dinee 26.11.07, 15:04 Dziewczyny, czy brałyście może sterydy (Metypred) aby osłabić reakcję immunologiczną po poronieniach? Macie jakieś doświadczenia w tej sprawie? Może też przeżyłyście szczepionkę limfocytami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siedzibabanaulu Re: Sterydy 26.11.07, 15:45 metypred łykałam po owu miał pomóc w zagnieżdzeniu Odpowiedz Link Zgłoś
1polo Re: Sterydy 26.11.07, 15:46 Ja na problemy immunologiczne, tzn. nadmiar różnych przeciwciał biorę właśnie steryd Encorton (1 i 1/2tabl od 20 dc do @). Mam takie rózne przeciwciała, które moga niszczyś powstały zarodek, do tej pory nie udało mi się zajść w ciążę. Sterydy biorę 3 cykl. Pół roku temu miałam też szczepienie limfocytami. Podobno jest ono ważne około 6 -7 miesięcy od zaszczepienia.Więc jeśli nie uda się zajśc w ciąże w tym okresioe kiedy szpienie obowioązuje to znowu trzeba sie doszczepić. Odpowiedz Link Zgłoś
dinee Re: Sterydy 26.11.07, 15:58 ja właśnie zaczęłam łykać metypred 1 x 4 mg i mam brać przez 3 miesiace potem próba. Ja zachodzę ale niestety zarodek nie zagnieżdża się i około 7 tygodnia jest poronienie to już jakieś 6 razy Jeśli to nie pomoże będę próbować ze szczepionką. Skoro Ty sie szczepiłaś to powiedz mi proszę gdzie i ile to kosztuje bo mój gin wspominał ale namiarów mi nie dał. Odpowiedz Link Zgłoś
1polo Re: Sterydy 27.11.07, 22:04 Szczepienie limfocytami partnera miałam w Łodzi w Gynemedzie.(ul. Sczanieckiej 6. Kosztuje 500zł, a następnie za około 2 lub 3 tyg trzeba zrobic tzw.test MLR który określa czy się szczepionka przyjęła - test kosztuje 300zł. Jeśli okaże się że % w tescie jest za mały trzeba powtórzyc szczepienie. Podobno u 80 % kobiet przyjmuje się za pierwszym razem, wynik w tescie musi byc min. 40%. Ale powiem Ci na pocieszenie że u mnie za pierwszym nie zaskoczyło ale za drugim juz było b.dobrze (powyżej 50%). Szczepienia robią tylko w środy, mozna umówic sie telefonicznie. Polega to na tym,że rano o 8-ej pobieraja krew od męża, a o 14 podaja szczepionkę, dostaje sie po 4 nakłucia w prawe i lewe przedramie.Generalnie boli tylko nakłucie,czasami może spuchnąć ale szybko przechodzi. Powodzenia dla Ciebie i trzymam kciuki żeby teraz sie udało Odpowiedz Link Zgłoś
dinee Re: Sterydy 30.11.07, 12:29 Wielkie dzięki za informacje. Ja narazie biorę ten Metypred i zobaczymy po 3 miesiącach mam nadzieję, ze zarodek się utrzyma i będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
1polo Re: Sterydy 05.12.07, 21:18 Przepraszam że dopiero teraz odpisuję, nie było mnie parę dni. Gratuluję Ci i ciesze sie , bo rozumiem że jesteś w ciąży. A który tydzień? Napisz za jakiś czas jak się trzymasz i czy wszystko w porządku.Tzn. napewno będzie wszystko w porządku, będę trzymac kciuki. Bo jak się czyta ulotki od sterydów to mozna zawału dostać ile to one skutków ubocznych powoduje ale przecież wiem że przy przeciwciałach to konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
dinee Re: Sterydy 06.12.07, 11:00 Witam, nie jestem w ciąży mam brać metypred przez 3 miesiące i dopiero wtedy zachodzić. Jak wcześniej wspominałam ja nie miałam nigdy problemu z zachodzeniem a z utrzymaniem dlatego też w ostatnim poście napisałam, że mam nadzieję, że zarodek sie utrzyma. Takie małe nieporozumienie. Pozdrawiam, A Twojego posta traktuję jak dobrą wróżbę Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
1polo Re: Sterydy 06.12.07, 12:36 ojej, ale ze mnie trąba !!! mam nadzieję że Cie nie uraziłam, faktycznie pisząc wczoraj nie przeczytałam wszystkich postów tylko ostatni i stąd takie nieporozumienie.Ale w takim razie to musi byc jakies moje dobre przeczucie. Życzę Ci tego co najwazniejsze, czego pragniesz ,pozdrawiam ciepło Odpowiedz Link Zgłoś