Dodaj do ulubionych

Nie pękanie pęcherzyków

20.11.08, 10:41
Witam,
może któraś z Was mogłaby mi wytłumaczyć co to dokładnie jest LUF?
Czy nie pękanie pęcherzyków to jest LUF?
Dotychczas kilkakrotnie w ciągu 4 lat starań miałam potwierdzoną owu,
natomiast w zeszłym miesiącu przy stymulacji clo i po podaniu pregnylu
pęcherzyki nie pękły - pan doktor stwierdził, że to się czasem tak zdarza.
Niestety w tym cyklu po stymulacji femarą rosły dwa pęcherzyki - w 10 dc usg i
14 i 15 mm, po czym niestety w 12 dc na usg pan doktor stwierdził, że jeden z
pęcherzyków zaczął się zapadać ale nie ma płynu w zatoce douglasa więc owu nie
było i już nie będzie. Czy to może wskazywać na LUF?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bettyto Re: Nie pękanie pęcherzyków 21.11.08, 09:31
      ja mam podobną sytuację też po stymulacji nie pękają mi
      pęcherzyki ,nie wiem jaka jest tego przyczyna.Lekarz zaproponował mi
      inseminacje na naturalnym cyklu
      • beti1977 Re: Nie pękanie pęcherzyków 21.11.08, 09:41
        Ja już nic z tego nie rozumiem.
        W środę na usg lekarz stwierdził, że owu już nie będzie, a ja od tego czasu mam
        nadal śluz i dzisiaj od rana czuje pobolewanie po lewej stronie, które zazwyczaj
        interpretowałam jako ból owulacyjny.
        Ale kicha...
      • beti1977 Re: Nie pękanie pęcherzyków 21.11.08, 09:49
        A miałaś wcześniej monitoring potwierdzający, że pękają bez stymulacji?
        • bettyto Re: Nie pękanie pęcherzyków 21.11.08, 11:01
          nie miałam,powiedz mi jaka może być tego przyczyna że nie pękają.W
          czerwcu miałam stymulacje lamettą miałam dwa pęcherzyki z tego jeden
          pęknął a drugi nie bez pregnylu,w nastepnym cyklu miałam podany cloi
          pregnyl i nie pękły.Zostały torbiele i teraz dopiero się ich
          pozbyłam,miałam robioną punkcję torbieli
          • beti1977 Re: Nie pękanie pęcherzyków 21.11.08, 11:28
            Z tego co wyczytałam to takie mogą być przyczyny:
            "W zespole LUF w wyniku różnych nieprawidłowości, pęcherzyk jajnikowy dojrzewa
            prawidłowo, lecz komórka jajowa nie zostaje uwolniona. Może występować tylko w
            niektórych cyklach miesiączkowych, ale może się także powtarzać w każdym cyklu
            prowadząc do niepłodności. Niepęknięty pęcherzyk wytwarza duże ilości
            progesteronu, co powoduje podwyższenie podstawowej temperatury ciała oraz
            nasilenie objawów zespołu przedmiesiączkowego. LUF towarzyszy wielu schorzeniom.
            Najczęstszymi z nich są: zespół policystycznych jajników (PCOS), endometrioza a
            także zaburzenia hormonalne wywołane nieprawidłowym funkcjonowaniem tarczycy czy
            przysadki mózgowej jak np. hiperprolaktynemia. Zespół ten najczęściej
            rozpoznawany jest podczas szukania przyczyn trudności w zajściu w ciążę."

Mój lekarz powiedział, że tak się może po prostu zdarzać, że od czasu do czasu
            nie pęknie, ale dodał, że ponieważ u mnie to już dwa cykle pod rząd to może być
            tak, że owu jest tylko czasami a regułą jest niepękanie.
            Ja miałam problemy z podwyższoną prolaktyną i zażywałam bromek ale później
            lekarka powiedziała, że ponieważ potwierdziła owu to nie ma co zażywać.
            No a teraz mam takie jazdy...
            • bettyto Re: Nie pękanie pęcherzyków 21.11.08, 11:41
              mamy ten sam problem,lekarz proponował mi in-vitro stwierdził
              największe szanse na zajście w ciąże ,ale mój mąż się nie zgadza,
              więc moze ta inseminacja?
              • belissima4 Re: Nie pękanie pęcherzyków 21.11.08, 11:48
                Przyłączma się do was. Mnie też dotyczy ten problem. Mam PCo przy
                tym. Moja gin chce mnie stymulować lekami i proponuje inseminacje.
                Sporo kasy to kosztuje. Jakbym tylko miała środki zdecydowałabym się
                na in vitro.Ale lekarka mówi, że przy tym problemie nie ma potrzeby.
                Mąż ma wyniki b.dobre.A jakie leczenie wam proponują przy tym
                problemie?
                • beti1977 Re: Nie pękanie pęcherzyków 21.11.08, 12:08
                  Mój mąż też ma bardzo dobre wyniki.
                  Natomiast mnie początkowo lekarz proponował diagnostyczną laparoskopię, na którą
                  się nie zdecydowałam i dlatego powiedział o inseminacji. W następnym cyklu mam
                  się zjawić po femarę i znowu będzie stymulacja i monitoring no i jeśli się
                  wszystko uda to będzie pierwsza inseminacja.
                  Prolaktynę miałam trochę powyżej normy, nie pamiętam dokładnie wyniku.
                  • belissima4 Re: Nie pękanie pęcherzyków 21.11.08, 12:16
                    A co to jest femara? Pytam, bo moja lekarka chce mnie stymulowac
                    lekami, które kosztuja około 1500zł. Czekam na jej decyzje, bo
                    zastanawia się, czy mnie przekazać do kliniki leczenia niepłodności.
                    Trudny to czas dla mnie. W ostatnim cyklu miałam torbiel, którą
                    miała się zająć provera. Brałam, miałam krwawienie i zastanawiam się
                    jak teraz u mnie jest. Zaden gin nie sprawdzał, czy torbiel
                    zniknela. Pozdrawiam
                    • beti1977 Re: Nie pękanie pęcherzyków 21.11.08, 14:29
                      Femara służy do leczenia raka piersi ale w małych dawkach służy do stymulacji.
                      Ja zażywałam od 3 do 7 dc 2x1. Generalnie działa jak clo tylko nie upośledza
                      endometrium i nie wpływa negatywnie na śluz. 10 tabletek kosztuje kolo 120 zl
                      tylko trzeba trafić na aptekę, która sprzeda jeden listek a nie całe opakowanie,
                      w którym jest 30 tabletek.

Ale lekarz prowadzący nie kazał Ci przyjść na kontrolne usg na początku nowego
                      cyklu żeby sprawdzić czy torbiel zniknęła?
                      • belissima4 Re: Nie pękanie pęcherzyków 21.11.08, 16:31
                        mój lekarz, u którego leczę sie od ponad pół roku przepisał mi
                        provere na torbiel, o kontroli nie wspomniał. Umówił sie ze mną
                        jednak, że w przyszłym tygodniu zadzwoni, by poinformowac mnie o
                        tym, czy z całymi jego obserwacjami moich cykli, na stymulowanie mam
                        się zgłosic do kliniki niepłodności, czy on nadal będzie mnie
                        prowadzić tj. stymulować. Minęły trzy tygodnie-zero reakcji z jego
                        strony. Hmmmm.Przecież to mi najbardziej zależy na tym, by mieć
                        Dzidzię. W poniedziałek jestem umowiona u innego gina i w
                        międzyczasie robię badania potrzebne do inseminacji. Swoją drogą
                        zżyłam sie ze swoim lekarzem i jest mi przykro, że nie dzwoni -
                        skoro obiecał. Co myslisz o tym? A czas leci...
                        • beti1977 Re: Nie pękanie pęcherzyków 24.11.08, 08:19
                          No niestety kurcze to jest taka masówka i tyle jest osób mających problemy z
                          płodnością, że już chyba lekarze całkowicie zapominają o jednostce.
                          Przykre to no ale cóż poradzić...
                          Lepiej raczej nie będzie...
            • bettyto Re: Nie pękanie pęcherzyków 21.11.08, 11:46
              choć niewiem,skoro nie pękają
            • bettyto Re: Nie pękanie pęcherzyków 21.11.08, 11:50
              jaki masz wynik z prolaktyny
              • belissima4 Re: Nie pękanie pęcherzyków 21.11.08, 12:01
                Prolaktynę mam w normie. Mam 2 razy większy LH do FSH. Rozpoczynam
                badania poprzedzające inseminację, ale stymulacji jeszcze nie
                zaczęłam.
                • zerozdziwien Re: Nie pękanie pęcherzyków 21.11.08, 21:01
                  miałam ten sam problem lekarz od razu proponował in-v, inseminacja twierdził, że wyrzucona kasa, miałam pod rząd pare cykli niepekajcych...
                  • bettyto Re: Nie pękanie pęcherzyków 23.11.08, 17:00
                    powiedz czy za każdym razem miałaś robiony zastrzyk? i jakie? ja
                    tylko przez jeden cykl miałam robiony zastrzyk,a lekarz stwierdził
                    że nie pękają iproponował invitro
                    • zerozdziwien Re: Nie pękanie pęcherzyków 23.11.08, 17:22
                      mnie przez ponad 3 lata obserwacji cykli i monitorowania USG, miałam podawany prawie za każdym razem jak był sens - dojrzałe pęcherzyki Pregnyl lub cos innego i nic nie pomagało już wczesniej w Novum zaproponoawno mi in-v, ale jeszcze chciałam popróbować i przeniosłam się do Invimedu i dopiero tam
                    • belissima4 Re: Nie pękanie pęcherzyków 23.11.08, 21:10
                      Przez 6 miesięcy monitoringu cyklu, tylko raz miałam podany Pregnyl.
                      Obecnie nie biorę żadnych leków, poza gluckophage na pco i jestem w
                      trakcie robienia badań potrzebnych do przeprowadzenia inseminacji.
                      W ostatnim cyklu miałam torbiel, krwawienie wywołałam provera i
                      czekam na to, czy dostane miesiączkę. Za dwa dni będę wiedzieć, czy
                      torbiel znikneła.
                      Trzymajcie się
    • belissima4 Re: Nie pękanie pęcherzyków 22.11.08, 14:12
      zerozdziwien troche mnie podłamałaś. Moj gin stwierdzil, że skoro
      mam drozne jajowody -HSG ok. to po prostu lekami hormonalnymi -
      stymulacja jestem w stanie zajsc w ciąze. Wykluczył in vitro.
      Swoją drogą - nie stać nas na invitrosad(((
      • zerozdziwien Re: Nie pękanie pęcherzyków 23.11.08, 17:19
        mnie ani w Novum ani w Invimedzie nikt nie proponował insm.
        bo po co inseminacja jak i tak moze nawet przy stymulcji i podaniu laków na wpomozenie pęknięcia nic nie wyjdzie ? ze mną tak bylo : przez rok ani razu nie pękły mi pęcherzyki mimo stymulacji, więc nie ma w takiej sytuacji sensu insem. ... Mam też drozne jajowody, ale tu nie lezy problem pdp moja endometrioza lub problem z przysadka- choć hormony w porządku...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka