anulka59 04.03.08, 09:01 Wszyscy tylko powtarzają że progesteron trzeba robić po owu i to kilka dni.Czy progesteron nic nie znaczy w cyklu tylko mówi o przebytej owu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edytka45 Re: progesteron 04.03.08, 09:51 Anulka, progesteron jest niemal nieobecny we krwi a dokładniej w osoczu we wczesnych fazach cyklu. W trakcie owu nastepuje jego wzrost i najwyższa wartość osiągana jest ok 20-22 dc.Potem gwałtownie spada. Po owulacji czyli kiedy komórka jaj. wyjdzie z pęcherzyka w tym pęcherzyku zachodzą zmiany i tworzy się ciałko żółte i to ono wytwarza duże ilość estrogenów i progesteronu. A zadaniem ciałka żółtego a co za tym idzie progesteronu jest odżywianie powstającego zarodka. I jeżeli nie dojdzie do zapłodnienia ciałko żółte zanika a z nim i ilość progesteronu i cały proces powstaje od nowa i tak w kółko.To tak krótko bo cały proses hormonalny jest bardzo skomplikowany ale i ciekawy!! To mój konik. Możesz jeżeli chcesz poznać bardziej swój cykl i wydać kasę niestety badać w różnych fazach cyklu poziom progesteronu i wtedy będziesz wiedziała co i jak i kiedy i jak się zmienia jego stężenie - czy są prawidłowości czy zaburzenia. Pomocne to jest zwłaszcza u dziewczyn które mają b długie i nieregularne cykle i nie wiedzą w jakiej fazie cyklu są. A rzadko który lekarz, który tym się zajmuje chce się bawić tak drobiazgowo a szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
anulka59 Re: progesteron 04.03.08, 12:26 Edytko ja wiem to o czym napisałaś tylko mi chodzi o sam progesteron i jego znaczenie w cyklu.Niestety leczę niepłodność i akurat progesteron mam bardzo niski(wzrost po owu był ale i tak było to dużo poniżej normy podanej w labolatorium) a wszyscy tylko że badać po owu i tak dalej...A przecież tak jak napisałaś hormonalna gospodarka naszego organizmu jest strasznie skomplikowana. Odpowiedz Link Zgłoś
edytka45 Re: progesteron 04.03.08, 13:40 tak naprawde te normy sa teoretyczne, ale swoją drogą przy niedomodze lutealnej należałoby przyjmować jego suplementy w II fazie cyklu. Od razu po stwierdzonej owulacji. Tak jak Ci pisałam on jest wytwarzany przez to ciałko żółte a ono tworzy się w II połowie cyklu i dlatego badanie progesteronu jest uzasadnione w tej II pol.Bo w 1 połowie progesteron jest w sladowych ilosciach. A ty dokładnie jaki masz kłopot? Odpowiedz Link Zgłoś
anulka59 Re: progesteron 04.03.08, 14:38 aktualnie szukam przyczyny właśnie zbyt niskiego progesteronu w całym cyklu niestety więc za jakiś czas może coś będę wiedziała Odpowiedz Link Zgłoś