Dodaj do ulubionych

jaki kraj polecacie?

IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 18.09.12, 23:15
witam. Prosze o podzielenie sie uwagami n/t fajnego wyjazdu za granice.
Bylam juz prawie wszedzie w Europie, w Azji razy w kilku krajach Egipt, Israel i USA.
Nigdy nie bylam z biurem podrozy i nie wybieram sie. Lubie Azje za bezpieczenstwo i ceny (jak dla mnie tanio). Poniewaz Air Asia juz nie lata (szkoda) bilet do Azji kosztowalby mnie tyle samo co gdzie indziej. I stad moje pytanie. Jakie kraje mozecie polecic. Myslalam o Kenii i Meksyku. Czy ktos z Was moze mi nasiwetlic roznice pomiedzy tymi krajami, najchetniej w porownaniu do Azji. Lub moze jechac raz jeszcze do Azji? w planach mam Vietnam i Japonie. Dziekuje za wszelkie info.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewa Re: jaki kraj polecacie? IP: *.rev.numericable.fr 18.09.12, 23:49
      Polecalabym Meksyk. Jest wszystko: piekna natura, fantastyczne zabytki, usmiechnieci i goscinni ludzie, wspaniale plaze. Ale trzeba choc troche mowic po hiszpansku-inaczej bedzie lyso.
      Porownanie z Azja wypada (jak dla mnie) na korzysc Meksyku.
      • voyager747 Re: jaki kraj polecacie? 19.09.12, 00:00
        tylko loty trochę droższe, Kenia też jest warta odwiedzenia
      • kornel-1 Re: jaki kraj polecacie? 19.09.12, 09:20
        Gość portalu: Ewa napisał(a):

> Porownanie z Azja wypada (jak dla mnie) na korzysc Meksyku.

Azja to duży kraj.
        Porównujesz Japonię z Meksykiem czy Izrael z Meksykiem? A może Bangladesz?

Kornel
        • 184l Re: jaki kraj polecacie? 19.09.12, 12:13
          Kornel -juz nieraz tutaj kompromitowales sie, ale teraz to juz przechyl nie do wybaczenia- Israel w Azji ???
          • amused.to.death Re: jaki kraj polecacie? 19.09.12, 13:06
            > Kornel -juz nieraz tutaj kompromitowales sie, ale teraz to juz przechyl nie do
            > wybaczenia- Israel w Azji ???

a niby gdzie jest Izrael?
          • kornel-1 Re: jaki kraj polecacie? 19.09.12, 13:53
            184l napisała:

> Kornel -juz nieraz tutaj kompromitowales sie, ale teraz to juz przechyl nie do
            > wybaczenia- Israel w Azji ???

O tym, że sama tym postem się skompromitowałaś - już dobrze wiesz.

Za dużo oglądania telewizji (Eurowizji), za mało samodzielnego myślenia.

Mniejsza z tym.

Granice między kontynentami to ciekawy temat. Europa "spuchła" przez ostatnie dziesięciolecia. Pomijając spory gremiów geograficznych (rozstrzygnięte już jakiś czas temu przezMiędzynarodową Unię Geograficzną), można różnie patrzeć na granice Europa-Azja. Na przykład zaliczać do Europy kraje biorące udział w Eurowizji (tu m.in. Izrael) lub w mistrzostwach UEFA (tu także Kazachstan i kraje zakaukaskie). Azerbejdżan - tak na marginesie - nabrał "europejskości" po festiwalu w Baku.

Ja - oprócz kryterium geograficznego - stosuję czasem własne kryterium kulturowo-cywilizacyjne. W odniesieniu do Zakaukazia wygląda to tak, że Gruzja to jeszcze Europa, Azerbejdżan - już Azja a Armenia... hm, jednak Europa ;-)

Kornel
            • kornel-1 Przepraszam! 19.09.12, 16:27
              Przepraszam! Zdaje się popełniłem gafę przypisując forumowiczce 184l umiejscawianie Izraela w Europie.
              A przecież - to bardziej prawdopodobne - ona myśli, że Izrael jest w Afryce. No... fakultet z Szarm el-Szejk pewnie zaliczyła, i stąd takie afrykańskie skojarzenie...

k.
            • pamoz Re: jaki kraj polecacie? 20.09.12, 12:28
              > Za dużo oglądania telewizji (Eurowizji), za mało samodzielnego myślenia.

Kornel, kiedys mnie jednak Izraelka oswiecila, ze jej kraj nalezy do Europy wlasnie dlatego, ze bierze udzial w Eurowizji. Niewazne, ze Jordania czy Syria juz sa w Azji...

> Ja - oprócz kryterium geograficznego - stosuję czasem własne kryterium kulturow
              > o-cywilizacyjne. W odniesieniu do Zakaukazia wygląda to tak, że Gruzja to jeszc
              > ze Europa, Azerbejdżan - już Azja a Armenia... hm, jednak Europa ;-)

To ja dorzucam jeszcze Argentyne, od Buenos po Ziemie Ognista ;)
    • Gość: frequentflyer Re: jaki kraj polecacie? IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 01:17
      trudno coś doradzić globtroterowi co już widział Israel i planuje Vietnam. Może Canada z Alaska? Albo Cuba? (można połączyć z Mexico) Rozumiem że polskie nazwy obcych krajów do Ciebie nie przemawiają zbytnio.
      • aviel Re: jaki kraj polecacie? 19.09.12, 08:55
        Dziekuje za odp, przepraszam za te nazwy, tak jest jak sie pisze szybko. A wlasnie czytalam duzo angielskojezycznych forow. Czy Kenia lub Meksyk sa bezpieczne? Moge wziac dzieci? Jak finansowo? duzo drozej od Azji? Z tego co widze to tak :( przynajmniej Kenia wydaje mi sie drozsza. Jacy ludzie?
        • Gość: no no no Re: jaki kraj polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.12, 09:32
          Czytasz duzo i pytasz analfabetycznie? I szybko piszesz?
          Spieszysz sie gdzies?
        • womanontheway Re: jaki kraj polecacie? 19.09.12, 11:04
          ja w sierniu 2013 planuje Kenie, tylko dlatego w tym miesiecu gdyz wowczas odbywa sie Wielka Migracja zwierzat w parku Masai Mara. Chce to zobaczyc!
          Jak zwykle bede leciala sama, pewnie:)

Z dziecmi jesli chcesz lecic chyba wybralabym Meksyk, ale na pewno duze wrazenie na nich zrobilyby zwierzeta.
        • iwwo2 Re: jaki kraj polecacie? 19.09.12, 11:34
          Trudno porównywać jeden kraj (Kenia, bo w Meksyku nie byłem) do całego kontynentu. Ale spróbujmy. Wszystko zależy co Cię interesuje. Jeżeli Twoje wakacje to byczenie się na plaży, to jedź kolejny raz Azji. Będzie taniej, ładniej i żarcie o niebo lepsze. Ale Kenia to przede wszystkim safari i tego przeżycia, w takiej formie w Azji nie doznasz. Niestety generuje to koszty. Musisz liczyć około 100/110 $ za osobę na dzień safari. I jest to najtańsza opcja z noclegiem w namiotach turystycznych po targach na miejscu. Z parków narodowych warto odwiedzić Masai Mara, Amboseli, Samburu. Na pewno tych osobodni na safari się trochę zbierze i koszty wzrastają. Z dziećmi pewnie nie wybierzesz się na Mount Kenya - szkoda, bo to był dla mnie nr w Kenii. Na wybrzeżu byłem w okolicach Malindi i w porównaniu z pierwszymi lepszymi wysepkami w Azji pd wschodniej, afrykańskie wybrzeże wypadało blado. Co do bezpieczeństwa - w Azji czułem się swobodniej - raczej nie zalecałbym wieczornych spacerów w Nairobi czy Mombasie, ale bez popadania w paranoję. Jednym słowem: w porównaniu z Azją - Kenia tak, ale pod warunkiem safari.
          • aviel Re: jaki kraj polecacie? 19.09.12, 11:38
            dzieki za interesujaca odp. Nie, nie byczenie sie na plazy, jak juz cos to nurki :))
            A co Ty bys wybral? Japonie z Wietnamem czy Kenie, oczywiscie z safari??
            • nchyb Re: jaki kraj polecacie? 21.09.12, 07:07
              na safari w Kenii byłam, w Wietnamie na długiej podróży wzdłuż (dokładnie w przeciwną stronę niż bohaterowie książki List z Wietnamu DeMilla) też. W Kenii byłam m.in. z dziećmi, były zachwycone.

Ale nie łączyłabym Wietnamu z Japonią, ten połączyłabym np., z Birmą, Kambodżą...
              Japonia to całkiem inna bajka, w dodatku moim zdaniem znacznie droższa od pozostałych :(
        • amused.to.death Re: jaki kraj polecacie? 19.09.12, 13:13
          Jeśli chodzi o Meksyk to dosyć bezpiecznie (zwłaszcza na Jukatanie, który jest typowym odwiedzanym miejscem), atrakcyjnie.
          Jak drogo w porównaniu do Azji? Hm.... wg mnie trochę drożej niż w Tajlandii ale to jak zwykle zależy od miejsc w których śpisz, jesz i które odwiedzasz. Na pewno jest to kraj w którym spokojnie może jechać z rodziną, wynająć samochód lub jeździć transportem publicznym.
          Pod względem wygody w podróżowaniu to był dla mnie taki europejski - łatwo i szybko.

W Kenii nie byłam, ale na pewno będzie droższa, bo większość ludzi jedzie tam na safari - atrakcje tego typu kosztują, ale tak samo będzie kosztowało np. nurkowanie w Meksyku;)
          Za takie coś zawsze się płaci i przeważnie dużo.

• aviel Re: jaki kraj polecacie? 19.09.12, 14:12
            dziekuje bardzo.
            A gdzie Ty bys jechal gdybys mial wybor? Zakladajac, ze chce wziac dzieci (18 i 14 lat)
            • amused.to.death Re: jaki kraj polecacie? 20.09.12, 11:47
              Rzuciłabym monetą, albo zapytała dzieci gdzie chcą. Poważnie.
              :)
              Bo tak jak iwwo napisał, wszystko zależy od tego co cię interesuje lub co interesuje dzieci. To trochę tak jakby zapytać czy lepiej jechać w góry czy nad morze;)
              To że fascynuje mnie Afryka i bardzo bym chciała jechać kolejny raz, bo afrykańskie poczucie czasu, miasta, stosunek do białych i różnice kulturowe były takie interesujące w obserwacji, nie oznacza że ktoś inny tak samo na to spojrzy. Moi znajomi, którzy zwiedzili wiele miejsc w Europie, Azji i Ameryce po indywidualnej wycieczce do Kenii powiedzieli, że Afryka to jednak nie to - a nie podobało im się właśnie to co dla mnie było fajne.
              Z drugiej strony, wszyscy których znam, a którzy pojechali tam wyłącznie na safari byli zachwyceni:)

Meksyk jest dosyć fajnym kierunkiem na początek jako Ameryka Łacińska dla początkujących, podobnie jak Tajlandia jest dobra jako Azja dla początkujących:)

• caesar_pl Re: jaki kraj polecacie? 20.09.12, 16:14
                Wielu doswiadczonych niemieckich turystow ceni wyzej Tajlandie niz Meksyk.
                www.holidaycheck.de/thema-Thailand+oder+Mexico-id_103785.html
                Yukatan jest tragiczny po za pieknymi plazami z bialym biaskiem ale psujacymi je blokowiskami hotelowymi.Po za tym Meksyk po za miejscami turystycznymi jest niebezpieczny ze wzgledu na wysoka kryminalnosc.Niemiec chyba umie porownac - niektorzy z tego niemieckiego forum byli w tych krajach juz po pare razy.
                • amused.to.death Re: jaki kraj polecacie? 20.09.12, 16:42
                  > Yukatan jest tragiczny

a co dokładnie zwiedziłeś na Jukatanie?

>Niemiec chyba umie porownac

LOL
                  • voyager747 Re: jaki kraj polecacie? 20.09.12, 17:28
                    dokładnie, duży LOL
                  • caesar_pl Re: jaki kraj polecacie? 20.09.12, 19:56
                    poczytaj se w tym niemieckim Forum co pisze Andrea.Yukatan przygotowany na amerykanskiego turyste,ceny slone,wycieszki fakultatywne drogie i przepelnione.Wypozyczyli samochod by pozwiedzac.Wieczorem zimno,na przelomie listopada/grudnia 12 stopni.Za to o Tajlandii pisze w superlatywach.Poczytaj se Renni13 ,byla 3 razy w Meksyku i 6 razy w Tajlandi.Dla niej zdecydowanym faworytem jest Tajlandia.
                    Widzisz,w Tajlandii bylem i chcialem teraz do Meksyku no i nie pojade,bo bardziej wierze Niemcowi niz Polakowi.Znow polece do Azji,moze do Singapuru i Malazji.
                    • voyager747 Re: jaki kraj polecacie? 20.09.12, 21:00
                      nie muszę SE czytać, bo ja tam byłem i wiem jak jest :) myślisz, że jak Majowie budowali swoje budowle to myśleli o amerykańskim turyście, albo niemieckim rankingu ?
                      Leć SE gdzie chcesz, ja mam to szczerze gdzieś, co za ignorancja, żal :(
                      • caesar_pl Re: jaki kraj polecacie? 21.09.12, 16:48
                        zapomnij Majow.Egipskie budowle sa pare tysiecy lat starsze i sa ich tysiace!!Rzymskie budowle sa wspanialsze niz Mayowskie i 1000 lat starsze.A ze Meksyk zagrozony kryminalnoscia ,policjanci skorumpowani to nie wina Mayow.O korupcji w Meksyku tez w niemieckim forum.
                    • amused.to.death Re: jaki kraj polecacie? 20.09.12, 22:02
                      Podobnie jak Voyager nie muszę czytać, żeby powiedzieć jaka jest różnica między tymi krajami, bo w obydwu byłam więcej niż raz, no ale skoro nalegałeś...

Hmm... przede wszystkim Aviel napisała, że podróżuje sama tzn. bez biura i z biurem nie chce. Opinie, które są na podanej przez ciebie stronie, to chyba przeważnie opinie ludzi, którzy pojechali do Meksyku na all-inclusive i stwierdzili, że daleko poza hotel nie należy się ruszać - być może z takiej perspektywy Meksyk faktycznie tak wygląda, trudno mi się wypowiedzieć, bo Cancun i Playa del Carmen ominęłam z daleka i byłam na plażach gdzie nie było żadnych blokowisk.

Owszem ceny w Meksyku są wyższe niż w Tajlandii, ale skoro autorka postu zastanawia się np. nad Kenią z safari to na pewno tym bardziej przeżyłaby Meksyk.
                      Tyle tylko, że teksty z forum niemieckiego w stylu, że było tak drogo, że mama odbyła tylko jedną wycieczkę do piramid za $125 pokazują znowu, że to ktoś kto sobie nie chce/nie umie nic zorganizować.
                      Sprawdziłam ceny: wejście do Chitzen Iza to ok. 100 pesos, ja jechałam z Meridy (przystanek przy samym wejściu do parku) to 58 pesos, potem do PdC, żeby się przesiąść na prom - to chyba ok. 120 pesos. Razem około 22 dolarów. I jeszcze przewodnika przy piramidach sobie wzięliśmy - i nadal cena była znośna.

A opinia, że jedzenie było tak niedobre, że trzeba było się stołować w McDonalds przypomina narzekania tych Polaków, którzy jadą do Egiptu i tęsknią za schabowym lub Amerykanów twierdzących, że to meksykańskie tacos są niedobre i nieprawdziwe, bo w Taco Bell smakują inaczej...
                      • voyager747 Re: jaki kraj polecacie? 20.09.12, 22:30
                        My wszystko zwiedzaliśmy wypożyczonym samochodem, a Chichen Itza to magiczne miejsce i marzyłem o zobaczeniu piramidy Kukulkana od lat, pewnie w Tajlandii mają lepsze, ale ja wolałem tę.
                        Czasami jest tak, że nie cena decyduje o wszystkim. Swoją drogą, to jedzenie było niezłe wcale nie byliśmy w McDonaldzie :)
                        • amused.to.death Re: jaki kraj polecacie? 20.09.12, 22:46
                          > ejsce i marzyłem o zobaczeniu piramidy Kukulkana od lat, pewnie w Tajlandii maj
                          > ą lepsze, ale ja wolałem tę.

nie 'lepsze' a 'inne' ;)
                          • voyager747 Re: jaki kraj polecacie? 20.09.12, 23:13
                            ja o tym wiem :)
                      • caesar_pl Re: jaki kraj polecacie? 21.09.12, 16:55
                        to ja sie mam brudzic jazda miesjscowymi srodkami lokomocji?????Jak sie kraj zwiedza to sie samochodem zwiedza.A w Meksyku to baaardzo niebezpieczne.Policja skorumpowana i mozesz wrocic z urlopu w trumnie.Calkiem inaczej w Tajlandii.
                    • riviera_maya Re: jaki kraj polecacie? 20.09.12, 23:07
                      Widze, ze dyskusja sie ciekawie rozwija :).
                      Bylem w Meksyku kilkanascie razy i uwazam ten kraj za jeden z najciekawszych w tej czesci Swiata. W Tajlandii jeszcze nie bylem bo mam troche za daleko.
                      Nie nalezy zbytnio ufac co ludziska pisza na forum, szczegolnie jesli chodzi o opinie negatywne.

Pozdrawiam
                • voyager747 Re: jaki kraj polecacie? 20.09.12, 17:28
                  a ja myślałem, że na Jukatan się jedzie, żeby zobaczyć Chichén Itzá , Tulum itp. a nie hotele.
    • Gość: aviel Re: jaki kraj polecacie? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 20.09.12, 22:53
      Bardzo dziekuje za wszystkie wypowiedzi. Tak sie sklada, ze troche googlowalam zanim zadalam pytanie na forum. Reasumujac jak na dzien dzisiejszy "wyleczylam" sie z Kenii. Po trochu po przeczytaniu wypowiedzi takich jak te:
      www.album.kenia-online.com/KLIENCI/7.htm
      ktore, nie obrazcie sie ale zniechecily mnie do wyjazdu do tego kraju ale w duzej mierze przyczynily sie do tego koszta. Lot+safari(6 dni)+pobyt w hotelu x 4=ok £4200. Jak dla mnie za te kase mam pobyt w kilku zupelnie kulturowo roznych krajach Azji.
      Co do Meksyku - jak najbardziej. Ale jak na wiekszosco forow doradzaja - tylko Jukatan.
      Wracajac do wypowiedzi j.w. bylam w kilku miescach w Azji tj. Malezja (kilka razy, kilka miejsc wlaczajac raj na ziemi - Perhentian Islands), Kambodza, Singapur no i Tajlandia (rowniez kilka miejsc, Bangkok, Phuket, Phi Phi, i raj na ziemi Nr 2 Koh Ngai).
      Najgorzej wspominam... rzeczona Tajlandie. Ale oczywiscie ile ludzi tyle opinii.
      • amused.to.death Re: jaki kraj polecacie? 20.09.12, 23:18
        LOL
        Ja parę dni temu byłam na filmie "Raj: Miłość" i po wyjściu powiedziałam: 'jeśli po 40 wpadnę na pomysł pojechania na all-incl do Kenii to niech mi ktoś to wybije z głowy...'
        Zerknęłam na linka - moi znajomi coś podobnego opowiadają, a ja sama pod wieloma rzeczami mogłabym się podpisać, mimo, że nie byłam w Kenii tylko w Afryce Zach. Tyle tylko, że ja właśnie teraz chciałabym 'wrócić' z tych powodów, które wcześniej mnie wkurzały:D - kwestia nastawienia:D
        jako komentarz mój ulubiony cytat z filmu 'Krwawy diament"

Archer: T.I.A., right M'ed?
        M'ed: T.I.A.
        Maddy: (to Archer) What's T.I.A.?
        Archer: This Is Africa, huh?

Mam tylko jedną uwagę co do twoich planów.
        > Co do Meksyku - jak najbardziej. Ale jak na wiekszosco forow doradzaja - tylko
        > Jukatan.

Jukatan jest ciekawy i spokojnie można tam spędzić cały urlop (jeśli interesują was nurki to koniecznie polecam nurkowanie w cenotach!) zjeżdżając z góry na dół, ale warto się wybrać do stanu Chiapas - to zupełnie inny Meksyk i naprawdę warto zobaczyć różnicę - jest bardziej hm...folklorystycznie, a San Cristobal de las Casas było moim ulubionym miejscem w Meksyku.

> Najgorzej wspominam... rzeczona Tajlandie. Ale oczywiscie ile ludzi tyle opinii
        Ja akurat Tajlandię wspominam dobrze, ale to dlatego, że był to mój pierwszy pozaeuropejski wyjazd i pierwszy miesiąc spędziłam na zupełnie nieturystycznym południu, a tydzień nawet mieszkałam z tajską rodziną.

Daj nam znać jak zdecydujesz i kupisz bilety - gdzie jedziecie i jaka trasa:)

• Gość: Jan Re: jaki kraj polecacie? IP: *.unitymediagroup.de 22.09.12, 14:15
        www.fernwehforum.de/t24724-mexico-amp-visum.html
        Niemiec pisze ze hotele,jedzenie w Meksyku jest 3 razy drozsze niz w Tajlandi,motorower 5 razy drozszy.Ceny podobne jak w USA ale nie pasuja do kraju rozwijajacego sie.Wszyscy wysocy,jasnowlosi z jasna skora sa wykorzystywani finansowo.Czego nie ma w Tajlandii.No i bezpieczenstwo - tego nie ma dla turystow w Meksyku..!Jak juz Niemcy zalecaja nie nosic plecakow i udawac Meksykanow!!!W niemieckim forum daja se takie rady....
    • Gość: robi Re: jaki kraj polecacie? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.09.12, 10:01
      jak nie widzisz roznicy miedzy Meksykiem i Kenia to sobie jaja robisz
      tak doswiadvzona podrozniczka i zdake sie na anonimowe opinie z forum ?
      glupia zabawa, durnie sie bawisz
    • pele84 Re: jaki kraj polecacie? 26.09.12, 09:34
      Cóż mogę polecić... Byłem w Argentynie i jest to świetny kierunek. Inny niż Europa Zachodnia, ale nie jest na swój sposób zacofany. Trochę autentyczności, cywilizacji, dobrego jedzenia, wina i przede wszystkim życzliwych ludzi!

www.wnieznane.pl/buenos-aires,10
      www.wnieznane.pl/argentyna,12
      • aviel Re: jaki kraj polecacie? 26.09.12, 14:42
        naprawde piekne. Czy to bezpieczny kraj do podrozowania? Jacy ludzie? Przykladowe miejsca do odwiedzenia w ciagu dwoch tyg.? Na jakie miasto docelowe sie kierowac?
        • pamoz Re: jaki kraj polecacie? 26.09.12, 16:10
          Argentyna dla mnie jest nr 1 w Ameryce Pd i nadal w swiecie. Wypad na 2 tyg. to bedzie zaledwie lizniecie tego kraju I pewnie trzeba bedzie sie ograniczyc do polnocno-centralnej czesci, zapominajac o Patagonii I Ziemi Ognistej.

Miejscem docelowym jest Buenos Aires, bardzo piekne i europejskie miasto nazywane zreszta Paryzem Ameryki Pd. Jest to ciekawa mieszkanka europejskosci z domieszka egzotyki, gdzie ludnosc to glownie potomkowie hiszpanskich I wloskich emigrantow. Mozna tam spedzic miesiace tanczac tango I wcinajac steki.

Jesli chodzi o podrozowanie, jest to 8 najwieksze panstwo swiata, wiec I spore odleglosci. Czesto samolot jest jedyna opcja, zwlaszcza kiedy nie mam czasu. Zaleta podrozowania po Argentynie sa fantastyczne linie autobusowe (smiem stwierdzic, ze w zadnym innym kraju nie ma lepszych). Busy kl. Mercedes, z opcja coche-cama (pol sypialny) lub nieco drozsze ‘cama’ czyli praktycznie spisz na plasko w szerokich fotelach, do tego kelner serwujacy calkiem znosne posilki – taki busowy business class.

Co do miejsc, ktore powinny byc na liscie, to napewno wodospady Iguazu, (jakies 24h busem na polnoc), rejon z ludnoscia rdzenna, choc niedaleko osiedlilo sie sporo Polakow. Dalej na zachod okolica jezior z Bariloche, stolica argentynskiej czekolady. Na polnoc od Bariloche Mendoza, rejon najlepszych win. Jesli starczy czasu (watpie) to polecam dalej na polnoc Salte – tutaj juz zaczyna sie prawdzilwa Ameryka Pd. w rdzenno-indianskim wydaniu.

Generalnie Argentyna nie jest droga (w 2007 jedno z najtanszych panstw kontynentu) ale I tak wypada drozej niz wiekszosc krajow SE Azji.
          • Gość: Q & A Gdzie poleciec? Gdzie poleciec? IP: *.phlapa.east.verizon.net 26.09.12, 16:44

Odpowiedz: Ostatnio bylem w Absurdii. Piekny to kraj. I ludzie przemili.
            Pogoda zawsze przyjaznie sloneczna. I nawet tanio jak dla turysty z Polski.
            Jezykiem oficjalnym jest belkot zwyczajny. Latwo sie jest tego nauczyc.
            Ty, widze, masz szczegolne predyspozycje.

Pytanie: Super. Dziekuje za odpowiedz. Rozwaze Absurdie. A jakie miasta
            sugerujesz w Absurdii? Czy warto obejrzec stolice Nonsens? Jakie linie tam
            lataja i czy mozna kupic tani bilet?

Kto jeszcze gdzies byl i moze cos polecic? Piszcie, kochani, piszcie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka