25.11.03, 16:21
Mam pytanie do osób, które były stymulowane gonalem.
Z jakimi efektami? Proszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • mama_kajetana Re: Gonal F 25.11.03, 23:09
      Witaj,

Byłam na Gonalu dwa razy. Na krótkim protokole do ICSI. Mam tylko jeden jajnik
      więc wynik trochę zaniżony wink. Za pierwszym razem 9 komórek, z tego zapłodniło
      się 7. Za drugim razem 5 pęcherzyków, zapłoniły się 3. W sumie miałam trzy
      transfery, bo po pierwszej stymulacji zostały mrozaczki. Jak widać w nicku za
      trzecim razem się udało.

Pozdrawiam i życzę powodzenia
      mama śpiącego Kajetana
    • Gość: thmwag Re: Gonal F IP: *.eltur.com.pl 26.11.03, 07:24
      Ja również próbowałam, ale nie było to przygotowanie do in vitro a stymulacja
      do naturalnego zajścia. Wystymulować udało sie, tak jak chciałyśmy z doktor,
      jeden pęcherzyk, ale po długim okresie czyszczenia macicy duphastonem nie udało
      mi się zgromadzić właściwego endometrium i zaprzestałyśmy na jakiś czas.W tym
      czasie buduję endometrium.
      Na pewno działa dość skutecznie tak jak skutecznie jest drogi.
      Powodzenia
      • girly1 Re: Gonal F 26.11.03, 09:12
        no właśnie ja też mam byc stymulowana do naturalnego zapłodnienia.
        Przeraża mnie tylko koszt tego leku, tym bardziej że nie wiadomo czy się uda za
        pierwszym razem, a jak nie za pierwszym to znowu koszty...?? Co mam zrobić? U
        mnie problemem jest brak owulacji przy PCOS, clo nie pomagał. Gdzie może leżeć
        przyczyna? i czy warto brać Gonal?
        • Gość: sandra Re: Gonal F IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 09:25
          ile kosztuje gonal?
          • girly1 Re: Gonal F 26.11.03, 09:35
            ok. 100 jedna ampułka, a trzeba przyjąć kilka, 4-5 sztuk.
            • manus2 Re: Gonal F 26.11.03, 10:08
              Dziewczyny, ja po stymulacji CLO i Gonalem, a potem 10000 j. Pregnylu właśnie
              wczoraj miałam inseminację. Teraz niecierpliwie czekam - a to jest koszmar,
              chciałabym, aby już minęły te dwa tygodnie i na teście była druga krecha!!!!
              Po gonalu zrobiły mi się 4 pęcherzyki. W piątek mam powtórkę inseminacji.
              Wczoraj dojrzały 2, a na piątek pozostają następne 2.
              Pozdrawiam.
              • girly1 Re: Gonal F 26.11.03, 12:31
                Manus,
                ja tez sie zdecydowałam na Gonal, ale bez inseminacji, naturalnie będziemy
                probować.
                Cena leku jest zabójcza, ale cóż...
                Daj znac koniecznie czy Ci się udało, trzymam kciuki mocno!!!
                • manus2 Re: Gonal F 26.11.03, 15:29
                  Dzięki Girly1. To dziwne, ale pierwszy raz czuję jakis błogi spokój i wcale się
                  nie martwię - może to skutek brania Bromergonu na obniżenie poziomu Prolaktyny,
                  a może to mój organizm nagle się wyciszył bo coś się w nim dzieje? Fasolka? Z
                  tego co czytałam to Gonal ma niezłe efekty, rzeczywiście za 2 zastrzyki
                  zapłaciłam 280 zł, no ale czego się nie robi jak się pragnie dziecka....liczą
                  się efekty!!!!
                  Pozdrawiam.
                  • girly1 Re: Gonal F 26.11.03, 16:07
                    może to fasolka, ja mam przepisane 4 ampułki, zapłaciłam za nie 400 zł,
                    ponieważ miałam jakąś zniżkę od lekarza (umowa z producentem..?).
                    A na efekty trzeba będzie czekać, postaram się tez być spokojna, ja będę brala
                    tylko luteinę oprócz gonalu. Na ulotce rzeczywiście dużo obiecują. Oby sie
                    udało. Czekam na wieści.
                    • manus2 Re: Gonal F 26.11.03, 16:13
                      To pozdrawiam i trzymam kciuki za Ciebie no i siebie rzecz jasna.
          • Gość: thmwag Re: Gonal F IP: *.eltur.com.pl 27.11.03, 09:21
            brałam na początku tego roku dokładna cena ampułki to 139 zł
        • Gość: cetka Re: Gonal F IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.11.03, 20:00
          >U mnie problemem jest brak owulacji przy PCOS, clo nie pomagał.

ja przy pco mialam owu, tylko nieregularna, jak to przy pco. clo mi pomogl,
          miala dokladna owu. ale 2 x nie zaszlam w ciaze, wiec lekarz chce rpzejsc na
          gonal. czy nie przedwczesnie? co sadzicie? leczenie clo jest duzo tansze, a
          owu po nim mialam...
        • asia0999 Re: Gonal F 02.01.14, 15:29
          Jestem na forum nowa. Mam PCOS, od pół roku staramy się o dzidziusia, pierwsze 5 m-cy byłam stymulowana Clo, owulacja była, ale efektu w postaci ciąży nie, nie wiedzieć czemu. Teraz pierwszy m-c stosuję Gonal-f. Lekarz przypisał mi dawkę 25j.m., jednak pęcherzyki słabo rosły, podniósł dawkę do 37,5j.m. i dziś pęcherzyk dominujący ma 15 mm. Czekamy jeszcze ok.5 dni. W tym cyklu ma być moja pierwsza inseminacja. Leczę się w Gdyni.
          Czy któraś z Was obecnie jest stymulowana gonalem i ma jakieś doświadczenia z inseminacją?
          Jakie są efekty?
          Pozdrawiam
      • Gość: kasia Re: Gonal F IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 10:18
        hmwag,
        co masz na myśli mowiac: ale po długim okresie czyszczenia macicy duphastonem.
        Ja zawsze myslalam, ze duphaston jest na pogrubienie endo i na przygotowanie
        go do przyjecia zarodka, a nie odwrotnie.
        Pozdrawiam
        • Gość: thmwag Re: Gonal F IP: *.eltur.com.pl 27.11.03, 09:39
          Widzisz, tak jest, duphaston odbudowuje warstewkę ale jak to widać na moim
          przykładzie nie wystarczająco dużą. Moja doktor powiedziała, że przy mojej
          przypadłości miesiączka co 28 dni była chyba za częsta i tak porządnie
          złuszczałam się, że po nastęnej owulacji nie było "domku dla zarodka" bo
          maksymalna grubość jaką udało mi się uchodować to 7 mm, a to widać ciut maławo.
      • Gość: cetka Re: Gonal F IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.11.03, 19:56
        thmwag - blagam - napisz mi, ile potrzebowalas zastrzykow do tej naturalnej
        stymulacji? 1 kosztuje 100 zl? mnie czeka to samo i musze nastawic sie
        psychicznie i uzbierac kase, bo cena mnie zszokowala...
        • girly1 Re: Gonal F 27.11.03, 09:18
          ja jestem stymulowana do naturalnego zapłodnienia, biorę 4 ampulki, jedna
          kosztuje 100zł. Wczesniej brałam clo, po ktorym nie zaszłam w ciążę, wieć
          lekarz zdecydował się na gonal, z jakimi skutkami? ...zobaczymy
        • Gość: thmwag Re: Gonal F IP: *.eltur.com.pl 27.11.03, 09:49
          za pierwszym razem zakupiłam trzy ampułki, brałam co drugi dzień (od 7-mego),
          pęcherzyki urosły ale macica nie była wystarczająco pogrubiała i zaprzestałyśmy
          stymulacji podając zamiast pergonalu duphaston. Za drugim razem zaczęłyśmy od 2
          dnia nabyłam chyba z siedem ampułek i też nic i też przez macicę. A później to
          byłam tak roznerwicowana, że dałam spokój aż do chwili (a opisywane przewroty
          miały miejsce w styczniu br.)obecnej kiedy to podjadam clo i też rosną
          pęcherzyki a macica ani drgnie.
          Chyba się zdecyduję na adopcję bo nerwy mnie zjedzą.
          • eclipse83 Re: Gonal F 02.01.14, 15:44
            Witajcie,

ja brałam Gonal f. Najpierw do naturalnej stymulacji - ok 2 miesiace. Niestety pecherzyki rosły za małe, a nie mogliśmy zwiekszyc ddawki drastycznie by tez nie urosło ich za duzo. W koncu zdecydowalam sie na ICSI. Tez stymulacja Gonalem. Po tym leku dobrze sie czułam, nie mialam wahan nastrojów, poprostu normalnie. Ja mialam gonal w penie (starczało do 4-8 uzyc, w zaleznosci od wiekosci pena). Dawki to ok 112,5 do 150.
            Skutek - 4 zaplodnione komorki z 6 zapladnianych, jedna podana, trzy zamrozone. Teraz jestem w 26 tygodniu ciazy smile Powodzenia zycze!
            • zoselin1987 Re: Gonal F 02.01.14, 16:57
              Na mnie Gonal też troszkę słabo podziałał i tak jak ktoś już pisał pęcherzyki były za małe. Ja również miałam Gonal w penie, co było bardzo wygodne, bo zastrzyki mogłam sobie robić sama.
              Rzeczywiście jest drogi, ale ponoć skuteczny, z tego co czytałam na różnych forach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka