Gość: goahead IP: 212.244.163.* 22.03.01, 09:40 Czy ktoś był w Słowenii !!! Warto jechać ? Jak dojechać, a raczej czym jechać, aby wyszło jak najtaniej ? Kiedy warto jechać i gdzie (chodzi mi o góry)? No i jakie tam są ceny ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Michal Re: Słowenia IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 25.03.01, 22:55 Gość portalu: goahead napisał(a): > Czy ktoś był w Słowenii !!! Warto jechać ? Jak dojechać, a raczej czym jechać, > aby wyszło jak najtaniej ? Kiedy > warto jechać i gdzie (chodzi mi o góry)? No i jakie tam są ceny ? Pewnie, ze warto. Piekny, gorzysty kraj. Znam tylko kawalek Slowenii (okolice Kranjskiej Gory) w Alpach Julinskich. Bylem tam ostatnio na pucharze swiata w skokach w Planicy i tamte rejony mnie zauroczyly. Jechalem z piatka znajomych samochodem, tak wiec podroz wyniosla okolo 100 PLN na lebka w dwie strony. Warto zaopatrzyc sie na miejscu w mape z miejscowosciami, bo latwo sie zgubic (albo ja mam po prostu slabo rozwinieta orientacje w terenie), a jak pytalismy miejscowych, to chyba z siedmiu odpowiedzialo identycznie: "Two hundert meters after the bridge on the left/right side", tak jakby to byl jedyny zwrot po angielsku , jaki zna koazdy Sloweniec. Mozna placic w markach niemieckich, euro , no i tolarach slowenskich. Ceny "polskie", ale nie "warszawskie". Warto chyba sie wybrac w lato, chociaz teraz (bylem w drugiej polowie marca) jednego dnia bylo super sloneczko. Acha....nie nalezy robic zdjec przy rogatkach z oplatami za autostrady. Jeden straznik byl dziwnie drazliwy na tym punkcie. to na tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Słowenia IP: *.unregistered.formus.pl 29.03.01, 13:53 Jest super, wszystko w jednym: góry i plaże. Ja byłem 2 razy w sierpniu 97 (nad morzem około 30 stopni) i na początku września 1998 (w nocy było trochę zimno). Możesz zwiedzić góry (Alpy Julijskie), wygrzać się na słońcu nad morzem. Koper jest też super miejscem na wypady do Włoch - Triestu i Wenecji. Naprawdę polecam, jeżeli nie lubisz natłoku turystów i masowego przemysłu turystycznego to wybrzeże Słowenii jest w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Słowenia IP: *.przeworsk.sdi.tpnet.pl 30.03.01, 21:16 Byłem w Słowenii krótko w drodze do Chorwacji w sierpniu 2000, ale gorąco polecam ceny w knajpach i sklepach podobnie jak w Polsce,kempingi ok.25 zł (osoba +samochód+namiot) paliwo tańsze niż u nas.Koniecznie trzeba zobaczyc jaskinie Skoćjanskie(rewelacja!) i oczywiście góry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jovan Re: Słowenia IP: 195.187.58.* 13.04.01, 09:44 Też gorąco polecam, byłem w 97 i na prawdę byłem zdziwiony że post- komunistyczny kraj może być tak ładny i zadbany. Polecam stolicę z fantastyczną starówką i nadmorski Piran - perełkę architektury. Niestety wybrzeże trochę przeładowane betonowymi hotelami - zwłaszcza ich topowy kurort Portoroż to typowe betonowe, krzykliwe wczasowisko. Jeli chodzi o standard i obsługe turystów to już prawie prawie zachód co wiąże się z cenami, które bym jednak okrelił na poziomoe zdecydowanie "warszawskim". Odpowiedz Link Zgłoś