molla7 24.11.07, 20:52 jestem coraz bardziej zadowolona ze swojej decyzji. Udało mi się zapisac na zajecia sobotnie zz yiengary. Póki co chociaż ten raz w tygodniu i tak jest dobrodziejstwem. namaste molla Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
garg.krzysztof Re: joga wciaga:) 25.11.07, 08:38 Ćwicz cierpliwie nie oczekując z nieciepliwością wyników - one same niepostrzeżenie nadejdą! Czasem na forum można przeczytać, że joga Iyengara jest nudna. Moim zdaniem twierdzą tak ci, którzy ćwiczą bez zaangażowania w to co robią - dla takich joga Iyengara jest monotonnym wielokrotnym powtarzaniem tych samych asan - nic bardziej błędnego! Joga Iyengara jest jogą szczegółów, których stopniowe włączanie doprowadza do precyzyjnego wykonania asany - zawsze kolejne wykonanie asany różni się czymś od poprzedniego wykonania; obserwowanie tego jest fascynujące! Nauczyciele, z którymi się dotychczas zetknąłem, niejednokrotnie mówili nam w czasie sesji: "wejdźcie w siebie" oraz "bądźcie tu i teraz" - przy takim podejściu joga Iyengara jest efektywna i nie jest ani odrobinę nudna. A czy np. zjeżdżanie na nartach jest nudne? - przecież tylko ciągle ten śnieg i jechanie do przodu!...Prawda?! Życzę Ci satysfakcji! NAMASTE. Odpowiedz Link
molla7 Re: joga wciaga:) 25.11.07, 12:37 tak zauwazyłam to. Choć cwiczę pod okiem instruktora ledwie pare razy zwiekszyla sie moja świadomość ciala, wykonując asane koncentruje się na niej, na tym co dzieje sie z moim cialem , dąże do maksimum efektywności i oddziaływania na daną częśc ciała, na ile pozwala jeszcze wciąż nieprzyzwyczajone ciało. Odpowiedz Link
garg.krzysztof Re: joga wciaga:) 26.11.07, 05:29 No i właśnie tak, mz, trzeba do jogi oraz do wszystkiego, co się robi, podchodzić. NAMASTE Odpowiedz Link