IP: *.berlikomm.net 23.09.03, 21:23
Dziewczyny czeka mnie 2 podejscie Invitro bardzo sie boje kolejnego
rozczarowania.Cos sie dzieje? dlaczego sie nie udaje,ostatnim razem oddano mi
dwa zaplodnione jajeczka 8mm 7mm i dlaczego sie nie zagniezdzilo nawet moj
lekarz nie moze mi na to pytanie odpowiedziec.Pomimo ze bralam utrogest,ale
teraz podpowiem aby dal mi cos inniego moze silnieszego co wy o tym
myslicie.Boje sie co bedzie dalej,moze ktos ma podobny problem ? Pa Berna
Obserwuj wątek
    • Gość: Dagmara Re: invitro IP: *.mercerville-31-32rs.nj.dial-access.att.net 23.09.03, 23:32
      Berna-

Jedno niepowodzenie
      • bella76 Re: invitro 24.09.03, 09:59
        Zaden z lekarzy ci nie powie dlaczego sie nie udalo bo tego nie wiedza.
        Podchodzac do IVF musialas liczyc sie z tym ze sie nie uda, bo na pewno lekarz
        zaznajomil cie ze statystykami - tak jak napisala Dagmara - udaje sie tylko
        (lub azsmile ok.30%, wiec jakby nie bylo wieksze prawdopodobienstwo jest ze sie
        nie uda.
        Jak bylam ostatnio w novum przed moim IVF to doktor pokazywal mi zdjecie pewnej
        pani ktora podchodzila do IVF 16 razy!!!! To jest dopiero zaparciesmile
        Nie denerwuj sie wiec, ciesz sie, ze masz w ogole szanse robic sobie in vitro,
        bo sa kobiety ktore i tego nie moga.
        Co do utrogestanu - jest to to samo co luteina i duphaston ktore moglabys
        dostac w zamian - wszystkei te leki to progesteron ktory ulatwia zagniezdzenie
        zarodka, nie ma na to nic silniejszego niestety.
        Zycze powodzenia nastepnym razem!smile
      • Gość: Berna Re: invitro IP: *.berlikomm.net 24.09.03, 14:09
        8i7 Zellen
        • Gość: Dagmara Re: invitro IP: *.mercerville-36-37rs.nj.dial-access.att.net 24.09.03, 16:04
          Czyli mialas dwa zarodki
          • Gość: berna Re: invitro IP: *.berlikomm.net 26.09.03, 12:57
            Tak
    • kmg1 Re: invitro 24.09.03, 11:17
      Witaj Berna! Jestem w takiej samej sytuacji jak ty - po pierwszym nieudanym
      invitro(ISCI ze względu na małą ilość komórek - 4 ). W moim przypadku problemem
      jest symulacja (słaba odpowiedź na gonatropiny mało komórek i niski estradiol,
      słaba rezerwa jajnikowa). Przed kolejną próbą będę miała zrobioną laproskopię z
      histeroskopią (ocena stanu dróg rodnych). Następna symulacja - inny program i
      leki. Na własną rękę chcę jeszcze raz przebadać hormony (wyniki dam do oceny
      endokrynologowi),a także immunologię. Wiem, że to wszystko nie zagwarantuje
      powodzenia. To co osiągnę to świadomość, że sprawdziłam to co mogłam. Pozwoli
      mi to spokojniej podejść do drugiej próby.
      Katarzyna
      • Gość: Berna Re: invitro-3podejscie IP: *.berlikomm.net 20.10.03, 19:12
        Witaj Kasiu! Jestem od 2 Tygodni po 2podejsciu.Dzisiaj dowiedzialam sie, ze sie
        nie udalo.Wszystko bylo b.dobrze mialam az 20 Komorek z tego 16 sie
        zaplodnilo,a dwa 2 Embro dostalam z powrotem 10-zelowe ,lekarze sie ucieszyli
        ze po 3 dniach tak ladnie urosly.Moj problem, to ze nie zagniezdzaja sie,mam
        jeszcze jedne podejscie, bardzo sie boje.Moze ktos moze mi cos
        podpowiedziec ,bo boje sie ze nachodzi mnie wstet do dzieci, wiem ze to
        b.brzydko,prosze o pomoc.Berna
        • kmg1 Re: invitro-3podejscie 23.10.03, 15:30
          Witaj Berna - tak mi przykro, że nie udało się. Jeżeli lekarze podejrzewają
          problem z zagnieżdxaniem się zarodków to przed kolejną próbą sugruję
          histeroskopię - przy zrostach w macicy na nic się zdadą najlepsze zarodki.
          Jeżeli tam będzie OK to może faktycznie trzeba zarodkom pomóc przez nacięcie, o
          którym pisały dziewczyny.
          Powodzenia i siły, która pozwoli iść do przodu.
          Katarzyna
          • Gość: Berna Re: invitro-3podejscie IP: *.berlikomm.net 26.10.03, 11:58
            Ale ja nie mam zrostow,bo by mi cos powiedziano.Po czym mozna poznac ze ma sie
            zrosty?
            • kmg1 Re: invitro-3podejscie 28.10.03, 10:13
              Wyłącznie diagonostyczna histeroskopia może dać odpowiedź czy pojawiły się
              wewnątrz macicy jakieś zrosty, przegrody lub inne atrakcje. Objawów
              zewnętrznych zazwyczaj nie ma. Zabieg jest prosty i niebolesny - moze dla
              spokoju i pewności, że zrobiło się wszystko co należało zrobić, warto byłoby
              się mu poddać.
    • Gość: isia10 Re: invitro IP: *.tel.debica.pl / *.tel.debica.pl 21.10.03, 10:43
      wiem, ze to nieodpowiedni moment ale napisz ile zapłaciłaś za in vitro
      • bas7 Re: invitro 21.10.03, 11:52
        Hej Berna,