Dodaj do ulubionych

Singapour, Malezja, Tajlanadia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 11:38
Hi, bardzo chcialbym wybrac sie na taka wycieczke, mysle ze w styczniu 2006,
bez zadnego biura podrozy. Mam do Was wiele pytan w zwiazku z tym:
--czy ktos byl na takim wypadzie, (prosze o wrazenia), jakie ceny, ile czasu
powinienem zaplanowac na te 3 miejsca, itp
--czy moze ktos bylby chetny wybrac sie tam ze mna? (byloby razniej i
fajniej),
--czy potrzebuje wizy do Singapuru i Malezji?
--jak lepiej zaplanowac wycieczke, zaczac od Tajlandii,podroz pociagiem a
skonczyc w Singapurze, czy odwrotnie - licze na Wasze doswiadczenie i
wskazowki.
Wiele moge sie dowiedziec z forum o Tajlandii i miejscach ktore powinienem
odwiedzic i gdzie sie zatrzymac, malo natomiast wiem od Malezjii i Singapurze.
prosze wiec o jakies info.
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł Z. Re: Singapour, Malezja, Tajlanadia IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 15.09.05, 12:36
      Jest to wiele osób doświadczonych w podróżach po Azji Południowo-Wschodniej,
      pewnie ktoś się odezwie. Ja w takiej konfiguracji nie podróżowałem, bo wydawała
      mi się zbyt męcząca.
      Wydaje mi się, że najlepiej zacząć tam, gdzie bilety lotnicze są najtańsze.
      Długodystansowe podróże można odbyć niedrogo liniami Air Asia. Przy
      odległościach, które zamierzasz pokonać, to najlepsza opcja.
      Styczeń, niestety, oznacza porę deszczową na wschodzie Malezji, lepiej więc
      poruszać się po zachodnim wybrzeżu. Na zachodzie Malezji ładne miejsca to np.
      Penang, świątynie w jaskiniach (w okolicach Ipoh), Cameron Highlands, Kuala
      Lumpur, Malaka.
      Jeśli chodzi o Malezję i Singapur, wiza nie jest potrzebna.
      • Gość: Darunio Re: Singapour, Malezja, Tajlanadia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 14:54
        Dzieki Pawel, tak wlasnie myslalem odn rozpoczecia podrozy, BKK byl moim
        pierwszym pomyslem na to, wowczas musialbym postarac sie po wize z wielokrotnym
        przekroczeniem granicy Tajlandii, albo tez wyjechac do Europy z Singapuru.
        Chetnie tam spedze do 6 tygodni, malo tego. dorzucilbym do tego wyjazdu moze
        Laos jest tu wiele osob zachwyconych tym krajem).
        • Gość: Paweł Z. Re: Singapour, Malezja, Tajlanadia IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 15.09.05, 15:46
          Ja Laos planuję na przyszły rok, ale nie dostanę pewnie więcej niż 3 tygodnie
          urlopu. Ciągnie mnie do dziczy, a Laotańczycy to podobno bardzo mili ludzie.
          Myślę, że pewnie nie ma szans, żeby na BKK przejść bez odprawy paszportowej z
          terminala przylotowego na terminal wylotowy, gdybyś przyleciał Air Asia z SIN,
          ale zbadaj i taką ewentualność.
          • krzysztof.cukier Re: Singapour, Malezja, Tajlanadia 15.09.05, 18:23
            taki przelot jest bezproblemowy, poprostu zostajesz w strefie tranzytowej gdzie
            wiza tajska jest nie potrzebna. Ja w 2002 zrobilem trase Singapor, Malezja,
            Tajlandia w listopadzie. Lecialem SASem do Singapuru a wracalem z BKK, jest
            taki typ biletu open-jaw ktory na to pozwala, wyjdzie Cie na pewno taniej niz
            dodatkowy przelot jakimis tanimi liniami pomiedzy BKK-SIN-BKK lub odwrotnie.
            Do soboty jestem w Bangkoku a potem 3 tyg. w Indiach wiec moze mi sie kontakt w
            inetem urwac, potem jeszcze 1 tydzien w Tajl. i 16 pazdz. wracam do PL.
            Jesli masz jakies pytania to chetnie odpowiem. Moj email: krzc (a t) interia .pl

Krzysiek
            • aneta05 Re: Singapour, Malezja, Tajlanadia 15.09.05, 19:15
              ja robilam dokladnie taka trase w listopadzie 2004.
              Lecialam do BKK, potem poltora tygodnia spedzilam w Tajlandii i lecialam Air
              Asia do Kuala Lumpur. Z KL autobusem do Singapuru i stamtad Air Asia do BKK i
              po 2 dniach do domu.
              napisz do mnie na adres gazety to moge przeslac Ci relacje jakie pisalam
              stamtad do znajomych.

Aneta05@gazeta.pl
              • Gość: Darunio Re: Singapour, Malezja, Tajlanadia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 20:00
                I jeszcze jedno pytanko, jadac z Malezji pociagiem do Tajlandii, jak jest z
                wiza? czy moge ja dostac na przejsciu granicznym, czy tez lepiej starac sie o
                nia w Polsce?
                • Gość: m Re: Singapour, Malezja, Tajlanadia IP: *.tpgi.com.au / *.tpgi.com.au 05.10.05, 05:12
                  w polsce
                  o ile wiem przy przyjezdzie do tajlandii wize mozna dostac tylko na lotnisku.
                  jest tez inne rozwiazanie. wize mozesz zalatwic bedac w malezji w ambasadzie w
                  KL albo w konsulacie w Georgetown (Penang). zeby nie tracic czasu mozna to
                  zalatwic przez biuro podrozy w malezji. ja tak robilam na penangu. kazda
                  agencja turystyczna oferuje taka usluge. placisz im chyba jakies RM50 za
                  fatyge, ale oszczedzasz czas bo nie musisz stac w kolejkach po wize. wypelniasz
                  w agensji wniosek, zostawiasz im paszport i za 2 dni odbior.
                  magda
                  • Gość: Darunio Re: Singapour, Malezja, Tajlanadia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 16:27
                    Dzieki Magda, napewno mi sie te wskazowki przydadza.
    • ensignxx A gdzie ładne plaże w Malezji ?? 04.10.05, 16:10
      Witam,

podłączam się pod ten wątek, bo mam z żoną podobne plany jak kolega Darunio.
      Chcemy lecieć w styczniu do Singapuru i stamtąd autobusem/pociągiem do Kuala
      Lumpur + Petang i Malaka.

Ale nie interesuje mnie objazdowa wycieczka i ciągłe zwiedzanie.
      Chciałbym trochę odpocząć, popływać i poleniuchować.

Czy ktoś może mi wskazać jakieś miejscowości nadmorskie na zachodnim wybrzeżu
      półwyspu ?
      Strony www itp...

Dzięki Chętnie wymienię informacje mailem: ensignxx m-a-ł-p-a gazeta pl
      • Gość: Paweł Z. Re: A gdzie ładne plaże w Malezji ?? IP: *.kom / *.kom-net.pl 04.10.05, 21:59
        Na zachodzie Malezji nie ma tak ładnych miejsc jak na wschodzie, co nie znaczy,
        że te, które są, są do niczego.
        Ja na przykład bardzo przyjemnie spędziłem czas na Langkawi. Poczytać sobie
        możesz np. na
        www.langkawitravelnet.com/
      • Gość: magda Re: A gdzie ładne plaże w Malezji ?? IP: *.tpgi.com.au / *.tpgi.com.au 05.10.05, 00:49
        Nie Petang tylko Penang. Wyspa piekna ale nie na plazowanie niestety. Langkawi
        srednie jak na moj gust.
        Ladne plaze to wschodnie wybrzeze, a dokladniej to wyspy tam sie znajdujace -
        Perhnentian, Tioman, Redang.
        magda
        www.podrozowanie.republika.pl
        magdawoz.blogspot.com
        • ensignxx Dziękuję. Poszukam i znowu popytam :) 05.10.05, 11:17
      • Gość: k255 Re: A gdzie ładne plaże w Malezji ?? IP: *.gdynia.mm.pl 05.10.05, 12:44
        pod koniec stycznia "zrobiłam" akurat te trase : singapur -malaka-penang-
        langkawi-kuala lumpur- singapur- i to było akurat tak na 2 tyg.
        Jesli nie przemieszczasz sie samolotem to akurat zeby pozwiedzać i poleżeć na
        plaży (na langkawi spedzilismy ok 4 dni i było super i b. mało turystów , a w
        styczeniu pogoda jest tam idealna.Polecam przemieszczanie się nocnymi
        autobusami są szybkie , nie traci się dnia i naprawde mozna sie wyspać -
        warunki super!
      • Gość: k255 Re: A gdzie ładne plaże w Malezji ?? IP: *.gdynia.mm.pl 05.10.05, 12:50
        i jeszcze pytanko do : ensignxx :
        macie juz bilety do singapuru? z jakich linie i jesli mozna wiedzieć w jakiej
        cenie? pytam ponieważ na ten styczeń również planuje wyjazd w tamte strony, co
        prawda myślałam o Banghoku a singapur tez jest ok.
        • Gość: marzena Re: A gdzie ładne plaże w Malezji ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 19:55
          ladne plaze sa na wyspach perhenian - w sumie to super ladne. do tego rafa przy
          samym brzegu - bylyi zolwie i rekiny.
          bardzo dobrze podrozuje sie pociagami po malezji - bilet rezerwowac mozna (i
          trzeba) przez internet, placi sie karta.
          ja robilam trase - singapur - pociag do jerantut, potem łodzia do taman negara,
          kilka dni w dzungli - pijawki, upal, ale fajnie bylo- pociag z jerantut na
          wybrzeze, lodzia na perheniany. z powrotem pociag do kuala lumpur (super
          luksusowe spanie, pociag jedzie cala noc, mozna wziac dwojke).
          do rezerwacji roznych hoteli w azji poolecam www.asiarooms.com - maja bardzo
          dobre ceny, sprawdzilam, nie ma w tym oszustwa - zadzialalo i w malezji i w
          korei
        • ensignxx Lecimy z KLM - bilety już kupione. 11.10.05, 16:32
          Cena 3050PLN, ale - UWAGA !, ponieważ odbierałem je w biurze KLM w W-wie,
          poprosiłem o sprawdzenie innych wariantów. Okazało się, jest jeszcze lepsza
          taryfa która zakłada dopłaty w przypadku zmian w rezerwacji. A nas to raczej nie
          będzie dotyczyć :) Cena 2730 PLN

Inne najtańsze taryfy to 3240 Lufthansa, a reszta ponad 3500PLN.
          Od 15 października mogą być jakieś promocje w British Airways.

Do zobaczenia w Singapurze.
          • Gość: Indiana Jones Re: Lecimy z KLM - bilety już kupione. IP: 219.93.17.* 14.10.05, 05:34
            mieszkam w malezji...jesli potrzebna pomoc jak bedzie w kuala lumpur to z mila
            checia moge pokazac kilka ciekawych miejsc.
            narka i pozdrawiam.
            moj email: makul74@yahoo.com

ciao
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka