Dodaj do ulubionych

WICIE??? TAk czy NIE???

IP: *.udn.pl 02.03.05, 17:41
Czy ktoś z Was był w Wiciu nad morzem? Jak tam jest??Opyla się tam jechać czy
nie za bardzo????Jaka plaża tam jest? Jest co robić???Pozdro z Radomia!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: dada Re: WICIE??? TAk czy NIE??? IP: *.udn.pl 04.03.05, 23:36
      Nie wierzę!!!! Nikt nie był w tej mieścinie???????????????? Odezwijcie sie
      prosze!!!!!!!!!
      • huann Re: WICIE??? TAk czy NIE??? 05.03.05, 12:31
        czy chodzi Ci o Wicie koło Jarosławca? (w stronę Darłowa?)
        • Gość: szept_ciszy Re: WICIE??? TAk czy NIE??? IP: 195.136.118.* 05.03.05, 15:47
          ja byłam- polecam to miejsce. Okolica nie jest najpiękniejsza, za to morze
          piękne, pisek czyściutki, duża plaża. Niewiele leudzi- spokój.
        • Gość: dada Re: WICIE??? TAk czy NIE??? IP: *.udn.pl 05.03.05, 16:18
          Tak chodzi o to miejsce o to wicie koło Darłowa.Masz jakieś informacje??? Czy
          jest tam duzo komarów??ze względu na mokradła i bliskość jeziora???"Odpowiedz
          proszę?????!!!!Pozdrawiam!!!
    • Gość: dada Re: WICIE??? TAk czy NIE??? IP: *.udn.pl 06.03.05, 18:25
      Podbijam mając nadzieję że ktoś się odezwie!!!
      • Gość: Ania Re: WICIE??? TAk czy NIE??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.03.05, 19:18
        Odpowiedziałam na forum Polska.
        Pozdrawiam,
        Ania
    • huann WICIE [priv Dada] 07.03.05, 00:48
      hej:) odpowiadam na Twojego maila na forum, bo poniższe wiadomości mogą (choć
      nie muszą :) ) się okazać ciekawe i przydatne nie tylko dla Ciebie.

krótko o sobie: jednym z moich wielu hobby jest wędrówka piesza, bądź rowerowa
      plażami, czasem z noclegiem pod gwiazdami. z racji konotacji rodzinnych (mam
      babcię w słupsku) najlepiej poznałem wybrzeże środkowe (na odcinku darłowo-
      łeba), a także tereny położone bardziej na wschód (do władysławowa). ponieważ
      jednak zazwyczaj interesuje mnie tylko pas lądu sąsiadujący bezpośrednio z
      morzem, mogę się wypowiadać głównie o plażach.

co do wicia:

1. między jarosławcem, a wiciem ciągnie się b.ładna, piaszczysta, choć nieco
      wąska (a więc w sezonie raczej zatłoczona) plaża. zatłoczenie to jest
      spowodowane brakiem plaży w znacznej części samego jarosławca z powodu
      istnienia obsuwającego się klifu tamże oraz dobrą dostępnością tego odcinka
      plaży (szosa jarosławiec-wicie). czym dalej jednak od jarosławca, tym mniejszy
      tłok. z plażą na tym odcinku sąsiaduje malowniczy suchy bór sosnowy.

2. w okolicach samego wicia w pewnym miejscu brzeg się nieco podnosi, a las
      dochodzi do samego brzegu (taki mini klif - prawdziwy - w samym jarosławcu, ale
      umocniony specjalną betonową opaską i betonowymi blokami, żeby się nie obsuwał -
      więc mało estetyczny). w wiciu (w którym - jako miejscowości - nigdy nie
      byłem) bór sosnowy zmienia się w takie bardziej pomieszane i mniej dorodne
      krzaki - podejrzewam, że dzieje się to w miejscu, gdzie zaczyna się mierzeja
      jeziora kopań, ale z plaży samego jeziora praktycznie (oprócz jednego,
      najwęższego miejsca mierzei) nie widać. to najmniej zatłoczony odcinek plaży
      między jarosławcem, a darłówkiem. pojawiają się jednak wśród piasku liczne
      kamyki, więc i do chodzenia i do kąpieli ta okolica mniej korzystna. za to w
      miejscu największego przewężenia mierzei tajemnicze, dwupiętrowe ruiny jakiejś
      betonowej willi!

3. dalej do darłówka wzdłuż brzegu najpierw krzaki, później bór sosnowy, ale
      lichszy niż od strony jarosławca. od powyższego przewężenia wzdłuż plaży
      biegnie dróżka z płyt betonowych do samego darłówka - dobra (choć trochę
      trzęsie) na rower. tu też częściej niż zazwyczaj spotykałem liczne glony w
      wodzie. z plaży widoczne białe, majestatyczne wiatraki elektrowni wiatrowej.

jeśli miałbym oceniać plażę i jej otoczenie bezpośrednie (morze przy brzegu pod
      kątem kąpieli, obramowanie plaży roślinnością pod względem krajobrazu) to w
      jakiś tam wyimaginowanych punktach mógłbym ująć to tak:

1. odcinek jarosławiec-wicie: morze 9/10, plaża 9/10, roślinność 9/10, tłok:
      duży
      2. wicie i najbliższa okolica: morze 9/10, plaża 9/10, roślinność 7/10, tłok:
      umiarkowany
      3. mierzeja: morze 5/10, plaża 5/10, roślinność 6/10, tłok: brak + dodatkowe
      atrakcje krajoznawcze (jezioro kopań, zruinowana willa, widok na wiatraki).

OGÓLNIE: jak najbardziej polecam, choć oczywiście co kto lubi :)
      pozdrawiam z 'miasta portowego Łódź ;-)'
    • Gość: Janek Re: WICIE??? TAk czy NIE??? IP: *.bn.com.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 12:12
      Polecam ci wypoczynek w Rusinowie koło Wicia .Byłem tam w tamtym roku .Moge
      polecic ci domki letniskowe z ktorych korzystałem tel 058 6830180
    • anati2 Re: WICIE??? TAk czy NIE??? 15.03.05, 16:38
      witam
      byłam w Wiciu w zeszłym roku.Szkoda ze nie napisalas czego oczekujesz, bo to co
      mi odpowiadało nie musi tobie:)
      Wg mnie typowe miejsce na wypoczynek z malymi dziecmi,zresztą najwiecej
      wypoczywających to własnie rodziny z dziećmi,mało młodzieży(przy plaży obóz
      harcerski).Bardzo spokojnie i cicho. Kilka pensjonatów,ośrodków z domkami.
      Jeden kiosk, dwa sklepiki.Przy zejsciu na plaze gofry,2 knajpki z typowym menu
      (frytki, rybka, hamburgery) ,wypożyczalnia "czterokołowców". Zadnych innych
      atrakcji.Plaza wąska,troche kamienista ale za to mało ludzi i bardzo
      czysta.Zadnych atrakcji typu zjeżdżalnie, głośniki z muzyką itd.Plaża strzeżona.
      Najkrócej można powiedzieć ze to wioska z kilkoma pensjonatami.Wokół
      łąki,jezioro,las.Dla mnie było super bo moja dwulatka oglądała konie,krowy i
      mogła sie wyszalec na plaży,nie martwiąc sie że kogoś uderzy piłką(mało
      ludzi).Blisko do Jarosławca,Darłowa,Darłówka-wiec jesli potrzebowalismy
      wiekszych zakupów lub atrakcji i okazji do wydania pieniędzy to wsiadaliśmy w
      samochód.Jeśli masz jakieś pytania to chętnie odpowiem, bo nie wiem co
      chciałabys jeszcze wiedziec.
      Pozdrawiam
    • anati2 Re: WICIE??? TAk czy NIE??? 15.03.05, 16:51
      zajrzałam na strone pensjonatu gdzie byłam i jest tam zdjecie Wicia zrobione z
      paralotni.Tam wszystko widać:))))
      www.neptun-wicie.afr.pl/foto1.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka