Dodaj do ulubionych

czy tak było lepiej

IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 04.12.03, 12:21
dwa lata temu mój chłopak zrobił badania, z których wynikało, ze niestety
może mieć problem, aby zostać ojcem. Jestśmy razem ok. 3 lat. Byłam z nim
kiedy odbierał wyniki. Chciałam wiedzieć, ale teraz uważam, ze byłoby lepiej
gdyby on tych całych badań nie robił. Mam smutne myśli, właściwie
przyzwyczaiłam się do nich. Ostatnio może zoobojętniałam, ale jeszcze
niedawno płakałam na widok dziecka, chciałam mieć własne, chciałabym pozbyć
się tych "gdybań" co będzie jeśli nie urodzę dziecka, nie wychowam.

Czy uważacie, ze mój chłopka zrobił dobrze? tzn. że zrobił te badania (a
zrobił je z ciekawości) i powiedział mi o tym?
Obserwuj wątek
    • Gość: kathrin78 Re: czy tak było lepiej IP: *.dip.t-dialin.net 04.12.03, 12:31
      Zrobił bardzo dobrze, że wykonał badania oraz, że o wynikach ciebie
      poinformował, świadczy to o jego odpowiedzialności za wasze dalsze wspólne
      losy. Ważne jest również, aby partner ponownie wykonał spermiogram - wyniki
      mogą być inne. Nawet jeśli byłyby słabe, to dalej dzięki medycynie istnieje
      wiele możlwości dla pary na doczekanie się "własnego dziecka".
    • Gość: julek28 Re: czy tak było lepiej IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 04.12.03, 12:31
      Droga Sekwano uważam, ze Twój chłopak wyrządził Ci krzywdę. Może to za dużo
      powiedziane, ale to prawda
      nie napisałas ile masz lat, ale sądzę, że niewiele ponad 20. On nie miał prawa
      Cię tym obarczać, tym bardziej, ze nie jesteście małżeństwem
      • agakra Re: czy tak było lepiej 04.12.03, 12:51
        Gość portalu: julek28 napisał(a):

> Droga Sekwano uważam, ze Twój chłopak wyrządził Ci krzywdę. Może to za dużo
        > powiedziane, ale to prawda
        > nie napisałas ile masz lat, ale sądzę, że niewiele ponad 20. On nie miał
        prawa
        > Cię tym obarczać, tym bardziej, ze nie jesteście małżeństwem

jaką krzywdę, przecież zrobił badanie i powiedział jej o tym, uważam, że dobrze
        zrobił i powinnaś go wspierać.
        Możecie się udać do kliniki niepłodności, zawsze jest jakieś rozwiązanie.
        Obecnie medycyna zrobiła duże postępy w leczeniu niepłodności, niż było 10 lat
        temu.
        Wspieraj go, bo to dobrze świadczy o nim, że nie ukrywa tego przed tobą.
      • Gość: sekwana Re: czy tak było lepiej IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 04.12.03, 13:04
        mam 22 lata
        dodam, ze mój chłopak czuje się przez to "gorszy" a gatka o "braku męskoskości"
        bynajmniej nie podnosi mnie na duchu
        raczej skłaniam się w stronę, że lepiej, gdybym nie wiedziała
        • agakra Re: czy tak było lepiej 04.12.03, 13:11
          Gość portalu: sekwana napisał(a):

> mam 22 lata
          > dodam, ze mój chłopak czuje się przez to "gorszy" a gatka o "braku
          męskoskości"
          >
          > bynajmniej nie podnosi mnie na duchu
          > raczej skłaniam się w stronę, że lepiej, gdybym nie wiedziała

coś ty, dopiero byś miała pretensje, jakbyś się dowiedziała po ślubie.
          Myślę, że dobrze, że wiesz. Pamiętaj, że Polska jest troche zacofanym krajem, i
          jeżeli małżenśtwo powiedzmy po roku od ślubu nie ma dzieci to mówi się, że to
          ona jest bezpłodna. Moja kolezanka tego doświadczyła.
          Jesteście jeszcze młodzi i macie dużo czasu na podjęcie jakiejkolwiek decyzji.
          Uważam jednak, że powinniście pójśc do specjalisty, porozmawiać, można przecież
          wyłapać co nieco z nasienia i coś z tego zrobić.
          Pamiętaj, że medycyna cały czas idzie do przodu.
          • Gość: kathrin78 Re: czy tak było lepiej IP: *.dip.t-dialin.net 04.12.03, 13:32
            Tak tak, sama spotkałam się z tym, że nasi znajomi z Polski zaczęli się
            dopytywać, czy to u mnie coś nie tak. Na dodatek nie pytali się mnie, a mego
            męża. Dopiero jak im otwarcie zaczął mówić, że problem leży po jego stronie,
            robiło się im głupio, że w ogóle tacy natarczywi byli.
            • agakra Re: czy tak było lepiej 04.12.03, 13:37
              Gość portalu: kathrin78 napisał(a):

> Tak tak, sama spotkałam się z tym, że nasi znajomi z Polski zaczęli się
              > dopytywać, czy to u mnie coś nie tak. Na dodatek nie pytali się mnie, a mego
              > męża. Dopiero jak im otwarcie zaczął mówić, że problem leży po jego stronie,
              > robiło się im głupio, że w ogóle tacy natarczywi byli.

no niestety polska mentalność jest straszna, moja dalsza rodzina już spekuluje,
              że ja to pewnie nie mogę, bo jesteśmy rok po ślubie. Nie pomyślą, że może
              chcemy jeszcze sobie pożyć, dorobić się, ja chce skończyć studia.

• mamarta77 Re: czy tak było lepiej 04.12.03, 13:13
      ja tez uwazam ze to co napisal julek to bzdet!!! jaka krzywde? mysle ze masz
      wspanialego i odpowiedzialnego chlopaka i warto z takim ulozyc sobie zycie. a
      na pocieszenie dodam ze ja tez mialam nie miec dzieci, leczylam sie juz duzo
      przed slubem a moj maz ozenil sie ze mna bo mnie kochal (i nadal kocha) mimo
      ze wiedzial o tym i marzyl o dzieciach. zaszlam w ciaze dokladnie w 1 rocznice
      slubu i mamy swietnego synka (blisko 2 -letniego) a od roku staramy sie o 2
      dziecko i choc znow rokowania sa kiepskie juz sie nie boimy tylko wierzymy ze
      uda sie i drugie i kolejne!
      a jak poczytasz sobie wstecz na tym forum to zobaczysz ze zachodzily w ciaze
      babki ktorych faceci mieli nie tylko kiepskie ale i beznadziejne wyniki a
      nawet raz pisala dziewczyna ktora miala wiecznie cykle bezowulacyjne a jej maz
      fatalne wyniki badan nasienia i tez im sie udalo
      trzymaj sie cieplutko! pozdrawiam -Marta
    • agakra Re: czy tak było lepiej 04.12.03, 13:40
      a czy byś chciała, żeby twój chłopak nie powiedział?
      Przecież wasz związek byłby oparty na kłamstwie.
      Ja mojemu mężowi powiedziałam przed ślubem, że będziemy musieli powalczyć
      trochę o dziecko. Zgodził się i powiedził, że bedzie mnie wspierał.
    • Gość: malwina Re: czy tak było lepiej IP: 212.160.97.* 04.12.03, 13:41
      Nie ma rzeczy niemożliwych!!! Masz dopiero 22 lata, to naprawdę bardzo mało,
      można jeszcze dużo zdziałać. Zupełnie nie rozumiem skąd taki pesymizm.
    • Gość: robak Re: czy tak było lepiej IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 04.12.03, 16:39
      zastanawiam się po co komu robienie takich badań jeśli wszystko jest w porządku!
      Z ciekawości? - to teraz ma!
      zrujnował sobie i dziewczynie marzenia, bo oni teraz myślą inaczej: nie-kiedy
      będziemy mieli dziecko to.., ale jeśli będziemy mieli dziecko..
      a to chyba różnica, prawda?
      • agakra Re: czy tak było lepiej 04.12.03, 16:45
        Gość portalu: robak napisał(a):

> zastanawiam się po co komu robienie takich badań jeśli wszystko jest w
        porządku
        > !
        > Z ciekawości? - to teraz ma!
        > zrujnował sobie i dziewczynie marzenia, bo oni teraz myślą inaczej: nie-kiedy
        > będziemy mieli dziecko to.., ale jeśli będziemy mieli dziecko..
        > a to chyba różnica, prawda?

no ale chyba lepiej wiedzieć od razu, niż poźniej się rozwodzić.
        Dziewczyna jest młoda, ma dopiero 22 lata z dzieckiem może poczekać, niech się
        najpierw wyszumi, zawsze może zmienić partnera.
        ja cały czas bronię chłopaka, bardzo dobrze, że zrobił sobie to badanie.
        Dziewczyna ma możliwość wyboru, nie uważasz?
      • mamarta77 Re: czy tak było lepiej 04.12.03, 17:02
        Gość portalu: robak napisał(a):

> zastanawiam się po co komu robienie takich badań jeśli wszystko jest w
        porządku
        > !
        > Z ciekawości? - to teraz ma!
        > zrujnował sobie i dziewczynie marzenia

no nastepny!
        a nie pomyslales ze wlasnie w ten sposob oszczedzil dziewczynie i sobie wielu
        zmartwien? bo w naszym kraju to by wygladalo tak: najpierw przynajmniej rok po
        slubie proboja naturalnie, potem bada sie babke, a badanie faceta zostawia sie
        na koniec, a nie daj Boze jeszcze niech u niej pojawia sie jakies drobne
        nieprawidlowosci to za niego wogole nikt sie nie bedzie bral chyba ze tak jak
        to zrobil sam sobie zrobi badanie
        a leczenie tez najlepiej zaczac w jak najmlodszym wieku, wtedy wszystko jest
        latwiejsze (ja np jak juz pisalam zaczelam sie leczyc juz 3 lata przed slubem,
        gdybym sie za to zabrala rok po to musialabym jeszcze sporo czekac na mojego
        synka!)

> bo oni teraz myślą inaczej: nie-kiedy
        > będziemy mieli dziecko to.., ale jeśli będziemy mieli dziecko..
        > a to chyba różnica, prawda?

a to jak mysla to tez kwestia charakteru, my mielismy beznadziejne rokowania
        na dzieci w ogole, na drugie tez sa narazie male widoki a jednak nigdy nie
        przyszlo nam do glowy zeby nie robic planow co bedzie jak juz bedziemy miec
        swoja trojeczke czy czworeczke...

• mika52 Re: czy tak było lepiej 04.12.03, 16:42
      To cudownie, ze są jeszcze na świecie tak odpowiedzialni mężczyźni jak twój
      chłopak. Naprawdę niewielu stać na taką odwagę. Mężczyźni są na tym punkcie
      straszliwie wyczuleni, sama wiem jak to było jak mój mąż miał pierwszy raz
      badać nasienie - zakazał mi komukolwiek mówić o wynikach, a nawet o tym że
      robił TAKIE badanie - nawet gdy wyjdzie dobrze. Myślę, że twojemu chłopakowi
      bardzo na tobie zależy a współczesna medycyna jest na tyle rozwinięta, że twój
      pesymizm jest naprawdę niepotrzebny - za wcześnie na to. Zresztą wyniki badań
      nasienia mogą się zmieniać cały czas. Głowa do góry i tylko Ci pozazdrościć
      takiego faceta.
    • Gość: zyta Re: czy tak było lepiej IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.12.03, 22:03
      czy tak było lepiej IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl
      Gość: sekwana 04.12.2003 12:21

Re: czy tak było lepiej IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl
      Gość: julek28 04.12.2003 12:31

porównajcie IP sekwany i julka28, oraz czas ich wypowiedzi

czy ktoś tu żartuje?
      • mamadwojga Re: czy tak było lepiej 05.12.03, 08:47
        I jescze robak- też supermedia. Ja to czasami nie wiem co myśleć, bo przecież
        w końcu JEST możliwe że użytkownicy jednej sieci akurat rozmawiają na jeden
        temat. Może by tak admin się włączył i sprawdził czy to ten sam komputerek??
        Jeśli tak to: wstyd sekwano vel julek28 vel robak. Jeśli nie to sorki, ale
        już tyle razy nas wpuszczono w kanał że jesteśmy czujne czy aby nie oburzamy
        się lub nie bronimy osób mających niezłą zabawę z naszych uczuć.
      • Gość: sekwana Re: czy tak było lepiej IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 05.12.03, 09:48
        masz racje, nie jest to mój osobisty komputer, niestetysad
        sekwana
        przy okazji chaciałam podziewać za wszystkie rady
        Wiele osób broni mego chłopaka i na pewno ma racje
        dziękuję jeszcze raz
    • mamarta77 Re: czy tak było lepiej 05.12.03, 09:19
      to moze byc zart bo ja mam wyjatkowe szczescie do odpisywania na takie posty.
      zreszta ciagle jestem przekonana ze nikt normalny nie udzielilby takich
      odpowiedzi!
      pozdrawiam -Marta
    • Gość: nowa żonka Re: czy tak było lepiej IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 05.12.03, 09:35
      czy zrobił dobrze?? ja uważam, że bardzo dobrze
      we wrześniu miałam ślub a w kwietniu przed ślubem dowiedziałm się, że
      prawdopodobnie nie będę mogła mieć dzieci...biłam się z myślami-powiedzieć (to
      wiedziałam) ale jak ON zareaguje- i było jeszcze lepiej niż się mogłam tego
      spodziewać. Był cudowny- to dzięki niemu uwierzyłam, że się uda...no i jestem w
      7 tygodniu ciąży a mój mąż szaleje z radości.
      Nie mogłabym mu o tym opowiedzieć...zresztą przed ślubem gdy spisywaliśmy
      protokół małżeński też powiedziałam-uważałam że tak należy.
      Lepiej wiedzieć i sięleczyć niż nioe wiedzieć i rozpaczać smile
      całuję
    • Gość: sekwana Re: czy tak było lepiej IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 11.12.03, 16:02
      dzięki za wsparcie
      wszystkim życzę duuużo miłości!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka