Dodaj do ulubionych

Laos - Vientiane, Vang Vieng, Luang Prabang

IP: *.evergreen-marine.de 06.02.07, 08:52
Czesc,

W kwietniu bede w Tajlandii/Laosie. O Tajlandii juz wiem sporo, wiec skupiam
sie na Laosie. Mam zamiar przejechac do Vientiene przez Most Przyjazni i
potem spedzic w kazdym miescie 2-3 dni.
Prosze o rady gdzie warto zostac krocej, gdzie dluzej? Czy droga ladowa do
Vang Vieng i Luang Prabang jest znosna? (pytam bo jade z dziewczyna i niechce
narzac jej na zbyt uciazliwe atrakcje drogowe). Czy ktos korzystal z LAO
AIRLINES na trasie Luang Prabang-Chang Mai?
Z gory dziekuje za rady.
Pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: Tin Tin Re: Laos - Vientiane, Vang Vieng, Luang Prabang IP: *.pool.einsundeins.de 06.02.07, 15:47
      czesc,
      w Vientiane spalismy w bardzo ladnym i czystym i dobrze usytuowanym SAYSOULY
      guesthouse przy 23 Manthatulath Road, Ban Xieng Yuen,Vientiane za 12 US$ za
      dwojke. Vang Vieng jest przesliczne do wedrowania i podobne do suche Halong
      Zatoki w Wietnamie. w Luang Prabang bylismy 4 dni i bylo co zwiedzac. Mysmy
      jechali Luang Prabang autobusem do Vientiane i droga bylo znosna. Jechalismy
      coprawda autobusem szkolnym, dar Korei dla Laosu, i siedzenia byly dzieciece,
      ale mozna bylo wytrzymac.
      Lao Airlines nie znam ale zobacz czy nie leci Bangkok Aiways albo Air Aisa, obie
      tanie linie i bardzo dobre.
      Pozdrowienia Tin Tin
      • Gość: Bodek Re: Laos - Vientiane, Vang Vieng, Luang Prabang IP: *.evergreen-marine.de 06.02.07, 17:05
        Czesc,

Dzieki za info. Hotel juz mam obcykame i chyba kojarze SAYSOULY. Obie linie
        znam ale nie maja polaczen miedzy Luang Prabang-Chang Mai niestety...! Ok jakby
        cos ci jeszcze wpadlo do glowy ciekawego to napisz prosze.
        Dzieki
        • Gość: Luisa Re: Laos - Vientiane, Vang Vieng, Luang Prabang IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.02.07, 18:39
          Ja lecialam ponad rok temu z Siem Riep w Kambodzy do Pakse w Laosie uzywajac
          Lao Airlines. Bylo normalnie. Do niczego sie przyczepic nie moge.
    • Gość: kama Re: Laos - Vientiane, Vang Vieng, Luang Prabang IP: *.aster.pl 06.02.07, 20:16
      Najdłużej warto zostać w Luang Prabang zdecydowanie! Miasteczko urocze, sporo
      zwiedzania i dobra baza wypadowa w północne rejony Laosu. Z miejsc noclegowych
      polecam Mano Gesthouse - za dwójke płacilismy 7$ (cena niska bo jest położony
      na uboczu - ok 10 min spacerkiem do centrum), a warunki były całkiem
      przyzwoite.
      Vang Vieng jest według mnie strasznym miejscem, wspominam je najgorzej z całej
      wyprawy po Laosie. Przyroda co prawda cudowna, ale turystów mnóstwo, w każdym
      barze odcinek któregoś z amerykańskich seriali. Guesthousy w Vang Vieng mają
      zdecydowanie najsłabszy standard spośród wszystkich w których spaliśmy.
      Przez Vientiane tylko przejeżdżałam, ale wygląda na miłą, nieco senną stolicę.

Droga lądowa z Vang Vieng do Luang Prabang do przyjemności nie należy. 7 godzin
      jazdy górskimi serpentynami, i to dosłownie GÓRSKIMI SERPENTYNAMI. Ja przez
      większość drogi marzyłam o tym, żebyśmy w końcu dotarli na miejsce.

Lao Airlines leciałam z Siem Reap w Kambodży do Vientiane, a później z
      Vientiane do Luang Prabang. Wszystko przebiegło ok. Pamietaj, że bilety na Lao
      Airlines moża kupować właściwie tylko za gotówkę (karty kredytowe przyjmują
      chyba tylko w Vientiane), więc dobrze to wziąć pod uwagę planując ilość
      dolarów, które chcecie zabrać ze sobą.
      • Gość: Bodek Re: Laos - Vientiane, Vang Vieng, Luang Prabang IP: *.evergreen-marine.de 07.02.07, 08:42
        Czesc,
        Kamo, dziekuje - bardzo ciekawa wypowiedz. Znam stawki za przeloty Lao Airlines
        i w razie zmiany planow to poprostu zrezygnujemy z drogi ladowej do Luang
        Prabang i od razu wezmiemy lot z Vientiane. Zobaczymy mam jeszcze 1.5 miesiaca,
        wiec cos sie wymysli.
        Pzdr
        • Gość: anka Re: Laos - Vientiane, Vang Vieng, Luang Prabang IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 08.02.07, 01:43
          Ale ta droga w górach jest przepiękna. Warto pomęczyć się w autobusie dla tych
          widoków!
    • Gość: Tin Tin Re: Laos - Vientiane, Vang Vieng, Luang Prabang IP: *.pool.einsundeins.de 08.02.07, 20:09
      czesc Bodek,
      tez uwazam, ze ta droga miedzy Vang Vieng a Luang Prabang jest warta
      przejechania. To jest Laos i troche prawdziwej Azji.Po to chyba tam jedziecie?
      co do Laoairlines, to jest link do nich bezposredni, ale ponoc przez biura
      podrozy jest taniej.
      www.laoairlines.com
      Sprobuj w Siem Rep w biurze podrozy.
      Pozdrowienia
      Tin Tin
      • Gość: Bodek Re: Laos - Vientiane, Vang Vieng, Luang Prabang IP: *.evergreen-marine.de 09.02.07, 09:38
        Czesc,

Wszystko sie zgadza. Ja osobiscie jestem gotow na wiele poswiecen i nie naleze
        do turystow, ktorzy zamykaja sie w hotelu i tylko hotel-plaza-bar-hotel. To
        mnie kreci w Azji aby byc blizej ludzi, zwyczajow itp. Ale moja dziewczyna
        bedzie pierwszy raz w Azji i boje sie, ze przeprawa przez Laos to zaduzo na
        pierwszy raz, ale ok postaram sie jak przekonac.

Linka do strony juz mam. Ceny sa bardzo ciekawe i mam juz kontakt do agentow w
        Bangkoku, aby zrobic jakies rezerwacje.

Dzieki
        Pzdr
        • Gość: sonia pytanie do BODEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 14:24
          Czy możesz dać mi namiar na to biuro w Bangkoku, gdzie będziesz robił
          rozerwacje??
          Dzięki z góry i pozdrawiam
          • Gość: Bodek Re: pytanie do BODEK IP: *.evergreen-marine.de 12.02.07, 08:46
            Czesc,
            Napierw korespondowalem z biurem LAO AIRLINES
            <reservation@laoairlines.com>, ale poniewaz zdecydowalem sie zrobic jeszcze
            loty w Tajlandii to polecili mi skorzystac z tzw. AirPass z Bangkok Airways,
            ktore wspolpacuja z Siem Reap Airways oraz Lao Airlines (chyba to jedna grupa
            kapitalowa). Kontakt do agenta LAO AIRLINES w BKK to:
            491/17 ground floor, Silom Plaza, Silom Road, Bangkok 10500 Tel : 66 2 236 9822-
            23, Fax : 66 2 236 9821 e-mail : bkkrrqv@ksc.th.com

Mam zamiar zarezerwowac 3 loty w jedna strone dla dwoch osob i te AirPAss
            pozwalaja duzo zaoszczedzic. Info jest w tym linku:
            www.bangkokair.com/discoveryairpass/?id=2
            Moze sie przyda.
            Pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka