Dodaj do ulubionych

Badania Mężą

01.06.09, 09:03
Mam pytanko czy ktoś mi może podpowiedzieć czy badania FSH, LH,
Estradiol, Prolaktyna i Testosteron można robić nie nadczo? Po
wizycie u lekarza w recepcji w InviMed napisano nam że powinno się
je wykonywać rano ale gdy chciałam zapisać męża na te badania +
badanie nasienia Pani stwierdziła że można robić je też wieczorem sad
Proszę o pomoc gdyż nie chcę męża dwa razy wysyłać niepotrzebnie do
tej samej kliniki.
Obserwuj wątek
    • m-a-la Re: Badania Mężą 01.06.09, 09:51
      te badania można wykonać o każdej porze dnia i nocy, przed i po jedzeniu,
      dowolnie smile
      • olenka-13-13 Re: Badania Mężą 01.06.09, 10:35
        bardzo dziękuję za odpowiedz smile
        • mondrian4 Re: Badania Mężą 01.06.09, 17:04
          niestety nie można. Testosteron powinno się badac rano - wtedy jest go najwięcej
          i oznacza się poziom maksymalny. jeśli ktoś bierze testosteron zewnętrznie czyli
          nie wytwarza własnego to można kiedykolwiek - w zależności od ustaleń z
          lekarzem. Takie badania trzeba robić na czczo dlatego ze zawyżony poziom cukru
          we krwi może dać wynik daleko odbiegający od rzeczywistego. Poza tym badanie
          prolaktyny u mężczyzn to dosć problematyczna sprawa bo wiadomo ze pod wpływem
          stresu ta wartosć znacznie wzrasta i z reguły u facetów bojacych sie igły
          wychodzą wartosci dosć wysokie. W dodatku przy prolaktynie nie można brać takich
          rzeczy jak te wszelkie ranigasty bo one stymulują wydzielanie tego hormonu tak
          samo jak niektóre mikroelementy stymulują wydzielanie lub uwalnianie
          testosteronu (magnez, cynk i parę innych)
          Trio : LH Estradiol i testosteron robimy razem z jednej próbki oczywiscie -
          kiedyś zrobiłem sobie w odstępie kilkunastu godzin i wyniki były bez sensu zupełnie.
          Zdecydowanie róbcie to na czczo - rano , choć ja potrafię przegłodzic się do
          południa żeby nie stać po kolejkach do okienek rano. Poza tym ja nie musze rano wink
          Pozdro
          • m-a-la Re: Badania Mężą 01.06.09, 17:12
            bo jak wiadomo niektóre hormony są wydzielane pulsacyjnie, dlatego najlepiej
            zrobić 2 - 3 badania w jakimś rozsądnym odstępie czasu. Ale generalnie tych
            badań nie trzeba robić na czczo i jedno badanie daje już obraz sytuacji.
            • bernadetta116 Re: Badania Mężą 01.06.09, 20:38
              Nie zgadzam sie, trzeba robic na czczo. Prolaktyna tylko na czczo i po pół
              godzinnym siedzeniu na stołku, niewielki stres moze wywołać nagły wzrost tego
              hormonu. Dodatkowo nie wiem jak jest u mężczyzny, ale u kobiety te hormony bada
              sie w określonych dniach cyklu. Np. Prolaktynę w III dniu cyklu. Sprawdz w
              internecie. Benia
              • m-a-la Re: Badania Mężą 02.06.09, 10:12
                Mężczyzna nie ma "cyklu" smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka