kasia_39 06.03.09, 12:21 dziewczyny moje tsh jest powyżej 5 a bardzo chcę mieć dzidziusia napiszcie mi czy ten wynik ma coś wspólnego z moimi staraniami Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m-a-la Re: tarczyca a ciąża 06.03.09, 12:41 Wbrew różnym opiniom poziom TSH jest bardzo ważny i przy staraniach nie powinien wynosić więcej niż 1,5. A powżyżej 5 to już wogóle bardzo dużo. To oczywiście nie oznacza, że ciąża przy wyższych wartościach jest niemożliwa, ale na pewno dużo trudniejsza do uzyskania, a nawet gdy już się uda istnieje wiele ryzyk. Tarczyca jest mega ważna w ciąży i powinna być uregulowana przed rozpoczęciem starań. Zdecydowanie polecam wizytę u dobrego endokrynologa i sprawdzenie przyczyny tak wysokiego TSH (i zbijanie w dół). Na pewno warto sprawdzić FT3 i FT4, a nie zaszkodzi też sprawdzenie p/c antyTPO i antyTG. Odpowiedz Link Zgłoś
kavainca Re: tarczyca a ciąża 06.03.09, 12:51 a nie > zaszkodzi też sprawdzenie p/c antyTPO i antyTG a jak sie sprawdzi, to można się bardzo zdziwić tak jak ja Odpowiedz Link Zgłoś
m-a-la Re: tarczyca a ciąża 06.03.09, 12:56 i dowiedzieć czegoś ważnego, wiedza o czym może ułatwić osiągnięcie celu jakim jest ciąża... Odpowiedz Link Zgłoś