malinka-23 25.02.10, 10:29 Pytalam lekarza czy sterydy bede brala do konca zycia - odp. ze tak. jesli odstawie to bedzie bolalo. odnosze wrazenie, ze sterydy w ogole na mnie nie dzialaja Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blacktess Re: sterydy 25.02.10, 11:44 Cześć, zdenerwowałam się po Twoim poście, ponieważ niestety Twój lekarz jest niedouczony. Sterydy stosuje się tylko w ramach terapii pomostowej tzn. od diagnozy do momentu zadziałania leków modyfikujących przebieg choroby. Ideą sterydoterapii jest jak najkrótsze branie sterydów. Oczywiście w przypadku rzutów wraca się do sterydów ale na krótko. Nie należy brać sterydów przewlekle bo są dużo bardziej szkodliwe od metotreksatu i innych leków działających długofalowo. Nie wiem jakie leki dostajesz obecnie. Jesli metotreksat to należy zwiększyć dawkę lub dodać drugi lek np.sulfasalazynę. Przy braku skuteczności przez 3 miesiące lekarz ma obowiązek zapisać Cię na terapię Arawą lub lekami biologicznymi ( w zależności od stanu ). leczenie środkami przeciwbólowymi i sterydami dawno odeszło do lamusa. Jeśli ktoś je stosuje to robi krzywdę pacjentom. Napisz proszę jak jesteś obecnie leczona, ew. jakie masz wyniki i dolegliwości. Nie poddawaj się i nie gódź się na sterydy do końca życia, bo nie tędy droga. Pozdrawiam ( również chora na RZS) Odpowiedz Link
malinka-23 Re: sterydy 25.02.10, 19:38 Dziekuje, ze odpislas. czulam, ze cos nie tak!teraz biore 5 mg encortonu, 75 mg naklofenaku na noc i 20 mg metotreksatu. zniknely bole, wysieki i zesztywnienia w stawach kolanowych, łokciowych,barkowych. w skokach mam bole przez co nie moge zawsze normalnie chodzic. palce u rąk puchna i sztywnieja ale to trwa ok.20 minut i puszcza. funkcjonuje prawie normalnie. prawie bo skoki mi dokuczaja i nie mam sily w rekach. co do metotreksatu to ostatnio moj organizm zle go toleruje - mam po nim mldosci. mam ochote odstawic sama sterdy ale sie boje. niedlugo mam wizyte u lekarza, dam znac co i jak. Pozdrawiam Odpowiedz Link