Dodaj do ulubionych

jak brac duphaston

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.03, 21:21
Wlasnie sie dowiedzielam ze w tym cyklu czeka mnie duphaston. Czy bieze sie
go od 11 czy od 14 dc do 25 dc? Dwóch ginekologow - 2 rozne propozycje. Czy
komus ten duphaston pomogl?
Obserwuj wątek
    • Gość: misia.j Re: jak brac duphaston IP: 5.2.* / *.chello.pl 17.12.03, 21:32
      Jeżeli bierzesz duphaston, żeby pomóc w zagnieżdżeniu zarodka i podtrzymania wczesnej ciąży, bo własny progesteron masz niski - wtedy powinno się go brać do wystąpienia miesiączki, wcześniejsze odstawienie może spowodować nagły spadek poziomu progesteronu i poronienie (pamiętaj, że chodzi o ciążę biochemiczną). Pisała o tym również pani doktor na forum Zdrowie kobietu, zupełnie niedawno, jak znajdę, podrzucę Ci link.
      Wiem też, że zbyt wczesne podanie duphastonu blokuje owulację. Dużo zależy od Twojego cyklu i od tego, kiedy występuje owulacja - ja brałam od 16 d.c. przy cyklach 26-28 dni.
      Mnie duphaston nie pomógł, ale jest wiele osób, którym pomógł - jeżeli przyczyną problemów z zajściem jest tylko niski progesteron są naprawdę duże szanse, że zadziała.
      • misia.j Re: jak brac duphaston 17.12.03, 21:56
        obiecany link:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=9637955&a=9709385
    • Gość: kation Re: jak brac duphaston IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.03, 21:37
      owulacje mam kolo 13-14 dc przy cyklach o dlugosci 27-29dni.
      • misia.j Re: jak brac duphaston 17.12.03, 21:44
        Wg. mojej wiedzy na ten temat (nie jestem lekarzem, ale kontakt z różnymi "lekarzami" zmusił mnie do samokształcenia), powinnaś zacząć od 16 d.c. Tak zresztą lekarze zalecają najczęściej. Najlepiej byłoby połączyć to z monitoringiem, albo przynajmniej mierzeniem temperatury, żeby było wiadomo, że owulacja była (chociaż tak naprawdę owulację podobno potwierdza tylko ciążasmile). Zbyt wczesne podanie progesteronu spowoduje, że owulacja nie wystąpi i całe podchody na nicwink
    • Gość: femalespirit Re: jak brac duphaston IP: 212.180.158.* 17.12.03, 21:58
      Ja bralam od 1 dnia po owulacji (roznie, czasem 14, czasem 16 dc) do
      wystapienia plamien, czyli miesiaczki. Na nieszczescie w tym cyklu, w ktorym
      zaszlam w ciaze, nie bralam Duphastonu, bo mialam sprawdzic temperaturki w
      naturalnym cyklu (Duphaston podwyzsza tempki). Wedlug opinii lekarza (juz nie
      jest moim lekarzem...) nie mialam prawa naturalnie zajsc w ciaze z powodu
      wynikow meza. Prawdopodobnie niedomoga lutealna byla powodem mojego poronienia,
      chociaz z cala pewnoscia nie mozna tego stwierdzic - nie mialam lyzeczkowania i
      histopatologii nie bedzie, co mogloby dac jakas wskazowke.
    • Gość: thmwag Re: jak brac duphaston IP: *.eltur.com.pl 18.12.03, 08:30
      A ja się wczoraj dowiedziałam od mojej pani doktor, że duphaston również
      sprzyja zapłodnieniu i wcale nie blokuje owulacji. Co o tym myśleć?
      • misia.j Re: jak brac duphaston 19.12.03, 20:53
        Nie będę się upierać, bo nie mogę znaleźć w tej chwili źródła. Ale wydaje mi się, że matka natura dobrze to obmyśliła. Skoro wysoki progesteron jest hormonem II fazy, a w I jest niski, to wydaje mi się logiczne, że zwiększenie jego poziomu tam, gdzie powinien być niski nie może być naturalne i musi mieć jakieś konsekwencje. O ile mi wiadomo, hormony od siebie nawzajem ściśle zależą. Za wysoki poziom estrogenów nie dopuszcza do piku LH, wysoka prolaktyna też blokuje owulację. Duphaston sprzyja tworzeniu się ciałka żółtego i zagnieżdżeniu - to wiem na pewno. Jak znajdę chwilę, sprawdzę co piszą w mądrych książkach...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka