Dodaj do ulubionych

Wrocilam z Fidzi. Bylo bosko

22.10.05, 02:11
hej

3 dni temu wrocilam z Fidzi. Spedzilam tam 10 absolutnie fantastycznych dni.
Wiem, ze Fidzi to nie jest moze najbardziej popularny kierunek, bo to na
koncu swiata, ale jesli ktos sie wybiera do Australii lub Nowe Zelandii to
serio warto skoczyc na pare dni na Fidzi. Maja swietna baze pod
backpackersow. Jak ktos ma jakies pytania o ceny itp to chetnie odpowiem.
Poki co zapraszam na mojego bloga, wrzucialm tam kilka fotek
magdawoz.blogspot.com

pozdrawiam
magda
Obserwuj wątek
    • kaganowski [...] 22.10.05, 16:20
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • kaganowski Czemu te kropki? 24.10.05, 09:33
        www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/fj.html#Econ
        Fiji, endowed with forest, mineral, and fish resources, is one of the most
        developed of the Pacific island economies, though still with a large subsistence
        sector. Sugar exports and a growing tourist industry - with 300,000 to 400,000
        tourists annually - are the major sources of foreign exchange. Sugar processing
        makes up one-third of industrial activity, but is inefficient. Long-term
        problems include low investment, uncertain land ownership rights, and the
        government's ability to manage its budget. Yet short-run economic prospects are
        good, provided tensions do not again erupt between indigenous Fijians and
        Indo-Fijians. Overseas remittances from Fijians working in Kuwait and Iraq have
        increased significantly.
        Population below poverty line: 25.5%
    • Gość: ella Re: Wrocilam z Fidzi. Bylo bosko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 19:43
      piękne zdjęcia! ah, tylko pomarzyć...
    • Gość: robosek Re: Wrocilam z Fidzi. Bylo bosko? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 23.10.05, 12:06
      Chętnie poprosze o ceny na Fidzi, posiłków i zakwaterowania i ogólnych wydatków
      na Fidzi. Wybieram sie do Nowej Zelandii wiec chodzi mi po głowie Fidzi. A
      kiedy najlepiej wybrac sie na Fidzi - pora roku :)
      dzieki
      • besir1 Re: Wrocilam z Fidzi. Bylo bosko? 23.10.05, 14:35
        ceny na Fiji sa bardzo zblizone do nowozelandzkich i australijskich. Roznice
        nie sa zbyt wielkie...a przynajmniej tak bylo okolo 2-3 lat temu
      • Gość: madziabisqp Re: Wrocilam z Fidzi. Bylo bosko? IP: *.tpgi.com.au / *.tpgi.com.au 24.10.05, 00:43
        jest ciut taniej niz w australii

jesli chodzi o noclegi to mam informacje tylko dotyczace hoteli budzetowych
        (na inne mnie nie stac). W Nadi, ktorego nie da sie niestety ominac (tu laduja
        wszystkie samoloty i stad zaczyna sie podboj Fidzi) backpackerskie hostele
        oferuja noclegi w pokojach wieloosobowych w cenie od F$20 do F$25. Maja tez
        pokoje 2 osobowe, ale ceny oczywiscie wyzsze. Pokoje wieloosobowe sa czyste,
        zadbane, lazienki ok. Podobnie ksztaltuja sie ceny w innych miejscach na
        glownym ladzie (Coral Coast, Suva) - ja nocowalam tam za $F20 (pokoj
        wieloosobowy).
        Jesli chodzi o pobyt na prawdziwie rajskich wyspach (ja bylam na tych z grupy
        Yasawa) to sa tam zarowno resorty 5-gwiazdkowe jak i typowo backpackerskie -
        ja korzystalam oczywiscie z tych drugich. Tu warunki byly ciut gorsze niz na
        glownej wyspie, ale widoki wynagradzaly niedobory. Ceny za dzien w pokoju
        wieloosobowym to F$40, ale w tym sa 3 posilki dziennie. W zasadzie trzeba
        wykupywac noclegi z wyzywieniem, bo na tych wyspach nie ma gdzie kupic
        jedzenia.
        ceny posilkow na stalym ladzie (glownej wyspie) to od $F5-8 za sniadanie, F$10-
        30 za kolacje. Tu oczywiscie jest duzo sklepow, gdzie mozna zaopatrzyc sie w
        jedzenie i dzieki temu da sie zaoszczedzic troche kasy.
        w zasadzie zawsze jesy ok, poza okresem od listopada do stycznia, kiedy
        zdarzaja sie cyklony i sporo pada. Okres od maja do pazdziernika oficjalnie
        okreslany jest jako pora sucha i to chyba wtedy najlepiej odwiedzac Fidzi.

pozdrawiam
        magda
        magdawoz.blogspot.com
        www.podrozowanie.republika.pl
        • Gość: robosek Re: Wrocilam z Fidzi. Bylo bosko? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 24.10.05, 23:53
          jaki jest przelicznik waluty na dolara USA?
          • Gość: madziabisqp Re: Wrocilam z Fidzi. Bylo bosko? IP: *.tpgi.com.au / *.tpgi.com.au 25.10.05, 06:47
            www.xe.com/ucc/
            F$1 = US$0.58

Magda
            magdawoz.blogspot.com
            www.podrozowanie.republika.pl
    • www.podroze.kondi.pl Re: Wrocilam z Fidzi. Bylo bosko 24.10.05, 21:10
      Witaj,

Świetna strona podróżnicza, piękne zdjęcia oraz wspomnienia. W wolnej
      chwili...zapraszam do siebie :)
      • Gość: polonus Re: Wrocilam z Fidzi. Bylo bosko IP: *.cympak.com 24.10.05, 22:42
        w 2002 bylem na Fiji ale o wiele wieksze wrazenie zrobila na mnie Australia,
        zdjecia :
        gallery.cympak.com
        • Gość: magda Re: Wrocilam z Fidzi. Bylo bosko IP: *.tpgi.com.au / *.tpgi.com.au 25.10.05, 06:45
          Australia i Fidzi to dwa zupelnie inne klimaty. Wedlug mnie trudno tu o
          porownanie. To tak jakby porownywac Szwajcarie z Majorka. Ale to fakt - w
          Australii nie jest zle :)
          Magda
          • Gość: polonus Re: Wrocilam z Fidzi. Bylo bosko IP: *.cympak.com 31.10.05, 15:17
            jest duzo lepiej niz w USA ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka