Gość: RIO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 21:29 Pytanie kulinarne- czego sprobowac , czego nie przegapic co kupic do Polski Pytanie niekulinarne- co warto kupic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mojito Co w Brazylii? 23.10.04, 00:06 Kulinarnie nalezy sprobowac: rodizio, churrasco (w churrascaria), comida mineira, linquica, farofa, feijoada (potrawa narodowa - sprobowac i ewentualnie dyskretnie wypluc). Sucos (wspaniale naturalne soki) z uwzglednieniem mango, guarana i acai. Do acai mozna dodac granoli. Mate (herbata). Alkoholowo; caipirinha, caipiroska, cachaca (pinga), cerveja (piwo) - Antartica, Cerpa, Brahma, Skol i Bohemia, chopp (piwo z beczki/kija). Podziwiac; fio dental (bikini). Unikac: maconha i gestu powszechnie znanego na swiecie jako akceptacja/ok (kciuk i palec wskazujacy polaczone). W Brazylii gest bardzo obrazliwy i wulgarny. Znaczy zupelnie cos innego. Co ewentualnie kupic: bizuteria z brazylijskich kamieni szlachetnych, kostium bikini (fio dental) swojej dziewczynie/zonie. Rozwazyc: zostawic pozostale pieniadze zegnajac sie z tym wspanialym krajem podczas ostatniej nocy w Brazylii i nie kupowac zadnych pamiatek gramadzacych kurzu. Boa viagem, mojito. Odpowiedz Link Zgłoś
peter2715626 Re: Co w Brazylii? 29.10.04, 04:56 mojito napisał: > nie kupowac zadnych pamiatek > gromadzacych kurzu. Rzeczywiscie!!!! Na lotnisku w Rio kupilem wypchana piranie za ostatnie grosze. Jak wrocilem do domu, to okazalo sie, ze w tym czasie wlamano sie do mojego mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pato Re: Brazylia-co przywiezc??? IP: *.kpwig.gov.pl 05.11.04, 16:07 Warto sprobowac wszytkiego a szczegolnie sucos - to jest odjazd jestem wielkim smakoszem piwa ale sucos mnie zafascynowaly tak ze na piwo juz nie mialem ochoty. Kobiety powinny sprobowac opalac sie w ich bikini - bo inaczej bedzie im glupio ze maja takie zabudowane stroje kapielowe. Co przywiezdz - moim zdaniem wszelkiego rodzaju buty - maja super fasony i ogromny wybor - sktora jest super jakosci i niedroga. Ja zakupilem 5 par i nie zaluje. Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: Brazylia-co przywiezc??? 10.11.04, 21:24 Sprobowac: acaraje i vatapa (na polnocnym wschodzie) Przywiezc: cachace (w Polsce nie widzialam - nawet caipirinhe szubrawcy w knajpach robia z jakichs oszukanczych trunkow) Odpowiedz Link Zgłoś
peter2715626 Re: Brazylia-co przywiezc??? 10.11.04, 21:45 brasilka2 napisała: > Przywiezc: cachace (w Polsce nie widzialam - nawet caipirinhe szubrawcy w > knajpach robia z jakichs oszukanczych trunkow) Ja tak zrobilem, ale mi nie smakowala w domu. Caipirinha smakuje tylko w Brazylii. Odpowiedz Link Zgłoś