girly1 25.11.03, 16:21 Mam pytanie do osób, które były stymulowane gonalem. Z jakimi efektami? Proszę o opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_kajetana Re: Gonal F 25.11.03, 23:09 Witaj, Byłam na Gonalu dwa razy. Na krótkim protokole do ICSI. Mam tylko jeden jajnik więc wynik trochę zaniżony . Za pierwszym razem 9 komórek, z tego zapłodniło się 7. Za drugim razem 5 pęcherzyków, zapłoniły się 3. W sumie miałam trzy transfery, bo po pierwszej stymulacji zostały mrozaczki. Jak widać w nicku za trzecim razem się udało. Pozdrawiam i życzę powodzenia mama śpiącego Kajetana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thmwag Re: Gonal F IP: *.eltur.com.pl 26.11.03, 07:24 Ja również próbowałam, ale nie było to przygotowanie do in vitro a stymulacja do naturalnego zajścia. Wystymulować udało sie, tak jak chciałyśmy z doktor, jeden pęcherzyk, ale po długim okresie czyszczenia macicy duphastonem nie udało mi się zgromadzić właściwego endometrium i zaprzestałyśmy na jakiś czas.W tym czasie buduję endometrium. Na pewno działa dość skutecznie tak jak skutecznie jest drogi. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
girly1 Re: Gonal F 26.11.03, 09:12 no właśnie ja też mam byc stymulowana do naturalnego zapłodnienia. Przeraża mnie tylko koszt tego leku, tym bardziej że nie wiadomo czy się uda za pierwszym razem, a jak nie za pierwszym to znowu koszty...?? Co mam zrobić? U mnie problemem jest brak owulacji przy PCOS, clo nie pomagał. Gdzie może leżeć przyczyna? i czy warto brać Gonal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandra Re: Gonal F IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 09:25 ile kosztuje gonal? Odpowiedz Link Zgłoś
girly1 Re: Gonal F 26.11.03, 09:35 ok. 100 jedna ampułka, a trzeba przyjąć kilka, 4-5 sztuk. Odpowiedz Link Zgłoś
manus2 Re: Gonal F 26.11.03, 10:08 Dziewczyny, ja po stymulacji CLO i Gonalem, a potem 10000 j. Pregnylu właśnie wczoraj miałam inseminację. Teraz niecierpliwie czekam - a to jest koszmar, chciałabym, aby już minęły te dwa tygodnie i na teście była druga krecha!!!! Po gonalu zrobiły mi się 4 pęcherzyki. W piątek mam powtórkę inseminacji. Wczoraj dojrzały 2, a na piątek pozostają następne 2. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
girly1 Re: Gonal F 26.11.03, 12:31 Manus, ja tez sie zdecydowałam na Gonal, ale bez inseminacji, naturalnie będziemy probować. Cena leku jest zabójcza, ale cóż... Daj znac koniecznie czy Ci się udało, trzymam kciuki mocno!!! Odpowiedz Link Zgłoś
manus2 Re: Gonal F 26.11.03, 15:29 Dzięki Girly1. To dziwne, ale pierwszy raz czuję jakis błogi spokój i wcale się nie martwię - może to skutek brania Bromergonu na obniżenie poziomu Prolaktyny, a może to mój organizm nagle się wyciszył bo coś się w nim dzieje? Fasolka? Z tego co czytałam to Gonal ma niezłe efekty, rzeczywiście za 2 zastrzyki zapłaciłam 280 zł, no ale czego się nie robi jak się pragnie dziecka....liczą się efekty!!!! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
girly1 Re: Gonal F 26.11.03, 16:07 może to fasolka, ja mam przepisane 4 ampułki, zapłaciłam za nie 400 zł, ponieważ miałam jakąś zniżkę od lekarza (umowa z producentem..?). A na efekty trzeba będzie czekać, postaram się tez być spokojna, ja będę brala tylko luteinę oprócz gonalu. Na ulotce rzeczywiście dużo obiecują. Oby sie udało. Czekam na wieści. Odpowiedz Link Zgłoś
manus2 Re: Gonal F 26.11.03, 16:13 To pozdrawiam i trzymam kciuki za Ciebie no i siebie rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thmwag Re: Gonal F IP: *.eltur.com.pl 27.11.03, 09:21 brałam na początku tego roku dokładna cena ampułki to 139 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cetka Re: Gonal F IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.11.03, 20:00 >U mnie problemem jest brak owulacji przy PCOS, clo nie pomagał. ja przy pco mialam owu, tylko nieregularna, jak to przy pco. clo mi pomogl, miala dokladna owu. ale 2 x nie zaszlam w ciaze, wiec lekarz chce rpzejsc na gonal. czy nie przedwczesnie? co sadzicie? leczenie clo jest duzo tansze, a owu po nim mialam... Odpowiedz Link Zgłoś
asia0999 Re: Gonal F 02.01.14, 15:29 Jestem na forum nowa. Mam PCOS, od pół roku staramy się o dzidziusia, pierwsze 5 m-cy byłam stymulowana Clo, owulacja była, ale efektu w postaci ciąży nie, nie wiedzieć czemu. Teraz pierwszy m-c stosuję Gonal-f. Lekarz przypisał mi dawkę 25j.m., jednak pęcherzyki słabo rosły, podniósł dawkę do 37,5j.m. i dziś pęcherzyk dominujący ma 15 mm. Czekamy jeszcze ok.5 dni. W tym cyklu ma być moja pierwsza inseminacja. Leczę się w Gdyni. Czy któraś z Was obecnie jest stymulowana gonalem i ma jakieś doświadczenia z inseminacją? Jakie są efekty? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Gonal F IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 10:18 hmwag, co masz na myśli mowiac: ale po długim okresie czyszczenia macicy duphastonem. Ja zawsze myslalam, ze duphaston jest na pogrubienie endo i na przygotowanie go do przyjecia zarodka, a nie odwrotnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thmwag Re: Gonal F IP: *.eltur.com.pl 27.11.03, 09:39 Widzisz, tak jest, duphaston odbudowuje warstewkę ale jak to widać na moim przykładzie nie wystarczająco dużą. Moja doktor powiedziała, że przy mojej przypadłości miesiączka co 28 dni była chyba za częsta i tak porządnie złuszczałam się, że po nastęnej owulacji nie było "domku dla zarodka" bo maksymalna grubość jaką udało mi się uchodować to 7 mm, a to widać ciut maławo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cetka Re: Gonal F IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.11.03, 19:56 thmwag - blagam - napisz mi, ile potrzebowalas zastrzykow do tej naturalnej stymulacji? 1 kosztuje 100 zl? mnie czeka to samo i musze nastawic sie psychicznie i uzbierac kase, bo cena mnie zszokowala... Odpowiedz Link Zgłoś
girly1 Re: Gonal F 27.11.03, 09:18 ja jestem stymulowana do naturalnego zapłodnienia, biorę 4 ampulki, jedna kosztuje 100zł. Wczesniej brałam clo, po ktorym nie zaszłam w ciążę, wieć lekarz zdecydował się na gonal, z jakimi skutkami? ...zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thmwag Re: Gonal F IP: *.eltur.com.pl 27.11.03, 09:49 za pierwszym razem zakupiłam trzy ampułki, brałam co drugi dzień (od 7-mego), pęcherzyki urosły ale macica nie była wystarczająco pogrubiała i zaprzestałyśmy stymulacji podając zamiast pergonalu duphaston. Za drugim razem zaczęłyśmy od 2 dnia nabyłam chyba z siedem ampułek i też nic i też przez macicę. A później to byłam tak roznerwicowana, że dałam spokój aż do chwili (a opisywane przewroty miały miejsce w styczniu br.)obecnej kiedy to podjadam clo i też rosną pęcherzyki a macica ani drgnie. Chyba się zdecyduję na adopcję bo nerwy mnie zjedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
eclipse83 Re: Gonal F 02.01.14, 15:44 Witajcie, ja brałam Gonal f. Najpierw do naturalnej stymulacji - ok 2 miesiace. Niestety pecherzyki rosły za małe, a nie mogliśmy zwiekszyc ddawki drastycznie by tez nie urosło ich za duzo. W koncu zdecydowalam sie na ICSI. Tez stymulacja Gonalem. Po tym leku dobrze sie czułam, nie mialam wahan nastrojów, poprostu normalnie. Ja mialam gonal w penie (starczało do 4-8 uzyc, w zaleznosci od wiekosci pena). Dawki to ok 112,5 do 150. Skutek - 4 zaplodnione komorki z 6 zapladnianych, jedna podana, trzy zamrozone. Teraz jestem w 26 tygodniu ciazy Powodzenia zycze! Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: Gonal F 02.01.14, 16:57 Na mnie Gonal też troszkę słabo podziałał i tak jak ktoś już pisał pęcherzyki były za małe. Ja również miałam Gonal w penie, co było bardzo wygodne, bo zastrzyki mogłam sobie robić sama. Rzeczywiście jest drogi, ale ponoć skuteczny, z tego co czytałam na różnych forach. Odpowiedz Link Zgłoś