Dodaj do ulubionych

do Stiwiego

IP: *.aster.pl 23.05.05, 19:37
Mam do Ciebie pytanie w związku z twoim pobytem na Kubie.
Jak jest z tą wizą? jak ja byłem to dostalem na lotnisku. Wiem, ze teraz
niektorzy zalatwiaja w ambasadzie w Wa-wie. Ty tez na lotnisku???
dzięki z góry
Obserwuj wątek
    • Gość: Stiwi Re: do Stiwiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 22:46
      Z tego co wiem Polacy wizy nie potrzebują na Kubę, kupuje się jedynie kartę
      turystyczną (30dniową, można przedłużyć), w ambasadzie w Wawie ponoć można ją
      kupić od ręki za 15usd lub na miejscu na lotnisku na Kubie, choć ponoć czasem
      może się wydłużyć cały proces, stąd lepiej ją załatwić przed wylotem. Trzeba
      przedstawić paszport oraz bilet lotniczy lub potwierdzenie jego rezerwacji.

Ja leciałem z Neckermannem i tutaj biuro ma już wszystko w cenie, zarówno kartę
      turystyczną, którą przysłali mi wraz z dokumentami, jak i opłata wylotowa 25
      USD również jest już zawarta w cenie całkowitej wycieczki.

Leciałeś na własną rękę czy z biurem?
      • Gość: zenek Re: do Stiwiego IP: *.aster.pl 23.05.05, 23:17
        2 lata temu bylem tak jak ty (z neckermanem) rok temu. moja b. zona z corka
        byly na kubie z jakims polskim biurem. kazali im zlozyc paszporty w ambasadzie
        i zaplacic 15usd. Ja, jak mi sie uda,(czas i kasa) chce znowu tam poleciec.
        Mysle o wyjeździe z niemieckiego biura, tam w ofertach nic nie piszą o
        dodatkowych oplatach, pewnie są w cenie. Oferty last na kube są reweleacyjne,
        np wylot z berlina +- 1000 euro za 2 tygodnie. cena dobrej grecji albo
        hiszpanii. Obaj wiemy, ze nie ma porownania na korzysc kuby.
        dzieki...
        • Gość: Stiwi Re: do Stiwiego IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 24.05.05, 11:57
          Tak, chyba wszystkie polskie biura życzą sobie załatwienie karty turystycznej
          we własnym zakresie lub za dodatkową opłatą w biurze. W Neckermannie nawet
          chyba jak się sam przelot kupuje to już jest to w cenie wraz z opłatą wylotową,
          ale nie dam głowy (tak gdzieś czytałem).

Oferty last na Kube świetne, tylko wiadomo że ten główny sezon również jeśli
          chodzi o pogodę to listopad-kwiecień.

Jedynym minusem to fakt, że trzeba się dostać do Frankfurtu, mi akurat udało
          się kupić Swissem dolotówki 750pln/osoba chyba na dwa miesiące przed, no ale
          wiadomo że to w przypadku oferty last minute odpada. Natomiast nie widziałem
          przy ofertach typowo last minute możliwości wylotu z Berlina.
          • Gość: zenek Re: do Stiwiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 16:44
            jest cała masa z lipska i berlina.
            sprawdż www.ltur.com/de/index.html
            do krankfurtu to rzeczywiscie za daleko. ale do berlina to pryszcz.
            • Gość: zenek Re: do Stiwiego IP: *.aster.pl 20.08.05, 06:58
              moj drogi przyjacielu :)))) lece. za tydzień juz bede pil rum i palil cygara.
              Kuba jest niepowtarzalna:)))) moze byc utworzyl forum kuba???? albo chociaz
              karaiby.... a ty kiedy na kube????
              • Gość: Stiwi Re: do Stiwiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 09:40
                Hehe, zazdroszcze! Chętnie bym wyskoczył tak na 5dni plażowania + weekend
                imprezowania w Hawanie :-) Jednak aktualnie Kuba zaliczona w tym roku, w
                przyszłym raczej gdzieś w rejony Azji uderzam.

Miłego wypoczynku!
              • Gość: Bernadeta Re: do Stiwiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 16:59
                forum.wakacje.pl/list.php?dest=312|0|0
                podaję link do forum Kuba, Zenku jak wrócisz z Kuby to dopisz tam swoje
                wspomnienia chętnie przeczytam, i może dowiem się wielu cennych wskazówek,
                ponieważ wybieram się tam w przyszłym roku.
                pozdrawiam serdecznie
                • Gość: Stiwi Re: do Stiwiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 19:34
                  Bernadeta, to forum też Ci się może przydać:
                  tinyurl.com/752q2
                  Pomocne może być:
                  tinyurl.com/cmeqx
                  jak również forum Tripadvisor:
                  www.tripadvisor.com/ShowForum-g147270-i91-Cuba.html
                  Również ja służę pomocą. Masz już sprecyzowaną miejscowość? Varadero, Cayo
                  Coco/Cayo Guillermo? Byłem na Cayo Guillermo w hotelu Iberostar Daiquri,
                  rewelacja, 4 hotele na wyspie, dzika natura, spokój, ale poza hotelami nic się
                  nie dzieje - dosłownie nic, raz w tygodniu biura podróży organizują wycieczkę
                  połączoną z dyskoteką w lokalnym miasteczku Moron oddalonym 100km.
                  • nocnylot Re: do Stiwiego 20.08.05, 20:09
                    Tyle tych forow... Nie chce mi sie tak bardzo latac po nich. Scentralizujmy w
                    miare mozliwosci informacje. Wasnie utworzylem forum Karaiby:
                    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=33151
                    Zapraszam,
                    nl
                  • Gość: Bernadeta Re: do Stiwiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 23:42
                    Stiwi dzięki za linki!!!
                    Ja wybieram się do Varadero, ponieważ lubię duże kurorty turystyczne,
                    ( etap "maślanych oczu "w małżeństwie już minął, do starości jeszcze bardzooo
                    daleko,) więc "bezludna" wyspa to nie dla mnie jestem młodą osobą więc
                    zanudziłabym się na wysepce z 4 hotelami. Na wczasy wybieram się dopiero w
                    przyszłym roku niewiem w jakim konkretnym miesiącu, ale może kwiecień / maj
                    wszystko zależy od kiedy i jakie helmuty będą mieli lasty, ponieważ nie lubię
                    niespodzianek na wczasach to już teraz czytam różne ważne informacje w necie,w
                    tym roku byłam na Dominikanie ale ponad pół roku wcześniej zbierałam wszystkie
                    informacje. Stiwi czy Ty znasz jaakieś mapy z rozmieszceniem hoteli w Varadero?
                    • Gość: Stiwi Re: do Stiwiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 00:13
                      Nie znam, ale spytaj na Tripadvisor forum, może ktoś Cię poratuje.
                    • Gość: tomek/zenek Re: do Stiwiego IP: *.aster.pl 21.08.05, 09:03
                      bernadetko, cala masa planów varadero jest do zobaczenia i wydrukowania z
                      linkow "varadero" na googlach
                      sa rowniez opinie o hotelach
                      www.varaderohotelbookings.com/
                      holidaycheck.de/
                      www.tripadvisor.com/
                      • Gość: Bernadeta Re: do Stiwiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 21:59
                        Tomku, serdeczne dzięki!!! za linki o to właśnie mi chodziło, teraz już wiem
                        jak są rozmieszczone hotele w Varadero.
                        pozdrawiam
                        Bernadeta
                        • Gość: tomek Re: do Stiwiego IP: *.aster.pl 21.08.05, 23:23
                          nie czytaj tylko wspomnien bo sie zalamiesz, niczym na polskim formum.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka