antosia80 30.04.08, 14:09 Mojemu mężowi wyszedł wynik nasienia bardzo dobry poza aglutynacją, bo wyszła na poziomie 3. Co to może oznaczać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarna_mambaa Re: Aglutynacja 30.04.08, 14:46 podwyższona aglutynacja oznacza, ze plemniki sie ze sobaą zlepiają i ze nasienie jest za geste, by doszło do normalnego zaplodnienia, bo plemniki nie maja sily "przebic sie" przez sluz. Sprawdz jeszcze jak wyglada sprawa z uplynnianiem - czesto podwyzszonej aglutynacji towarzyszy brak uplynniania nasienia, co w zasadzie daje taki sam efekt - niemoznosc naturalnego poczecia. Nasienie nalezy wtedy preparowac i stosowac inseminacje Odpowiedz Link Zgłoś
antosia80 Re: Aglutynacja 30.04.08, 15:08 Mąż miał ostatnio jakieś krostki, może miał jakiś stan zapalny i przez to? Nie ma jakiś leków na rozłączenie plemniczków? Wszystkie inne wyniki ma ok więc dziwne, że tylko ten jeden czynnik jest zły? Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_mambaa Re: Aglutynacja 30.04.08, 15:26 aglutynacja może też być wynikiem infekcji, którą zazwyczaj leczy się antybiotykami lub lekami przeciwzapalnymi Odpowiedz Link Zgłoś
martucha90 Re: Aglutynacja 30.04.08, 20:28 Cieszę się Antosiu, że wynik Twojego M jest dobry, poza owym upłynnieniem. Doraźnie - zanim udacie się do androloga i coś z tym zrobicie fachowego - niech Twój M zażywa wit. C w dużych ilościach. Może to być np. rozpuszczalna 1000mg, dostępna w aptece. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
antosia80 Re: Aglutynacja 04.05.08, 18:20 Dzięki za słowa otuchy. Mój mąż bierze codziennie 1tbl witaminy C. Byliśmy u lekarza i stwierdził infekcję, dostał lekarstwa. Mąż za miesiąc ma powtórzyć badanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martucha90 Re: Aglutynacja 04.05.08, 20:53 1 tabletka ma 200mg (chyba że macie jakąś inną), a to za mało. Mój M brał takich 5 dziennie, dopóki nie kupliśmy tej rozpuszczalnej 1000mg w 1 tabletce. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
antosia80 Re: Aglutynacja 06.05.08, 07:12 Ok dzięki za informację, w takim razie będzie brał większą dawkę. A na co w ogóle działa witamina C??? Odpowiedz Link Zgłoś
martucha90 Re: Aglutynacja 06.05.08, 08:21 Wpisałam w google "Witamina C + nasienie" i o, proszę, choćby jeden z pierwszych linków i już mamy odpowiedź: >> Wzbogaca nasienie i przywraca płodność mężczyznom. Bardziej narażeni na niektóre zmiany w składzie nasienia, mogące mieć wpływ na zdrowie przyszłego dziecka, są mężczyźni, u których poziom witaminy C jest niski. W badaniach populacji prowadzonych przez Uniwersytet Kalifornijski w Berkley stwierdzono 2-krotne zwiększenie liczby uszkodzeń DNA plemników, spowodowanych przez wolne rodniki, w przypadku osób, u których ograniczono podawanie witaminy do 5 mg na dobę. Po przywróceniu prawidłowej diety, zmiany te cofały się po miesiącu. Oznacza to, że codzienna suplementacja witaminą C może zapobiec powstawaniu niekorzystnych zmian w nasieniu, a tym samym zapobiec uszkodzeniom płodów, przynajmniej tym, za które odpowiedzialne byty wady składu nasienia. >> Te "badania populacji prowadzone przez Uniwersytet Kalifornijski w Berkley" oczywiście można potraktować z prymrużeniem oka jako przysłowiowe "badania amerykańskich naukowców", niemniej coś zapewne w tym jest, skoro tyle ludzi mówi o tej witaminie C. Mój M też na własną rękę grzebie w necie i też gdzieś wyczytał, że jest ona dobra, bo przyspiesza upłynnianie spermy i plemniki szybciej się uwalniają. Pozdrawiam i miłego dnia życzę PS Primum non nocere, a za to ręczę własnym przykładem - mój M od początku stycznia taką dużą dawkę przyjmuje i ma się dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
kotekk75 Re: Aglutynacja 06.05.08, 08:29 Tak duza dawka wit C upłynnia nasienie-Sprawdzone na własnym mężulku. Odpowiedz Link Zgłoś
antosia80 Re: Aglutynacja 06.05.08, 10:03 Dzięki za informację. Zawsze wiedziałam, że witamina C jest dobra na nasienie, dlatego mój mąż ją bierze. Ale nie wiedziałam, że trzeba takie dawki dawać. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś