Gość: Agi IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.08.03, 10:34 Wybieram sie we wrzesniu do Wenezueli. Czy ktos tam byl? Podobno nie jest to zbyt bezpieczny kraj. Czekam na komentarze, bede wdzieczna za wszelkie porady. aaggii@NOSPAM.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Wakaba Re: Wenezuela IP: 139.7.1.* 18.08.03, 17:22 Obok mnie wlasnie siedzi kolega z Wenezueli i zdecydowanie odradza taka podroz, ja wybieram sie do Peru i dostalem od niego potwierdzenie ze tam jest bezpieczniej ... sorry za niepomyslne info .. Wakaba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mojito Re: Wenezuela IP: *.bondi.pl 18.08.03, 17:39 Witaj slonecznie, Rozwaz przelozenie w czasie podrozy do Wenezueli do ustabilizowania sie sytuacji politycznej (Hugo Chavez) i ekonomicznej. Obecnie nie jest to dobra pora na podroze do Wenezueli. Pozdrowienia, mojito. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Wenezuela IP: *.proxy.aol.com 19.08.03, 02:48 Bylem w Wenezueli kilka lat temu wiec nie moge wiele powiedziec na temat obecnej sytuacji politycznej lecz ogolnie rzecz biorac ten kraj zrobil na mnie wrazenie spokojnego i ludzie sa bardzo mili. Najniebezpieczniejsze jest Caracaz ale glownie ze wzgledu na przestepczosc spowodowana duzym bezrobociem. Centrum miasta jest OK, rowniez bezpieczne i eleganckie jest metro. Za miastem jest jak u pana boga za piecem. Z tego co slyszalem moga byc klopoty w poblizu granicy z Kolumbia ze wzgledu na przemyt narkotykow. Peru jest nieco innym krajem i tam zalecalbym wieksza ostroznosc przy podrozowaniu w pewnych rejonach ze wzgledu na partyzantow i walki z regularnymi wojskami, oraz w poblizu granicy z Ekwadorem gdyz oba kraje sa w stanie wojny. Poza tym w Peru jest o wiele wieksza bieda wiec turysta bedzie bardziej narazony na stale nekanie ze strony tubylcow o pieniadze. Ale pod wzgledem atrakcyjnosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wakaba Re: Wenezuela IP: 139.7.1.* 19.08.03, 10:41 Hej, masz racje, Peru na polnocy nie jest bezpieczne, sczesliwe najciekawsze rzeczy mozna zobaczyc na poludniu i w srodkowym Peru (no zawsze mozna polemizowac ale nie o to chodzi ;))) i wlasnie tam sie wybieram. Co do Ameryki Pld to wydaje mi sie ze nie jest to Majorka i niestety zawsze trzeba sie liczyc z pewnym niebezpieczenstwem zwiazanym z niskim poziomem zycia, przestepczoscia, etc. Jak sie mozna bronic przed tym to wyruszyc tam w grupie a nie samemu. Wakaba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Wenezuela, Peru IP: *.proxy.aol.com 20.08.03, 07:00 Poniekat masz racje, ze podrozowanie w grupie moze byc bezpieczniejsze ale tylko pod warunkiem, ze kazdy bedzie tak samo rozsadny jakby podrozowal sam. Moja glowna dewiza jest aby zwracac na siebie jak najmniej uwagi a w grupie czasami sie o tym zapomina lub grupa czuje sie bezpieczna i chetnie szpanuje lub niektorzy w niej przyciagaja uwage otoczenia. Ja zawsze podrozuje we dwojke z zona i nigdy (odpukac) nie mielismy zadnych zlych przygod. Bardzo polecam Cuzco i okolice, ktore sa wspaniale: Salinas (jedyne w swoim rodzaju na swiecie), Moray, Oyantaytambo a o Machu Picchu nawet nie wspomne. Trasa kolejowa z Cuzco do Aguas Calientes jest bardzo widokowa i niezwykle wrazenie robi gdy pociag trawersuje (5 razy) 300 metrowe wzniesienie aby wyjechac z miasta. Spedzilismy w tej okolicy 8 dni i mielismy przez caly czas co robic. Poludnie kraju Odpowiedz Link Zgłoś