IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.08.03, 10:34
Wybieram sie we wrzesniu do Wenezueli. Czy ktos tam byl? Podobno nie jest to
zbyt bezpieczny kraj. Czekam na komentarze, bede wdzieczna za wszelkie
porady. aaggii@NOSPAM.gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: Wakaba Re: Wenezuela IP: 139.7.1.* 18.08.03, 17:22
      Obok mnie wlasnie siedzi kolega z Wenezueli i zdecydowanie odradza taka podroz,
      ja wybieram sie do Peru i dostalem od niego potwierdzenie ze tam jest
      bezpieczniej ... sorry za niepomyslne info ..

Wakaba
      • Gość: mojito Re: Wenezuela IP: *.bondi.pl 18.08.03, 17:39
        Witaj slonecznie,
        Rozwaz przelozenie w czasie podrozy do Wenezueli do ustabilizowania sie sytuacji
        politycznej (Hugo Chavez) i ekonomicznej. Obecnie nie jest to dobra pora na
        podroze do Wenezueli.
        Pozdrowienia,
        mojito.
    • Gość: Tomek Re: Wenezuela IP: *.proxy.aol.com 19.08.03, 02:48
      Bylem w Wenezueli kilka lat temu wiec nie moge wiele powiedziec na temat
      obecnej sytuacji politycznej lecz ogolnie rzecz biorac ten kraj zrobil na mnie
      wrazenie spokojnego i ludzie sa bardzo mili. Najniebezpieczniejsze jest Caracaz
      ale glownie ze wzgledu na przestepczosc spowodowana duzym bezrobociem. Centrum
      miasta jest OK, rowniez bezpieczne i eleganckie jest metro. Za miastem jest jak
      u pana boga za piecem. Z tego co slyszalem moga byc klopoty w poblizu granicy z
      Kolumbia ze wzgledu na przemyt narkotykow.

Peru jest nieco innym krajem i tam zalecalbym wieksza ostroznosc przy
      podrozowaniu w pewnych rejonach ze wzgledu na partyzantow i walki z regularnymi
      wojskami, oraz w poblizu granicy z Ekwadorem gdyz oba kraje sa w stanie wojny.
      Poza tym w Peru jest o wiele wieksza bieda wiec turysta bedzie bardziej
      narazony na stale nekanie ze strony tubylcow o pieniadze. Ale pod wzgledem
      atrakcyjnosci
      • Gość: Wakaba Re: Wenezuela IP: 139.7.1.* 19.08.03, 10:41
        Hej,

masz racje, Peru na polnocy nie jest bezpieczne, sczesliwe najciekawsze rzeczy
        mozna zobaczyc na poludniu i w srodkowym Peru (no zawsze mozna polemizowac ale
        nie o to chodzi ;))) i wlasnie tam sie wybieram.

Co do Ameryki Pld to wydaje mi sie ze nie jest to Majorka i niestety zawsze
        trzeba sie liczyc z pewnym niebezpieczenstwem zwiazanym z niskim poziomem
        zycia, przestepczoscia, etc. Jak sie mozna bronic przed tym to wyruszyc tam w
        grupie a nie samemu.

Wakaba
        • Gość: Tomek Re: Wenezuela, Peru IP: *.proxy.aol.com 20.08.03, 07:00
          Poniekat masz racje, ze podrozowanie w grupie moze byc bezpieczniejsze ale
          tylko pod warunkiem, ze kazdy bedzie tak samo rozsadny jakby podrozowal sam.
          Moja glowna dewiza jest aby zwracac na siebie jak najmniej uwagi a w grupie
          czasami sie o tym zapomina lub grupa czuje sie bezpieczna i chetnie szpanuje
          lub niektorzy w niej przyciagaja uwage otoczenia. Ja zawsze podrozuje we dwojke
          z zona i nigdy (odpukac) nie mielismy zadnych zlych przygod.

Bardzo polecam Cuzco i okolice, ktore sa wspaniale: Salinas (jedyne w swoim
          rodzaju na swiecie), Moray, Oyantaytambo a o Machu Picchu nawet nie wspomne.
          Trasa kolejowa z Cuzco do Aguas Calientes jest bardzo widokowa i niezwykle
          wrazenie robi gdy pociag trawersuje (5 razy) 300 metrowe wzniesienie aby
          wyjechac z miasta. Spedzilismy w tej okolicy 8 dni i mielismy przez caly czas
          co robic. Poludnie kraju

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka