18.08.13, 11:26
witam!
wybieramy sie na Sri Lanke na wlasna reke w lutym.
Chcialam zapytac jak najlepiej sie dostac z Colombo do Beruwala?
Moze ktos moze polecic jakis fajny hotel, nocleg,miejscówke?
a moze warta polecenia jest inna miejscowosc na wybrzezu niz Beruwala.
Chetnie poznam wszystkie opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Joanna Re: Sri Lanka IP: *.oswiecim.vectranet.pl 29.08.13, 22:59
      Byłam na Sri Lance w 2010 roku na własną rękę. Było to krótko po zakończeniu wojny domowej kiedy z wielką gościnnością wyspa otwierała się dla turystów. Spałam u miejscowych i to oni jako najpiękniejsze miejsca na wybrzeżu polecili mi Unawatunę i Mirissę. I to był strzał w 10! W Unawatunie spałam w rodzinnym pensjonacie Rock House gdzie za nocleg ze śniadaniem przynoszonym mi na taras płaciłam 15zł :)))) Unawatuna to kameralna wioska z małymi restauracjami wprost na plaży. Mam nadzieję że nie zmieniła się przez te 3 lata ( komercja potrafi szybko zniszczyć to co naturalne i piękne). Mirissa jeszcze mniejsza i niezwykle malownicza. Z Unawatuny lokalnym autobusem za jakieś góra 2zł jedzie się tam 40 min. W Beruweli nie byłam - omijam szerokim łukiem skupiska hoteli i zorganizowanej turystyki. Z Colombo wzdłuż wybrzeża przez wszystkie miejscowości jeździ pociąg - na pewno do Galle i dalej do Unawatuny chyba też. Kursują też autobusy. To piękny kraj i łatwy do podróżowania. Udanych wakacji!
      • maryshaa Re: Sri Lanka 30.08.13, 12:36
        Podobno Mirrisa rzeczywiście była malownicza i pusta te 3 lata temu :-) Plaża fajna, ale ceny i klimat sprzed 3 lat mocno obecnie w sezonie nieaktualne, chyba, że po drugiej stronie drogi ale nie przy plaży :-) Mi z plaż podobała się Hikadduwa, z Unawatuny uciekłam po jednym dniu, bo jest wąska i obecnie cała, ale to cała obklejona na sztywno mało ciekawymi żarciodajniami pod turystów - czyli komercja jednak zrobiła swoje sądząc po poprzednim wpisie. W Mirisie w sezonie jak chcę się mieszkać w przyzwoitych warunkach (nie nora) to bez 3000-5000 nie ma co podchodzić :-) Czyli niezły przeskok cenowy od 2010 :-)
    • senman Re: Sri Lanka 04.09.13, 14:38
      Hej, byłem na Sri Lance na początku lipca i trafiłem do absolutnie boskiego miejsca na plaży - serio. Jeździłem trochę po świecie ale nigdzie jeszcze nie natknałem się na kilkunastokilometrową co najmniej plaże z jasnym ładnym piaskiem, szeroką na 20m minimum i... bez ludzi. Serio... był tylko nasz hotel a w nim oprócz mnie i synów było w porywach 5 osób, które i tak głównie siedziały nad basenem... BOSKO!!! Mieliśmy tam plan na 2,5 dnia i przy wyjeździe naprawde żałowałem. A teraz do rzeczy - miejsce nazywa się Turtle Bay Hotel i jest między Hambantototą a Tangalle. To jest ok 5h od Colombo. Ale plaża, pustka i klimat nieporównywalny... No chyba, że jesteście nastawieni na dyskoteki i inne atrakcje... ale wtedy nie polecam Sri. Jakby co to mogę przesłać zdjęcia i dalsze instrukcje co do Sri i hotelu na priv. (mój: senman@gazeta.pl)
      • dyz55 Re: Sri Lanka 04.09.13, 17:23
        senman napisał:
        > szeroką na 20m minimum i... bez ludzi.
        20m plaży jak na warunki SL to bardzo skromnie.
        Na SL są plaże po 150-200 m szeroki,e np przy hotelu Club Bentota
        picasaweb.google.com/108652889321057308996/SriLankaZaZPoliczkaIndii#5834802265956329986
        • kornel-1 Re: Sri Lanka 04.09.13, 21:45
          dyz55 napisał(a):
          > Na SL są plaże po 150-200 m szeroki,e np przy hotelu Club Bentota

Duża przesada. Chyba, żeby mierzyć na ukos ;-)

k.
          • dyz55 Re: Sri Lanka 05.09.13, 19:31
            Zdjęcie które pokazałeś zrobione zostało podczas przypływu. plaża na nim ma 100m Podczas odpływu jest min 150.
            i40.tinypic.com/8yamiw.jpg
            200 wzięło się z liczenia krokami. Jak widać krok był zdecydowanie zachwiany :)
            Podczas przypływu woda wdzierała się daleko na plażę
            lh5.googleusercontent.com/-lFzwhnhZlhs/UPlho0-QvjI/AAAAAAAAQN4/a1TxxxhiSgs/s720/Sri%2520Lanka_312.jpg
        • senman Re: Sri Lanka 05.09.13, 17:14
          hmmm, popatrzyłem na zdjęcia - bardzo fajne oczywiście i wywołujące wiele miłych wspomnień - ale jeśli tam, gdzieś są plaże na 150 - 200 metrów szerokie to ta 'moja' była na co najmniej 175m - bo sie nie chce licytować;)))
          • dyz55 Re: Sri Lanka 05.09.13, 19:40
            masz rację "twoja" plaża ma też ok 150 - 200m (dane z google Earth) i jak widać wcale nie jest gorsza. a może i lepsza? Twoja wcześniejsza informacja (20m) była totalnie nieprecyzyjna :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka