Gość: Piotr IP: 212.244.191.* 17.03.08, 12:31 Czy do wynajecia samochodu w Australii trzeba mieć miedzynarodowe prawo jazdy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
melord Re: Australia - prawo jazdy 17.03.08, 23:25 wystarczy "nowe" polskie prawo jazdy....to mnie istotne najbardziej istotna jest karta kredytowa(depozyt za ew mandaty itd) i paszport pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
julia30bb Re: Australia - prawo jazdy 22.03.08, 21:18 Lepiej żebyś miał ze sobą międzynarodowe prawko, w Urzędzie wypiszą Ci w ciągu jednego dnia, w jednej wypożyczalni dostaniesz samochód bez przeszkód, w drugiej będą wymagali. pozdrawiam świątecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: Australia - prawo jazdy IP: 193.108.194.* 27.03.08, 11:10 To jak to jest z tym prawem jazdy? Chodzi mi o uprawnienia do jezdzenia autem po ulicach a nie o wypozyczenie. Trzeba miec miedzynarodowe, czy wystarczy PL? Pozdrawiam, art Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Australia - prawo jazdy IP: 212.244.191.* 28.03.08, 11:18 Mam wrażenie, że tzw. "prawo jazdy międzynarodowe" jest wydawane dla dobrego samopoczucia naszych urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
dziejski Re: Australia - prawo jazdy 01.04.08, 10:13 znajomi kilka miesiecy temu wynajmowali kilka samochodow w roznych firmach w rozncy mijescach i zawsze tylko na polskie. stawiam 10 do jednego ze australijczycy nie slyszeli nawet o takim pomysle jak prawo jazdy miedzynarodowe. na pewno karta kredytowa, bez tego ani rusz. natomiast jesli chodzi o jezdzenie to teoretycznie nalezy miec polskie prawo jazdy i paszport z wiza, lub ksero strony z paszportu z wiza potwierdzone przez policje australijska. ( chodzi o to ze jesli mieszkasz tu na stale to nie mozesz sie poslugiac innym Prawkiem niz australijskim a wiec pokazujac wize turystyczna udowadniasz ze jestes tylko na wakacjach a nie mieszaksz na stale) ale to tylko teoria bo w praktyce wystarczy polskie prawko. przez 4 lata policja zatrzymala mnie raz. pokazalem polskie. pouczyli mnie ze powinienem miec ksero z wiza i zyczyli szerokiej drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: Australia - prawo jazdy IP: 193.108.194.* 01.04.08, 14:04 No to mnie uspokoiłeś. A przynajmeniej skoro w Twoim przypadku nie bylo problemu z PL prawem jazdy to moze mi tez sie trafi tak samo. A niestety u mnie z prawem jazdy miedzynarodowym bylby spory problem, gdyz miedzy data wydania prawa jazdy a dzis zmienil mi sie adres zamieszkania i albo musialbym jechac 200 km do urzedu po to aby zlozyc wniosek o miedzynarodowe na stary adres, albo najpierw wyrobic nowe prawo jazdy (co bedzie trwalo) + miedzynarodowe na nowy adres. Ech, troche to zagmatwane... Pozdrawiam, art Odpowiedz Link Zgłoś
dziejski Re: Australia - prawo jazdy 02.04.08, 00:38 jeden z tych moich znajomych wynajmujac po raz pierwszy samochod pokazal miedzynarodowe prawo jazdy. Pani wziela to do reki. patrzyla dlugo na to prawko i na mojego znajomego. przy jego braku reakcji zapytala czy nie ma przy sobie jakiegos " bardziej prawdziwego" prawa jazdy. wiec wyjal polskie pani popatrzyla. spytala czy to na pewno prawo jazdy- poprosila o przetlumaczenie na jakie jest ono pojazdy. jako ze humor nam dopisywal kolega powiedzial za na wszystkie. pani sie ucieszyla ze taki dobry z niego kierowca i wydala furke:) w ogole sie tym nie martw i nie zawracaj glowy miedzynarosdowym prawkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Australia - prawo jazdy IP: 203.4.129.* 02.04.08, 02:26 kiedy jeszcze poslugiwalam sie w australii polskim prawkiem i wypozyczalam na nie samochod nigdy nie zdarzylo mi sie aby pytali o prawko miedzynardowe. nie przeszkadzalo tez nikomu ze dokument jest w zupelnie niezrozumialym dla nich jezyku ;) paszportu tez nikt nie chcial ogladac. jak juz wspomniano w poprzednich postach najwazniejsza rzecz przy wypozyczaniu auta to karta kredytowa :) Odpowiedz Link Zgłoś