Dodaj do ulubionych

zamki i palace

IP: *.dial.airstreamcomm.net 26.08.02, 07:09
Czy ktos wie gdzie jest najwiecej zamkow i palacow w Polsce?
Otoz moim zdaniem na Dolnym Slasku a szczegolnie w bylym wojewodztwie
jeleniogorskim.W okolicach samego Bolkowa mozna znalesc kilkanascie
sredniowiecznych warowni.
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: zamki i palace IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.08.02, 08:23
      Rzeczywiście, na Dolnym Śl.można znaleźć sporo ciekawych zamczysk, miałam
      okazję zobaczyć wiele z nich, został jeszcze Wleń, Cisy i Siedlęcin i zapewne
      jeszcze parę ruin o których mówi się rzadziej.
      • Gość: MISIA Re: zamki i palace IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.03, 11:53
        W Siedlęcinie za wejście do wieży rycerskiej pobiera opłaty sympatyczna starsza
        pani,we Wleniu można próbować wejść na wieżę na własną odpowiedzialność.
        Według mnie to bardzo ciekawe okolice,po drodze jest jeszcze jeden
        pałac,zupełnie opuszczony i sypiący się , a szkoda , bo kiedyś był naprawdę
        ładny , widać to po tym , co po nim zostało.
        Polecam wybrać się tam na wyprawę na rowerach tzn. na trasę dookoło parku
        krajobrazowego ,zacząć gdzieś koło Jeleniej Góry ,a zakończyć we Wleniu. Trasa
        dla zapaleńców jazdy na rowerach górskich i trzeba przeznaczyć na nią cały
        dzień.
        .Okolice Krakowa obfitują w bardzo ciekawe miejsca,przypadł mi do gustu zamek
        Lipowiec ,ruiny w Lanckoronie oraz pięknie odnowiony zamek w
        Niepołomicach,szkoda tylko ,że nie można tam za bardzo wszystkiego
        zobaczyć.Ciekawie położony jest zamek Czocha ,jeśli ktoś dysponuje grubszą
        gotówką można sobie pomieszkać tam w hotelu, a o kąpiel w lato nie ma co się
        martwić,wody tam pod dostatkiem.Namawiam przespacerować się do położonego
        niedaleko zamku Rajsko,wycieczka przez las ,w lato troszkę zaskrońców na szlaku.
        Nie można też zapominać o zamkach jurajskich , byłam latem , byłam jesienią,to
        naprawdę wyjątkowy rejon w Polsce.Ogrodzieniec najbardziej znany,zupełnie
        inaczej się na niego patrzy ,gdy z nieba leją się strugi wody.Rabsztyn też jest
        specyficzny.Natomiast bardzo zmartwiło mnie to ,że zamek Morsko jest właściwie
        na terenie ośrodka wypoczynkowego,jakoś tak za blisko niego wyrosła cywilizacja.
        Utkwił mi też w pamięci zamek niedaleko Iławy,okolica nie bardzo nasuwa na
        myśl obecność takich budowli.Szkoda ,że tego zamku w Szymbarku nie można
        zwiedzać ,ale przynajmniej z zewnątrz wygląda okazale .Warto też podjechać do
        miejscowości Kamieniec i pochodzić po ruinach pałacu , w którym romansował
        Napoleon z panią Walewską.Niestety co roku coś z niego znika ,ozdobniki
        budowli, nie wiem czy ktoś je po prostu kradnie ,czy same się rozsypują.
        Jeżeli się ktoś zdecyduje troszkę pojeździć po Polsce to naprawdę można być
        zdumionym ile mamy tu ciekawych zamków.Co roku jestem właśnie coraz bardziej
        miło zaskoczona i bardzo mi się to podoba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka