Gość: Zytka IP: 212.160.127.* 20.08.03, 16:36 We wrzesniu wybieram się do Tunezji :)Nauczona doświadczeniem nie chciała bym jechać w ciemno. Napiszcie prosze co warto zwiedzić. Pozdrawiam Zi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MareK Re: Tunezja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.03, 17:26 W standardzie Tunis, wycieczka na Saharę. Jeśli lubisz kamienie to sporo pozostałości rzymskich. Pozdrowienia Marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masterr3 Re: Tunezja... IP: *.bphpbk.pl 26.08.03, 13:25 el jem, matmata, Atlas jeepem, oaza górska , sidi bu said w Tunisie, ewentualnie kartaginę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: Tunezja... IP: *.astercity.net 26.08.03, 13:57 Ja byłam w Tunezji na przełomie maja/czerwca. Odbyłam dwie wycieczki. Pierwsza to do Tunisu, Kartaginy i Sidi Bou Said. Druga to była dwudniowa wyprawa na Saharę (El-Jem, Matmata, Douze (wrota Sahary), oaza pustynna, góry Atlas (jeepem) oraz oaza górska. Uważam, że Tunezja bez wyprawy na Saharę nie ma sensu. To jest największa atrakcja! To tak jak być w Rzymie i nie zobaczyć Papieża :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zytka Re: Tunezja... IP: 212.160.127.* 26.08.03, 15:37 Mam jeszcze jedno pytanko: Warto ryzykować zwiedzanie na własną rękę? (Oczywiście pomijam Saharę).Chodzi mi o bezpieczeństwo :) PS. Dzieki za informacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malgosia Re: Tunezja... IP: *.astercity.net 26.08.03, 15:43 Można spokojnie korzystać z ich pociągów, którymi dojedzie się do Tunisu czy innej miejscowości. Ja osobiśnie nie korzystałam, ale wiele osób na forum o tym wspominało. Pociągi są tanie. Wiem też, że ludzie korzystają z taksówek, ale zanim wsiądziesz, to dokładnie ustal cenę za kurs. Tunezyjczycy mogą żądać opłat "z sufitu", więc lepiej ich uprzedzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masterr3 Re: Tunezja... IP: *.bphpbk.pl 27.08.03, 08:37 Trzeba znać francuski , ale nie wiem czy warto z uwagi na uciążliwość temperatury i wszechobecny pył, brud , chyba że interesujesz się szczególnie jakimś konkretnym tematem . W grupie jest to jakoś zorganizowane co prawda grupa wiecznie się spieszy i w miejscach np najciekawszych dla Ciebie chcą już uciekać ale najważniejsze elementy da się zobaczyć . Warto by przedłuzyć pobyt w górach Atlas i górskich oazach są super . Trzeba przejechać się Jeepem po górskiej drodze Generała Roomla oraz sfotografować słone jezioro z górami Atlas w tle . Fajnie jest też w Sidi bu Said . Ciekawe jest El-Jem . Resztę w tym wielbłądy na Saharze można sobie spokojnie podarować . powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Dlaczego nie wielbłądy?... IP: 217.153.15.* 27.08.03, 14:25 Jadę po raz pierwszy do Tunezji i bardzo się cieszę z jazdy na wielbłądzie. Dlaczego Pan nie poleca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malgosia Re: Dlaczego nie wielbłądy?... IP: *.astercity.net 27.08.03, 15:23 Ja też tego nie rozumiem. Dla mnie godzinna przejażdżka na wielbłądzie po pustyni to było niezapomniane przeżycie. Nie zapomnę też nigdy widoku setek siedzących (klęczących) wielbłądów u wrót pustyni w Douze i oczekujących na turystów. Niesamowity widok! Moje najpiękniejsze zdjęcia są właśnie z karawanami wielbłądów na pustyni i ... ze słonego jeziora. Serdecznie pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś