Gość: ola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 17:40 Jade na 2 tyg do Tajlandii. Co warto zobaczyc w Bankoku. I jakie wyspy sa ladne i warte zwiedzenia??????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hki Re: Co w Bangkoku i na wyspach?? 05.12.04, 23:34 Witaj. Bangkok jest miastem tłumnym,głosnym i na wśkros azjatyckim. Masz mieszanke nowoczesności-dzielnicawokół Thanon Silom i niedaleko Patpongu- "czerwne latarnie". Trzeba zobaczyć Wat Phra Kaew, czyli swiątynie Szmaragdowego Buddy na terenie Wielkiego Pałacu Królewskiego. Następnie Wat Pho- kompleks swiątynny na południe od Pałacu.Muzemum Narodowe z ciekawym zbiorem będacym przegladem historii Tajlandii.Podobał mi sie kompleks byłych zabudowan królewskich Abhisek Dusit na pólnocy od Khao San. Światynia Traimit z 5,5 tonowym posagiem Buddy ze złota-robi wrazenie, obok jest dzielnica chińska którą warto przemierzyć. Rzeka brudna lecz przejazdzka Chao Praya da ciekawe widoki na BKK. Polecam spróbowąc miejscowej kuchnii w jednej z b.licznych przyulicznych garkuchnii-pycha zarcie i b.tanie-3zł. Dojazd z lotniska-najtaniej pociągiem,którego stacja jest po drugiej stronie autostrady-przejazd około 50min za 13Bathów-1,3 zł;) Najtanszy jest rzeczywiscie chyba Aeroflot-aktualnie nie wiem czy nie latają juz do BKK Boeingiem 777 więc luksusem. Ja doleciałem Lauda przez Wiedeń. Po kraju możesz poruszac sie nocnymi busami-sleepery za 40-50 zł z pełnym wyposazeniem wewnątrz.Mozna tez tanimi liniami AirAsia-leciałem z BKK na Penang i wszystko było ok. Co do qwysp to nie poradzę, gdyz zwiedzałem pólnocna Tajlandie a poleniuchowałem na wysepce w Malezji w drodze do Singapuru. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Co w Bangkoku i na wyspach?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 21:44 ponawiam prosbe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yem Koh Samui IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 01:07 polecam tę wysepkę na płd. Tajlandii byłem tam z 8 lat temu ( i pojadę ponownie w przyszłym roku ) ale z tego co czytałem nadal jest tam ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewtc Re: Co w Bangkoku i na wyspach?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 20:25 W Bangkoku na pewno Palac Krolewski, Chinska Dzielnica, do ktorych mozna poplynac lodzia.Po miescie poruszac sie najepiej kolejka SkyTrain-szybko i wygodnie.Bilet na trzy dni kosztuje okolo 300 BHT, czli 28 zl.Tylko nic tam nie szyj, bo ci krawcy moga doprowadzic do szalu. Warto odwiedzic w sobote lub niedzile targ CHATUCHAK, jest naprawde co zobaczyc, jest tam doslownie wszystko i wyjatkowo tanio. A jesli chodzi o wyspy, to polecam Koh Samui, jest tam naprawde pieknie, chociaz troche drozej jak na pozostalych wyspach, ale warto ja odwiedzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicholas Re: Co w Bangkoku i na wyspach?? IP: *.man.polbox.pl 07.12.04, 10:14 dwie uwagi: baht to teraz 8 groszy, a nie 10. aeroflot lata do BKK ilami. luksus to jest np. w thai airways, ktore lataja jumbo jetem ja polecam wyspy ko tarutao na poludniu - malo turystow, jak na tajlandie bardzo dziewiczo. super nurkowanie i pyszny seafood Odpowiedz Link Zgłoś