Dodaj do ulubionych

Moja mama.. ma rzs

01.06.05, 19:38
Właśnie się dowiedziałam, że moja mama ma rzs... do tej pory nie
wiedzialam ,że taka choroba wogóle istnieje. Przeczytałam kilkanaście
artykułółw na jej temat i nie brzmi to różowo. Nie chce oszukiwać mamy, nie
chcę też jej martwić... obiecałam jej,że zbiorę informację na temat
choroby... i jestem w kropce. Jak jej powiedzieć? Jak pomóc? Jak wspierać?
Obserwuj wątek
    • agnieszka_borkowska Re: Moja mama.. ma rzs 02.06.05, 15:10
      Myślę, że najważniejsze to mówić zawsze prawdę, tylko stopniowo. Dla mnie -
      chorej od kilkunastu lat - zawsze ważne było wsparcie rodziny: pokazanie, że
      pomimo swoich ograniczeń fizycznych jestem im potrzebna, że nadal niektóre
      rzeczy mogę robić (jak dawniej), jestem wartościowym człowiekiem i moja opinia
      i rada jest dla nich ważna. Dzięki cierpliwości i miłości mojej rodziny nadal
      cieszy mnie życie (trzeba pamiętać, że osoba przewlekle chora może być nieraz
      bardzo rozdrażniona, tutaj bardzo przyda się cierpliwość...). Myślę również, że
      bardzo ważna jest szczera i otwarta rozmowa o chorobie zawsze wtedy, gdy Twoja
      Mama będzie tego potrzebowała. Na koniec dodam, że przebieg rzs jest nie do
      przewidzenia, więc równie dobrze Mama może wejść w remisję na wiele lat i dalej
      żyć zupełnie normalnie!!! Żeby utrzymać sprawność i poprawić nastrój polecam
      częste spacery i lekkie ćwiczenia. Polecam również zapisanie się do
      Stowarzyszenia Reumatyków i Ich Sympatyków, ich stronę znajdziesz pod adresem
      reuma.idn.org.pl Członkowie tego Stowarzyszenia będą najlepszym
      przykładem dla Mamy, że życie z rzs nie musi być udręką!
      Pozdrawiam,
      Agnieszka
    • ams23 Re: Moja mama.. ma rzs 08.06.05, 11:27
      Witaj,
      widzę, że Agnieszka już Ci wszystko pięknie opisała. Ja tylko mogę od siebie
      dodać, że bardzo współczuję i Tobie i Twojej mamie. wiem jaka trudna jest to
      choroba, bo sama na nią choruję od 4 lat, a mam obecnie 29 lat.
      Myślę, że powinnaś wspierać mamę uśmiechem, dobrym humorem, itp.itd. No i
      pomagaj mamie, nie denerwuj się, jak czegoś nie będzie mogła zrobić sama.
      Musicie też trafić do dobrego reumatologa, bo dobry lekarz to podstawa przy
      leczeniu. Życzę dużo zdrowia i dobrego samopoczucia!!!
      Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka