Gość: Ona IP: *.ssk.com.pl 16.08.04, 12:07 Zastanawiam się nad wyjazdem do Maroka, warto?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mar Re: Maroko- jechać? IP: 217.153.179.* 16.08.04, 13:49 zapraszam na www.maroko.pl-moze po lekturze tamtejszych watków uda Ci się podjac decyzję.Ja jadę (już niedługo:)),bo zawsze marzyłam o tym,żeby zobaczyc Maroko:) Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna Re: Maroko- jechać? 16.08.04, 15:32 Jechać koniecznie! Maroko jest piękne i wcale nie tak trudne do podróżowania. Wszędzie można dostać się publicznymi autobusami, które nie są nawet jakoś drogie - ale trzeba dostosować się do standardu (naprawdę tanie są bez klimy). Jest jedna linia kolejowa - bardzo wygodna. Żadnych problemów ze znalezieniem noclegów. Ja szczególnie miło wspominam piękny, chociaż zdeklasowany hotel w Casablance - widać jeszcze było lata świetności... Ja byłam już 2 lata temu, ale wspominam to fantastycznie. Zrobiliśmy tak, że kupiliśmy najtańszą wycieczkę jaka tylko była - do Agadiru (sam Agadir jest beznadziejny - nic tam nie ma. Raptem jeden meczet. Trzeba się szybko stamtąd ulotnić). W Agadirze się odłączyliśmy i wróciliśmy po 2 tygodniach. Biuro załatwiło wizę, przelot, dojazd do/z lotniska i pierwszy/ ostatni nocleg. Opłaciło się. Już sami pojechaliśmy do Essaouiry, El Jadidy (piękne miasta, można kilka dni spędzić), Casablanki (nic nie ma, ale jak tu nie być w Casablance?), Rabat (bardzo ładne i wyluzowane miasto. Akurat trafiliśmy na festyny z okazji ślubu króla). Potem do Fezu i Meknes. Tu zrobiliśmy długi przelot do Marakeszu, ale warto jechać w dzień, bo droga jest piękna. Marakesz jest już miastem w pełni backpakerskim. Kupiliśmy 3-dniową wycieczkę na Saharę - z noclegiem na pustyni, do którego trzeba było dojechać na wielbłądzie przez godzinę. Oczywiście trochę czasu zajął nam sam Marakesz - godzinami można chodzić po medinie, ale warto też wybrać się do współczesnego miasta. Stamtąd do Agadiru był już tylko krok. Fantastyczna wycieczka. Każde miasto inne - pozostałości portugalskie, całe dzielnice francuskie, rzymskie ruiny, bardziej w głębi kraju już więcej Berberów, no i Tuaregowie. Jak byśmy mieli czas to jeszcze pojechalibyśmy na północ, ale to pewnie następnym razem. I tak to wszystko to był raczej intensywny program jak na dwa tygodnie. Jest turystycznie, ale bez przesady - poza kilkoma miejscami sprzedawcy pocztówek nie są bardzo natarczywi. Może trzeba uważać na henniarki, bo są dość agresywne. Jedzenie znakomite - wszędzie można dostać wieczorem pyszne tażin (nie wiem, jak się to pisze). A w środku dnia bez problemów można zamówić kawałek chleba i talerz oliwek. Jedź. Naprawdę warto. Pozdrowienia, joxanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Maroko- jechać? IP: *.ssk.com.pl 17.08.04, 08:40 Bardzo dziękuję za wyczerpujący opis! Kto wie, może się skuszę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sssss Re: Maroko- jechać? IP: 195.164.6.* 23.08.04, 12:15 warto, wrto, ...warto:) milych podroży:) Odpowiedz Link Zgłoś