaki z powiklaniami lub
      w ogole strate wszystkich. Na amerykanskim forum (tu mieszkam) naczytalam sie
      jak trudne sa to decyzje od dziewczyn, ktore musialy je podjac i wiem ze moje
      serce i sumienie nie poradziloby sobie z zadna z tych opcji.
      • mytest Re: Ile zarodków do transferu? 28.07.07, 21:55
        O! Cześć Alizeis ! To Tobie wyszłedł jakiś problem na usg3d jak pamiętam ? Coś
        więcej się dowiedziałaś ?
        4 zarodki jak piszesz to jakiś koszmar. Słyszałam ze w USA jest wyźszy wskaźnik
        powodzeń in vitro ale tam podaje się właśnie więcej zarodków. Chyba w Niemczech
        jest ograniczenie prawne do 2 zarodków i 3 dla kobiet starszych ale nie pamiętam
        czy 35 czy 40 letnich. Też zależy od tego jakiej będą jakości te zarodki, jak
        się podzielą tzw. klasa A, B, C, D. Myślę że przyczyna niepłodności jest
        istotna, wiek i które to podejście. Ja np nie miałam problemu bo miałam tylko po
        2 zarodki do dyspozycji.
        Też bym wolała nie mieć dzieci niż mieć trójkę ...Mam kolegę który ma trojaczki,
        psychicznie, fizycznie i materialnie jest mu bardzo ciężko. Dzieci non stop chorują
        • alizeis Re: Ile zarodków do transferu? 30.07.07, 20:42
          Czesc mytest smile Tak na 3d usg wyszlo im, ze mam macice w ksztalcie litery T, w
          ktorej bedzie za malo miejsca na dziecko. Moja poprzednia lekarka (zmienilam
          klinike gdy zdecydowalam sie na ivf) zrobila jednak histereoskopie (nie wiem,
          czy poprawnie napisalam, ogladala mnie od srodka kamerka) i stwierdzila, ze
          optymalnego miejsca na zagniezdzenie jest faktycznie troche mniej, ale
          sytuacja "mieszkalana" dla zarodka jeszcze nie jest beznadziejna i mozna
          probowac. Wiec probuje, oby z dobrym skutkiem smile

Wlasnie tez czytalam, ze w Europie prawo ogranicza ile mozna podac zarodkow na
          raz. Tu nie wiem czy sa ograniczenia prawne, ale z reguly podaje sie wiecej
          starszym kobietom (czyli mnie, heheh). Zwlaszcza, jezeli zarodki sa slabsze.
          Ja w ogole nie wiem, czy bede miala jakies zarodki do podania wiec nie wiem czy
          decyzja sie sama nie podejmie, ale na pewno nie zgodze sie na 4. Przede
          wszystkim ryzyko zdrowia i zycia dla dzieci i mnie, a poza tym, jak u twojego
          znajomego, nas by to finansowo kompletnie rozlozylo.
          • polpotworek Re: Ile zarodków do transferu? 31.07.07, 13:41
            Mytest racja. Ja nigdy nie zgodzilabym sie na podanie wiecej niz 3 zarodków,
            ryzyko przedewszystkim dla dzieci jest wtedy bardzo duze... nie odważylabym
            sie. Pewnie prawo w niektórych krajach ogranicza te liczby wlasnie ze względu
            na ochronę zycia poczetego, któego nie mozna narazec w taki sposób.
            • azzurrina Re: Ile zarodków do transferu? 31.07.07, 14:33
              Podawano mi trzykrotnie po 2 zarodki a potem przy kriotransferze też 2 mrozaczki
              (jeden sie przyjął smile ). Mam 36 lat.
              Trojaczki a nawet czworaczki zdarzają się - chociaż to naprawdę wyjątkowe
              wypadki - nawet po podaniu 2 zarodków. Przecież z każdego z nich mogą powstać
              bliźniaki jednojajowe! Teraz właśnie na Bociana pisuje czasami przemiła
              dziewczyna w takiej sytuacji. Jest szczęśliwa ale - teraz, po pierwszych
              tygodniach radości - bardzo martwi się o kwestie finansowe i świetnie ją rozumiem.
              Dlatego właśnie najczęściej podaje się po 2 zarodki - i tak ryzyko ciąży mnogiej
              jest duże.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka